CV för butikssäljare | En omfattande guide i hur du skriver ett säljande CV

En butikssäljare får gärna ha personliga egenskaper såsom uppmärksam, empatisk, omtänksam, lyhörd, serviceminded och samarbetsvillig. Att jobba i butik kräver inte bara att du bemöter och är trevlig mot kunder, utan även att du väcker intresse hos dem och får dem att köpa varor.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Du måste därför snabbt se vilka behov de kan tyckas ha samt vad de skulle uppskatta, och sedan övertyga dem att följa dina råd.

Innan du får testa dessa egenskaper måste du dock få ett jobb som butikssäljare, och det lyckas du med genom att skapa ett välskrivet CV butikssäljare. Inte förrän då får du njuta av att ständigt hjälpa människor, ställas inför utmaningar, och tjäna ungefär 28 700 kronor i snittlön.

Om du är osäker på hur du på bästa sätt skriver ett CV för butikssäljare bör du läsa vidare, då vi i den här artikeln ämnar behandla punkter som:

 • Ett tydligt exempel på CV för butikssäljare.
 • Var du kan hitta fler exempel och hjälpmedel om du så önskar.
 • En guide i hur du skriver ett eget CV för butikssäljare med tillhörande råd och förslag.
 • Hur du fulländar din jobbansökan med ett personligt brev.

cv Butikssäljare

Table of Contents

CV-exempel butikssäljare

Lina Granqvist
20010624-XXXX
070-6598432
lina.p.granqvist@gmail.com
Jordgränd 36
46131, Trollhättan

Introduktion

Jag har flera års erfarenheter inom försäljning och att jobba i butik. Mina främsta styrkor ligger dock i mina personliga egenskaper då jag är positiv, social, observant och övertygande. Förutom det är jag även strukturerad, ordningssam och gillar att hålla det rent och prydligt omkring mig.

Arbetslivserfarenheter

Butikssäljare
KappAhl Trollhättan
2020-2022

 • I nästan två års tid fick jag arbeta med att möta och skapa relationer till trogna kunder samtidigt som jag fick hjälpa till med försäljning, provning och styling, att stå i kassan, och att hålla butiken städad och fin.
 • Jag hade ansvar över att stänga butiken tre dagar i veckan och jag fick även ansvar över att hålla lagret ordnat.
 • Mina kunskaper inom mer personlig försäljning utvecklades mycket under åren och jag fick även med mig många andra lärdomar och tekniker.

Butiksbiträde
Coop Hörngatan, Trollhättan
Helgjobb 2019-2020

 • Jag arbetade på helger och lov med att bemöta och hjälpa kunder i butiken, att sitta i kassan och att arbeta på lagret.
 • Under perioden fick jag öva mig på att jobba i en större butik och att vara effektiv i kassan.

Utbildningar

Säljutbildning
KappAhl
2021

 • Under två dagar fick jag lyssna på föreläsningar och delta i seminarier. Jag fick till sist ett diplom för mitt deltagande i kursen, och många värdefulla insikter och lärdomar.

Samhällsvetenskapsprogrammet
Folkuniversitetets gymnasium i Trollhättan
2017-2020

 • Jag gick inriktningen samhällsvetenskap.

Färdigheter och kunskaper

Kassavana i både stor och liten skala.

Talar och skriver flytande svenska, engelska och spanska. Kan göra mig förstådd på franska och ryska.

Erfarenheter i lagerarbete och att sortera varor på logiska sätt.

B-körkort.

Fler exempel på CV:n och ytterligare hjälpmedel

Vi hoppas att exemplet ovan gav dig en bra bild av hur ett butikssäljare-CV kan se ut, men om du önskar få se ytterligare exempel från liknande yrkesbanor, sök då vidare på vår hemsida. Vi erbjuder CV-exempel, artiklar, guider, blogginlägg och engelska videor som kan hjälpa dig i ditt CV-skrivande. Dessutom kan du ladda ner våra gratis CV-mallar med all rights reserved.

Innan du söker dig framåt bör du dock läsa färdigt den här artikeln, för i följande avsnitt kommer vi att guida dig i hur du skapar ett välskrivet och noga anpassat CV för när du söker jobb som säljare i butik.

cv Butikssäljare

Skriv ett snyggt CV för butikssäljare

Det första du behöver fundera på när du ska påbörja arbetet med ditt CV är hur det ska se ut. Den så kallade layouten på ditt CV utgör nämligen det första intrycket som rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren får av dig. Dessutom formar layouten läsningen av CV:t då det antingen kan störa eller underlätta, samt sätta en stämning.

I layouten ingår såväl typsnitt och formgivning som färgval och storleken på de olika sektionerna. Kanske vill du ha ditt namn som en slags titel högst upp, till exempel, eller också vill du hellre att det ligger mer diskret i headern.

📌 Tips: En säljare bör försöka få fokuset till innehållet i CV:t snarare än själva layouten. Dock bör en säljare på samma gång fånga in rekryterarens intresse och ge ett unikt och minnesvärt intryck. Det uppnår du genom att hitta en bra balans i en layout som är utstickande i detaljer och format men som ändå är diskret i färger och typsnitt.

CV-mall för butikssäljare

Om du önskar hitta en riktigt bra layout som du vet kommer att lämpa sig för när du söker jobb, sök då bland våra CV-mallar. Där kommer du sannerligen hitta en CV-mall som har en layout som tilltalar dig och som följer tipset ovan.

⚠️ Varning: Strunta inte i layouten genom att istället skriva ett enkelt Word-dokument. Som säljare i butik är det viktigt att du kan visa att du kan skapa intryck utan att störa, samtidigt som du har ett estetiskt öga. Det bör layouten reflektera.

Struktur och språkbruk

Innan du börjar skriva ditt CV är det också viktigt att du bestämmer dig för hur du ska strukturera ditt innehåll. För det första bör du följa samma ordning på sektionerna som kandidaten i vårt CV-exempel gjorde, då det är den ordningen de flesta rekryterare förväntar sig och vill ha.

För det andra bör du välja en struktur på innehållet i varje sektion. Det kan antingen vara en kronologisk struktur med den senaste erfarenheten först och den äldsta sist, eller en relevant struktur med den mest meriterande erfarenheten först och den minst meriterande sist. En kronologisk ordning ger ett logiskt, ordentligt och lättsamt intryck som lämpar sig utmärkt för säljare i butik. Men om du har en äldre erfarenhet som är viktigare för jobbet du söker rekommenderar vi istället den relevanta ordningen, då det får dig att verka mer kvalificerad.

⚠️ Varning: Oavsett vilken struktur du väljer så måste du vara konsekvent i användningen, så att du använder samma i sektionen om arbetslivserfarenheter som i den om utbildningar, exempelvis. Annars kan du verka slarvig eller oseriös.

När du valt struktur bör du också lägga en tanke eller två på vilket språkbruk du ska använda. Rätt språkbruk reflekterar nämligen dina sociala förmågor som säljare, då det visar att du kan anpassa språk efter situation och mottagare. Det visar också att du vet hur du ska sälja in dig själv och därmed varor och liknande, samt att du alltid vet vad som behöver bli sagt. Det är en egenskap som är högt värderad i yrket som butikssäljare och som du bör lyfta fram så mycket du kan.

📌 Tips: För att lyckas med att hitta rätt språkbruk kan du börja med att använda en positiv, ödmjuk och optimistisk ton. Sedan kan du även använda ord som speglar jobbet du söker. Några exempel kan vara:
 • Erfarenhet.
 • Utbildning.
 • Försäljning.
 • Positiv.
 • Möjligheter.
 • Kundbemötande.
 • Social.
 • Observant.
 • Övertygande.
 • Resultat.
 • Ordningsam.
 • Relationer.
 • Kassavana.
 • Ansvar.
 • Hjälpa.
 • Effektiv.

cv Butikssäljare

Introducera dig själv i ett CV för butikssäljare

Den första sektionen i ditt CV bör sedan vara en header, vilket är en lista över dina personliga kontaktuppgifter, då rekryteraren ska kunna söka fram dem på enklaste möjligaste sättet. De presenteras i en lista med följande ordning:

 • Namn.
 • Personnummer.
 • Eventuell yrkestitel eller yrkesroll.
 • Telefonnummer.
 • E-post.
 • Postadress.
 • Eventuell länk till en professionell hemsida som rekryteraren kan ladda ner.
 • Eventuellt fotografi av dig själv i porträtt, utan störande filter, rekvisita eller accessoarer. Vissa arbetsgivare eller rekryterare undanber dock fotografier.
⚠️ Varning: En misslyckad header rör till ordningen, missar viktig information, adderar information som inte är relevant, eller presenterar relevant information som är oseriös eller väldigt personlig. Det är exempelvis de fyra sista siffrorna i personnumret, sociala medier eller en oproffsig e-post.

Ett exempel kan vara följande:

FELAKTIG
Säljare
19870101-2938
Johan Strömstedt
Trollhättanbo
Cooljohan123@hotmail.com
instagram.com/cooljohan123

Efter headern kan du sedan inkludera en introduktion, vilket är en sektion på endast några rader i vilken du kan presentera en kort professionell sammanfattning eller en beskrivning av ditt professionella jag. Du kan till exempel nämna dina styrkor, dina drivkrafter, dina främsta prestationer eller dina andra relevanta erfarenheter.

📌 Tips: Kom ihåg att alltid vara professionell och formell i språkbruket, och att vara objektiv i dina beskrivningar. Du bör inte skryta eller ställa krav, men inte heller verka osäker eller timid. Du ska helt enkelt beskriva dig själv utan alltför tydliga värderingar.

Ett bra exempel på en introduktion för mindre erfaren kandidat kan vara:

KORREKT
Med mina sociala och övertygande förmågor har jag goda chanser att bli en försäljare som tar kunder med storm och ökar försäljningsstatistiken. Jag är en tävlingsmänniska som drivs av att se bra resultat och glada kunder, och mina tidigare erfarenheter inom restaurangbranschen har utvecklat det drivet ytterligare.

Arbetslivserfarenheter som säljare

Sektionen om arbetslivserfarenheter är för en säljare som jobba i butik väldigt viktig, då den beskriver vad du har för professionell historia samt vad du uppnått, lärt dig och provat på. Det visar till exempel vad du har för färdigheter, vilket är viktigt för rekryteraren att ha koll på.

De arbetslivserfarenheter du väljer att lyfta fram ska vara relevanta och aktuella, och inte minst visa vad erfarenheten givit dig. Det visar du genom att presentera följande information:

 • Yrkesroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
 • Arbetsplats, företag eller arbetsgivare.
 • Tidsperiod du arbetade.
 • Eventuella kommentarer angående prestationer, lärdomar, ansvarsområden, arbetsuppgifter, insikter, och liknande.
⚠️ Varning: Sektionen kan komma att bli längst av alla sektioner i CV:t, men försök att hålla den så kort och koncist som möjligt med ungefär tre-sex exempel. Nämn endast en erfarenhet om den är intressant för rekryteraren, om den givit dig något och om den är under tio år gammal. Skriv därtill bara kommentarer som är nödvändiga, och undvik information som är uppenbar, negativ eller alltför personlig.

Om du inte har så mycket arbetslivserfarenhet inom jobb som butikssäljare

Som säljare i butik behöver du inte ha specifika eller prestigefulla arbetslivserfarenheter, utan det kan gott och väl vara ditt första jobb. Kandidaten i vårt CV-exempel ovan har redan flera års erfarenhet, men om du inte har det behöver du inte oroa dig. Faktum är att du säkert har erfarenhet om du tänker efter, och det räcker med ett par exempel. Arbetslivserfarenheter kan vara:

 • Praktikplatser.
 • Helg-, sommar- eller extrajobb.
 • Volontärarbeten.
 • Kortvariga arbetsuppdrag eller uppgifter från vardagen, från dina fritidsintressen eller från skolan.

Ett exempel på en bra arbetslivserfarenhet som inte verkar relevant eller användbar vid första anblick, men som du absolut gör rätt i att inkludera, kan vara:

KORREKT
Biljettförsäljare till uppvisning
Föreningen Dansverket Trollhättan
2017

 • Jag ansvarade över att sälja en tiondel av alla biljetter och jag slog rekord i flest sålda biljetter på kortast tid.

Utbildningar

En sektion som kommer härnäst och som liknar den tidigare om arbetslivserfarenheter på flera sätt är den om utbildningar. I den här sektionen måste du nämligen också alltid vara noggrann med vilka exempel du väljer ut och att de är så relevanta och aktuella som möjligt. Det är exempelvis aldrig intressant vad för grundskole-utbildning du gick eller vilka lektioner du tagit i en fritidsaktivitet, om de inte är relevanta för jobbet du söker. En sådan typ av utbildning, eller en som är över tio år gammal, gör du bättre i att exkludera. Det är bättre att istället lämna en enstaka utbildning kvar, och på så sätt förkorta sektionen.

När du ska lyfta fram dina utbildningar bör du alltid inkludera följande punkter:

 • Utbildning, examen, kurs eller program.
 • Skola, lärosäte eller utbildare.
 • Tidsperiod eller examensår.
 • Eventuell kommentar angående inriktningar, arbeten, specialiseringar, insikter eller lärdomar. Du kan även nämna specifika prestationer eller upplägg, om du anser det vara viktigt.

Färdigheter och kunskaper

Den sista sektionen i de flesta CV:n för jobb som butikssäljare är den om färdigheter och kunskaper. Här kan du, om du vill, inkludera en sammanfattning av din arbetslivserfarenhet och dina utbildningar för att på så sätt presentera dina kvalifikationer. Men vi rekommenderar dig snarare att fokusera på sådant som inte fått utrymme tidigare i ditt CV. Det kan till exempel vara förmågor, färdigheter eller kunskaper från fritidsaktiviteter, från dina personliga egenskaper, från din vardag, eller från en arbetslivserfarenhet du inte valt att ta med. Några exempel på så kallade “hårda” färdigheter och kunskaper som lämpar sig för ett butikssäljare-CV kan vara:

 • Kassavana och eventuellt särskilda kassasystem.
 • Andra digitala system eller program som används inom försäljning.
 • Tekniska kunskaper inom datorer, telefoni, med mera.
 • Kunskaper som relaterar till varorna du ska sälja. Det kan till exempel handla om mode och styling om du arbetar i en klädbutik, eller livsmedel om du arbetar i en matvarubutik.
 • Särskild erfarenhet eller kunskap inom arbetsområden som har med det sökta jobbet att göra.
 • Språkkunskaper och nivå.
 • Vilka körkort du innehar.

Det finns även så kallade “mjuka” färdigheter och kunskaper, som är mindre konkreta och svårare att mäta och bevisa. De visar mer på dina personliga egenskaper och därför hör de bättre hemma i ditt personliga brev. Några exempel på sådana färdigheter och kunskaper kan vara:

 • Sociala förmågor.
 • Ansvarstagande.
 • Intresse för organisering.
 • Lyhörd.
 • Strukturerad.
 • Uthållig.
 • Vänlig.
 • Förtroendeingivande.

Ytterligare sektioner i ett butikssäljare-CV

Vissa mer erfarna kandidater som gärna önskar komma högre upp i rekryterarnas högar av sökande brukar inkludera ännu en sektion i sitt CV. Den kan bestå av allt ifrån särskilda publikationer till priser och utmärkelser eller liknande. För en försäljare, och specifikt mindre erfarna sådana, är det både onödigt och något vi avråder. Det gör bara att ditt CV blir längre, att du lägger fram sådant som inte är intressant, och att du därför ger ett sämre och mer plottrigt intryck.

⚠️ Varning: Det finns även kandidater som använder en ytterligare sektion för att snabbt sammanfatta innehållet i CV:t. Det är dock ovanligt i Sverige och speciellt för butikssäljare. Det ger snarare samma intryck som vi beskrev ovan, vilket knappast är positivt.
📌 Tips: Om du trots allt har något att fylla en ytterligare sektion med bör du se till att du tar tillfället i akt och använder sektionen till din fördel. Se till att du visar hur du är extra kvalificerad för det jobb du söker och att du på så sätt sticker ut och säljer in dig själv.

cv Butikssäljare

Komplettera din ansökan med ett personligt brev

Innan du kan skicka in din ansökan och söka ett jobb måste du alltid också skriva ditt personliga brev. Det är ett komplement till CV:t som på ett bra sätt visar upp “mjuka” kunskaper och färdigheter såväl som dina personliga fördelar, styrkor, drivkrafter och liknande. Det personliga brevet är därför lika viktigt för rekryteraren att läsa som ditt CV inför en potentiell intervju.

I ett personligt brev kan du till exempel inkludera följande punkter:

 • En hälsningsfras och en presentation av ditt professionella jag.
 • Dina personliga fördelar som visar att du är en bra kandidat för det jobb du söker och som gör att du kan komma att bidra med mycket på arbetsplatsen.
 • Vad du förväntar dig, ser fram emot och hoppas på att ett bra jobb kommer att ge dig.
 • En avskedsfras med en uppmaning till rekryteraren att höra av sig.
⚠️ Varning: Ditt personliga brev får gärna visa din personlighet och dina personliga fördelar både i innehåll och språk, men se upp för att bli alltför ledig. Du bör även i den här delen av din ansökan förbli formell och objektiv, då det trots allt ingår i ett professionellt sammanhang. Det kan också vara bra att ta med dig om du blir kallad till intervju.

Sammanfattning: Hur du skapar ett säljande CV som butikssäljare

Som avslutande avsnitt önskar vi nu upprepa några av de viktigaste tipsen och varningarna vi kommit med under artikelns gång. Det är bra både för att repetera sådant du bör ha i åtanke, och för att du ska kunna återkomma till det också under tiden du fyller i din utvalda CV-mall.

📌 Tips:

 • Anpassa språkbruk, innehåll och layout efter jobbet du söker. Om du ska arbeta som butikssäljare är det viktigt att CV:t visar det.
 • Använd samtliga sektioner och möjligheter som din ansökan ger dig till att verka så unik och kvalificerad som möjligt. Det ökar dina möjligheter att sticka ut, bli minnesvärd och att till sist få jobbet.
 • Acceptera den hjälp som erbjuds, och speciellt en CV-mall med all rights reserved. Det garanterar dig ett snyggt CV som lämpar sig för jobb som butikssäljare.

⚠️ Varningar:

 • Akta dig för att fylla CV:t med sådant som inte är relevant eller aktuellt. Det är bättre att hålla CV:t kortfattat än att informationen får rekryteraren att tappa intresset.
 • Se till att du är konsekvent i språkbruk, struktur och information, då det annars kan få dig att verka rörig eller slarvig.
 • Ställ aldrig några krav, ultimatum eller uttryck underliggande hot. Du får gärna sälja in dig själv och påpeka hur mycket du kan bidra till en arbetsplats, men undvik att uttrycka dig så att rekryteraren kan tolka det som något negativt.

Mer hjälp och stöd

Om du önskar få ytterligare hjälp och stöd när du skriver ditt CV, sök vidare på vår hemsida bland alla våra resurser. Vi erbjuder nämligen allt ifrån CV-mallar du kan ladda ner till CV-exempel, blogginlägg, guider och artiklar. Allt du behöver för att få hjälp och inspiration till ditt CV och ditt personliga brev, kort sagt. Så sök dig framåt och öka dina chanser för att bli kallad till intervju redan idag. Lycka till!

CV för svenskt butiksbiträde
CV exempel för butikstjänsteman Ladda ner cv för butiksbiträde
Cv-mall för butiksexpert Prov för butiksbiträde av ditt cv

Liknande artiklar