Skriv ett personligt brev till mataffär

Det finns flera namn på jobben i en mataffär, men de vanligaste är butiksmedarbetare eller butiksbiträde. De är titlar som sällan anses imponerande eller prestigefyllda i samhället, men i själva verket kräver de mycket av dig som arbetare. Du måste vara lyhörd, social, alert och inte minst optimistisk. För att inte tala om den effektivitet och stresstålighet som krävs.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Jobbet är inte heller så lätt att få. Förutom egenskaperna och förmågorna ovan måste du som önskar få jobba i en mataffär dessutom ge rekryteraren eller arbetsgivaren ett gott intryck i såväl intervjun som i CV:t och ett personligt brev mataffär. Det kan verka både krångligt och jobbigt att lyckas med, men det behöver inte alls vara så. Faktum är att framför allt ditt personliga brev är enkelt att skriva ihop om du har lite vägledning i arbetet.

I den här artikeln ger vi dig den vägledningen, då vi behandlar punkter såsom:

 • Ett konkret exempel på personligt brev för butiksmedarbetare i en mataffär.
 • Hänvisningar till fler exempel och liknande hjälpande texter.
 • Genomgångar i hur varje del av ditt personliga brev bör skapas och formuleras. Här ingår exempel, tips och varningar.
 • Svar på vanliga frågor om att skriva ett personligt brev till en mataffär.

Table of Contents

Exempel på personligt brev mataffär

Sandra Lindberg
Butikssäljare

Hej Karin Lundfeldt!

Under min gymnasietid jobbade jag extra på en ICA-butik i närheten av mitt hem, och sedan dess har jag älskat branschen. Jag drivs av att få möta olika spännande människor, av att få hjälpa till och av att få arbeta snabbt och effektivt. Efter att ha flyttat till Stockholm och tvingats säga upp min förra tjänst söker jag mig nu till er på ICA Supermarket Esplanad istället, i hopp om att få blomstra på samma sätt.

På gymnasiet gick jag försäljnings- och serviceprogrammet och där lärde jag mig en hel del om att bemöta, hantera och förstå kunder och att behandla varor på rätt sätt. Mina arbetslivserfarenheter utvecklade de kunskaperna ytterligare, och gav mig samtidigt en självsäkerhet gällande mina sociala förmågor. Det, tillsammans med min väldigt spralliga och snabba personlighet, innebär att butiksjobb i detaljhandeln passar mig utmärkt.

I annonsen efterfrågar ni att er nästa anställda ska brinna för matlagning, och det kan jag enkelt checka av. Min pappa är nämligen kock och har därför dragit in mig i matlagningsvärlden med en järnhand som jag trivts utmärkt i. När jag praktiserat på ett café i tio veckor för två år sedan ökade den kärleken ännu mer, och nu är det en stor del av mitt vardagsliv. Mat är livet!

Mina övriga personliga egenskaper som kan vara värda att berätta om innefattar min nyfikenhet och öppenhet inför människor såväl som erfarenheter. Jag är dessutom organiserad, strukturerad och lägger stor vikt på hygien, och mina yngre syskon har givit mig en avancerad problemlösningsförmåga, samarbetsförmåga och ett långt tålamod. De egenskaperna är jag övertygad om att jag kommer att få användning av i tjänsten, men jag ser även fram emot att få utvecklas inom flera områden tillsammans med mina medarbetare och kunder.

Tack för visad uppmärksamhet och för att ni möjligtvis överväger mig i urvalet av ansökningar. Jag hoppas på att få höra från er inom kort.

Med vänliga hälsningar,
Sandra Lindberg

personligt brev mataffär

Läs fler exempel och andra användbara texter

Exemplet ovan illustrerar en kandidat som har erfarenhet i butik och som har mycket att berätta om, och om du inte känner igen dig eller önskar få ta del av andra exempel av övriga anledningar så kan du klicka dig vidare på vår hemsida. Där hittar du en mängd exempel på personliga brev och CV:n för olika områden och branscher. Några exempel som kan vara extra användbara kan vara vårt CV-exempel för detaljhandeln, för butikssäljare, eller för studenter.

Utöver sådana exempel kan du läsa våra övriga hjälpsamma texter för inspiration och värdefulla lärdomar. De är blogginlägg, artiklar och guider av flera olika slag. Du kan också kolla in våra engelska videor om du föredrar det.

Hitta en lämplig layout till ditt personliga brev

Många inleder processen med att skapa ett personligt brev med att skriva texten, eller innehållet, till det personliga brevet. Vi rekommenderar dock att börja med utsidan först då det kan hjälpa till med att hålla brevet en lagom längd och i att sätta tonen. Det är dessutom det första rekryteraren eller arbetsgivaren ser, så det är lika bra att börja i den änden.

Utsidan, eller layouten som den också kallas, ska ha en tydlig design med ett lättläst typsnitt och en enkel struktur. Som butikssäljare eller butiksmedarbetare kan du dessutom med fördel välja en layout som har en eller ett par färgklickar i designen. Det innebär att ditt brevet väcker intresse och blir mer minnesvärt. Färger kan även göra att hjärnan associerar det med en viss känsla – blått väcker exempelvis lugn och trygghet medan grönt symboliserar harmoni och energi. De är utmärkta exempel på lämpliga färgval.

📌 Tips: Se över designen som den butik du söker jobb i har och välj en layout som matchar den. På så vis kan du få rekryteraren eller arbetsgivaren att associera dig med jobbet redan innan du fått det, och det kan vara en stor fördel.
⚠️ Varning: Eftersom att layouten avgör en stor del av det första intrycket är det viktigt att du ägnar det mycket tanke och energi. Ett enkelt Word-dokument är aldrig tillräckligt.

Ladda ner en färdig mall

Ett enkelt sätt att snabba på processen i att hitta en lämplig och fördelaktig layout är att kolla in och ladda ner våra färdiga mallar. Våra mallar är nämligen professionellt skapade och granskade och garanterar därför ett positivt resultat. De är dessutom helt gratis och går att ladda ner i såväl Word- som PDF-format, och du kan anpassa dem så att de passar dig och din situation extra väl. Du kan exempelvis välja färg, typsnitt och struktur på sektionerna.

📌 Tips: Välj en mall som matchar ditt CV då det är viktigt att ge ett enhetligt intryck. På så vis kan du visa att du är ordningsam, pålitlig och lätt att ha att göra med.

Anpassa språket

Det sista du behöver fundera på innan du sätter igång med att skriva innehållet till ditt personliga brev är vilket språkbruk du ämnar använda. Det räcker nämligen inte med att bara kasta ur dig det du önskar berätta om, utan du måste anpassa språket efter situationen.

Alla jobbansökningar borde ha en formell och objektiv ton för att framstå som så professionell som möjligt, och det gäller speciellt dig som ska jobba i butik. Men du behöver samtidigt visa att din personlighet lämpar sig som butikssäljare, och därför är det bra att ange en viss personlig ton. Det får dig dessutom att sticka ut och verka minnesvärd.

Utöver det är det bra att använda ord som är positiva, engagerande och branschenliga för att reflektera din tilltalande personlighet och din professionella erfarenhet. För en butiksmedarbetare kan det handla om ord som exempelvis:

 • Kundkontakt.
 • Effektivitet.
 • Struktur.
 • Varuhantering.
 • Kassavana.
 • Försäljning.
 • Stresshantering.
 • Samarbete.
⚠️ Varning: Se till att ditt språk är korrekt och formellt utan slarvfel eller onödigt talspråk, men var lika noga med att uttrycka dig enkelt och koncist. Ditt personliga brev måste nämligen vara lättläst och gå snabbt att ta del av.

personligt brev mataffär

Påbörja ditt brev rätt

När du färdigställt din layout och funderat över ditt språkbruk är det dags att sätta igång med skrivandet, och det går till precis som i vilket annat möte som helst – med ditt namn. Du kan ha det och din yrkesroll eller titel som en rubrik över ditt personliga brev eller som en informationsrad högst upp.

Därefter bör du hälsa den person som du tror kommer att läsa brevet välkommen genom att uttrycka en hälsningsfras. På så vis bjuder du in rekryteraren eller arbetsgivaren på ett trevligt sätt samtidigt som du skapar en gemenskap mellan er. Du visar också att du anpassat ditt personliga brev efter det specifika jobbet och arbetsplatsen samt att du är påläst och engagerad.

📌 Tips: Var noga med att ange rätt namn i hälsningsfrasen. Om du inte kan ta reda på något namn på en ansvarig rekryterare eller arbetsgivare, exkludera det då helt och hållet.

Ett enkelt “hej” är oftast det bästa alternativet på själva hälsningsfrasen, då övriga alternativ lätt blir för intima, löjeväckande, oseriösa eller olämpliga på övriga sätt. Några exempel på fraser som du bör undvika kan därför vara:

 • Käraste (namn),
 • Bästa (namn),
 • Hejsan!
 • Tja!
 • Välkommen,
 • Var hälsad,

Inledning

Efter hälsningsfrasen följer den inledande sektionen, och den är värd att lägga extra krut på. Den har nämligen alltid som funktion att fånga läsaren intresse, att visa vad som komma skall i ditt brev, och besvara hens potentiella initiala frågor. Dessa kan exempelvis vara:

 • Varför passar du som butiksmedarbetare hos oss?
 • Vad gör dig lämpad för rollen som butiksmedarbetare?
 • Varför söker du just denna tjänst?
 • Varför ska vi anställa dig?
 • Hur fick du reda på att vi söker anställda?

Inledningen ska inte vara längre än tre eller fyra meningar, precis som de övriga sektionerna i ditt personliga brev, så det är viktigt att du håller dig kort och koncist och sparar utvecklande detaljer till senare. Du måste inte heller inkludera all information ovan, utan välj ut den som du anser mest relevant och som kommer att övertyga läsaren att fortsätta ägna just ditt brev uppmärksamhet.

📌 Tips: Försök att visa din personlighet redan i inledningen, och var inte rädd för att ange personlig information. Det är trots allt ett personligt brev du skriver.

Ett exempel på en inledning som inte följer råden ovan, som inte anger någon intressant eller relevant information, och som inte har ett lämpligt språkbruk, kan vara:

FELAKTIG
Förra året provade jag på att arbeta i en klädesbutik, men det gillade jag inte. Därför hoppas jag nu få jobb som butikssäljare i en mataffär istället, där det säkert blir roligare. Så länge jag får bra kollegor och slipper jobbiga kunder så är jag nöjd.

personligt brev mataffär

Fyll ditt personliga brev mataffär

Din inledning bör bara vara en av ungefär fyra eller fem sektioner i brevet, beroende på hur långt du skriver i varje. I de övriga sektionerna kan du utveckla sådant du nämnt i korthet i inledningen eller sådant som du tror kan vara av intresse för läsaren.

Några exempel på sådant du kan behandla i de övriga sektionerna kan vara:

 • Tidigare arbetslivserfarenheter eller utbildningar.
 • Kompetenser och lärdomar du fått samt var, hur och när du fick dem.
 • Tankar och värderingar du har och som hänger samman med sådant som arbetsplatsen eller företaget uttrycker.
 • Intressen, egenskaper eller vanor som är meriterande för yrket.
 • Liknande information som visar läsaren att du är rätt person för rollen och för arbetsplatsen.
📌 Tips: Om du är osäker på vad du borde inkludera så kan du kika på jobbannonsen och söka upp vad de efterfrågar. Känn också efter själv vad du vill berätta om och vad du anar kan vara meriterande för en butikssäljare.
⚠️ Varning: Vissa anser att alltför personlig information inte hör hemma i ditt personliga brev, men vi menar att det visst kan göra det om du uttrycker den med ett professionellt fokus. Din familjesituation, dina fritidsintressen och liknande kan ha givit dig många meriterande saker som är värda att ange.

Ett bra exempel på en sektion som anger personlig information men på ett lämpligt och professionellt sätt kan likna följande:

KORREKT
Jag har spenderat hela min uppväxt i min farmors godisbutik och har därför fått en omfattande förståelse för vikten av en lämplig varuhantering och hygien på en arbetsplats. Jag fick ofta hjälpa till med att försluta godisburkarna ordentligt, att hålla rent både i butiken och på lagret, samt att städa bort godis som inte längre var färskt nog att sälja. Den erfarenheten är säkerligen bra att ha i jobbet som butikssäljare i allmänhet, och speciellt i en mataffär.

Avsluta brevet

När du anser att ditt brev är lagom långt, mellan en halv och en hel A4-sida, och anger all relevant information om dig, din kompetens och dina tidigare erfarenheter så är det dags att runda av det med en sista avslutande sektion. Den behöver bara vara ett par korta meningar lång och innehålla din tacksamhet för att läsaren ägnat din jobbansökan tid och uppmärksamhet, ditt intresse för den sökta tjänsten, samt en uppmaning till läsaren att ta kontakt.

📌 Tips: Uppmaningen bör inte vara krävande eller arrogant, utan försök att uttrycka dig på ett lättsamt och ödmjukt sätt. Du kan till exempel föra fram att du ser fram emot att få höra från hen, att du ivrigt väntar på hens samtal eller att du hoppas på att få träffa hen i en intervju inom kort.

Ett utmärkt exempel på en avslutande sektion kan se ut som följande:

KORREKT
Jag vill tacka för att du tagit dig tiden att läsa min ansökan och för att du överväger mig som kandidat för tjänsten. Vi hörs förhoppningsvis igen inom kort.

Avskedsfras

Det som verkligen avslutar ditt brev är avskedsfrasen och din underskrift. Avskedsfrasen behöver inte nämna läsarens namn eller något sådant, utan det räcker med att i korthet hälsa läsaren adjö.

Precis som för hälsningsfrasen så bör du hålla avskedsfrasen enkel, formell och traditionell för att framstå som så professionell som möjligt. Några lämpliga alternativ kan exempelvis vara följande:

 • Vänlig hälsning,
 • Med vänliga hälsningar,
 • Bästa hälsningar,
 • Tack!
 • Allt gott!

Andra alternativ kan lätt bli för intima, abrupta, oseriösa eller arroganta. De kan exempelvis vara:

 • Kram,
 • Må väl,
 • Tjadå!
 • Hej!
 • Tjolahopp!
 • Vi ses!
⚠️ Varning: Se till att ägna avskedsfrasen omtanke då det är din sista chans att ge läsaren ett gott intryck. Det är dessutom orden som läsaren tar med sig efter att hen avslutat din ansökan.

personligt brev mataffär

Sammanfattning: Skriv ett personligt brev till mataffär

Vi vill inte avsluta artikeln utan att upprepa de viktigaste tipsen och varningarna då du bör känna till dem och ha dem i åtanke när du själv skriver ditt personliga brev – så de kommer här:

📌 Tips:

 • Sök upp och ladda ner våra gratis mallar för att försäkra dig om att din layout blir så fördelaktig som möjligt.
 • Anpassa ditt språkbruk så att du framstår som extra tilltalande, kvalificerad och lämplig.
 • Använd de olika sektionerna så väl du kan så att du verkar meriterad och samtidigt väcker intresse.
 • Våga vara personlig och visa din personlighet då det gör dig unik och minnesvärd.

⚠️ Varningar:

 • Försök att anpassa informationen du anger så att den passar arbetsplatsen och arbetsgivaren, men glöm inte att också inkludera information som du anser viktig och relevant.
 • Exkludera alltid information som är irrelevant, upprepande, inaktuell, falsk eller som är ointressant på andra sätt. Sådant tar bara onödig plats och försvårar läsningen.
 • Var personlig och ange personlig information, men undvik alltid att rikta fokuset till ditt privata jag snarare än ditt professionella.

Använd vår hemsida för ytterligare stöd

Vi hoppas att artikeln ovan var till stor hjälp och att den gav dig den vägledning du behöver för att kunna skapa ett eget personligt brev för ett jobb på en mataffär. Dock förstår vi om du önskar få ytterligare hjälp för de övriga delarna av din ansökan. Om så är fallet – sök dig då in på vår hemsida där vi erbjuder inspirerande och lärorika texter såväl som praktiska verktyg. Några exempel är vår textredigerare, våra gratis mallar, vår CV-byggare och vår personligt brev-byggare.

Acceptera den hjälp som erbjuds och vässa dina kunskaper så att du kan skapa bästa möjliga jobbansökan redan nu. Lycka till!

personligt brev mataffär

Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev mataffär

Fråga: Vad ska man säga i en videoansökan? Behövs en sådan?

Svar: Vissa butiker vill att din jobbansökan ska innehålla ett CV, ett personligt brev och en videoansökan, medan vissa nöjer sig med CV och personligt brev. En videoansökan behöver dock inte vara så avancerad, utan det räcker med att du berättar lite om dig själv, dina erfarenheter och om sådant som efterfrågas i jobbannonsen. Krångla inte till det i onödan.

Fråga: Vad gör man som butiksmedarbetare?

Svar: Du kan ha flera arbetsuppgifter som butiksmedarbetare, såsom att sitta i kassan, hjälpa kunder, hålla ordning i butiken och arbeta i lagret. Det är viktigt att behandla så många av dessa som möjligt i ditt personliga brev då det får dig att framstå som extra kvalificerad. Nämn gärna din erfarenhet och dina förmågor inom kundkontakt, försäljning, organisation och så vidare.