När du ska välja att skriva ett kort personligt brev

Det finns både fördelar och nackdelar med att skriva ett kort personligt brev, då en lång text kan få med mer spännande information och meriterande detaljer medan en kortare text kan hålla rekryterarens uppmärksamhet längre och ge ett lättsammare intryck.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Om du är ny på arbetsmarknaden eller ny i en karriär, eller inte har så mycket att berätta om i ditt personliga brev av andra anledningar, så är ett kortare personligt brev ofta det bättre alternativet.

Många anser det svårt att skriva personligt brev, och speciellt om det ska hållas kortfattat. Därför vill vi i den här artikeln ge en enkel guide i hur du kan skriva ett kortare personligt brev som ändå får med allt som behövs i brevet. Vi kommer bland annat att behandla följande:

 • Ett konkret exempel på ett kortfattat personligt brev.
 • Länkar till ytterligare exempel och liknande hjälpande texter.
 • En snabb genomgång i hur du skapar en intresseväckande och inspirerande utsida till brevet.
 • Enkla beskrivningar av hur varje del av det personliga brevet ska se ut och formuleras, med tillhörande exempel och våra bästa tips och varningar.
 • Svar på vanliga frågor om att skriva ett kortare personligt brev.

Table of Contents

Ett kort personligt brev-exempel

Petrina Frans

Hej Ylva och Björn Forsanker!

Jobbet som kallskänka på Fjällkonditoriet Lofsdalen skulle passa mig utmärkt då jag är snabb, framåt, noggrann och inte minst otroligt intresserad av mat och matlagning. Jag såg er annons i Tidningen Härjedalen och kände genast att jag behövde söka, då jag nyligen tagit examen och bor i närområdet. Det innebär att jag är angelägen, flexibel och villig att ställa upp om så önskas eller behövs.

Mitt matlagningsintresse kommer från mina erfarenheter som dotter till två kockar och min nyfikna smakpalett. Jag har därtill alltid fascinerats av kemin som uppstår när olika livsmedel möts eller behandlas. Därför har jag sedan länge drömt om att söka jobb inom café- och restaurangbranschen och ser även de minsta tjänsterna som stora meriter.

Tidigare har jag arbetat extra i mina föräldrars restauranger, men i övrigt har jag mycket begränsad erfarenhet från arbetslivet på grund av min unga ålder. Dock har jag god erfarenhet av att stå i köket på hobbynivå, och jag har utvecklade kunskaper inom hygien, livsmedelshantering och matlagning i övrigt.

Jag hoppas att ni finner mig och min ansökan intressant och att ni är villiga att ge mig en chans. Jag ser fram emot att få höra från er snart!

Med vänliga hälsningar,
Petrina Frans

kort personligt brev

Hitta fler exempel av olika slag hos oss

Om exemplet ovan inte passade dig och din situation, eller om du vill läsa ytterligare exempel av andra anledningar, så kan du kolla in vår hemsida. Där finns det mängder av exempel för såväl personliga brev som CV:n, som alla säkerligen kan ge dig inspiration och lärdomar inför ditt eget skrivande. Du kan exempelvis läsa vårt CV-exempel för nyutexaminerade eller ungdomar. Eller också kan du läsa vårt personligt brev-exempel för sommarjobb, för lagerarbetare eller för jobb på mataffär.

Du kan därutöver även läsa våra övriga lärorika texter som djupdyker i de olika delarna av att skapa ett CV och personligt brev. De kommer i form av artiklar, guider och blogginlägg.

Börja med utsidan av ditt personliga brev

Om du känner dig redo för att påbörja ditt egna personliga brev bör du sätta igång med utsidan först. Den bestämmer nämligen ofta hur texten kommer att utformas då den bland annat avgör strukturen, längden och storleken på den. Utsidan, eller layouten som den snarare kallas, påverkar även det första intrycket en hel del, vilket är viktigt att ha i åtanke.

Ett kortare men bra personligt brev kan lägga extra krut på layouten då själva texten inte kommer att ta lika mycket utrymme. Välj därför en layout som har breda marginaler och avstånd, relativt stora typsnitt, intressanta designdetaljer och liknande utsmyckningar. Det fångar arbetsgivaren eller rekryterarens intresse och får dig som kandidat att sticka ut och verka minnesvärd.

⚠️ Varning: Akta dig för att spöka ut din layout alltför mycket då den trots allt fortfarande ska ingå i ett högst professionellt sammanhang. Fokuset borde därtill förbli på din text. Nedtonade färger, lättlästa typsnitt och enklare designs är alltså oftast bra val.
📌 Tips: Det är inte meningen att du ska skapa en bra layout på egen hand, utan ladda gärna ner en färdig mall istället. Våra mallar är exempelvis professionellt framtagna och lämpar sig för de flesta yrkesområden och nivåer. De går även att specialanpassa så att de passar just dig och de fungerar för både CV:n och personliga brev. De är dessutom helt gratis och superenkla att använda.

Format och struktur

Något som hänger samman med både layouten och innehållet är ditt personliga brevs struktur och format. När det gäller formatet är det viktigaste att du har tillräckligt breda marginaler, lämpliga typsnitt i en lagom storlek och att brevet inte blir längre än en hel A4-sida. Dock bör du inte heller göra det mycket kortare än en halv A4-sida, då det då kan uppfattas som ofärdigt eller otillräckligt.

Strukturen på brevet är inte heller särskilt flexibel då det finns en traditionell, logisk och förväntad struktur som passar just personliga brev. Den ser ut som följande:

 • Rubrik med ditt namn och en eventuell yrkestitel.
 • En hälsningsfras.
 • En inledande sektion.
 • Ytterligare sektioner som behandlar varsina teman eller områden.
 • En avslutande sektion.
 • En avskedsfras med en underskrift.
⚠️ Varning: Om du väljer att avvika från formatet eller strukturen riskerar du att verka rörig, svår att ha att göra med eller till och med olämplig. Så var varsam i var och när du väljer att sticka ut!

Språkbruk

Det sista du behöver ägna lite omtanke innan du skriver ditt faktiska brev är vilket språkbruk du ämnar använda. Det hänger också samman med såväl innehållet som layouten och är avgörande för det intryck du ger arbetsgivaren eller rekryteraren.

Ditt personliga brev bör vara personligt och visa vem du är, men det ska samtidigt hålla en professionell och formell ton. Fokuset bör därför förbli på dig som arbetare och inte glida in på ditt privata jag för mycket. Visa dock gärna att du är positiv, ödmjuk och objektiv i din framtoning, så att du framstår som en bra arbetskamrat och anställd.

För att verka extra kvalificerad och kompetent borde du därtill uttrycka dig korrekt, utan slarvfel eller liknande misstag, och enkelt så att brevet förblir lättläst. Välj även ord och begrepp som är branschenliga för att få arbetsgivaren eller rekryteraren att associera dig med tjänsten redan innan du fått den. De orden skiljer sig förstås åt beroende på vad du ska söka för jobb, men det kan handla om exempelvis:

 • Erfarenhet.
 • Kompetens.
 • Kunskap.
 • Intresse.
 • Engagemang.
 • Vana.
 • Mål.
📌 Tips: Om du vill hålla ditt personliga brev kortfattat är det extra viktigt att du uttrycker dig koncist, utan onödigt långa eller avancerade formuleringar.

kort personligt brev

Hur ska ett personligt brev börja?

Oavsett hur långt ditt personliga brev ska bli så måste du inleda det med ditt namn, precis som i andra första möten. Det kan du antingen ange i en rubrik över brevet eller som en första rad, och om du vill kan du även inkludera din yrkesroll eller titel.

Därefter är det dags att skriva själva brevet, och det gör du på bästa sätt genom att börja med att hälsa på läsaren. Ett vanligt “hej” passar oftast bäst då det är enkelt, förväntat och lämpligt i ett så pass professionellt sammanhang. Övriga alternativ kan lätt bli för intima, gammalmodiga eller rent av löjeväckande. Låt oss ge exempel på några av dem:

 • Kära (namn),
 • Var hälsad (namn),
 • Angenämt!
 • God kväll!
 • Tjenixen!
 • Hallå där!
📌 Tips: Skriv den ansvariga rekryteraren eller arbetsgivarens namn i hälsningen, då det skapar en bra gemenskap mellan er och visar på att du är påläst om tjänsten. Du hittar nästan alltid namnet i jobbannonsen eller på företagets hemsida.

Inledning

Efter hälsningen börjar själva brödtexten av brevet i form av en inledning, och i ett bra personligt brev ska den vara mellan tre och fyra meningar lång. Du behöver inte ägna inledningen åt att presentera dig i form av ditt namn, ålder eller liknande, utan gå hellre in på vem du är i ett professionellt sammanhang. Vad är dina främsta styrkor? Dina största drivkrafter?

Du bör därtill besvara läsarens initiala frågor i inledningen för att väcka intresse och berätta om vad som komma skall i det resterande brevet. De frågorna kan exempelvis vara följande:

 • Vad gör dig till rätt person för rollen?
 • Varför söker du just det här jobbet?
 • Vad kan du bidra med till tjänsten du söker?
 • Vart hörde du talas om den lediga tjänsten?
⚠️ Varning: Spara detaljer till de övriga sektionerna i ditt personliga brev, då inledningen måste förbli kortfattad.
📌 Tips: Nämn gärna företaget eller arbetsgivaren redan i inledningen då det visar att du anpassat ditt personliga brev och att du är väl påläst.

Om vi ska ge exempel på en bristfällig inledning kan den se ut så här:

FELAKTIG
Jag heter Tommy och är en 27-årig man som är redo för nya jobbmöjligheter. Jag söker jobb i Stockholm för att jag precis flyttat dit och det är ett bra sätt att få nya vänner på. Därför är det viktigt att det jobb jag söker erbjuder många kollegor och mycket samarbete, och att det inte är på obekväma arbetstider.

Fyll på ditt personliga brev med information

När du ska skriva personligt brev räcker det inte att i korthet nämna de viktigaste detaljerna av ditt arbetsliv, utan det gäller att fylla på med information som kompletterar det kortfattade och formella CV:t. Det gör du i de nästkommande sektionerna, oavsett om du inkluderar endast en eller uppåt fyra sådana.

Några bra exempel på sådant du kan behandla i sektionerna kan vara:

 • Styrkor, drivkrafter, egenskaper och liknande samt hur de passar jobbet.
 • Tankar, åsikter eller värderingar samt hur de hänger samman med tjänsten eller företaget.
 • Tidigare erfarenheter och vad de givit dig.
 • Kompetenser, kunskaper och färdigheter samt när och hur du fått dem.
 • Personliga erfarenheter som varit givande i ditt jobb eller din karriärmässiga utveckling.
📌 Tips: Om du vill imponera på eller verka passa företaget extra bra kan du anpassa innehållet i sektionerna enligt vad de efterfrågar eller värderar högst. Ta reda på vad det kan vara genom att läsa igenom jobbannonsen eller genom att kolla in hemsidan till företaget.
⚠️ Varning: Vissa arbetsgivare eller rekryterare anser det olämpligt att ange alltför privata saker i det personliga brevet, men vi vill påstå motsatsen. Så länge du anger det på ett professionellt sätt med ett professionellt fokus så är det snarare en fördel, då det kan få dig att sticka ut och ange en extra merit.

Ett utmärkt exempel på en kortfattad sektion i ett personligt brev för en mekaniker som lyfter fram privata detaljer men på ett professionellt sätt kan se ut som följande:

KORREKT
Mina tidigare arbetslivserfarenheter är relativt begränsade bortsett från min tid som praktikant på en båtverkstad, men mina erfarenheter är trots det omfattande. Jag har nämligen sedan tonåren mekat med bilar, mopeder och motorer av olika slag. Det har varit på hobbynivå mestadels, men jag blev uppmärksammad i Kristianstadsbladet år 2019 och då fick jag berätta mer om mina kompetenser som mekaniker.

kort personligt brev

Hur ska ett personligt brev avslutas?

När ansett dig fått med all användbar och intressant information om dig själv som arbetare och hur du lämpar dig för företaget eller tjänsten du söker, så är det dags att avsluta det personliga brevet. Det gör du genom att formulera en avslutande sektion på ett par korta meningar.

Avsluta brevet genom att tacka läsaren för visad uppmärksamhet och intresse, och genom att visa engagemang och iver för att möjligtvis få tjänsten du söker. Se även till att uppmana läsaren att ta kontakt med dig inom en snar framtid.

⚠️ Varning: Ställ inga krav och ta inte ut några vinster i förskott, utan förbli ödmjuk och objektiv även i avslutningen.

Ett bra exempel på hur du kan avsluta brevet kan likna följande:

KORREKT
Hoppas att ni finner mig intressant, och tack för att ni valt att ägna min ansökan tid och uppmärksamhet. Jag väntar ivrigt och ser fram emot att få svar från er.

Avskedsfras

Det som till sist sätter punkt för det personliga brevet är avskedsfrasen. I den behöver du inte ange läsarens namn, eftersom att det redan är etablerat och eftersom att den ska efterföljas av din underskrift. Dock behöver den följa hälsningsfrasens angivelser i övrigt. Det är alltså viktigt att använda en avskedsfras som är professionell, seriös, lämplig och som visar att du är rätt person för jobbet. Använd därför endast fraser som exempelvis:

 • Med vänliga hälsningar,
 • Vänlig hälsning,
 • Många hälsningar,
 • Tack!
 • Allt gott!
📌 Tips: Se till att du skriver ditt namn igen efter avskedsfrasen, så att läsaren får en påminnelse om vem du är. Det gör dig mer minnesvärd och avslutar brevet på ett bra sätt.

kort personligt brev

Sammanfattning: När du ska välja att skriva ett kort personligt brev

Till sist önskar vi nu får återupprepa de mest framstående tipsen och varningarna vi angett under artikelns gång. På så vis blir det tydligare vad du behöver ha i åtanke om du ska skriva ett kortare personligt brev.

📌 Tips:

 • Ladda ner en färdig mall och se till att din layout skapar ett så bra första intryck som möjligt.
 • Använd ett format, struktur och språk som lämpar sig för sammanhanget, så att du framstår som mer kvalificerad och tilltalande.
 • Ta reda på vad företaget eller arbetsgivaren efterfrågar och använd det i ditt brev för att förtydliga att du är rätt person för jobbet du söker.
 • Kom ihåg att läsa igenom din text när den är klar så att du inte missar att ange något värdefullt eller meriterande.

⚠️ Varningar:

 • Det finns fördelar med att hålla ett personligt brev kortfattat, men undvik att göra det kortare än en halv A4-sida.
 • Akta dig så att du inte skriver information som är alltför privat, oseriös, falsk, upprepande, irrelevant eller olämplig på andra sätt.
 • Anpassa gärna innehållet efter företaget eller arbetsgivaren, men glöm inte att också berätta mer om sådant du anser intressant och viktigt.

Få mer hjälp

Vi förstår om du anser dig behöva ytterligare hjälp och vägledning i att skapa en fördelaktig ansökan, och om så är fallet kan du söka dig vidare på vår hemsida. Läs våra lärorika och inspirerande texter och ta del av våra praktiska verktyg. Du kan exempelvis ladda ner våra mallar eller använda vår superenkla och snabba personligt brev- eller CV-byggare.

Använd den hjälp som erbjuds och se därmed till att just din ansökan blir den bästa. Lycka till!

kort personligt brev

Vanliga frågor och svar om att skriva ett kort och bra personligt brev

Fråga: Hur kort kan ett personligt brev vara?

Svar: Det går absolut att skriva ett för kort personligt brev, oavsett hur erfaren du är, så försök att åtminstone komma upp i en halv A4-sida. Kortare än så brukar ge sämre resultat då det inte tillåter dig att lyfta fram tillräckligt mycket intressant information.

Fråga: Vad gör jag om jag inte har något att skriva i mitt personliga brev?

Svar: Alla har något att skriva i sitt personliga brev, då alla har en professionell historia att berätta om. Om du är ny på arbetsmarknaden eller har svårt att bestämma dig för vad som ska inkluderas i brevet kan du dock kolla in jobbannonsen eller företagets hemsida, där det säkerligen står vad som efterfrågas och vad rekryteraren vill veta. Det kan handla om erfarenheter och kompetenser, men också egenskaper, framtidsdrömmar och liknande personliga aspekter.

Exempel på ett kort följebrev

mallar för korta följebrev skriva ett kort följebrev
sök kort följebrev Hur du skickar in ett kort följebrev