Skapa ett personligt brev till när du ska söka sommarjobb

Många ungdomar vill söka sommarjobb inför sommaren då det inte bara bidrar med välbehövliga fickpengar utan även en hel del möjligheter. Det kan till exempel ge nya vänner, roliga uppgifter, värdefulla lärdomar, viktig erfarenhet, meriter inför framtiden, och så vidare. Det är ett utmärkt sätt att spendera några av sommarens veckor på, då skolan ändå är på paus.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

För att få sommarjobbet du är ute efter finns det flera metoder att ty dig till. För det första behöver du skapa en fulländad jobbansökan med ett CV och ett personligt brev sommarjobb, som behöver vara anpassade för det jobb du söker. För det andra kan det vara bra att hålla koll på olika hemsidor och forum där jobbannonser dyker upp, meddela alla i din närhet att du vill jobba med just det, samt att ta kontakt med arbetsplatser och arbetsgivare som erbjuder jobbet.

Din jobbansökan är avgörande i om du får det jobb du söker, och därför vill vi i den här artikeln få hjälpa dig genom processen i hur du skriver ett bra personligt brev sommarjobb. Vi kommer att behandla följande punkter:

 • Ett personligt brev-exempel för ett sommarjobb.
 • Länkar till var du hittar fler personlig brev-exempel och liknande typer av hjälpsamma texter.
 • Guider i hur du skapar varje del av ditt personliga brev med tillhörande tips, varningar och både bra och bristfälliga exempel.
 • Svar på vanliga frågor om hur man skriver ett personligt brev för sommarjobb eller söker ett sommarjobb.

personligt brev sommarjobb

Table of Contents

Exempel på personligt brev sommarjobb

Fanny Bring

Hej Lisa Karlsson!

Jag är 16 år gammal och har sedan två år tillbaka sommarjobbat på ett café i Sundborn, men nu vill jag prova på att jobba i ett mer fartfyllt och utvecklande format. Restaurang Basta är ett utmärkt alternativ för det, vilket jag vet då jag är en van besökare och ofta märker av stämningen och de självsäkra servitriserna. Det tillsammans med min önskan om att få samarbeta med duktiga och inspirerande kollegor drar mig till just ert företag och er arbetsplats.

Jag avslutar strax mitt första år på restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet och har därför en hel del värdefulla kompetenser i bagaget. Mina erfarenheter rör sig exempelvis om enklare matlagning och servering, och jag är duktig på att vara effektiv och noggrann i mitt arbete. Jag är dessutom en fena på att ha flera bollar i luften och att optimera min tid.

Min tidigare arbetslivserfarenhet från caféet har också givit mig en god förmåga gällande kundbemötande, livsmedelshantering och hygien. Andra erfarenheter från mitt engagemang i elevrådet och mitt reseintresse har därtill gjort mig öppen, samarbetsvillig och positiv, vilket jag tror är värdefulla egenskaper att ta med till ett jobb som servitris. På så vis går arbetet enklare och jag belönas med fler vänner snarare än ytliga kollegor.

Jag hoppas att ni finner mig intressant och att ni uppskattade min jobbansökan. Tack för att ni läst och för att ni hör av er med svar inom kort.

Med vänliga hälsningar,
Fanny Bring

Läs fler personligt brev-exempel och liknande texter

Exemplet på personligt brev ovan kanske inte passar dig och din situation av olika anledningar, och i så fall kan du klicka dig vidare på vår hemsida för att läsa våra andra personligt brev-exempel. Hos oss går det dessutom att hitta CV-exempel för ungdomar och studenter, vilket kan vara till stor hjälp när du skriver din ansökan.

Förutom exempel så kan du även söka efter artiklar, blogginlägg och guider som alltid kan bidra med både lärdomar och inspiration om hur du skriver ett personligt brev. Men innan du undersöker dem, läs vidare i den här artikeln då vi nu kommer att guida dig genom att skriva ett personligt brev sommarjobb.

personligt brev sommarjobb

Börja med utsidan på ditt personliga brev

När du vill börja med ditt egna personliga brev så bör du fundera på utsidan först. Utsidan, eller layouten som det också kallas, innefattar nämligen allt ifrån färg och estetisk design till typsnitt och funktionalitet. Den avgör vilket första intryck du ger rekryteraren, och det kan vara avgörande i om hen väljer att läsa ditt brev eller inte. Det, som följd, är avgörande i om du får det nya jobb du söker eller inte.

Layouten bestämmer därtill hur ditt brev blir läst, då en plottrig och distraherande design kan störa läsningen medan en avskalad och stilren design för fokuset till texten. Ett lättläst och enkelt typsnitt underlättar dessutom tillgängligheten, vilket de allra flesta rekryterare uppskattar då ett personligt brev ska gå snabbt och lätt att ta del av.

För ett sommarjobb inom de vanliga områdena, vilket är restaurang, butik, äldrevård, kiosk och så vidare, så kan det vara en god idé att välja en layout som väcker intresse och glädje. Ljusa färger och enkla designs är att föredra. Helst ska din layout även spegla dig som person, då det kan få din ansökan att verka mer minnesvärd och spännande.

📌 Tips: Om du vill försäkra dig om att din layout blir så bra och fördelaktig som möjligt så kan du kolla in vår hemsida där vi erbjuder en mängd olika mallar. En sådan mall har professionellt granskade layouts som passar för de flesta yrken, och de är helt gratis att ladda ner.
⚠️ Varning: Den mall du väljer att ladda ner till ditt personliga brev måste likna mallen du valde till ditt CV. Annars kan du framstå som rörig eller svår att ha att göra med.

Strukturera det personliga brevet rätt

När det gäller layouten måste du därtill ägna en tanke eller två åt strukturen du ämnar använda för innehållet. Det är alltid smart att följa den förväntade och traditionella strukturen i ett personligt brev, vilken inleder brevet med ditt namn och en eventuell yrkesroll antingen i en slags rubrik eller högst upp i dokumentet. Sedan följer:

 • En hälsningsfras som adresserar läsaren (rekryteraren eller arbetsgivaren).
 • En stark inledning.
 • Två eller tre ytterligare sektioner med kompletterande information.
 • En kort avslutande sektion som uppmanar till kontakt.
 • En avskedsfras och en signatur.
⚠️ Varning: Om du avviker från strukturen ovan riskerar du att förvirra läsaren eller ge ett sämre intryck, så var varsam om du ämnar avvika från den.

Använd ett lämpligt språkbruk

Det sista du behöver tänka på innan du sätter igång med att skriva ditt personliga brev är vilket språkbruk du ämnar använda. Språkbruket påverkar nämligen också intrycket en hel del, då det reflekterar vem du är och om du är kvalificerad och lämplig för den tjänst du söker.

För att ge rekryteraren en god uppfattning om dig bör du för det första uttrycka dig positivt, ödmjukt och vänligt så att du framstår som trevlig och lätt att ha att göra med. För det andra behöver du använda ett korrekt, professionellt och formellt språkbruk så att rekryteraren förstår att du är mogen, lämplig och kan anpassa språket efter situationen. Ett personligt brev är ju trots allt ett professionellt dokument.

Till sist behöver du använda branschenliga och positivt betingade ord som gör att du framstår som extra kvalificerad och kunnig. För de flesta sommarjobben kan de orden exempelvis vara:

 • Erfarenhet.
 • Utbildning.
 • Kompetens.
 • Utveckling.
 • Effektiv.
 • Samarbete.
📌 Tips: Många avråder från att rikta fokuset alltför mycket till ditt privata jag snarare än ditt professionella, men det är viktigt att komma ihåg att lite personlighet trots allt kan göra gott. Det gör dig mer inbjudande och minnesvärd för rekryteraren.

personligt brev sommarjobb

Hur ska man börja ett sommarjobb-personligt brev?

Precis som vi nämnde ovan så bör du inleda ditt personliga brev med ditt namn och en eventuell yrkesroll, och sedan fortsätta med en hälsningsfras. Den hälsningsfrasen borde därtill nämna läsarens namn, som i detta fall kommer att vara rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren, då det skapar en gemenskap mellan er och bjuder in hen på ett trevligt sätt. Det visar dessutom att du är påläst om den lediga tjänsten och att du är angelägen om att få den.

Det brukar passa bäst med ett enkelt “hej” då övriga alternativ lätt väcker löje eller verkar oseriösa eller alltför intima. Exempel på alternativ som du gör bäst i att undvika kan vara:

 • Halloj!
 • Tjenare!
 • Var hälsad (namn),
 • Goda (namn),
 • Bästa (namn),
 • Ärade (namn),
⚠️ Varning: Eftersom att hälsningsfrasen är det första rekryteraren eller arbetsgivaren läser, och eftersom att du parar ihop den med hens namn, så gäller det att vara varsam. Undvik i så stor utsträckning som möjligt att använda en hälsning som gör hen obekväm eller som gör att du verkar olämplig. Du bör inte heller adressera hälsningen till företaget, då det ju är en enskild person som läser och inte företaget i sig.

Inledning

Efter hälsningsfrasen är det dags att inleda själva stoffet i ditt personliga brev, och det gör du bäst med en stark inledning. Den kan likna introduktionen du skrev i CV:t på så vis att den ska väcka intresse, visa dina främsta fördelar och därtill besvara rekryterarens initiala frågor. Det kan handla om varför du söker ett jobb, varför den specifika arbetsplatsen eller företaget är av intresse, på vilket sätt du är en bra kandidat, och så vidare.

Inledningen har därtill som funktion att visa rekryteraren vad som komma skall i det resterande personliga brevet. Det innebär att du borde nämna så mycket information som möjligt i den korta sektionen, men utan att gå in på detaljer. De detaljerna kan du istället utveckla och berätta om i följande sektioner.

📌 Tips: En inledning ska inte vara längre än tre till fyra meningar, så se till att uttrycka dig koncist och så kortfattat du kan.

En bra inledning som följer råden ovan kan se ut som följande:

KORREKT
Trots mina 15 år har jag erfarenheter gällande kundbemötande och ansvar, då jag tagit mig an många uppdrag både i skolan och på fritidsaktiviteter. Jag har dessutom arbetat extra i min pappas godisbutik sedan många år tillbaka, men nu vill jag istället prova på en ny miljö med nya möjligheter hos er på Lindens ålderdomshem. Jag vill också utveckla mina främsta styrkor som innefattar kommunikation, effektivitet, initiativtagande och noggrannhet, då jag tror att de kan vara bra att ha i framtida arbetssituationer.

Hur ska man skriva ett personligt brev?

När du inlett ditt personliga brev ordentligt så behöver du fylla på med ytterligare ett par eller tre sektioner vilka utvecklar frågan om varför just du är värd att anställa. Du kan även berätta mer om följande saker:

 • Vad du har för styrkor, drivkrafter och kompetenser samt var och hur du fått dem.
 • Din tidigare arbetslivserfarenhet och utbildning och hur de varit givande för dig.
 • Vilka personliga fördelar du har och hur de kan komma till användning i ditt sökta jobb.
 • Vad du har för tankar och förhoppningar och hur de samspelar med den tjänst du söker.
 • Fritidsaktiviteter och andra personliga detaljer som givit dig fördelar inom det sökta jobbet.
⚠️ Varning: Den sista punkten måste du vara försiktig med, då det är en hårfin gräns mellan att verka spännande och unik och att helt enkelt babbla på om privata saker som rekryteraren inte bryr sig om. Du lyckas allra bäst med att bevisa hur informationen är relevant om du kopplar det du lyft fram till jobbet du söker.
📌 Tips: Om du behöver inspiration till vad du vill inkludera för information så kan du kolla in den potentiella jobbannonsen och vad som efterfrågas i den, eller läsa på om arbetsplatsen eller företaget. De flesta företag har en hemsida eller sociala medier som kan ge en hel del relevanta ledtrådar.

Ett bra exempel på en sektion i ett personligt brev sommarjobb som behandlar personlig och privat information men på ett professionellt vis med ett lämpligt fokus kan vara:

KORREKT
Sedan fem år tillbaka har jag åkt konståkning på tävlingsnivå. Det har lärt mig en hel del om tålamod, fokus, effektivitet och inte minst disciplin, och det har dessutom stärkt min kropp till att klara av tunga och krävande aktiviteter. Sådana fördelar är jag övertygad om att jag kommer att få nytta av på Lögardalens livs.

Hur avslutar man ett personligt brev till sommarjobb?

När du anser att ditt personliga brev är tillräckligt utförligt och anger all den information som du vill att rekryteraren ska känna till så är det dags att runda av det med en avslutning. Avslutningssektionen gör sig bäst i två eller tre kortfattade meningar som behandlar följande relevanta saker:

 • Tacksamhet för visad uppmärksamhet och att rekryteraren tagit sig tid att läsa det personliga brevet.
 • Iver kring och hoppfullhet om att du blir övervägd som kandidat och därmed går vidare i rekryteringsprocessen eller blir kallad till intervju.
 • En uppmaning till rekryteraren om att ta kontakt med dig.

Den sista punkten – att uppmana till kontakt – är ofta den viktigaste delen av avslutningen då det visar på ett engagemang och en vilja att sätta igång med samarbetet. Det är att visa framfötterna, och det är väldigt uppskattat inom de allra flesta jobb.

Några förslag på hur du kan uppmana rekryteraren att ta kontakt med dig är följande:

 • Hoppas att vi träffas snart.
 • Slå gärna en signal inom kort.
 • Jag ser fram emot ert samtal.
 • Ring mig om jag verkar intressant.
⚠️ Varning: Försök att förbli så objektiv och professionell du kan i avslutningen, då det annars är en sektion som lätt kan ändra ton och bli mer bedjande, arrogant eller något annat liknande.

Undvik att skriva en avslutning som ignorerar råden ovan och som ställer onödiga krav, som exempelvis följande:

FELAKTIG
Tack för att ni läst min jobbansökan och för att ni anställer mig på ert företag inom kort. Jag förstår att ni kanske får in många ansökningar med bra kandidater, men jag tror att jag är rätt person ändå. Så snälla ring just mig så snart ni kan och bekräfta mina aningar.

Avskedsfras med uppmaning

Det finns en sista sak du ska skriva innan dess att din jobbansökan är klar, och det är en avskedsfras och en signatur eller namnunderskrift. På så vis sätter du punkt för brevet på ett lämpligt vis samtidigt som du förhoppningsvis ger ett sista gott intryck.

För att lyckas med intrycket och visa dig lämplig för ett jobb och ett professionellt sammanhang så bör du välja en avskedsfras som är enkelt, trevlig och formell, såsom någon av följande exempel:

 • Tack!
 • Med vänlig hälsning,
 • Vänliga hälsningar,
 • Allt gott!
 • Bästa hälsningar,
⚠️ Varning: Nämn inte läsarens namn i avskedsfrasen, utan det räcker att du gjorde det tidigare i hälsningsfrasen. Fokusera istället på ditt eget namn.

Några exempel på avskedsfraser som inte är lämpliga därför att de är oseriösa, löjeväckande, alltför intima eller alltför arroganta kan vara:

 • Tjolahopp!
 • Hej svejs!
 • Varma hälsningar,
 • Många kramar,
 • Din,
 • Vi hörs snart!

personligt brev sommarjobb

Sammanfattning: Skapa ett personligt brev till när du ska söka sommarjobb

Innan du sätter igång med att skriva ditt egna personliga brev för sommarjobb så bör du ta en titt på de punkter vi listar nedan, då de består av de viktigaste tipsen och varningarna som vi lyft fram under artikelns gång. De är påminnelser om sådant du bör ha i åtanke när du själv skriver ditt brev.

📌 Tips:

 • Ladda ner en personligt brev-mall för att försäkra dig om att layouten blir så fördelaktig och lättläst som möjligt.
 • Språkbruket och strukturen på ett personligt brev visar mer än du kanske tror om dig som ska söka sommarjobb, så tänk på att justera det så att det blir lämpligt.
 • För ytterligare inspiration kan du läsa på om företaget, din potentiella arbetsgivare eller det jobb du ska söka, då en sådan kunskap kan få dig att verka extra kvalificerad och kunnig.
 • Tänk på att anpassa innehållet i ditt brev så att det passar dina egna egenskaper och tidigare erfarenheter såväl som företaget, din arbetsgivare eller tjänsten. Ett lagom mellanting är alltid bäst.

⚠️ Varningar:

 • Skriv inte ner information som är alltför privat, inaktuell, irrelevant eller ointressant på något annat vis. Allt bör fånga din potentiella arbetsgivare eller rekryterarens uppmärksamhet.
 • Tänk på att inte göra ett personligt brev alltför långt eller kort, utan att du hittar en lagom struktur och omfattning och håller kvar i den.
 • Det är viktigt att du behåller fokuset på ditt professionella jag snarare än ditt privata, även i ett personligt brev, då du annars kan framstå som oprofessionell eller oseriös.

Använd vår hemsida för mer hjälp

Det är svårt att skapa en fulländad jobbansökan, och speciellt som ungdom utan lång erfarenhet, och därför förstår vi att du kan behöva ytterligare hjälp än den som gavs i artikeln ovan. Om så är fallet – sök dig vidare på vår hemsida och ta del av alla resurser som går att hitta hos oss. Använd vår CV-byggare och vår personligt brev-byggare och ladda ner våra fantastiska mallar. Se även till att läsa våra informativa och inspirerande blogginlägg, artiklar, guider och exempel, eller också kan du titta på de engelska videor som finns tillgängliga.

Sätt igång redan nu och öka dina chanser till att få det sommarjobb du drömt om genom att samla ny kunskap. Lycka till!

personligt brev sommarjobb

Vanliga frågor och svar om hur man skriver ett personligt brev sommarjobb

Fråga: Kan man jobba när man är 15 år?

Svar: De flesta kommuner i Sverige erbjuder sommarjobb för ungdomar redan från 13 eller 14 år. Då handlar det främst om så kallade “ofarliga” jobb såsom att arbeta i en butik, på restauranger eller kiosker, på ålderdomshem eller förskolor, med att vårda lokaler, ta hand om utomhusmiljöer eller liknande. Så skriv ett personligt brev som anpassar sig till sådana typer av yrken.

Fråga: Hur skriver man ett personligt brev till sommarjobb som ungdom?

Svar: Precis som vi visade i artikeln ovan så finns det inget rakt svar på hur man skriver ett personligt brev till sommarjobb, utan snarare råd och riktlinjer du kan följa. Med dem, och ett tydligt personligt brev-exempel för sommarjobb, så kan du dock säkerligen skapa ett utmärkt personligt brev på egen hand även som ungdom utan arbetslivserfarenhet.