Fullända din ansökan med ett personligt brev sjuksköterska

Det finns få känslor som är så uppfyllande och givande som att få hjälpa andra människor och tydligt se hur de uppskattar det, eller att få gå hem efter en hård dags arbete med ett gott samvete och ett leende på läpparna. I arbetet som sjuksköterska är det en daglig standard.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Yrket bjuder samtidigt på många utvecklingsmöjligheter, gemenskap till såväl patienter som kollegor, och en snittlön på 35 000 kronor. Innan du kan njuta av fördelarna och bli delaktig i sjukvårdens maskineri måste du dock gå en sjuksköterskeutbildning och skapa en välskriven och noga anpassad jobbansökan. Ett personligt brev sjuksköterska är en viktig del av din jobbansökan, då det svarar på rekryterarens initiala frågor och bevisar att du är en god kandidat för tjänsten.

Det kan verka krångligt och svårt att skapa ett sådant fördelaktigt personligt brev, men i den här artikeln kommer vi att visa att det inte alls behöver vara det. Vi kommer även att behandla följande punkter:

 • Ett exempel på personligt brev sjuksköterska.
 • Några länkar och hänvisningar till var du kan kolla in fler exempel och liknande hjälpmedel.
 • Hur du skapar och skriver ett personligt brev på egen hand med tillhörande exempel, tips och varningar.
 • Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev som sjuksköterska.

Table of Contents

Personligt brev-exempel sjuksköterska

Julius Hammarberg
Sjuksköterska

Hej Yngve Ottosson!

Redan under min utbildning intresserade jag mig för neurologi mer än de andra områdena, och jag har därtill fem års erfarenhet med arbete inom ALS och MS i olika format. Det – och att mina främsta styrkor är mina kommunikativa förmågor, min initiativrikedom och min öppenhet och empati – innebär att jag känner en stark dragning till just neurologiavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus. Mitt driv att hela tiden utvecklas och bli en bättre sjuksköterska är också en viktig del i varför jag söker just den här tjänsten med det här arbetslaget.

Mina tidigare tjänster har varit i direkt samarbete med främst doktorer och psykologer, och därmed teoretiska praktiker, men mina förhoppningar inför framtida lärdomar och erfarenheter får mig att snarare vända mig till kirurgi. Jag vill få se praktiska exempel på hur ett läkarbesök kan bota eller förbättra patientens besvär, där jag kan vara delaktig hela vägen. En sådan medverkan tror jag kan vara givande och ett stort steg mot nya insikter för mig i min roll.

Förutom nya praktiska lärdomar och utvecklingsmöjligheter ser jag även fram emot att få spendera dagarna med kompetenta och framstående kollegor. Ett sådant samarbete är alltid något jag strävar efter då jag vet att jag kan inspirera och stötta andra, samtidigt som de i sin tur kan ge mig motivation och förstärka min redan stora respekt för sjukvårdens kraft.

Jag hoppas att ni anser mig lämplig för rollen och att ni överväger mig som kandidat. Tack för att ni läst min ansökan, och för att ni slår mig en signal inom kort.

Med vänliga hälsningar,
Julius Hammarberg

Ta del av fler exempel och andra hjälpmedel

Om exemplet ovan inte tilltalade dig eller om du önskar få ta del av ytterligare exempel av andra anledningar så kan du klicka dig vidare på vår hemsida. Där finns det exempel på personliga brev och CV-exempel som kan vara till stor hjälp. Du kan förslagsvis läsa vårt CV-exempel för sjuksköterskor eller undersköterskor, eller för studenter.

Du kan därtill kolla in våra informativa texter i form av guider, artiklar och blogginlägg. De kommer säkerligen att ge dig kunskap som underlättar skapandet av din jobbansökan och mer specifikt ditt personliga brev.

personligt brev sjuksköterska

Börja arbetet med utsidan först

När du ska skapa ditt egna personliga brev för att kunna söka jobb som sjuksköterska är det viktigt att du börjar med utsidan först. Det är nämligen det första rekryteraren ser och utgör därför det första intrycket, vilket kan vara avgörande i om hen bestämmer sig för att läsa det eller inte.

En dålig utsida, eller layout som det också kallas, är ett intetsägande och tråkigt utan någon som helst struktur eller ordning och med ett svårläst typsnitt. En bra layout, och framför allt för en sjuksköterska, är istället professionellt framtagen med en inspirerande och minnesvärd design som riktar fokuset till texten. Den får gärna ha blåa och gråa färger som symboliserar lugn, omsorg och logik och ett tydligt och lättläst typsnitt.

📌 Tips: Layouten bör därtill alltid matcha ditt CVs layout, då det ger ett enhetligt intryck som är utmärkt för en sjuksköterska att porträttera.
⚠️ Varning: Nöj dig aldrig med ett enkelt Word-dokument, utan se till att du ägnar layouten den omtanke den förtjänar. Annars riskerar du att ge ett bristande intryck, och det kan eliminera dina chanser att få jobben du söker.

Hitta och ladda ner en personligt brev-mall sjuksköterska

För att försäkra dig om att din layout blir så fördelaktig som möjligt, utan att behöva betala dyra pengar eller krångla med att skapa en layout på egen hand, så kan du vända dig till våra färdiga mallar. De är alla professionellt skapade och granskade, och de är helt gratis och finns för både CV:n och personliga brev. Du kan dessutom specialanpassa våra mallar med olika typsnitt och färger, och med strukturen på sektionerna och innehållet i sektionerna, så att de passar dig och din situation så bra som möjligt.

Vissa arbetsgivare uppskattar att du skickar in ditt personliga brev som ett Word-dokument medan andra föredrar PDF-dokument, och det har vi tänk på. Våra mallar går därför att ladda ner i båda formaten med ett enkelt klick.

📌 Tips: Om du önskar få hjälp gällande vilken mall du bör välja, läs vår guide för moderna mallar, klassiska mallar och professionella mallar.

Språkbruk

Den sista delen av det första intrycket och layouten har också med innehållet att göra, och det är språkbruket. Det är alltid viktigt att lägga stor vikt vid hur du uttrycker dig i ett så betydande dokument som ditt personliga brev, men för en sjuksköterska är det ännu viktigare.

En sjuksköterska måste nämligen vara en person som kan kommunicera med olika patienter och kollegor utan problem, och samtidigt anpassa sig efter olika typer av situationer. Du måste alltså redan i din jobbansökan porträttera dig som vänlig, förtroendeingivande och social genom att använda en positiv, ödmjuk och lättsam ton. Det hjälper om du därtill använder ett korrekt men lättläst språk.

Förutom aspekterna ovan behöver du dessutom framstå som kvalificerad och kompetent, och det lyckas du bäst med genom att uttrycka dig formellt och professionellt, samt objektivt utan att lägga särskild vikt i det du skriver. Du kan också använda branschenliga ord som rekryteraren associerar med yrket. Några exempel på sådana kan vara:

 • Vård.
 • Omsorg.
 • Patient.
 • Avdelning.
 • Område.
 • Erfarenhet.
 • Utveckling.
 • Utbildning.
 • Kommunikation.
 • Samarbete.
⚠️ Varning: Kom ihåg att ditt personliga brev ska spegla dig och vad som gör dig till en bra kandidat för tjänsten, så akta dig för att tränga undan din personlighet alltför mycket. Det kan resultera i att du lätt blir bortglömd och sedd som en intetsägande kandidat i mängden.

personligt brev sjuksköterska

Inled ditt personliga brev med det viktigaste

När du genomfört de initiala förberedelserna är det dags att påbörja skrivarbetet, och det gör du bäst genom att ange ditt namn och din arbetsroll. Det kan du göra i en slags rubrik över brevet, eller också högst upp i dokumentet.

Därefter behöver du ge rekryteraren eller arbetsgivaren en stark inledning som väcker hens intresse, visar vem du är som professionell person och besvarar hens första frågor. Dessa innefattar ofta:

 • Varför har du sökt tjänsten?
 • Vad gör dig till rätt person för tjänsten?
 • Varför önskar du få arbeta på arbetsplatsen eller i arbetslaget?
 • Hur hörde du talas om tjänsten?
📌 Tips: Håll inledningen under tre eller fyra meningar då den ska gå snabbt att läsa igenom. Du har bara några sekunder på dig att fånga rekryteraren eller arbetsgivaren, trots allt.

En dålig inledning anger ingen intressant eller relevant information om kandidaten, svarar endast på någon eller ett par av frågorna ovan, och använder ett negativt och bristande språkbruk. Det kan till exempel se ut som följande:

FELAKTIG
Jag är en föredetta mekaniker som vill arbeta som sjuksköterska istället, och jag är strax klar med min utbildning. Någon jag kan säga redan nu är att jag inte vill jobba med barn eller ungdomar, då de alltid gått mig på nerverna, och jag vill inte heller jobba på nätter. Däremot är jag jättebra på teknik och datorer, så jag har mycket att bidra med på arbetsplatsen.

Hälsningsfras

Innan din inledning behöver du dessutom hälsa på rekryteraren eller arbetsgivaren, då det skapar en gemenskap mellan er och bjuder in personen på ett trevligt sätt. Att använda läsarens namn i hälsningen innebär därtill att hen förstår att du läst på om rollen och anpassat ditt personliga brev för att passa just den. Det illustrerar ett engagemang och en vilja att arbeta, vilket är otroligt relevanta sidor att visa som sjuksköterska.

Själva hälsningsfrasen är också värd att fundera lite på, då det lätt kan gå fel om du försöker ge ett intryck redan i den. Det är nämligen oftast bäst med ett enkelt “hej”, då andra alternativ lätt kan väcka löje eller verka för intima. Några exempel på hälsningsfraser som du bör undvika är:

 • Tja!
 • Tjenare!
 • Halloj!
 • Kära (namn),
 • Bästa (namn),
 • Ärade (namn),
📌 Tips: Hälsningsfrasen är det första rekryteraren läser näst efter ditt namn, så kom ihåg dess relevans gällande intrycket och hur mycket det reflekterar dig som arbetare. Krångla inte till det mer än nödvändigt!

Fortsätt med innehållet i ett personligt brev för sjuksköterska

Förutom inledningen måste du därtill fylla det personliga brevet med mer relevant information som övertygar rekryteraren om att du är lämplig för den tjänst du söker. Du kan till exempel utveckla sådant du angett i korthet i CV:t eller inledningen av brevet, eller också kan du komplettera den redan angivna informationen med ytterligare sådan.

Många rekryterare önskar få veta mer om var och hur du fått de kompetenser, styrkor och drivkrafter som du förhoppningsvis redan lyft fram, och det kan bli en eller två sektioner beroende på hur mycket du har att berätta. Du kan också addera en sektion om hur du, ditt arbetssätt, dina framtidsdrömmar och mål och dina tankar och värderingar passar ihop med den arbetsplats och tjänst du sökt. Kom bara ihåg att strukturera de olika sektionerna på ett lämpligt sätt och att inte ange fler än ett par eller tre stycken.

⚠️ Varning: Upprepa aldrig sådant du redan nämnt rakt av, utan använd det begränsade utrymmet till att ange sådant som du anser relevant och spännande. Sådant som kan göra dig unik och minnesvärd och få dig att verka extra kvalificerad och kompatibel.
📌 Tips: Vissa rekryterare avråder från att rikta alltför mycket fokus till ditt privata jag snarare än ditt professionella och att därmed inte nämna privat eller personlig information. Fritidsintressen eller familjekonstellationer är typiska exempel. Dock önskar vi få påstå att det ena inte behöver utesluta det andra. Nämn gärna ett fritidsintresse om du kan korrelera det till yrket!

Ett bra exempel på en sektion som behandlar privata ämnen men med ett professionellt fokus är:

KORREKT
Som mamma till fyra barn har jag lärt mig en hel del om tålamod, problemlösning och effektivitet, men också om kärlek och omtanke. Det har gjort mig öppen, lyhörd och noggrann, vilket är egenskaper jag tror att alla sjuksköterskor måste ha. Mammarollen har därtill givit mig min främsta drivkraft – vilken är att få se och hjälpa människor och deras närstående till bästa möjliga förmåga.

Avsluta det personliga brevet rätt

När du är nöjd med den information du angivit och anser ditt personliga brev relativt färdigt så behöver du bara runda av det med en avslutning. Avslutningen kan exempelvis tacka för visad uppmärksamhet och för att rekryteraren läst din jobbansökan, förhoppningar och iver inför att bli övervägd som kandidat och att få komma på intervju, och inte minst att uppmana till kontakt.

Några exempel på hur du kan uppmana rekryteraren att ta kontakt med dig på ett artigt, lättsamt och professionellt sätt kan vara:

 • Jag ser fram emot att få höra från er.
 • Slå gärna en signal inom kort.
 • Jag väntar ivrigt på ert samtal.
 • Tack för att ni hör av er med svar.
⚠️ Varning: Håll god ton och undvik att verka varken bedjande eller arrogant, då avslutningen borde lämna rekryteraren med en positiv känsla och ett gott intryck av dig.

Ett utmärkt exempel på en avskedsfras som följer samtliga råd ovan kan se ut som följande:

KORREKT
Tack för att ni läst min jobbansökan och visat den uppmärksamhet, och för att ni överväger mig som kandidat för det lediga jobbet. Jag ser fram emot ert samtal med iver.

Avskedsfras

Det sista du ska få med i ett personligt brev för sjuksköterska är en avskedsfras och din signatur. Precis som för hälsningsfrasen så betyder avskedsfrasen en hel del då den är avgörande i vilket intryck du ger rekryteraren, så det är viktigt att du inte uttrycker dig alltför intimt, löjeväckande, oseriöst eller abrupt. Dock har du friare tyglar i det här fallet då du kan välja bland flera lämpliga alternativ som ger rätt känsla. Några exempel kan vara:

 • Tack snälla!
 • Allt gott!
 • Vänlig hälsning,
 • Med vänliga hälsningar,

Några exempel som du istället borde undvika kan vara:

 • Varma hälsningar,
 • Många kramar,
 • Vi ses på andra sidan!
 • Morsning!
 • Tjadå!
 • Hejdå!

personligt brev sjuksköterska

Sammanfattning: Fullända din ansökan med ett personligt brev sjuksköterska

Till sist önskar vi nu få sammanfatta artikeln ovan genom att lista de viktigaste tipsen och varningarna vi lyft fram under artikelns gång. Det underlättar för dig att behöva söka upp dem för att friska upp minnet om du så behöver när du skriver ditt egna personliga brev, och det förtydligar dessutom vilka de mest betydande punkterna är så att du vet vad du ska ha i åtanke.

📌 Tips:

 • Kom ihåg att språket är essentiellt för ett jobb som sjuksköterska och att du därför behöver ägna ditt språkbruk en hel del omtanke. Var positiv och tilltalande samtidigt som du är professionell och objektiv.
 • Sök på och ladda ner en färdig mall som erbjuder en så fördelaktig layout som möjligt, så att ditt första intrycket ger goda resultat.
 • Formulera och använd ditt personliga brev så väl du kan, så att du framstår som extra fördelaktig, kvalificerad och intressant.
 • Var inte rädd för att sticka ut eller verka unik, utan se till att ditt personliga brev är minnesvärt, spännande och anpassat efter såväl jobbet du söker som dig själv och din situation.

⚠️ Varningar:

 • Det personliga brevet ska visa rekryteraren vem du är på ett personligare plan än CV:t, men akta dig för att rikta alltför mycket fokus på ditt privata jag. Det är trots allt ett professionellt dokument till ett jobb.
 • Inkludera aldrig information som är irrelevant, upprepande, inaktuell, ointressant, falsk eller olämplig av andra anledningar. Då är det bättre att hålla ditt brev kort och koncist.
 • Försök dig inte på att skapa din jobbansökan direkt och på helt egen hand, utan acceptera den hjälp som finns. Annars riskerar du att mista chansen till ditt drömjobb.

Använd vår hemsida för mer hjälp och stöd

Det är inte konstigt om du anser dig behöva mer hjälp trots att du läst artikeln ovan, då det kan vara svårt att skapa en lyckad och fulländad jobbansökan. Om så är fallet för dig – sök dig då vidare in på vår hemsida där vi erbjuder allt du kan behöva. Du kan till exempel använda vår CV-byggare och vår personligt brev-byggare, eller ladda ner våra gratis mallar. Eller också kan du ta en titt på våra artiklar, blogginlägg, guider eller exempel som kan bidra till en hel del inspiration och förhoppningsvis även värdefulla insikter och lärdomar.

Ta vara på möjligheterna som våra resurser öppnar, och skapa den bästa möjliga jobbansökan redan idag. Lycka till!

personligt brev sjuksköterska

Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev som sjuksköterska

Fråga: Hur skriver man ett personligt brev som nyutexaminerad sjuksköterska?

Svar: Det finns ingen större skillnad på ett personligt brev för en nyutexaminerad eller en erfaren sjuksköterska, förutom i var fokuset hamnar. Om du inte har särskilt många arbetslivserfarenheter kan du ägna mer utrymme åt dina personliga egenskaper och kompetenser, till exempel, samt argumentera för varför du är en bra kandidat för det lediga jobb du söker.

Fråga: Vad är ett bra personligt brev för sjuksköterskor?

Svar: Precis som vi visade i artikeln ovan så är ett bra personligt brev ett dokument som kompletterar CV:t genom att visa varför du är en god kandidat för jobbet på ett personligare plan. Det ger dig möjligheten att berätta om dina främsta sidor och fördelar som inte nödvändigtvis har med tidigare erfarenheter att göra, utan som mest samspelar med din personlighet.