Komplettera ditt CV med ett personligt brev barnskötare

Du som vill arbeta med barn i unga åldrar, från ungefär ett till sex år, men som inte nödvändigtvis vill behöva gå en lång och utmanande utbildning kan bli barnskötare. Som barnskötare får du nämligen ha lika roligt med alla barn, och du får även lika mycket uppskattning från dem, utan det stora ansvaret som exempelvis yrket som förskollärare medför.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Som barnskötare får du en snittlön på 24 300 kronor och därtill en konstant belöning i form av varma relationer. Innan du söker jobbet måste du dock skapa en välskriven jobbansökan med såväl ett CV som ett personligt brev barnskötare. På så vis visar du rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare att du passar för rollen och på den förskola du vill arbeta på. Det finns även en rad andra fördelar med det personliga brevet som vi önskar få lyfta fram i den här artikeln. Vi kommer dessutom behandla följande punkter:

 • Ett konkret personligt brev-exempel barnskötare.
 • Länkar till ytterligare exempel och informativa texter.
 • Guider i hur du skapar varje del av ditt personliga brev med exempel, tips och varningar.
 • Vanliga frågor och svar om att söka jobb som förskollärare.

personligt brev barnskötare

Table of Contents

Exempel på personligt brev för en barnskötare

Olle Boström
Barnskötare

Hej Carina Andersson!

Efter flera år inom äldrevården är jag nu redo för att ta mig an nya utmaningar – nämligen barn. Därför kom er annons för jobbet på Ekorrens förskola på Salas kommuns hemsida lägligt för mig, då jag har varit intresserad av ett karriärbyte en längre tid och börjat skapa mig framtidsmål som innefattar pedagogik, samhällelig utveckling och en lekfullare vardag. En sådan målsättning passar min sprudlande och ambitiösa personlighet utmärkt.

Mina tidigare erfarenheter, utbildningar och fritidsaktiviteter har givit mig lärdomar och kompetenser som hänger samman med uppmärksamhet, öppenhet, ledarskap, samarbete och inte minst omsorg. Inom äldrevården fick jag även insikten om att min idérikedom, effektivitet och kreativitet passar bättre ihop med yngre personer än äldre.

Jag har två syskon och en bakgrund som kontaktperson för barn och ungdomar, och det har gett mig ett starkt engagemang för alla människors lika värde och en välfungerande mångfald. Sådana värderingar tror jag är mycket viktiga inom yrket som barnskötare, där inflytandet är så pass stort, och de samspelar därtill med Ekorrens förskolas ledord. Det – och mitt stora intresse för att själv utvecklas i en inspirerande och skojfrisk miljö – gör att jag anser mig vara en god kandidat för tjänsten.

Tack för att ni läst min ansökan, och jag hoppas att ni överväger mig bland urvalet sökande. Jag ser fram emot att få höra från er inom kort.

Många hälsningar,
Olle Boström

Hitta fler personligt brev-exempel och liknande informativa texter

Om personligt brev-exemplet ovan inte passade dig, eller om du vill få ta del av ytterligare exempel av andra anledningar, så kan du klicka dig vidare på vår hemsida. Där finns både personligt brev-exempel och CV-exempel som kan inspirera och ge en mängd värdefulla lärdomar. Vi rekommenderar framför allt våra gratis CV-exempel för barnskötare och förskollärare, och för studenter om du är nyexaminerad eller ny på arbetsmarknaden.

Du kan därtill ta en titt på våra övriga informativa texter. Dessa består främst av blogginlägg, artiklar och guider, och de kommer säkerligen att besvara alla dina potentiella funderingar eller frågor om att skapa en jobbansökan som barnskötare.

personligt brev barnskötare

Skapa ditt personliga brev med utsidan först

När du ska påbörja arbetet med ditt egna personliga brev rekommenderar vi dig att börja med utsidan först. På så vis blir det tydligt hur du önskar uppfattas av rekryteraren, och det kan underlätta det resterande arbetet.

Utsidan, eller layouten som den också kallas, avgör nämligen det första intrycket då det är det första rekryteraren ser. Därmed är det viktigt att layouten är så fördelaktig som möjligt, med inspirerande men lagom uppseendeväckande designs och färgval samt ett lättläst och enkelt typsnitt. En tydlig struktur brukar också vara en god idé.

Som barnskötare borde du visa en förmåga att kunna anpassa brevet på ett sätt som gör det lättillgängligt och begripligt men samtidigt spännande att ta del av. Ett tråkigt och intetsägande Word-dokument är alltså inte ett bra alternativ, men en alltför plottrig och distraherande layout är inte heller något att sikta efter. Ett lagom mellanting är alltid bäst, och det borde du som barnskötare kunna hantera.

📌 Tips: Layouten på ditt personliga brev borde alltid likna CV:ts layout, då det ger en enhetlig och ordningsam känsla, så se till att du matchar dem.

Ladda ner en personligt brev-mall barnskötare

För att vara säker på att din layout blir så fördelaktig som möjligt så kan du ladda ner en av våra gratis mallar för personligt brev med all rights reserved. En sådan personligt brev-mall är nämligen professionellt framtagen och granskad och passar de allra flesta yrken. Våra mallar finns dessutom som både CV- och personligt brev-mallar och går att ladda ner i såväl Word- som PDF-format.

📌 Tips: Eftersom att tjänsten som barnskötare alltid kräver att du är framåtsträvande och nutida i dina värderingar så rekommenderar vi dig att använda en modern mall. Kolla därför gärna in vår guide i hur du väljer en modern mall på bästa sätt.

Språkbruk

Innan du sätter igång med att fylla i din utvalda mall så bör du ägna en tanke eller två åt språkbruket – då det samspelar med såväl layouten som innehållet. Språkbruket avgör också vilket intryck du ger rekryteraren, då kommunikationen är en otroligt viktig del av yrket som barnskötare. Du kan med språket till exempel visa om du är optimistisk, lättsam, trevlig, ödmjuk och samarbetsvillig. Du kan därtill visa att du kan uttrycka dig korrekt och professionellt men samtidigt på ett enkelt, koncist och lättillgängligt sätt.

Det är också viktigt att du som barnskötare visar att du är kvalificerad och har goda kunskaper om yrket. Det gör du bäst genom att att använda ord och begrepp som är branschenliga och positivt betingade, såsom följande exempel:

 • Omsorg.
 • Samarbete.
 • Pedagogik.
 • Utveckling.
 • Ledarskap.
 • Kreativitet.
 • Mångfald.
 • Inflytande.
⚠️ Varning: Språket bör vara professionellt och formellt, men inkludera gärna samtidigt din personlighet till viss utsträckning. Annars riskerar du att framstå som en generell person i mängden som lätt blir bortglömd.

personligt brev barnskötare

Skriv en fängslande inledning

Själva inledningen till ditt personliga brev bör likna introduktionen i ditt CV på så vis att den väcker intresse, fångar rekryterarens uppmärksamhet och svarar på rekryterarens initiala frågor. De frågorna innefattar ofta följande:

 • Vad gör dig till en god kandidat?
 • Varför sökte du jobbet?
 • Vad fick dig att söka jobbet på den aktuella arbetsplatsen eller företaget?
 • Var fick du hum om den lediga tjänsten?

Inledningen ska inte vara längre än tre eller fyra meningar, men ändå innehålla så mycket information som möjligt. Det är trots allt det som rekryteraren läser först, så det är viktigt att du ägnar den omtanke och ser till att den blir effektiv. Om du önskar utveckla delar av den eller gå in på särskilda detaljer så kan du göra det senare i brevet.

📌 Tips: Ange endast relevant information i inledningen då den sätter ton för ditt resterande personliga brev. Den ska trots allt fungera som en slags förhandstitt i vad som komma skall.

Ett bra exempel på en inledning kan vara:

KORREKT
Jag sade just upp min tjänst på den förskola jag arbetade på tidigare på grund av en långväga flytt, och därför blev jag glatt överraskad av att bli rekommenderad den lediga tjänsten på Bergets förskola av en bekant till mig som bor i närheten. Eftersom att Bergets förskola arbetar efter samma mål som jag själv – att inspirera och stärka barn till att våga vara sig själva – så blev den dessutom ett ännu starkare förstahandsval för mig. Min tidigare erfarenhet har givit mig väldigt många olika kompetenser inom pedagogik, ledarskap och samarbete, vilka gör att jag säkerligen kommer att vara en god kandidat för tjänsten.

Hälsningsfras

Inledningen ska dock inte presenteras först i brevet, utan du borde alltid påbörja ditt personliga brev med ditt namn och din yrkesroll. Det kan du skriva som en rubrik eller högst upp i brevet, och därefter är det dags för en hälsningsfras.

Ditt personliga brev är, som namnet indikerar, ett brev och kräver därmed en konkret läsare. Läsaren kan vara rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare, och det är viktigt att du adresserar hen redan i hälsningsfrasen. På så vis visar du att du är påläst och engagerat dig i den specifika tjänsten, och du bjuder samtidigt in läsaren på ett trevligt sätt. Att uttrycka namnet på läsaren skapar därtill en gemenskap som är riktigt värdefull och effektiv.

När det gäller själva hälsningsfraser brukar ett “hej” vara lämpligast, då andra hälsningsfraser kan vara alltför intima för ett första möte eller verka löjliga eller oseriösa. Några exempel på hälsningsfraser som du bör undvika kan vara:

 • Tjenare!
 • Hejhopp!
 • Hejsan!
 • Käraste (namn),
 • Min ärade (namn),
 • Bästa (namn),
⚠️ Varning: Nämn inte företagets eller arbetsplatsens namn i hälsningen, utan kom ihåg att det är en enskild person som läser brevet snarare än en förening eller liknande.
📌 Tips: Eftersom att du parar ihop läsarens namn med hälsningsfrasen så är det extra viktigt att göra ett fördelaktigt val. Så var varsam gällande vilken fras du väljer.

Vad skriver man i ett personligt brev för barnskötare?

Förutom hälsningsfrasen och inledningen så måste du fylla brevet med några fler sektioner. Det brukar vara lämpligt att sikta på en halv till en hel A4-sida eller 200 till 400 ord totalt, uppdelat i mindre sektioner på ungefär tre eller fyra meningar styck. De olika sektionerna kan utveckla sådant som står i inledningen eller ange ny information som kan vara av intresse för rekryteraren.

Några exempel på sådant du kan inkludera i sektionerna kan vara:

 • Var och hur du fått kompetenser eller kunskaper.
 • Vad du har för erfarenhet och utbildning samt hur de format dig som arbetare.
 • Vad du har för tankar, mål och värderingar och hur de samspelar med arbetsplatsen eller jobbet.
 • Vem du är och vad som gör dig till en god kandidat.
 • Hur dina fritidsintressen eller ditt vardagsliv gör dig unik och kan hjälpa dig i arbetet.
⚠️ Varning: Den sista punkten är aningen kontroversiell då flera arbetsgivare tycker att personliga detaljer eller privat information inte hör hemma i brevet. Dock anser vi att en sådan personlig aspekt lämpar sig väl i ett personligt brev för barnskötaryrket och att det kan göra dig minnesvärd. Kom ihåg att relatera det till arbetet, dock, så att du argumenterar för dess relevans i sammanhanget.

Ett dåligt exempel på en sektion i ditt personliga brev följer inte råden ovan, är alltför privat, använder ett bristande språkbruk och ställer onödiga krav, kan likna följande:

FELAKTIG
På fritiden älskar jag att spela tennis, både på helger och vardagar och det har givit mig en fysisk styrka och gjort mig rejält tävlingsinriktad. Det känns riktigt bra att vara så pass duktig på något och den känslan har resulterat i att jag är självsäker och trygg i mig själv. Dock kan tennisen hamna i skymundan om jag jobbar för mycket, så jag vill helst inte jobba för sent på eftermiddagarna.

Avsluta på topp med en avslutning

Innan du bedömer att ditt personliga brev är avslutat och klart så måste du runda av all information du givit i en specifik avslutning. En sådan avslutning behöver bara vara ett par eller tre korta meningar lång och kan tacka rekryteraren för att hen läst och övervägt dig som kandidat. Den kan också nämna ditt engagemang för rollen och din iver över att få den, samt vad du har för förhoppningar. Det viktigaste är dock att du uppmanar rekryteraren att ta kontakt på ett artigt och lättsamt sätt. Några exempel på hur du kan skriva en sådan uppmaning kan vara:

 • Jag ser fram emot ert samtal.
 • Hoppas att vi hörs snart.
 • Jag väntar ivrigt på ert svar.
 • Slå gärna en signal inom kort.
⚠️ Varning: Behåll ett lämpligt språkbruk i avslutningen så att du inte verkar negativ genom att ställa krav eller uttrycka dig arrogant. Du får inte heller verka alltför bedjande då en sådan ton kan framstå som obehaglig och jobbig.

Ett exempel på en riktigt bra avslutning kan se ut som följande:

KORREKT
Jag vill tacka för visad uppmärksamhet och att ni läst min ansökan, och jag hoppas att ni anser mig vara en lämplig kandidat för jobbet. Slå en signal om ni är intresserade av att få veta mer om mig.

Avskedsfras

Det sista du ska skriva i ditt personliga brev, efter avslutningen, är en avskedsfras. Den borde följa samma riktlinjer som hälsningsfrasen på så vis att den är så klassisk och enkel som möjligt utan att vara alltför intim, löjeväckande, oseriös eller abrupt. Den borde inte heller vara arrogant och antagande. Några exempel på avskedsfraser som du därmed gör bäst i att undvika kan vara:

 • Varma hälsningar,
 • Kramar,
 • Hälsa alla!
 • Hej svejs!
 • Tjadå!
 • Vi ses på intervjun!

Till skillnad från hälsningsfrasen ska du inte inkludera namnet på läsaren i avskedsfrasen, och du behöver inte heller vända dig till enstaka alternativ. Det finns nämligen flera som kan vara lämpliga i sammanhanget, såsom exempelvis:

 • Allt gott!
 • Tack!
 • Med vänliga hälsningar,
 • Vänlig hälsning,
📌 Tips: Var extra noga med avskedsfrasen eftersom att det är det sista rekryteraren läser. Det är alltså det sista intrycket du ger hen och avgör vilken känsla du lämnar hen med. En sådan sak kan vara avgörande i om du går vidare i rekryteringsprocessen eller inte.

personligt brev barnskötare

Sammanfattning: Komplettera ditt CV med ett personligt brev barnskötare

När det är dags för att läsa igenom och kontrollera ditt färdiga personliga brev så bör du dessutom ta en titt på punkterna nedan. Vi vill nämligen göra det extra tydligt för dig vilka de viktigaste tipsen och varningarna är som du borde ha i åtanke, och som ditt personliga brev borde förhålla sig till.

📌 Tips:

 • Ladda ner och använd en färdig mall som har en lämplig layout och som ger rätt första intryck.
 • Anpassa språkbruket så att det passar barnskötaryrket. Det innefattar en positivitet, enkelhet, lättsamhet, korrekthet och professionalitet, men också lite personlighet.
 • Vänd dig till arbetsgivaren eller rekryteraren så att hen ser att du lagt tid och uppmärksamhet på jobbannonsen och så att du skapar en gemenskap mellan er.
 • Använd de olika sektionerna och informationstillfällena rätt så att du framstår som så tilltalande och kvalificerad som möjligt.

⚠️ Varningar:

 • Se till att endast skriva information som är relevant, aktuell, sann, professionell och som visar på att du är en god kandidat för det jobb du söker.
 • Rikta aldrig fokuset till ditt privata jag snarare än ditt professionella jag, men var heller inte rädd för att inkludera några personliga detaljer.
 • Behåll samma språkbruk och fokus genom hela brevet, då du annars kan framstå som oberäknelig, rörig, olämplig eller svår att ha att göra med.

Få mer hjälp av oss

Det är inte helt lätt att skapa en fulländad jobbansökan oavsett vilket jobb du söker, så vi förstår om du önskar få hjälp utöver artikeln ovan. Sök dig i så fall vidare på vår hemsida och ta del av de resurser vi erbjuder helt gratis. Du kan till exempel ladda ner våra mallar med all rights reserved eller använda vår CV-byggare och personligt brev-byggare. Du kan därtill läsa våra informativa texter som kan erbjuda en hel del kunskap som underlättar ditt arbete.

Använd de hjälpmedel som finns och skapa en så bra ansökan du kan, redan idag. På så vis ökar du dina chanser att få det jobb du drömt om. Lycka till!

personligt brev barnskötare

Vanliga frågor och svar om att söka jobb som barnskötare

Fråga: Hur skriver man ett CV barnskötare?

Svar: I artikeln ovan visade vi hur du kan skriva ett personligt brev barnskötare, men om du vill få lära dig hur man kan skriva ett CV för yrket så kan du kolla in vårt CV-exempel för barnskötare. Där får du all information och inspiration som du kan tänkas behöva.

Fråga: Vilka egenskaper och kompetenser är bra att lyfta i det personliga brevet?

Svar: Eftersom att ditt CV främst bör fokusera på dina konkreta erfarenheter och prestationer, så kan det vara bra att komplettera med mer personliga aspekter i det personliga brevet. Du kan till exempel inkludera egenskaper och kompetenser såsom omtänksam, öppen, förtroendeingivande, lekfull, optimistisk, påhittig, nyfiken, lyhörd, empatisk och inte minst pedagogisk.