En guide i hur du på bästa sätt väljer en snygg, bra och modern CV-mall

När du ska skapa ett CV är första steget alltid att välja en bra CV-mall att utgå ifrån.

Skapa ditt CV på några minuter

Den avgör layouten av CV:t vilken i sig avgör vilket intryck du ger samt hur rekryteraren ska läsa ditt CV. Faktum är att det är otroligt viktigt att du väljer en lämplig, fördelaktig och modern CV-mall, då det kan vara avgörande i om rekryteraren bryr sig om att läsa ditt CV eller inte.

Många rekryterare bestämmer sig nämligen redan vid första anblick om CV:t är värt att läsa, eller spenderar endast några få sekunder med att skumma igenom det.

Det är inte helt lätt att veta vilka CV-mallar som är bäst eller om de passar dig och jobbet du söker, men i den här artikeln kommer vi åtminstone att hjälpa dig på traven. Vi kommer att guida dig genom hur du bäst väljer CV-mall, vad skillnaden är mellan moderna och traditionella eller klassiska CV-mallar, vilka moderna CV-mallar som går att ladda ner gratis online, samt besvara vanliga frågor om att hitta en bra CV-mall.

Table of Contents

Hur väljer man rätt CV-mall?

För att sätta igång processen med att välja rätt CV-mall måste du börja med att hitta en hemsida eller liknande som erbjuder CV-mallar av olika slag. På vår hemsida hittar du till exempel en mängd olika CV-mallar som går snabbt och enkelt att ladda ner och fylla i med dina personliga erfarenheter, kompetenser och uppgifter.

På vår hemsida erbjuder vi också tips för vilka mallar som lämpar sig för olika syften och vad de har för olika egenskaper. Några exempel på dessa är:

 • Professionella CV-mallar: Dessa CV-mallar har ett rent, klassiskt och tydligt utseende som riktar fokuset till innehållet utan onödiga designelement. Med noga avgränsade sektioner blir de översiktliga och konkreta, och därför passar de utmärkt för de flesta branscher.
 • Enkla CV-mallar: En enkel CV-mall har en fräsch och simpel design för att göra den så översiktlig och tydlig som möjligt. Den har feta rubriker och lämnar en hel del luftighet så att CV:t inte uppfattas som rörigt eller överfullt.
 • Funktionella CV-mallar: Alla som har haft en spretig karriär och ofta bytt bana, eller som alldeles nyligen bytt bana för första gången, bör vända sig till en funktionell CV-mall. Den erbjuder en design som riktar uppmärksamheten till dina kompetenser och utbildningar snarare än dina arbetslivserfarenheter.
 • Moderna CV-mallar: Dessa CV-mallar erbjuder ofta designelement som väcker uppmärksamhet och som gör dig som söker jobb minnesvärd och intressant, men utan att dra alltför mycket fokus från innehållet. De förekommer dock även i enklare format och är nästan alltid perfekta val, då de premieras av de flesta arbetsgivare idag.

När du valt en av kategorierna ovan kan du gå vidare till de enstaka CV-mallarna och leta bland dem. Fråga dig själv vilket typ av jobb du söker och vilket intryck du vill ge rekryteraren, och gör ditt val efter svaren du får upp.

Kreativa eller pedagogiska jobb som kräver idérikedom gör sig till exempel bäst med CV-mallar som har korta sektioner och som erbjuder spännande designelement och färgval. På så sätt ger du ett estetiskt riktigt intryck samtidigt som du får visa vad du går för i form av din konstnärliga förmåga. Du blir dessutom minnesvärd och kommer med större sannolikhet dyka upp som alternativ senare i rekryteringsprocessen.

Analytiska jobb eller jobb som kräver hög utbildning och många erfarenheter passar bättre med en luftig, enkel och konkret CV-mall utan uppseendeväckande design. Den bör rikta allt fokus till innehållet och presentera de olika sektionerna så tydligt som möjligt. Innehållet i sektionerna bör dessutom anges koncist, och då helst i listform.

Till sist bör du ha sållat ner alternativen till bara några få stycken, och då kan vår hemsida göra särskilda rekommendationer. Antingen kan du välja en av våra nyheter, våra främsta rekommendationer, eller våra mest valda och omtyckta alternativ. Eller också väljer du helt enkelt mallen som ger dig bäst känsla och som du anser spegla din personlighet, dina erfarenheter och dina kompetenser bäst. För att inte tala om det jobb du ska söka, förstås.

📌 Tips: Magkänslan har nästan alltid rätt i hur du ska göra, så lyssna på den. Om inte annat kan du be någon du litar på om hjälp, eller rådfråga våra CV-experter online. Vår CV-byggare kan du också använda som stöd.
⚠️ Varning: Vi vet att det kan verka svårt eller till och med omöjligt att välja en CV-mall då det finns så pass många och alla verkar passa bra till jobbet du söker. Men ge inte upp! Det är alltid bättre att skriva ett CV med hjälp av en mall än att helt enkelt hoppa över mallen och istället skriva ett intetsägande Word-dokument.

Vad är skillnaden mellan moderna och traditionella CV-mallar?

Den största skillnaden mellan en modern och en traditionell, eller klassisk, CV-mall är designen och hur fokuset riktas till de olika sektionerna. I ett traditionellt CV ska sektionerna och innehållet i dem listas prydligt vertikalt, som om CV:t vore en sida ur en kort bok. Dess design är ofta enkel och stram med få estetiska detaljer. I det ska du inte vara det minsta personlig.

I ett modernt CV kan istället sektionerna vara placerade i block, och på så sätt ge mer plats åt mer information. Det gör även designen mer spännande och läsningen av CV:t roligare. Det kan dessutom uppfattas som mer översiktligt och lättläst, då ögat inte behöver röra sig långt mellan de olika sektionerna eller innehållet i dem. Ett modernt CV kan vara simpelt och rent i designen, men lika gärna färgglatt och fullt av konstnärliga detaljer. Det bjuder in till alla möjliga typer av fördelar som premieras inom olika yrken.

Ett traditionellt CV kan vara fördelaktigt och föredras fortfarande på vissa arbetsplatser och av vissa företag som vill behålla traditioner inom rekryteringsprocessen, men de allra flesta föredrar idag ett modernt CV där din personlighet får chansen att lysa igenom och där dina bästa sidor, erfarenheter och kompetenser lyfts fram.

⚠️ Varning: Dubbelkolla alltid med din framtida arbetsplats eller arbetsgivare för att se vilken nivå av modernitet din CV-mall borde ha. Se sedan till att använda en som matchar dem.

Vilka CV-mallar finns det att ladda ner?

Idag finns det en uppsjö av CV-mallar att välja på, både på vår hemsida och på andra ställen online. Dem hittar du enkelt genom att söka på dem och sedan läsa om deras olika fördelar. På vår hemsida får du välja på gratis CV-mallar som går att ladda ner i såväl PDF- som Word-dokument med all rights reserved. De har dessutom tillhörande information och tydliga instruktioner som underlättar processen ytterligare.

Vi erbjuder över 20 CV-mallar som du kan anpassa med typsnitt, format, mellanrum, storlekar och färgsättningar. Men våra fyra favoriter, som också är väldigt olika och som därmed illustrerar vilka fördelar särskilda CV-mallar kan erbjuda, behandlar vi i följande avsnitt.

📌 Tips: Kom ihåg att exemplena nedan är ifyllda med exempel-kandidaters uppgifter, och att du därför måste föreställa dig dem med dina egna uppgifter istället för att få en klar bild av hur de skulle sett ut i ditt fall. Din situation kan trots allt se väldigt annorlunda ut än exempel-kandidaternas, så det är viktigt att du har det i åtanke.

Perth

modern cv mall CV-mallen vi kallar Perth har en ren och luftig design som är lätt att överblicka och orientera sig i. Den delar tydligt upp de olika sektionerna, alltså kontaktuppgifterna, profiltexten, kompetens, arbetslivserfarenhet och utbildning, utan att använda färger eller andra plåttriga och konstnärliga element.

Det bästa med Perth är att den är så pass fräsch och prydlig, och därför sänder ut ett modernt och minimalistiskt intryck som passar perfekt för analytiska jobb såsom:

 • Kemist.
 • Analytiker.
 • Ingenjör.
 • Advokat.
 • Sekreterare.

 

⚠️ Varning: En så pass luftig och minimalistisk CV-mall som Perth har många fördelar, men för yrken som kräver en hel del personlighet och konstnärlighet så kan det vara bättre att använda en annan mall. Perth kan nämligen i sådana fall uppfattas som tom eller intetsägande, och lätt innebära att du blir bortglömd.

Rotterdam

modern cv mall En av våra senaste CV-mallar är Rotterdam, vilken skiljer sig från Perth på flera sätt då den har fler färgblock och på så sätt lätt uppfattas som mer utsmyckad och genomtänkt designmässigt. Trots det är den dock enkel att överblicka och presenterar tydligt sektionerna och dess innehåll.

Något som är värt att notera gällande Rotterdam är att den erbjuder plats för referenser, vilket inte nödvändigtvis rekommenderas i ett svenskt CV. Om du däremot ska söka ett internationellt jobb så är det utmärkt.

Vi rekommenderar CV-mallen Rotterdam till konstnärliga yrken som exempelvis:

En av våra senaste CV-mallar är Rotterdam, vilken skiljer sig från Perth på flera sätt då den har fler färgblock och på så sätt lätt uppfattas som mer utsmyckad och genomtänkt designmässigt. Trots det är den dock enkel att överblicka och presenterar tydligt sektionerna och dess innehåll.

Något som är värt att notera gällande Rotterdam är att den erbjuder plats för referenser, vilket inte nödvändigtvis rekommenderas i ett svenskt CV. Om du däremot ska söka ett internationellt jobb så är det utmärkt.

Vi rekommenderar CV-mallen Rotterdam till konstnärliga yrken som exempelvis:

 • Grafisk formgivare.
 • Fotograf.
 • Frisör.
 • Lärare.
 • Arkitekt.
📌 Tips: Den mjuka, beiga färgen tillsammans med de spännande designelementen ger en intressant men samtidigt behaglig känsla som är utmärkt för att påvisa din estetiska kunskap.

Budapest

modern cv mall Vår mest valda och omtyckta CV-mall för ett modernt CV är Budapest, vilken är ett utmärkt mellanting mellan de båda ovanstående alternativen. Den är luftig och tydlig men med ett enstaka färgblock som ger dimension och liv till CV:t.

Budapest erbjuder en rad rubriker och sektioner, varav några är bäst att undvika när du ska skriva ett svenskt CV. Referenser och hobbys är till exempel bättre att hoppa över, men som tur är går det utmärkt att ta bort de sektionerna under redigeringsprocessen, när du fyller mallen. På så sätt ger du dessutom mer plats åt de andra sektionerna och dess information.

Budapest passa de flesta jobb då den är uppseendeväckande och unik men samtidigt lättsam och tydlig. Vi rekommenderar den främst till jobb inom industri och service som till exempel:

 

 • Lastbilsförare.
 • Chaufför.
 • Elektriker.
 • Mekaniker.
 • Säljare.
 • Flygvärdinna.
 • Kock.
 • Servitör/servitris.
 • Säkerhetspersonal.

Chicago

modern cv mall Den sista CV-mallen vi vill rekommendera dig som behöver lite hjälp i att skriva CV är Chicago, vilken också är den vi rekommenderar på hemsidan. Den är nämligen tydlig och har en modern och enkel design, precis som Perth, men har också skalor för kompetenser och språkkunskaper, precis som Budapest.

Även i Chicago får du utrymme för hobbys och referenser, men det kan du ignorera om du skriver ett svenskt CV. Om du skriver ett internationellt CV är det dock toppen att använda.

Tack vare att Chicago har så pass tydliga designelement som riktar fokuset till innehållet och samtidigt ger en hel del plats för mycket innehåll, så lämpar den sig perfekt till jobb inom vård och omsorg. Några exempel på sådana jobb är:

 • Läkare.
 • Undersköterska.
 • Sjuksköterska.
 • Veterinär.
 • Personlig assistent.
⚠️ Varning: Om du söker ett jobb som inte alls kräver samma mängd arbetslivserfarenheter, utbildningar eller kompetenser bör du istället använda någon av de andra CV-mallarna. Annars kan Chicago ge ett ofärdigt eller alltför tomt intryck.

Finns det mallar för ett personligt brev?

Många behöver hjälp med mer delar av sin ansökan än sitt CV, och då handlar det främst om ett personligt brev. Som tur är finns det mallar också för personliga brev, och även de går enkelt att ladda ner i såväl Word- som PDF format helt gratis. Du behöver bara söka dig fram bland mallarna och ta en som passar dig, så ska du se att processen blir mycket enklare och att den går otroligt snabbt.

📌 Tips: Välj en mall för personligt brev som du anser passa bra ihop med CV-mallen du valt att använda. Så kan du skapa en enhetlig känsla som de flesta rekryterare uppskattar.

Sammanfattning: Välj en modern och snygg CV-mall

Innan vi avslutar artikeln vill vi kort sammanfatta lite om hur du hittar bland alla gratis CV-mallarna och hur du väljer rätt för just dig och jobbet du söker. Vi vill upprepa den informationen genom att presentera en kort och koncist lista.

 • Se till att du hittar en hemsida som du litar på och som erbjuder alla förmåner du är ute efter.
 • Läs på om kategorierna så att du vet lite bättre hur du ska börja sålla och vilken kategori som passar bäst till jobbet du söker.
 • Kolla in vilka rekommendationer hemsidan har och tänk efter om de mallarna är rätt för dig, eller om du bara vill gå på magkänslan.
 • Dubbelkolla med arbetsplatsen eller företaget du söker jobb hos för att få mer information om CV-mallen du överväger kommer att uppskattas av dem.
 • Välj en CV-mall som är modern och snygg, och som du tror kan få dig att verka som en så bra kandidat som möjligt.

Hitta fler mallar och få mer hjälp

Om du vill få utforska bland lite flera gratis CV-mallar kan du klicka dig vidare på vår hemsida. Vi erbjuder nämligen en mängd mallar som är moderna, fördelaktiga och inte minst professionellt utformade och granskade. Med dem kan du försäkra dig om att mallen du väljer kommer att vara utmärkt och att den kommer att öka dina chanser att få jobbet du söker.

På vår hemsida kan du dessutom prova på vår CV-byggare där du får stöd i arbetet med att skriva ett CV och personligt brev. Det är ett perfekt hjälpmedel om du vill vara säker på att ditt CV och ditt personliga brev blir så väl utformade och fördelaktiga som möjligt.

modern cv mall

Vanliga frågor och svar

Finns det en CV-mall som är enkel och gratis?

Det finns absolut CV-mallar som är enkla och användarvänliga, och samtliga alternativ på vår hemsida är gratis. Så det är bara att bläddra dig fram och hitta den som du anser verka lättast och bäst.

Vilka format kan jag ladda ner CV-mallarna i? Följer alla alternativen reglerna angående copyright 2022?

Alla våra CV-mallar följer nutida copyrightlagar och regler, och du kan ladda ner ditt CV som PDF och i Word. Det är perfekt då arbetsgivare och rekryterare nästan alltid ber om någon av dessa format.

Liknande artiklar