Personligt brev | En guide med exempel och råd

Många lägger fokuset på hur CV:t borde uttryckas och formas på bästa sätt, men något som många glömmer bort är det personliga brevet. Ett personligt brev är dock en mycket viktig del av din jobbansökan som kan vara avgörande i om du blir kallad till intervju eller inte, då det visar vem du är och hur du är rätt person för jobbet.

Skriv ett personligt brev 1
Idag krävs det nämligen inte bara en lista på meriter eller tidigare erfarenheter, utan de allra flesta jobben kräver därtill att du har bra personliga egenskaper och fördelar samt ett genuint intresse. Det är där ditt personliga brev kommer in, och det är även på så vis det kompletterar ditt CV. De är två separata delar av din jobbansökan, men som samspelar så att du kan framstå som så kvalificerad och tilltalande som möjligt för rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren.

I den här artikeln får du lära dig allt du behöver veta om att skriva ett personligt brev. Vi kommer bland annat att behandla följande punkter:

 • Ett konkret personligt brev-exempel för en nyexaminerad modestylist.
 • En guide i hur du skriver ett personligt brev med exempel, tips och varningar.
 • Kort om hur ditt personliga brev bör se ut.
 • Några ord om hur du anpassar ditt personliga brev för att passa olika typer av jobb, arbetsgivare, språk och länder.
 • Hänvisningar till var du kan få mer hjälp och stöd i att skriva din ansökan.
 • Svar på vanliga frågor om att skriva ett personligt brev.

personligt brev

Exempel på personligt brev


Tomas Stadigh
Modestylist

Hej Madeleine Ekman!

Jag såg en annons på Indeed.com om en ledig tjänst som stylist på Kappahl och kände direkt att jag var rätt person för jobbet. Jag är nämligen en nyexaminerad modestylist och har många erfarenheter inom såväl försäljning, modebranschen och styling. Dessutom brinner jag för att hjälpa framför allt kvinnor att få det självförtroende de förtjänar genom att klä sig i snygga, bekväma och identitetsspeglande outfits. För vad är viktigare än att få vara sitt sanna jag?

Sedan sex år tillbaka har jag varvat studier med arbete och har hela tiden utvecklats som stylist. Mitt jobb som säljare gav mig en bred förståelse för kundbemötande och att väcka förtroende, och mina mindre stylistuppdrag har lärt mig att hitta kreativa lösningar, att alltid se potential samt att ständigt vara lyhörd för nya idéer och insikter. Mina tre yngre systrar har därtill givit mig de ovärderliga gåvorna som kallas för tålamod och effektivitet. Samtliga är kompetenser som jag tror kan vara till stor användning i tjänsten som stylist på en så pass välbesökt och aktad butik som Kappahl.

I framtiden önskar jag få fortsätta utvecklas genom att möta många spännande och inspirerande kollegor och kunder. Jag vill dessutom få arbeta med högkvalitativa och såväl moderna som klassiska plagg, vilket jag vet dominerar Kappahls utbud.

Jag hoppas att jag låter intressant och att vi hörs snart.

Allt gott!
Tomas Stadigh.

personligt brev

Vad ska ett personligt brev innehålla?

När det är dags för dig att skriva ditt egna personliga brev så finns det några saker du bör ha i åtanke. Det handlar exempelvis om språkbruket – som alltid ska vara professionellt, formellt och korrekt men samtidigt gärna visa personlighet och genuint intresse – och om tonen – som ska vara positiv, ödmjuk och lättsam men samtidigt visa på en omfattande kompetens.

📌 Tips: Det är viktigt att hitta en lagom balans mellan att verka för skrytig och osäker, och den hittar du enklast genom att uttrycka objektivt. Föreställ dig att en främling berättar om dina främsta sidor utan att lägga alltför mycket värde i dem.

Det handlar därtill om att hitta en lämplig struktur, rubriker och information som gör brevet lättläst och överskådligt. Innehållet borde dessutom svara på rekryterarens eller din potentiella arbetsgivares möjliga frågor och även väcka intresse och nya frågor som kan behandlas på intervjun.

I nedanstående avsnitt går vi igenom de olika delarna som ditt personliga brev bör innehålla. Vi kommer att ge exempel, förslag och råd så att du får en bred förståelse för hur du behöver tänka när du skriver.

⚠️ Varning: Tänk på att allt vi skriver nedan är riktlinjer och råd, snarare än regler, och att du därför inte behöver ta dem på alltför stort allvar. Följ hellre efterfrågningarna i annonsen eller som företaget uttrycker i första hand, och underskatta inte din magkänsla och dina personliga preferenser.

Hälsningsfraser

I vissa fall kan du använda en rubrik över ett personligt brev, i vilket du kan ange ditt för- och efternamn samt en eventuell yrkesroll eller titel, men i övriga fall inleder du det med en hälsningsfras. Till skillnad från CV:t där allt måste vara strikt i listform och uttryckas på ett formellt sätt, så kan du i brevet vara mer personlig och adressera rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare direkt. Det är till och med förväntat att du skriver en liten hälsning för att visa att du vet vem du tilltalar och därmed är påläst och förberedd. En sådan hälsning kan också få rekryteraren att känna att hen läser om en person snarare än en generell arbetare, och att brevet faktiskt är ett första möte.

📌 Tips: Använd gärna en hälsningsfras som är professionell och lämplig men som ändå verkar trevlig och inbjudande för rekryteraren. Det kan vara så enkelt som ett “hej!” eller ett “hej (namn)!”.
⚠️ Varning: Tänk på att inte skriva “hej (företag)!” då det ju inte är företaget du tilltalar, utan en person. En sådan hälsningsfras blir bara konstig och ologisk.

Undvik att använda följande hälsningsfraser, då de kan framstå som oseriösa, alltför närgångna eller opersonliga, eller olämpliga av andra anledningar:

 • Kära (namn).
 • Var hälsad (namn).
 • Till dig som läser detta…
 • Hallojsan!
 • Tja!

Om dig – en introduktion

Det första du bör skriva ner efter att du hälsat på rekryteraren eller arbetsgivaren är en introduktion. I introduktionen kan du nämligen berätta det viktigaste för att på så vis väcka intresse och redan från början visa varför du söker jobb hos just den utvalda arbetsgivaren. Det är viktigt att du börjar med det mest relevanta, och sedan fortsätter med att berätta mer om de övriga delarna.

I din introduktion bör du komplettera introduktionen du givit i CV:t, där du berättar om din utbildning, hur lång erfarenhet du har, dina prestationer, “mjuka” kompetenser, styrkor, drivkrafter, målsättningar och liknande, genom att utveckla och berätta mer om informationen. Vissa saker kan du återberätta, men se till att det är med andra ord så att rekryteraren slipper läsa samma sak flera gånger om.

⚠️ Varning: Upprepa aldrig sådant du redan skrivit i CV:t, då de flesta rekryterare läser igenom CV:t före det personliga brevet när hen tar sig an din ansökan. Se istället till att utveckla och förklara sådant som redan är nämnt.

Ett bra exempel på en introduktion för en chef för sociala medier kan likna följande:

KORREKT
Tre års studier och två år som verksam creative director för olika plattformar på Instagram har givit mig erfarenheter som säkerligen kommer att komma till användning i rollen som chef för sociala medier på Synsam. Min problemlösningsförmåga, min kreativitet och min ständiga törst efter att nå goda statistiska resultat är bara några exempel. Mitt genuina intresse för skapande, PR och estetik har dock kommit från mina många år som hobbybloggare, vilken nådde uppåt 15 000 läsare i över ett års tid.

Exemplet visar inte bara på erfarenhet, prestationer och fördelaktiga kompetenser, utan även på hur de går att applicera på tjänsten samt varför kandidaten är intresserad av den.

Varför du är rätt kandidat för jobbet

Något som också kan utgöra en del av introduktionen, eller som du kan uttrycka i en helt egen sektion efter introduktionen, är vad som gör dig till en bra kandidat för jobbet. Du kan till exempel utveckla aspekter såsom varifrån du fått dina kompetenser, hur ditt intresse för jobbet visat sig i tidigare erfarenheter samt hur din karriär format dig till den du är idag. Än en gång kan du vända dig följande aspekter:

 • Erfarenheter.
 • Prestationer.
 • Styrkor.
 • Drivkrafter.
 • “Mjuka” och “hårda” kompetenser.
 • Framtidsförhoppningar och mål.
⚠️ Varning: Det kan vara en bra idé att förklara vad som gör dig till en bra kandidat för tjänsten du söker genom att referera till dina fritidsintressen eller andra privata sidor, då det kan få dig att verka unik och minnesvärd, men akta dig för att uttrycka sådant som inte är relevant. Om du till exempel söker en tjänst som bankchef är det inte intressant för rekryteraren att få läsa om att du spelar padel. Om du däremot söker jobb som förskollärare kan det vara värt att nämna att du har tre egna barn.

Varför du ser fram emot att arbeta med den sökta yrkesrollen

Innan du avslutar ditt personliga brev bör du därtill förklara mer ingående varför du vill ha det jobb du söker. Du kan nämna varför just arbetsplatsen eller yrkesrollen är intressanta för dig, varför du valde dem framför andra alternativ och vad du har för tidigare relation med dem. Många rekryterare uppskattar därtill om du uttrycker målsättningar och framtidsdrömmar och hur de samspelar med tjänsten eller arbetsplatsen.

📌 Tips: Gå gärna in på detaljnivå när du berättar om varför du valt att söka jobbet i fråga. Det kan handla om företagets värderingar, vad rollen ger för möjligheter, kollegor eller material du ser fram emot att arbeta med, och så vidare. Läs annonsen för tjänsten om du vill få inspiration till detta, då sådana ofta berättar om företaget eller arbetsgivaren samt arbetsplatsen.

Ett bra exempel på hur du kan skriva en sådan sektion kan likna följande, som passar en grundskollärare:

KORREKT
Eftersom att jag är utbildad inom Ur och Skur-pedagogik så vill jag gärna få arbeta i utomhusmiljöer så mycket som möjligt, och på så vis utvecklas vidare som pedagogiker. Det är dessutom min åsikt att att dagens barn och unga bör lära sig om djur och natur då miljöfrågor utgör kulmen av mina hjärtefrågor. Det verkar jag ha gemensamt med Robinsonskolan, och därför tror jag att vi kan passa bra ihop.

Avskedsfraser

När du anser att du inkluderar all nödvändig och intressant information om dig själv, som kompletterar informationen du angivit i CV:t, så är det dags att avsluta ditt personliga brev med en avskedsfras. Vi rekommenderar att frasen följer liknande riktlinjer som de vi gav angående hälsningsfrasen, men att du samtidigt tar chansen att uppmana till kontakt och att verka så positiv som möjligt

📌 Tips: Du kan därtill visa på ett engagemang eller en iver i din avskedsfras, vilket kan förtydliga varför du skickar in en ansökan ytterligare.

Några exempel på avskedsfraser som är värda att överväga, och som har de efterfrågade fördelarna, kan vara:

KORREKT
Jag väntar ivrigt på att få höra från er.

Jag ser fram emot att få träffa er och berätta mer.

Tack för att ni tog er tiden att läsa min ansökan, och jag hoppas att jag fångat ert intresse.

Till sist bör du avsluta det personliga brevet med någon av följande avskedsfraser och ditt för- och efternamn:

 • Med vänliga hälsningar,
 • Vänliga hälsningar,
 • Allt gott!
 • Tack!

Undvik att använda fraser som är oseriösa, intima, antagande eller slarviga såsom:

 • MVH,
 • Må väl,
 • Vi ses!
 • Vi hörs snart!
 • Hejdå!

personligt brev

Hur ska ditt personliga brev se ut?

Förutom innehållet och strukturen så är det även viktigt att fundera på det personliga brevets utseende. Utseendet, eller layouten som det också kan kallas, utgör nämligen det första intrycket, innan rekryteraren påbörjar läsningen, och kan därtill påverka läsningen på flera sätt. Färgvalet, den estetiska designen och typsnittet bidrar alla till att förenkla eller försvåra läsningen, samt om du uppfattas som lättsam, logisk, kreativ, rörig eller något helt annat.

På vår hemsida har vi flera guider och exempel på hur du väljer en bra layout eller mall för ditt CV, och där kan du därtill få inspiration till ditt personliga brevs layout. Det viktigaste för ditt personliga brevs layout är nämligen att det matchar med layouten du valt till CV:t, då det ger ett enhetligt, väl förberett, strukturerat och behagligt intryck som är värt att sträva efter.

⚠️ Varning: Nöj dig aldrig med ett enkelt Word-dokument, utan se till att du ger ett mer välarbetat intryck än så.

Ladda ner en bra personligt brev-mall

För att försäkra dig om att din layout blir så fördelaktig som möjligt, och att den matchar CV:ts layout, så kan du välja bland och ladda ner en färdig mall. Vi erbjuder nämligen en mängd CV-mallar som alla går att använda som mallar för ditt personliga brev, och som passar till alla möjliga olika yrkesbanor, nivåer och syften.

Om du väljer en mall från vår hemsida så kan du ladda ner den helt gratis i såväl PDF- som Word-format. Vi garanterar dessutom att den är professionellt framtagna och granskade, så att du kan vara övertygad om att den ger ett utmärkt resultat.

📌 Tips: Det finns saker som passar för olika företag, jobb och situationer gällande layouten, och det behöver du tänka igenom innan du väljer en mall. Kolla in våra guider för mer information.

Anpassa det personliga brevet

Förutom layouten gäller det att anpassa ditt brev, precis som du gjort med ditt CV, så att det lämpar sig för det jobb du söker, det företag du söker hos och inte minst dig, din kompetens och din specifika situation. Om du vill jobba på ett pilatesgym bör du exempelvis inte använda samma språk som om du vill jobba på ett byggföretag. Samma skillnader gäller tonaliteten – om du ska verka extra professionell, ödmjuk, pedagogisk eller liknande, strukturen – vilken del eller sektion som borde prioriteras över de andra, innehållet – vilka punkter som är relevanta att lyfta och inte, och så vidare.

⚠️ Varning: Det är aldrig en bra idé att använda samma brev till olika jobb, utan du borde alltid se till att det är noga anpassat för att passa just det jobb du skickar in din ansökan till.

Sverige eller internationellt?

Det finns flera skillnader på ett internationellt personligt brev och ett svenskt sådant, och det är extra viktigt att ha i åtanke när du anpassar brevet. Ett internationellt personligt brev, vilket oftast är på engelska eller något annat utomeuropeiskt språk, ska till exempel inledas med kontakt- och personuppgifter precis som CV:t. Det är inte fallet i svenska personliga brev, där det räcker med att avsluta det med ditt för- och efternamn och möjligtvis även ha en rubrik över brevet med namn och yrkesroll eller titel.

En annan tydlig skillnad är att du i utländska eller internationella brev ska inkludera mottagarens (vilket är rekryteraren eller arbetsgivaren) uppgifter i en lista. I sådana fall är det därtill mycket viktigt att adressera mottagaren noggrant och korrekt. Svenska personliga brev lägger inte alls samma fokus på mottagaren, men däremot är det viktigt att du tydligt visar att du har anpassat brevet efter den arbetsgivar eller företag du söker jobb hos. Det gör du antingen genom att tilltala rekryteraren eller arbetsgivaren redan i hälsningen eller att nämna företaget i innehållet.

I övrigt är det relativt lika regler och riktlinjer mellan ett svenskt och ett utländskt eller internationellt personligt brev gällande längd, språk, ton och innehåll. Så länge du anpassar det efter jobbet du söker och din potentiella arbetsgivare så blir det säkerligen rätt.

⚠️ Varning: Översätt aldrig något av dina dokument i din ansökan rakt av. Se till att innehållet och de övriga aspekterna är mer anpassade än så, då språket inte är den enda skillnaden du måste ta hänsyn till.

personligt brev

Sammanfattning: Skriv ett personligt brev

Innan vi lämnar dig till att skriva ett eget personligt brev så rekommenderar vi dig att ta en titt på våra samlade punkter nedan. Vi vill nämligen sammanfatta de viktigaste tipsen och varningarna vi uttryckt under artikelns gång, så att det blir lättare för dig att skriva och så att du kan friska upp minnet så enkelt som möjligt när det behövs.

📌 Tips:

 • Använd hälsningsfraser och avskedsfraser som är lämpliga, då sådant kan vara avgörande i hur din rekryterare uppfattar dig.
 • Tänk på att ditt språkbruk och din struktur är avgörande i om du framstår som kvalificerad, tydlig och tilltalande, eller inte.
 • Uttryck endast relevant, intressant, sann och aktuell information som lyfter dig och gör att du framstår som en extra god kandidat.
 • Ladda ner och använd en mall som ger ett bra intryck och som underlättar läsningen.
 • Anpassa ditt personliga brev så att det passar just din situation, vare sig det handlar om jobb, arbetsgivare, land, språk, eller dig själv och dina egenskaper.

⚠️ Varningar:

 • Skriv alltid specifika brev till specifika jobb, då de borde ha en tydlig koppling till varandra, och undvik att skicka in samma till olika jobb.
 • Var inte slarvig, utan ägna ditt personliga brev samma omtanke som du ägnat åt ditt CV. De är enligt de flesta rekryterare lika viktiga, trots allt.
 • Upprepa inte sådant du redan behandlat i CV:t, då rekryterare ofta läser CV:t först.
 • Läs våra råd med en nypa salt, och kom ihåg att de är riktlinjer snarare än regler. Du behöver inte följa dem till punkt och pricka!

Få mer hjälp och stöd

Vi förstår om du fortfarande anser dig behöva hjälp i skrivarbetet av samtliga delar av din ansökan, då det inte är helt enkelt. Om så är fallet – sök dig då vidare in på vår hemsida där vi erbjuder en rad olika hjälpmedel och resurser. Du kan till exempel använda vår CV-byggare, vår personligt brev-byggare och ladda ner våra mallar. Dessutom finns det CV-exempel, artiklar, guider och blogginlägg som bidra med inspiration och värdefulla lärdomar, och på så vis göra ditt arbete enklare, roligare och snabbare.

Så ta chansen och skapa en oslagbar jobbansökan redan idag, och få det jobb just du drömt om. Lycka till!

personligt brev

Vanliga frågor och svar om att skriva personliga brev

Fråga: Hur skriver man ett personligt brev?

Svar: Precis som vi visade i artikeln ovan så finns det inget rakt eller enkelt svar på hur du skriver ett personligt brev på bästa sätt, utan du måste se över din egen situation och anpassa brevet efter det jobb du söker, den du är och hur du vill framstå. Du kan dock använda våra personligt brev-tips till hjälp.

Fråga: Hur långt ska ett personligt brev vara?

Svar: Ditt personliga brev bör inte bli längre än en A4-sida, men inte heller mycket kortare än en halv A4-sida. Håll det kort och koncist, men se till att du inkluderar all nödvändig information.

Fråga: Hur ska man börja ett personligt brev?

Svar: Inled det alltid med en hälsningsfras som vänder sig direkt till rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren, och fortsätt sedan med en introduktion av dig själv. På så vis visar du direkt att du är hängiven och genuin samt varför du är en bra kandidat för jobbet du söker.