Skriv ett säljande CV och få ett jobb inom detaljhandeln

Säljare inom detaljhandeln arbetar bland annat med att hjälpa och informera kunder, att ta betalt för varor, samt att beställa, packa upp, sortera, prismärka och placera ut nya varor. Det kan handla om allt ifrån kläder och elektronikprylar till hygien- eller skönhetsartiklar och livsmedel.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Du kan också jobba som butikschef, visual merchandiser, marknadsföringsansvarig, lagerarbetare eller inköpsansvarig. Snittlönen för samtliga områden är 28 700 kronor i Sverige.

För att få prova på jobbet som detaljhandel-säljare eller dylikt måste du först skapa ett utmärkt CV för detaljhandel. Genom att skapa ett sådant specificerat och noga övervägt CV ökar du dina chanser att sticka ut och att verka kvalificerad, och på så vis få jobbet.

Det kan verka svårt att skapa ett CV som är tillräckligt välanpassat för det sökta jobbet, men i den här artikeln kommer vi att visa att fallet inte alls behöver vara så. Så länge du har koll på vilken bransch du ska söka jobb inom och vad företaget efterfrågar, samt följer våra tips och råd, ska du se att det kommer att gå som smort. Om inte har vi ytterligare resurser du kan vända dig till, och de presenterar vi mer ingående under artikelns gång. Vi kommer dessutom att visa ett konkret CV-exempel, ge en omfattande guide i hur du kan skapa ett eget CV och svara på vanliga frågor.

cv för detaljhandel

Table of Contents

Exempel på CV för detaljhandel

Bettina Altman
20031123-XXXX
070-4454434
bettinaaltman03@gmail.com
Stora nygatan 28B
39230, Kalmar

Introduktion

Jag har just tagit studenten men har ändå flera erfarenheter i försäljning inom detaljhandeln. Mina förhoppningar inför framtiden är att få fortsätta arbeta som butikssäljare eller till och med som butikschef då jag älskar att få ansvara över en butik, dess varor och att para ihop varorna med glada kunders önskemål. Min främsta styrka ligger i mina sociala färdigheter och min förmåga att känna på mig kundens vilja.

Arbetslivserfarenheter

Butikssäljare
H&M Kalmar
2021

  • Hälsade på, hjälpte och guidade kunder.
  • Arbetade i kassan med försäljning, reklamation och bytesrätt.
  • Såg till att butiken var städad och sorterad på rätt sätt.
  • Plockade fram varor från lagret och gjorde iordning olika delar i butiken.
  • Utvecklade många färdigheter inom försäljning och varukännedom samt kunskap om företaget och kunderna.

APL butikssäljare
Glitter Kalmar
2020-2021

  • Hjälpte kunder i butiken.
  • Stod i kassan och sålde varor.
  • Sorterade, tog emot och plockade fram varor på lagret.
  • Höll butiken ordningsam och fin.
  • Övade mig på kundbemötande och att vara insatt i varorna jag sålde.

Utbildningar

Försäljnings- och serviceprogrammet
Stagneliusskolan Kalmar
2019-2022

Färdigheter och kunskaper

Yrkeskompetens:

  • Kassavana.
  • Lagerhantering.
  • Varuhantering gällande kläder, accessoarer och skönhetsprodukter.
  • Goda kunskaper i konsumentlagar gällande returrätt, ångerrätt och reklamation.

Övrig kompetens:

  • Talar och skriver flytande svenska, engelska och tyska.
  • Kan göra mig förstådd på spanska.
  • B-körkort.

Ytterligare hjälpmedel och CV-exempel

CV-exemplet ovan skildrar en nyexaminerad försäljare inom kläd- och accessoarindustrin, men om du är mer erfaren, vill arbeta inom detaljhandeln med en annan roll, eller vill arbeta inom en annan del av detaljhandeln så kan du kolla in våra övriga CV-exempel. Vi erbjuder bland annat exempel för butikssäljare och för övriga säljare, men även för en mängd andra yrken.

Du kan även kika på våra guider, artiklar och blogginlägg som beskriver många olika delar av CV-skrivande för att du ska få en bättre bild av hur du kan skapa ett på egen hand. Dessutom erbjuder vi gratis CV-mallar med all rights reserved som du kan ladda ner i PDF- eller Word-format.

cv för detaljhandel

Skapa ett snyggt CV som fångar rekryterarens uppmärksamhet

Efter du tagit del av CV-exemplet ovan vill du säkerligen sätta igång med ditt egna CV. Innan du påbörjar skrivprocessen rekommenderar vi dig dock att hitta en CV-mall med en lämplig layout. Mallar underlättar skrivandet då de visar var du ska ange vilken information, och de höjer samtidigt standarden på ditt CV då det gör att det ser snyggt och tilltalande ut. Det ger rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare en direkt uppfattning av dig, vilket är viktigt för att du ska ge ett gott första intryck och verka unik gentemot övriga sökande kandidater.

En CV-mall med en tilltalande layout kan även underlätta läsningen av ditt CV och rikta fokuset till sektionerna och dess innehåll. Det kan vara väldigt fördelaktigt att komma ihåg när du väljer CV-mall, då ditt CV bör vara så lättläst och kortfattat som möjligt för att rekryteraren ska vilja ägna energi och tid på att läsa det.

📌 Tips: Det är inte lätt att skapa en CV-mall på egen hand, och speciellt inte en som är duglig nog för att du ska få ditt drömjobb. Men på vår hemsida kan du hitta och ladda ner CV-mallar som är professionellt framtagna för bästa resultat. Så välj gärna en av dem!

Språkbruk

När du valt en mall och därmed en layout, samt vilken struktur du vill sortera innehållet med, så måste du också fundera på ditt språkbruk. För en säljare eller övrig butikspersonal inom detaljhandelsbranschen är det extra viktigt då du säkerligen kommer att ha nära kontakt med kunder, varuleverantörer, produktionsansvariga och så vidare. Du måste kunna anpassa språket efter en rad olika människor och dessutom verka positiv, tillförlitlig och kunnig.

Du uppnår ett sådant resultat genom att hålla en optimistisk och ödmjuk ton samtidigt som du väljer ord och formuleringar som är branschenliga och får dig att verka så kompetent som möjligt. Några ord du kan överväga att använda som detaljbutikspersonal kan exempelvis vara:

  • Produktkännedom.
  • Ansvar.
  • Varuhantering.
  • Lagerhantering.
  • Försäljning.
  • Kundbemötande.
  • Kassavana.
  • Ordningsam.
  • Uppmärksam.
  • Ekonomi.
  • Ledarskap.
  • Butiksmiljö.
⚠️ Varning: När du valt ett lämpligt språkbruk måste du förbli konsekvent genom hela CV:t. Om du byter tonalitet eller gör avvikande ordval efter halva CV:t, eller liknande, så kan du lätt framstå som oberäknelig eller svår att ha att göra med.

Skriv en presentation av dig själv först

Det är inte förrän du checkat av punkterna ovan som du kan börja med själva skrivandet, och då bör du inleda det hela med ditt för- och efternamn precis som i vilket annat första möte som helst. Det kan antingen stå angivet som en rubrik över CV:t eller överst i din så kallade header, beroende på vilken layout du valt att arbeta med.

Header

Headern är en lista över dina viktigaste kontakt- och personuppgifter som rekryteraren kommer att behöva återkomma till om hen ska kontakta dig längre fram i rekryteringsprocessen. Den ska vara kortfattad och enkel, med följande information:

  • För- och efternamn.
  • Personnummer utan de fyra sista siffrorna.
  • Eventuell yrkesroll eller titel.
  • Telefonnummer.
  • E-post.
  • Postadress.
  • Eventuell länk till professionell hemsida.
  • Fotografi på dig själv i porträtt.
📌 Tips: Punkterna ovan går oftast att följa som riktlinje, men om företaget eller arbetsplatsen du söker dig till specifikt efterfrågar andra punkter eller undanber vissa punkter bör du förstås anpassa dig efter det. De kan till exempel efterfråga en portfolio eller undanbe ditt förnamn och fotografiet.
⚠️ Varning: Om du inte blir tillfrågad att anpassa din header bör du följa ordningen ovan och endast ange punkterna som står, utan att missa eller addera någon. Det är också viktigt att du bara adderar professionell info i varje punkt, så välj inte en oseriös e-post eller dina privata sociala medier.

En dålig header följer inte råden ovan och kan därför se ut som följande exempel:

FELAKTIG
19920822-1782
Butikschef
Mattias “Pärlan” Pärlestad
facebook.com/mattiasparlestad
mattiasparlan@hotmail.com
076-8882821

Introduktion

Efter din header kan du även ange ännu en sektion som presenterar dig för rekryteraren. Den kan du kalla för introduktion, då den tillåter dig att uttrycka dig aningen ledigare med mer personligt innehåll. Du kan till exempel nämna dina tidigare arbetslivserfarenheter, prestationer och lärdomar, samt dina drivkrafter, styrkor och förhoppningar inför framtida arbetslivserfarenheter.

Sektionen bör vara kortfattad och koncist, men med massor av värdefull info. Det är bäst om den är under tre eller fyra meningar och att den inte innehåller onödiga aspekter såsom hälsningsfraser eller liknande.

⚠️ Varning: Vissa menar att sektionen bara bör innehålla en professionell sammanfattning, men vi rekommenderar dig att addera mer info än så. Att presentera ytterligare fördelar för rekryteraren kan öka dina chanser att få jobbet du söker, så det är lika bra att få med så mycket som möjligt.

En bra introduktion kan till exempel se ut som följande:

KORREKT
Efter fyra år i branschen och en omfattande visual merchandiser-utbildning har jag goda möjligheter att lyfta de flesta butiker. Det jag är bäst på är möblemang och inredning men jag kan också arbeta med elektronik och sportutrustning. Mina främsta styrkor är mitt estetiska sinne, min produktkännedom och min uppmärksamhet gällande vad kunder blir inspirerade av.

En sämre introduktion använder ett bristande och negativt språkbruk, är ospecifik, inte koncist och undviker att nämna värdefull info. Ett exempel kan vara:

FELAKTIG
Hej! Jag är en glad och positiv person med erfarenheter inom service och försäljning. Jag ser alltid saker från den ljusa sidan och älskar att arbeta i butik med roliga kollegor och tacksamma kunder. På mitt förra jobb kom jag inte överens med kollegorna och jag gillade inte att jobba med de produkter vi sålde eller de sura kunderna. Så jag vill inte jobba med livsmedel eller hygienartiklar igen.

cv för detaljhandel

Arbetslivserfarenheter

Nästa sektion i CV:t är den som beskriver för rekryteraren vad du har för erfarenhet och därmed vad du har för kompetens, vana och lärdomar. I den kan du gärna välja ut mellan två och fem-sex arbetslivserfarenheter som är särskilt relevanta och aktuella för yrkesrollen du söker. Det behövs sällan fler än så, och ju fler du inkluderar desto mindre utrymme har du att berätta om dem.

Till varje arbetslivserfarenhet bör du ange följande information, oavsett vilken roll du söker eller vilka varor du önskar få arbeta med:

  • Yrkesroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
  • Arbetsplats, företag eller arbetsgivare.
  • Ungefärlig tidsperiod.
  • Eventuella kommentarer om ansvarsområden, arbetsuppgifter, uppdrag, prestationer, lärdomar eller insikter.
⚠️ Varning: Akta dig för att inkludera arbetslivserfarenheter som är över tio år gamla, som inte är relevanta eller som av andra anledningar inte är intressanta för rekryteraren att känna till. Det är bättre att hålla sektionen kortfattad än att du fyller den med info som rekryteraren vill hoppa över.

Om du är ny på arbetsmarknaden

Som butikssäljare, lagerpersonal eller liknande jobb inom detaljhandeln behöver du sällan ha många tidigare erfarenheter eller meriter, då rekryteraren snarare lägger vikt vid dina personliga egenskaper och förmågor. Dock kan en sådan oerfarenhet sätta käppar i hjulet när du ska fylla sektionen om arbetslivserfarenheter. Men det finns sätt för dig att fylla den trots att du inte anser dig vara erfaren.

Du kan till exempel nämna erfarenheter som vid första anblick inte verkar relevanta eller omfattande nog. Det kan vara allt ifrån sommar-, extra- eller helgjobb till praktikplatser, volontärarbeten eller till och med enstaka uppdrag från en fritidsaktivitet, skolan eller vardagen.

Ett bra exempel på en liten och relativt oviktig arbetslivserfarenhet men som är utmärkt framställd och som är meriterande för ett jobb som försäljare kan vara:

KORREKT
Säljare
Cafeterian på Stagneliusskolan Kalmar
2019

  • Sålde fikabröd, mellanmål och drycker till elever och personal.
  • Slog försäljningsrekord genom att sortera om utbudet en aning och övertala kunder att köpa mer.
  • Ansvarade över försäljningen på egen hand vid flera tillfällen.
  • Utvecklade en mersmak i kundbemötande och att få hantera varor på bästa sätt.

Utbildningar

Sektionen om utbildningar liknar sektionen om arbetslivserfarenheter på flera vis. För det första bör du hålla den kortfattad och endast inkludera ett litet antal erfarenheter, i det här fallet mellan en och tre. För det andra ska du inkludera liknande info om varje erfarenhet. När det gäller utbildningar bör du ange:

  • Utbildning, program, kurs eller examen.
  • Lärosäte, skola eller utbildare.
  • Ungefärlig tidsperiod.
  • Eventuell kommentar om inriktning, fördjupning eller individuellt arbete.
📌 Tips: Var selektiv och inkludera endast utbildningar som är under tio år gamla, som är relevanta för yrkesrollen du söker och som inte är uppenbara. Det är till exempel inte nödvändigt att nämna din grundskoleutbildning då den ju är obligatorisk för alla svenskar.

Färdigheter och kunskaper som är värdefulla inom detaljhandeln

Den sista sektionen i CV:t kan vara den om färdigheter och kunskaper, i vilken du ges möjligheten att lyfta fram alla dina fördelaktiga kompetenser som inte framkommit tidigare i CV:t eller som du vill utveckla. För de flesta arbetena inom detaljhandeln handlar dessa färdigheter och kunskaper främst om:

  • Kassavana eller särskilda kassasystem.
  • Lagerhantering, sortering och organisation.
  • Varuhantering gällande varorna i butiken. Det kan vara att hänga upp jackor rätt, att placera frukter på det mest fördelaktiga viset eller att rengöra lampor så att kunden blir lockad att köpa dem.
  • Särskilda kunskaper gällande produkterna eller varorna som säljs.
  • Kunskap i konsumentlagar, budgethantering, estetisk utformning eller liknande.
  • Behärskning av olika försäljningstekniker eller liknande.
  • Språkkunskaper.
  • Innehav av körkort.
⚠️ Varning: Exemplena ovan är alla “hårda”, vilket innebär att de är konkreta, lätta att mäta och går att bevisa, och det är endast sådana som bör inkluderas i sektionen. Vissa menar att också “mjuka” färdigheter och kunskaper är bra att nämna, men det rekommenderar vi att du snarare gör i ditt personliga brev.

Några exempel på “mjuka” färdigheter och kunskaper som är meriterande men som inte bör få utrymme i sektionen är:

  • Samarbetsvillig.
  • Social.
  • Serviceminded.
  • Lyhörd.
  • Strukturerad.
  • Förtroendeingivande.
📌 Tips: Om du anser det svårt att fylla sektionen är det bäst att hålla den kort. Rekryterare premierar ofta korta och ärliga CV:n framför sådana som är fyllda av otroligt eller onödigt innehåll.

cv för detaljhandel

Skriv och ladda ner ytterligare dokument till din ansökan

Till sist, när du färdigställt ditt CV och dessutom fått det korrekturläst, är det dags att ladda ner, ta fram eller skriva ytterligare dokument som rekryteraren säkerligen efterfrågar under rekryteringsprocessen. Det kan handla om ditt personliga brev som alltid ingår i din ansökan, men också om en referenslista, utdrag ur belastningsregistret, personbevis, betyg eller liknande.

Personligt brev

Det viktigaste dokumentet näst efter CV:t är ett personligt brev, då det visar på ett mer målande vis varför du är lämplig för det jobb du söker. Du behöver inte uttrycka dig lika strikt och formellt, och du får gärna låta din personlighet och dina säljande förmågor lysa igenom. Du kan dessutom adressera rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren direkt både i hälsnings- och avskedsfraser.

Några delar som kan vara fördelaktiga att ta med i ett personligt brev kan vara:

  • En hälsningsfras och en presentation av ditt professionella jag.
  • Vad du kan bidra med på en framtida arbetsplats eller i en framtida arbetsroll. Det kan vara styrkor, drivkrafter, egenskaper, speciella kompetenser eller andra fördelar.
  • Vilka förhoppningar och önskemål du har av ett framtida jobb.
  • På vilket vis du är en bra kandidat för det jobb du sökt.
  • En avskedsfras som uppmanar rekryteraren att ta kontakt med dig inom kort.
📌 Tips: Ett personligt brev är ett utmärkt tillfälle för dig att visa vem du är och vad du har för personliga fördelar, som inte framkommit i CV:t. Så ta chansen att sticka ut och verka minnesvärd.
⚠️ Varning: Kom ihåg att ett personligt brev är ett professionellt dokument som ska framställa dig som så kvalificerad och kompetent som möjligt, så undvik att avvika alltför mycket från ditt bestämda språkbruk. Fokuset ska inte ligga på ditt privata jag snarare än ditt professionella jag, trots allt.

Sammanfattning: Skriv ett säljande CV

Innan du ger dig på att skriva ditt CV på egen hand önskar vi nu få repetera de tips och varningar som vi presenterat under artikeln. De bör du ha i åtanke under skrivprocessen och om du ska läsa tips och råd från andra källor.

📌 Tips:

  • Anpassa ditt språkbruk så att det lämpar sig för det jobb du söker. I det här fallet bör du uttrycka dig säljande och övertygande men med en positiv och ödmjuk ton. Du bör också använda branschenliga ord som får rekryteraren att associera dig med yrket.
  • Välj en layout, en struktur och innehållet i varje sektion noga så att de samspelar med yrken inom detaljhandel. Du bör visa att du känner till vad som krävs, och det gör du både i språket och i din formgivning av CV:t.
  • Försök att verka unik och minnesvärd, då det går hem hos de flesta arbetsgivare eller rekryterare som tröttnat på stela, intetsägande och generella CV:n.
  • Acceptera den hjälp och de resurser som erbjuds, för att på så vis skapa ett så lyckat CV som möjligt.

⚠️ Varningar:

  • Akta dig för att avvika från ditt professionella jag och istället dela med dig av privata tankar och detaljer. Sådant hör inte hemma i ett CV eller ett personligt brev.
  • Fyll inte CV:t med inaktuellt, irrelevant eller falskt innehåll utan var istället kortfattad och koncist. Ett CV får hellre vara kort och lättläst än fyllt av onödig info.
  • Du bör alltid undvika att uttrycka dig negativt, och speciellt om du vill arbeta inom detaljhandelsbranschen. Så uttryck dig inte på ett sätt som kan få dig att verka osäker eller falskt blygsam, men inte heller arrogant eller överlägsen.

Var du hittar ytterligare hjälp och stöd

Om du fortfarande anser dig behöva hjälp i hur du ska skapa ett säljande CV som lämpar sig för detaljhandeln, oavsett inom vilket yrke, så kan du ta en titt på våra övriga gratis resurser på hemsidan. Där hittar du alla nödvändiga hjälpmedel du behöver för att bli en väldigt duktig CV-skrivare. Så kolla in dem, skriv ditt CV och få de jobb du önskar dig redan idag. Lycka till!

cv för detaljhandel

Vanliga frågor och svar

Vilka egenskaper ska jag lyfta fram i ett säljande CV?

I ditt CV kan du i din introduktion och i kommentarerna till dina erfarenheter i korthet nämna fördelaktiga egenskaper såsom lyhörd, social, optimistisk, idérik, förtroendeingivande, strukturerad och liknande. Men om du önskar berätta mer utförligt om egenskaperna rekommenderar vi dig att istället inkludera dem i ett personligt brev.

Behöver jag någon speciell utbildning när jag söker ett jobb inom detaljhandelsbranschen?

Det finns många olika arbetsroller inom samtliga områden i detaljhandelsbranschen, och de flesta kräver eller premierar kandidater som har utbildningar av olika slag. Om du exempelvis önskar bli butikschef, visual merchandiser, inköpsansvarig eller marknadsföringsansvarig så brukar en utbildning vara på sin plats. Men om du ska jobba som butiksbiträde eller butikssäljare så premieras dina personliga egenskaper högre än om du har en utbildning eller inte.

CV för Detaljhandel (SE)-Rotterdam.pdf

CV för Detaljhandel (SE)-Riga.pdf CV för Detaljhandel (SE)-Sydney.pdf
CV för Detaljhandel (SE)-Prague.pdf CV för Detaljhandel (SE)-Chicago.pdf

Liknande artiklar