Hur skriver man ett grymt CV som student? CV exempel och de bästa tipsen för att garantera en anställning!

Som student är det svårare för dig än för yrkesverksamma att skaffa ett jobb eftersom att studenter ofta saknar det mest ovärderliga på jobbmarknaden - arbetslivserfarenhet.
Studerande CV

Skapa ditt CV på några minuter

Men för att få den viktiga arbetslivserfarenheten behöver du ett jobb och då är ett student cv nästintill nödvändigt för att få en potentiell arbetsgivare att överväga dig. Oavsett om du söker jobb på deltid eller som sommarjobb är det viktigt att lägga ner tid på att få cv:et att se professionellt och tilltalande ut när du ska söka jobb.

Table of Contents

Hur man börjar skriva ett CV som student

Innan du börjar skriva ditt student cv är det viktigt att kolla på vilka typ av jobb du ska söka. Beroende på vilka krav jobbet har kan det vara lämpligt att anpassa cv:t till att innehålla just det som jobbet söker. Exempelvis kanske du inte behöver skriva att du läst en termin engelska om du söker jobb som svenskavikarie, men om du söker jobb som servitör på en turistort som har många internationella gäster, kan det vara bra att lyfta fram att du studerat engelska.

Se till att det visuella har en igenkänningsfaktor

Det är också viktigt att utformningen på student cv:t passar jobbet du söker. Det visuella är minst lika viktigt som texten. Om du söker jobbet som grafisk designer eller något kreativt är det en god idé att cv:t speglar det du kommer göra i din yrkesroll. Det är inte så attraktivt för en arbetsgivare att anställa en grafisk designer som inte har ett snyggt cv. Likväl bör någon som vill jobba inom ekonomi ha ett cv som är välorganiserat och strukturerat.

📌 Tips: Kom ihåg att cv:t är den första inblicken arbetsgivaren får på dig som möjlig anställd. Du vill visa dina bästa sidor och kunskaper genom det

Studerande CV

Exempel på arbetslivserfarenhet för ett student cv

Många studenter har ofta problem med att de saknar relevant arbetslivserfarenhet eller rent av arbetslivserfarenhet överhuvudtaget. Men även om du inte tidigare har jobbat inom det jobbet du söker är det en god idé att lägga till all arbetslivserfarenhet som du har. Det gör att du visar för arbetsgivaren att du är driftig och van vid att jobba i en arbetsmiljö. Om du däremot inte har någon arbetslivserfarenhet alls är det istället bättre att fundera på vad andra relevanta erfarenheter som du kan lägga till. Kanske har du praktiserat gratis på ett företag? Vad hade du för arbetsuppgifter där? Hur kan de vara relevanta till jobbet du söker nu?

I annat fall kan du skriva mycket mer om dig och dina personliga styrkor. Vad är det som gör just dig perfekt för rollen? Hur kan de färdigheter som du har göra att det här jobbet är perfekt för dig?

📌 Tips: Lämna alltid referenser så att rekryteraren kan kontakta dina tidigare arbetsgivare. Då får rekryteraren bevis på att du har de egenskaper som du skriver att du har.

Studerande CV

Exempel på hur en studerande cv mall kan se ut

Fredrik Svensson
Juriststudent
19990311
070-4733163
fredrik.j@exampel.com
Tobaksgatan 19
271 41, Ystad

Introduktion
Efter 3,5 år på juristprogrammet vill jag ta steget ut mot relevant och kvalificerat juridiskt arbete. Jag söker därför tjänsten som juristassistent. Mina styrkor är inom affärsjuridik och därför vill jag också jobba på en affärsjuridisk byrå för att få kunskaper om yrket. Jag är också intresserad av skatterätt och fastighetsrätt. Jag är dedikerad och målmedveten och min förhoppning är att utvecklas som jurist. Förutom mina rättsliga kunskaper och erfarenheter inom just juristutbildningen ligger mina styrkor i att jag är en bra argumenterare och att jag alltid tacklar de rättsliga problem jag ställs inför med ett analytiskt tankesätt.

Utbildning
2020-pågående
Juristprogrammet
Lunds Universitet

 • Specialisering mot företagsrätt och skatterätt

2019
Kurs Juridisk Introduktionskurs (UJIK)
Lunds Universitet

2016-2019
Ekonomiprogrammet
Ystad Gymnasium

 • Inriktning Juridik.

Arbetslivserfarenheter
2020-2023
Extrajobb kassapersonal
ICA Kvantum Ystad

 • Arbetade extra när studierna tillät. Arbetet inkluderade kundbemötande, att plocka och sortera varor, stå i kassan och förbereda matkassar som skulle levereras till kund. Efter två år fick jag större ansvar inom butiken och hade ansvar över ett mindre team. Jag satte bland annat schemat och såg till att logistiken flöt på.

2020-2020
Sommarjobb inom restaurang
Restaurang Moroten, Ystad

 • Jobbade under sommaren i restaurang och lärde mig mycket om kundservice och bemötande. Arbetsuppgifter inkluderade att servera gästerna, stå i kassan och ta beställningar, duka av borden och ta disken.

Kompetenser

Yrkeskompetenser:

 • Mycket goda kunskaper inom juridisk problemlösning och metoder
 • Specialiserar inom företagsrätt och skatterätt. Mycket goda kunskaper – högsta betyg inom båda ämnena.
 • Goda kunskaper inom övriga juridiska områden också.
 • En duktig argumenterare och skicklig talare, samt duktig på kundbemötande.
 • Bidrar med god och trevlig stämning, och en bra arbetsplats.
 • Van vid olika datasystem och andra verktyg som används inom yrket.

Övriga typer av kompetenser:

 • Talar svenska som modersmål.
 • Talar engelska flytande.
 • Talar både spanska och franska till en god nivå.
 • B-körkort.

Hur du gör så att ditt student-CV sticker ut

Som nämnt ovan är det viktigt att ditt cv har en layout som passar jobbet som du söker. Det gör att du sticker ut och chansen att arbetsgivaren kollar igenom just ditt cv blir större. Ett tips för att väcka arbetsgivarens intresse är att använda något element i cv:et som liknar en detalj från arbetsgivarens hemsida. Det gör att det finns en subtil igenkänningsfaktor och då är det en större chans att arbetsgivarens fastnar för ditt cv.

Studerande CV

Det är viktigt att ditt student cv är professionellt och noggrant gjort för att du ska ge ett bra intryck. Ett slarvigt cv med stavfel ser inte attraktivt ut i arbetsgivarens ögon. För att få ditt cv att se proffsigt och snygg ut kan du ta hjälp av en cv mall.

📌 Tips: Genom att använda en cv mall kan du välja mellan flera olika mallar och välja en som passar dig. Med en cv mall ser ditt cv mycket mer proffsigt och snyggt ut och det blir lättare för dig att skriva ett cv. Med en mall behöver du inte strukturera cv:t själv utan det är bara att fylla i din information i rutorna så strukturerar mallen det till ett riktigt snyggt cv.

Använd en CV mall från oss

Ett riktigt bra cv kan vara svårt att strukturera själv och därför är vi här. Vi erbjuder flera olika mallar som passar alla olika behov, även för dig som student. Kika runt lite här på hemsidan och se om det finns en mall som du fastnar för. Vi är experter på bra cv och här kommer du garanterat att hitta något som får dig att se professionell ut.

📌 Tips: Våra mallar är väldigt flexibla och passar lika bra för CV som för personligt brev, så ladda gärna ner samma mall från oss och använd den till både personliga brev och CV:n. Det gör att båda dina dokument ser enhetliga och snygga ut. Det stärker känslan av professionalism. Kom ihåg att personliga brev är minsta lika viktiga som CV.

Hur ska sitt cv ska läggas upp? Vad är viktigt att ha med?

Kolla upp vad arbetsgivaren frågar efter innan du skriver ditt cv. Vissa arbetsgivare har specifika saker som de letar efter och isåfall är det bra att ha med det. Det visar både att du har vad de letar efter och att du noga läste jobbannonsen. När du ska skriva ett cv är det bra att börja från början. Den första sektionen kallas för header och där ska bara dina personliga uppgifter stå. Det kan exempelvis vara:

 • Förnamn och efternamn.
 • Födelsedatum eller personnummer.
 • Telefonnummer.
 • E-post.
 • Postadress.
 • Eventuell yrkestitel (i annat fall kommer yrkestiteln i jobbkategorin).
 • Länk till din hemsida, om du har någon (tänk på vad du vill visa för arbetsgivare, bara en professionell hemsida här).
⚠️ Varning: Här bör du i största möjliga mån följa punkterna ovan. Det är enbart dina personliga uppgifter som ska visas här och de ska framställas på ett konkret och tydligt sätt. Såvida inte rekryteraren efterfrågar eller undanber något specifikt räcker dessa punkter gott och väl. I annat fall finns det risk för att du inkluderar information som uppfattas som som oseriös, inaktuell, för privat, olämplig eller på andra sätt irrelevant.
📌 Tips: Det är en jättebra idé att lägga till en bild på ditt ansikte i headern, det gör det lättare för dig att bli ihågkommen och rekryteraren får även ett ansikte på vem det är som har ansökt.

Se till att inte skriva headers som avviker för mycket från punkterna

Nedan kommer ett exempel på en header som inte följde punkterna ovan och på grund av det kan uppfattas som oprofessionell eller oseriös. Håll dig därför till punkterna om inte annat efterfrågats.

Ett headerexempel som misslyckats då råden ovan blivit ignorerade kan likna följande:

FELAKTIG
Från Ystad
Har jobbat på ICA
Blivande jurist

070-4733163
19990311-1324
fredrik.j@example.com

tiktok.com/juristenfredrik
facebook.com/juristen.fredrik

💡Notera: I exemplet ovan är de första tre raderna överflödiga eftersom att det är information som framkommer senare i cv:t. Det är inte heller de strikta personuppgifter som rekryteraren behöver i det stadiet. Länkarna till Tiktok eller Facebook kan uppfattas som olämpliga eftersom att det är något som den jobbsökande gör på sin fritid.

Nästa steg är introduktionen

I introduktionen är det viktigt att du som person lyser igenom. Det är den som väcker intresse från arbetsgivaren och som kan vara det som gör att du får anställningen. Här är det viktigt att du väcker uppmärksamhet och samtidigt i löpande text skriver om dina relevanta erfarenheter. Cv:t ska vara en slags presentation av dina viktigaste och mest intresseväckande aspekter, men i en introduktion. Den ska skrivas i en löpande text och ska fånga läsarens intresse och få denne att vilja fortsätta att läsa cv:t.

Tänk på att bara ha med relevanta saker, som jobb och färdigheter. Du bör visa att du har det som arbetsgivaren söker. Här kommer en lista med några exempel på vad du kan skriva i introduktionen:

 • Personliga erfarenheter
 • Eventuell karriärutveckling.
 • Styrkor.
 • Kompetenser.
 • Drivkrafter.
 • Prestationer.
 • Framtidsmål.
⚠️ Varning: Det är viktigt att du håller introduktionen kort och koncis och att den i viss mån är anpassad till tjänsten du söker. Nämn utbildningar, färdigheter och eventuell erfarenhet. Håll det kort. Tre till fyra korta meningar bör vara lagom.

Ett bra exempel som fungerar som en introduktion är följande:

KORREKT
Efter 3,5 år på juristprogrammet vill jag ta steget ut mot relevant och kvalificerat juridiskt arbete. Jag söker därför tjänsten som juristassistent. Mina styrkor är inom affärsjuridik och därför vill jag också jobba på en affärsjuridisk byrå för att få kunskaper om yrket. Jag är också intresserad av skatterätt och fastighetsrätt. Jag är dedikerad och målmedveten och min förhoppning är att utvecklas som jurist. Förutom mina rättsliga kunskaper och erfarenheter inom just juristutbildningen ligger mina styrkor i att jag är en bra argumenterare och att jag alltid tacklar de rättsliga problem jag ställs inför med ett analytiskt tankesätt.

Lista dina egenskaper, kompetenser, erfarenhet m.m

När du har skrivit introduktionen och headern är det bara att sätta igång med alla kvalifikationer och egenskaper som du vill visa. Oftast listas detta i CV och du kan nämna saker som utbildning, ev. tidigare jobb m.m, kompetenseroch annat som du vill berätta för arbetsgivaren.

Sammanfattning: Sök ett extrajobb som student med dessa cv exempel

Den enda du har kvar att göra nu är att korrekturläsa ditt cv och de till så att det är perfekt. Följ också råden och varningarna i den här guiden för att skapa ett fantastiskt student cv.

📌 Tipsen:

 • Använd våra mallar för att ge ett proffsigt intryck och fånga läsaren.
 • Ha med sådant som efterfrågas och använd liknande layoutersom jobbannonsen för att öka igenkänningsfaktorn.
 • Var kort och koncis men minnesvärd, t.ex. genom att ha med en bild på dig själv.

⚠️ Varningarna:

 • Ta inte med något som inte är relevant från ditt privatliv. T.ex. en länk till dina sociala medier eller liknande. Visa istället bilden av dig som yrkesperson.
 • Även om du inte har arbetslivserfarenhet kan du ta med annan informationsom gör dig attraktiv, som praktik, referenser eller personliga egenskaper. Undvik att lämna helt blankt.

 

Studerande CV

Liknande artiklar