En guide för att skriva ett personligt brev till redaktionschef

Som redaktionschef, eller chefredaktör som det också kan kallas, arbetar du sannolikt på en mediabyrå eller ett mediaföretag inom exempelvis radio, TV, press eller boktryck. Men det kan även finnas jobbmöjligheter i andra branscher, och de finns såväl runt om i Sverige som utomlands. Så om du söker jobbet kommer du att ha många jobbmöjligheter!

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Något du måste tänka på innan du sätter igång med att ansöka till jobbet är dock att ha rätt erfarenheter och kompetenser, samt att skapa en jobbansökan som lyfter fram de meriterna. I den bör ett CV och ett personligt brev till redaktionschef ingå.

Vissa anser det svårt och jobbigt att skriva ett personligt brev då det finns få guider online att följa, och speciellt för specifika yrkesroller. Därför önskar vi i just denna artikel få fylla utrymmet så att du slipper oroa dig för att göra fel eller liknande. Vi kommer att gå igenom hela processen och behandla punkter såsom dessa:

 • Ett personligt brev-exempel för en redaktionschef.
 • Hänvisningar till ytterligare exempel och liknande användbara texter.
 • En liten guide i hur du får till utsidan på ditt personliga brev som chefredaktör.
 • Genomgångar som illustrerar hur du bör formulera delarna i ditt brev med förslag, tips och varningar.
 • Svar på vanliga frågor om att söka jobb som redaktionschef.

Table of Contents

Exempel på ett personligt brev till chefredaktören

Josef Previn
Redaktionschef

Hej Anne Sseruwagi!

Jag har arbetat med radio och ljudproduktion i snart fem år och har lång erfarenhet som ledare och chef. Mitt finska ursprung och stora intresse för språk och kultur mellan olika länder har jag också med mig såväl i arbetet som i min vardag. När jag såg er annons på Indeed.se kände jag därmed att tjänsten i fråga skulle passa mig perfekt, så nu tar jag härmed steget.

För sex år sedan tog jag min journalistexamen med inriktning ljudproduktion, och sedan dess har jag producerat egna program och inslag på såväl mindre som mer kända bolag. Jag har därtill arbetat med kommersiell radio i ett par olika format. I samtliga arbetstillfällen fick jag möjlighet att leda mindre grupper och att ansvara över särskilda områden, och i min senaste roll agerade jag chef över en hel produktion tillsammans med en kollega.

Mina främsta styrkor skulle jag säga är mina kreativa sådana, då jag ofta kan hitta unika lösningar på problem och konceptualisera sådant som i första hand verkar vara en intressant idé. Det är dessutom värt att nämna att jag älskar att styra ihop flera lösa trådar till ett välfungerande system och att jag drivs av att se en arbetsplats optimeras och fungera så väl som möjligt. Detta, och att förbli konstnärligt involverad i processen, hoppas jag ska vara framstående delar i min nästa yrkesroll.

Det finns mycket jag vill bidra med och som jag ser fram emot att få utföra i mitt arbete, så jag hoppas att vi får höras vidare och samarbeta i framtiden. Väntar ivrigt på svar!

Tack!
Josef Previn

Titta på fler exempel och lärorika texter hos oss

Om exemplet ovan inte tilltalade dig riktigt, eller om du helt enkelt vill undersöka ytterligare sådana, så kan du klicka dig vidare till vår hemsida. Där erbjuder vi flera olika exempel på både personliga brev och CV:n som kan vara till stor användning och inspiration. Du kan förslagsvis kika på vårt CV-exempel för verksamhetschefer, produktchefer, företagschefer, chefer för sociala medier eller chefer generellt. Glöm inte att därtill läsa CV-exemplet för engelska CV:n om du vill kunna söka rollen internationellt.

Du kan dessutom hitta andra typer av informativa och hjälpande texter såsom guider, artiklar och blogginlägg på sidan. De kan bidra med tips och råd som underlättar arbetet att skapa en jobbansökan och att söka jobb i allmänhet.

personligt brev till redaktionschef

Hitta en lämplig utsida till ditt personliga brev

När du fått lite inspiration och känner dig redo för att skriva ett eget personligt brev är det dags för dig att börja hela processen. Det gör du genom att fundera på hur du vill att utsidan av brevet ska se ut, då det utgör det första intrycket och därtill påverkar läsningen och läsarens upplevelse av dig som kandidat. Det är ett utmärkt första steg som är bra att checka av innan du skriver innehållet.

Utsidan, eller layouten som den snarare kallas, består av estetisk design, färger, typsnitt, överskådlighet och struktur. För en redaktionschef är det viktigaste att designen är tydlig och avskalad, utan för många distraktioner, då du kommer att behöva framstå som erfaren, tillförlitlig och lätt att ha att göra med. Ett lättläst typsnitt och en konkret överskådlighet och struktur bidrar till en sådan uppfattning. Sedan måste du därtill implementera några få konstnärliga detaljer, exempelvis i färgvalen, för att visa din kreativa sida och din förmåga att väcka uppmärksamhet.

⚠️ Varning: Nöj dig aldrig med ett enkelt Word-dokument, då det kan dra tankarna till en slarvig, obrydd och olämplig kandidat.

Ladda ner mallar för personliga brev till chefredaktören

Du behöver absolut inte producera layouten själv eller anställa dyra hjälpredor för jobbet, utan det finns bättre vägar att ta än så. Du kan exempelvis ladda ner färdiga mallar för redaktionschefs-personliga brev på vår hemsida utan någon som helst extra kostnad.

Hos oss hittar du säkert en utmärkt mall för just ditt jobb då hela sortimentet av mallar är professionellt framtagna och granskade. De går dessutom att specialanpassa så att du kan få till den perfekta layouten för just dig och din situation, och sedan kan du enkelt ladda ner dem i PDF- eller Word-format när du är klar.

📌 Tips: Mallen till ditt personliga brev ska likna mallen du valde till ditt CV, då det är viktigt att dokumenten i din jobbansökan är enhetliga.

Anpassa ditt språkbruk

När du checkat av alla saker ovan är återstår det bara att fundera över ditt språkbruk. Som redaktionschef måste du nämligen ha särskilda kommunikativa och motiverande förmågor, och de borde framställas redan i din jobbansökan om du vill imponera på läsaren.

Använd gärna ett positivt, ödmjukt och objektivt språkbruk då det kan få läsaren att se dig som en duktig och prestigelös ledare. Sedan kan du därtill hålla språket enkelt och koncist så att det medför en snabb och trevlig genomläsning för läsaren, som ju säkerligen måste läsa många ansökningar.

Därefter är det en bra idé att uttrycka dig formellt och korrekt, så att du framstår som lämplig och kvalificerad. Det är även klokt att hålla ett professionellt fokus utan att blanda in alltför privata detaljer, trots att brevet ju ska vara aningen mer personligt än CV:t. Till sist kan du använda branschenliga ord då det kan få rekryteraren eller arbetsgivaren att associera dig med yrket redan i din ansökan. Några sådana ord kan för redaktionschefer exempelvis vara:

 • Koncept.
 • Kreativ.
 • Ledarskap.
 • Problemlösning.
 • Idé.
 • Motivation.
 • Samarbete.
 • Erfarenhet.
📌 Tips: Du kan få flera fördelar om du därtill använder ord och formuleringar från jobbannonsen eller företagets hemsida, då det kan få läsaren att känna att du passar in och är en god kandidat för företaget.

personligt brev till redaktionschef

Inled det personliga brevet med en introduktion

Nu är det äntligen hög tid för dig att inleda texten av ditt personliga brev. Det gör du genom att presentera ditt för- och efternamn och din yrkestitel i en rubrik eller som en sidfot högst upp i dokumentet. Då presenterar du dig och ger samtidigt läsaren en lättillgänglig referens till vem du brevet handlar om.

Därefter är det lämpligt att hälsa på läsaren, vilket i detta fall är rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare som möjligtvis står angiven i jobbannonsen. Hälsningen ska inkludera namnet på läsaren då det skapar en god gemenskap mellan er och bjuder in hen, samtidigt som det visar på att du lagt tid och energi på att anpassa din ansökan för det specifika jobb du söker. Frasen i sig behöver dock inte vara något särskilt, utan det räcker ofta gott och väl med ett enkelt “hej”. Andra alternativ kan tyvärr verka löjliga, oseriösa, intima eller olämpliga. De kan bland annat vara:

 • Hej på dig!
 • Tjabba!
 • Var hälsad,
 • Kära (namn),
 • Min goda (namn),
 • Vänliga (namn),
⚠️ Varning: Hälsningsfrasen utgör den första chansen för dig att visa ditt språkbruk och är alltså en stor del i det första intrycket, så se till att inte krångla till det i onödan.

Inledning

När du fått presentera dig och hälsat på läsaren bör du fokusera på att fånga läsarens intresse genom att skriva en stark inledning. Den ska i korthet visa vem du är och inte minst svara på läsarens initiala frågor. De kan inkludera följande:

 • Vem är du i din yrkesroll?
 • Vad gör dig till rätt kandidat för jobbet?
 • Varför söker du tjänsten i fråga?
 • Varför vill du arbeta på det specifika företaget eller arbetsplatsen?
 • Hur fick du reda på att tjänsten fanns?

Du kan även inkludera ytterligare information som du tycker är relevant, aktuell och intresseväckande. Håll dock inledningen koncist, på maximalt tre eller fyra meningar, och spara detaljer och utvecklande information till senare sektioner. Annars riskerar du att förlora läsarens nyväckta uppmärksamhet!

📌 Tips: Försök att få med så mycket och intressant information du kan, då du på så vis skapar ett tydligt intryck och ger läsaren mersmak för dig som kandidat direkt.

Ett utmärkt inledningsexempel för en redaktionschef kan likna detta:

KORREKT
Efter flera år på kommersiell TV och ett par arbetslivserfarenheter av finansiella chefspositioner känner jag mig redo för att ta mig an roller som passar bättre med min personliga agenda och kreativitet. Jag tror nämligen att TV kan vara ett lärorikt och etiskt fördelaktigt medie, och därför har jag alltid sett upp till de opartiska och statliga företagen som producerar värdigt innehåll. När ni publicerade er annons på er hemsida kunde jag därmed inte undgå att skicka in min ansökan.

personligt brev till redaktionschef

Fyll brevet med information om dig själv

Efter inledningen behöver du fortsätta med att fylla brevet med två till fyra sektioner till. De bör alla innehålla tre eller fyra meningar var, likt inledningen, och djupdyka i sådant som du inte fått behandla eller utveckla ännu. Det kan exempelvis inkludera sådant som:

 • Styrkor, drivkrafter eller fördelar som du använder i arbetet.
 • Tankar, värderingar eller åsikter som samspelar med tjänsten eller företaget.
 • Kompetenser eller kvalifikationer samt när eller hur du fått dem.
 • Tidigare erfarenheter som format din karriär.
 • Personliga erfarenheter som varit bidragande i din karriärmässiga utveckling.
⚠️ Varning: Vissa rekryterare eller arbetsgivare undanber alltför privat information, men vi rekommenderar att du hittar ett mellanting snarare än att undvika dem helt. Privata detaljer om din utveckling kan få dig att verka minnesvärd och visa på unika meriter, men det är viktigt att fokuset inte hamnar på ditt privata jag. Det är ju ändå ett professionellt dokument med ett professionellt fokus.
📌 Tips: Om du önskar få inspiration till vad det personliga brevet borde innehålla så kan du kolla in jobbannonsen och se vad de efterfrågar hos den nya kandidaten. Eller också kan du studera företaget via deras hemsida eller sociala medier och på så vis få idéer.

En lyckad sektion som behandlar personliga detaljer men på ett professionellt sätt kan se ut som denna:

KORREKT
Jag har sedan barnsben producerat videor och kortare filmer, och det intresset har alltid hängt med mig. Jag studerade TV och media på gymnasiet, gick en journalistutbildning med video som inriktning och sökte sedan mina drömjobb på mediehus runt om i landet. Idag tycker jag därför att det är extra viktigt att jag får förbli kreativ och producerande i min yrkesroll, oavsett om den är på chefsnivå eller inte.

Avsluta ditt brev på ett lämpligt sätt

Slutligen måste du runda av det personliga brevet med ännu en sektion – avslutningen. Den behöver inte vara lika lång som sektionerna ovan, utan endast innehålla ett par korta meningar, och den ska därtill inte berätta om någon ny information. Försök istället att endast ange följande:

 • Ett tack till rekryteraren för att hen tagit del av din jobbansökan och för visad uppmärksamhet.
 • Ditt engagemang, hopp och intresse för att få gå vidare i rekryteringsprocessen och bli vara en potentiell kandidat.
 • En uppmaning till läsaren att ta kontakt med dig.
⚠️ Varning: Se upp för att ändra språkbruket då avslutningen ofta riskerar att bli bedjande, arrogant, krävande eller opassande på något annat vis. Kom ihåg att istället uttrycka dig objektivt och ödmjukt.

En avslutande sektion som är passande för en redaktionschef och som följer råden ovan kan likna denna:

KORREKT
Nu vill jag tacka för att ni läst min jobbansökan och för att ni överväger mig som kandidat för rollen. Jag väntar ivrigt på ert samtal och hoppas på snar återkoppling.

Avskedsfras och namnteckning

Det allra sista ditt brev kräver, för att sätta punkt och lämna läsaren med en känsla av avslut, är en avskedsfras följt av din namnteckning eller underskrift. Avskedsfrasen behöver vara lika välformulerad och enkel som hälsningsfrasen, men här har du aningen fler alternativ att välja på. De kan exempelvis inkludera:

 • Tack!
 • Allt gott!
 • Med vänlig hälsning,
 • Hälsningar,
 • Bästa hälsningar,
 • Vänliga hälsningar,

Avskedsfraser som ofta verkar oseriösa, intima, arroganta eller abrupta snarare än positivt unika kan likna alternativ såsom följande:

 • Hejdå!
 • Vi ses!
 • Vi hörs snart!
 • Många kramar,
 • Må väl,
 • Varma hälsningar,
⚠️ Varning: Undvik att nämna namnet på läsaren igen i avskedsfrasen, utan håll den istället kort och avskalad. Det är bättre att hålla fokuset på ditt egna för- och efternamn som följer efter frasen.

personligt brev till redaktionschef

Sammanfattning: En guide för att skriva ett personligt brev till redaktionschef

När du tror att ditt personliga brev kan vara färdigt kan du behöva be någon korrekturläsa det och därtill dubbelkolla så att du tänkt på alla de viktigaste tipsen och varningarna vi angett under artikelns gång. Fördenskull önskar vi nu få upprepa dem i tydliga listor.

📌 Tips:

 • Ladda ner och använd en mall som matchar CV-mallen och som väcker läsarens intresse.
 • Håll dig till ett språkbruk som ger en bild av dina främsta egenskaper som chef och kreativ arbetare.
 • Ta dig an knepen som kan göra dig extra minnesvärd då det kan öka dina chanser att gå vidare i rekryteringsprocessen.
 • Håll brevet kort och koncist så att du får utrymme att berätta om alla dina meriter och fördelar.

⚠️ Varningar:

 • Anpassa gärna innehållet efter vad som efterfrågas av arbetsgivaren eller rekryteraren, men glöm inte sådant som gör dig unik och minnesvärd. Det är bra att sticka ut, så länge du gör det på rätt sätt.
 • Undvik att ödsla utrymme på information som är alltför privat, irrelevant, upprepande, inaktuell, falsk, uppenbar eller olämplig på andra vis.

Få ytterligare hjälp och stöd här

Nu vill vi endast ge dig ett råd till innan du skriver din jobbansökan med såväl CV som personligt brev, och det är att kolla in vår hemsida och de resurser vi erbjuder där. Du kan exempelvis använda vår personligt brev-byggare och vår CV-byggare, och ladda ner våra gratis mallar. Eller också kan du skärpa dina kunskaper och din inspiration med våra blogginlägg, artiklar, guider och exempel.

Ta din tid och skapa en så bra jobbansökan som möjligt redan idag, så kommer nästa lediga jobb säkerligen att bli ditt. Lycka till!

personligt brev till redaktionschef

Vanliga frågor och svar om att söka jobb som redaktionschef

Fråga: Vilka egenskaper bör en redaktionschef ha?

Svar: En redaktionschef måste för det första vara en god ledare, och i det ingår en god kommunikationsförmåga, goda färdigheter i att motivera medarbetare, utvecklade administrativa förmågor och så vidare. Redaktionschefen måste sedan, för det andra, vara duktig på sitt praktiska jobb, och då krävs det såväl fokus och dedikering som kreativitet och passion.

Fråga: Finns det speciella saker som är bra att tänka på när man söker jobb som redaktionschef?

Svar: Det kan vara bra att känna till att redaktionschefer ofta jobbar mycket och länge, då de har så stora ansvar, och att du alltså kan behöva lägga i en extra växel åtminstone i den första perioden efter du blivit anställd. Sedan behöver du även ha rätt bild av vad som krävs rent praktiskt när du ska jobba, men det kan du läsa om i jobbannonsen. Du kan därtill höra av dig till den ansvariga rekryteraren och ställa dina frågor till hen.

Personligt brev till Redaktionschef SE Rotterdam.pdf

Personligt brev till Redaktionschef SE Perth.pdf Personligt brev till Redaktionschef SE Kiev.pdf
Personligt brev till Redaktionschef SE Riga.pdf Personligt brev till Redaktionschef SE Monte Carlo.pdf