Välj rätt typ av CV-mall | En guide i hur du hittar professionella CV-mallar

Många svenskar tror att ett enkelt Word-dokument duger bra för ett CV, men faktum är att det kan sänka dina chanser att få jobbet du söker drastiskt. Det blir intetsägande, tråkigt och får dig som kandidat att framstå som oengegerad, inkompetent och inte minst förglömlig. Ett sådant första intryck kan vara förödande, och därför är det viktigt att du ägnar mer energi och tid på att skapa ett snyggt CV.
professionellt cv

Skapa ditt CV på några minuter

En lämplig CV-mall är en enkel lösning på problemet, då det inte bara höjer ett professionellt CV till skyarna utan också ger rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare ett riktigt bra första intryck. Dessutom underlättar det ditt CV-skrivande avsevärt och låter dig spara tid och en hel del frustration.

I den här artikeln vill vi guida dig genom processen att välja rätt mall, och då mer specifikt en professionell mall. Vi kommer att behandla följande punkter:

 • Vad som utmärker ett professionellt CV och CV-mall.
 • Vilka skillnader det finns mellan de olika CV-mallarna.
 • Konkreta exempel på professionella CV-mallar.
 • Var det finns professionella mallar för ditt personliga brev.
 • Hänvisningar till var du hittar ytterligare hjälp och stöd i processen att skapa ett professionellt CV.
 • Svar på vanliga frågor om att välja CV-mall.

professionellt cv

Table of Contents

Vad utmärker en professionell CV-mall?

Det första vi vill guida dig igenom är vad som utmärker den professionella CV-mallen. De flesta mallarna är nämligen idag moderna, vilket i många fall innebär att de har ett funktionellt format där fokuset hamnar på den personliga utvecklingen snarare än den karriärmässiga sådana. Men i ett professionellt CV får arbetslivserfarenheter, utbildningar och prestationer extra mycket utrymme. En sådan mall är fortfarande modernt utformad med sektionerna i block snarare än en vertikal lista, men den har ett traditionellt och kronologiskt format.

Professionella CV-mallar är vanligast i dagens Sverige då de har en så pass ren och klassisk design som är traditionellt på flera sätt, trots den moderna twisten på formatet. Det innebär att de flesta arbetsgivare och rekryterare är bekväma och bekanta med formatet, vilket endast kan vara en fördel.

Något annat som utmärker dem är att de, tack vare det professionella fokuset på erfarenheter snarare än personliga kompetenser, endast har några få sektioner som tar stor plats. De är dessutom ofta tydligt avgränsade och utmärkta, vilket innebär att arbetsgivare eller rekryteraren genast kommer att kunna se om du som kandidat är lämpad för jobbet eller inte. Det riktar även fokuset till din erfarenhet, vilket får dig att framstå som extra kvalificerad.

📌 Tips: En professionell CV-mall lämpar sig extra väl till jobb inom information, service och logistik. Det kan även vara en bra idé med ett professionellt CV om du söker en senior tjänst som kräver mycket erfarenhet och särskilda utbildningar.
⚠️ Varning: Eftersom att CV-mallen i fråga inte bör fyllas med alltför mycket estetiska designdetaljer och liknande, som kan störa läsningen eller rikta bort fokuset från innehållet, så passar den inte lika bra till konstnärliga yrken. För dem är de estetiska detaljerna viktiga, då de reflekterar en kompetens som krävs för yrket.

Vad är skillnaden mellan de olika CV-mallarna?

Det finns flera typer av CV-mallar som du kan ladda ner och använda, och de har alla olika fördelar och nackdelar. Innan du gör ditt val och börjar leta efter en professionell mall bör du därför känna till mallarna.

Vi vill nu framföra en sammanfattning av vad mallarna har för egenskaper och funktioner, men eftersom att vi just behandlat vad som utmärker en professionell mall så hoppar vi över den. De övriga alternativen är:

 • En modern CV-mall: De moderna mallarna har ofta en funktionell funktion där fokuset hamnar på kandidatens personliga fördelar, och de kan dessutom ha estetiska designelement som gör kandidaten extra minnesvärd och unik. Det premieras av många arbetsgivare idag då de gör läsningen av CV:t underhållande och visar fler delar av kandidaten som kan vara meriterande för jobbet.
 • En funktionell CV-mall: Funktionella CV-mallar liknar de moderna på så sätt att fokus riktas till personliga fördelar snarare än erfarenheter. De får gärna visa på kandidatens konstnärliga förmågor i form av mängden spännande designs och passar framför allt kandidater med spretiga eller icke-existerande karriärer i bagaget.
 • En enkel CV-mall: Enkla CV-mallar liknar snarare de professionella då de har fräscha, rena och simpla designs som riktar fokuset till CV:ts innehåll. De är luftiga, noga strukturerade och har tydlig överskådlighet. De behöver dock inte nödvändigtvis fokusera på erfarenheter och prestationer, utan kan lika gärna ha ett funktionellt format.

Skillnaderna mellan mallarna är alltså inte alltför stora, och speciellt inte eftersom att de går att kombinera och anpassa så att du som kandidat får dra nytta av så många fördelar som möjligt. De går alla att göra mer eller mindre funktionella eller traditionella, och mer eller mindre fyllda av en spännande och uppseendeväckande design.

⚠️ Varning: Den professionella CV-mallen innebär inte att du som kandidat inte får visa på dina kompetenser eller personliga fördelar, precis så som att en funktionell CV-mall innebär inte innebär att du inte får lyfta fram dina erfarenheter. Det handlar snarare om att de olika sektionerna får olika mycket utrymme och att rekryteraren kommer att få olika mycket information om de olika sidorna av dig.

professionellt cv

Exempel på professionella CV-mallar

I följande avsnitt vill vi presentera några konkreta exempel på CV-mallar som vi erbjuder på vår hemsida och som du kan ladda ner om du anser att de passar dig. De är alla professionella men har ändå skillnader som gör att de kommer att erbjuda olika för- och nackdelar och passa helt olika jobb.

📌 Tips: Samtliga är gratis CV-mallar som går att ladda ner i såväl PDF- som Word-format, och de går alltid snabbt och enkelt att fylla i.

Rotterdam (Nyhet)

professionellt cv Den första CV-mallen vi vill visa upp och berätta om är Rotterdam, vilket är en nyhet på hemsidan. Den har en design som använder färger som du kan byta ut och anpassa hur du vill, samtidigt som den är tydligt, rakt och professionellt utformad.

Rotterdam har ett tydligt fokus på arbetslivserfarenhet och utbildning, och låter de övriga sektionerna bli mycket kortare och hamna i den färgade och mindre uppmärksammade delen. Att arbetstiteln hamnar redan i rubriken under namnet, gör att du som ska söka jobbet upplevs som ännu mer kvalificerad.

Vi rekommenderar Rotterdam till en tjänst som kräver en konstnärlig ådra men som ändå har traditionella aspekter såsom:

 • Förläggare.
 • Journalist.
 • Arkitekt.
 • Fotograf.

Perth

professionellt cv En annan CV-mall som är populär och som vi anser särskilt professionellt utformad är Perth. Den är luftig, fräsch och lämnar extra mycket utrymme åt arbetslivserfarenhet. Genom en sådan fördelning får du som ska söka jobb större chans till att berätta om de olika erfarenheterna, vilket kan vara avgörande i om rekryteraren uppfattar dig som kvalificerad eller inte.

Eftersom att Perth inte har några färger eller andra designelement som drar åt sig uppmärksamhet lämpar den sig extra väl för jobb som kräver fokus, logik och struktur. Några exempel är:

 • Analytiker.
 • Företagschef.
 • Mekaniker.
 • Elektriker.

Sydney

professionellt cv Näst på tur är vårt exempel på en CV-mall som vi kallar för Sydney. Den liknar exemplet ovan, Perth, på så sätt att den är luftig och överskådlig samtidigt som den lägger stort fokus på just arbetslivserfarenhet. Den har dock även en färgklick som du kan ändra hur du vill, och det gör mallen aningen mer uppseendeväckande.

Eftersom att mallen kombinerar en minimal design med en färgklick så passar den jobb som är strategiska och logiska, men som samtidigt kräver en aning kreativitet och uppfinningsrikedom. Det kan till exempel handla om jobb som:

 • Ingenjör.
 • Säljare.
 • Psykolog.
 • Kemist.

Prague

professionellt cv Vårt sista exempel på CV-mall, och som absolut kan vara värd att överväga, är Prague. Den är lika minimalistisk i designen som framför allt Perth, men den är mycket mer effektiv och mindre luftig. Den har mindre avstånd mellan raderna och tillåter därmed utrymme till mer information.

Eftersom att vissa jobb kräver mycket erfarenhet, utbildning och meriterande prestationer så är Prague en viktig mall att kunna välja på. Den passar framför allt jobb såsom:

 • Läkare.
 • Advokat.
 • Sjuksköterska.
 • Apotekare.
⚠️ Varning: Samtliga exempel på CV-mallar går att anpassa och förändra för att passa dig bättre, så välj inte bort någon i förhand. De kan vara bättre alternativ än du vid första anblick anar!

Professionella mallar för personligt brev

En annan viktig del av din jobbansökan som kan vara avgörande i om du får en intervju eller inte, och som bör vara sammanhängande med ditt CV, är ditt personliga brev. Ett personligt brev ska komplettera CV:t på så sätt att du kan berätta mer om dina personliga fördelar och vad som gör dig till en bra kandidat till det jobb du ska söka. Men för att förtydliga det sambandet och faktumet att ett personligt brev ska komplettera CV:t bör de ha liknande utseenden.

Som tur är finns det även professionella mallar till personliga brev, som har precis samma fördelar som CV-mallarna. De riktar fokuset åt olika sektioner, de underlättar läsningen, de väcker uppmärksamhet och gör att du som kandidat verkar extra kvalificerad och intressant.

📌 Tips: För att hitta rätt mall till ett personligt brev som matchar din CV-mall bäst kan du kolla in vår hemsida och välja bland alternativen vi erbjuder.

professionellt cv

Sammanfattning: Välj rätt typ av CV-mall

Innan vi avslutar artikeln vill vi nu snabbt upprepa de viktigaste punkterna vi lyft under artikelns gång i en konkret lista. På så sätt blir det tydligare vad du alltid bör ha i åtanke när du ska skapa ett CV och ett personligt brev, och du kan snabbt återkomma till dem om du behöver dubbelkolla så att du fått med allt innan du skickar in din ansökan eller blir kallad till intervju.

Det du alltid behöver komma ihåg när du väljer mall är:

 • Vad som utmärker de olika typerna av mallar, och då främst professionella sådana som passar de flesta yrken och områden.
 • Vilka fördelar och nackdelar alla typerna av mallar har, samt hur du kan justera dem för att passa just dig bäst.
 • Vilka konkreta mallar du kan använda för att göra ditt CV så snyggt och professionellt som möjligt.
 • Att använda en hemsida som du litar på och som erbjuder en tjänst för CV-mallar som alltid är helt gratis och som går snabbt och enkelt.
 • Att du litar på din magkänsla och att du ser till att skapa ett CV som passar dig och som kan göra dig till en extra tilltalande kandidat som sticker ut ur mängden.

Få mer hjälp och stöd i att hitta rätt CV-mall och att skriva ett CV

Om du anser dig behöva ytterligare hjälp och stöd i att välja CV-mall eller att skriva ett CV i allmänhet – sök dig då vidare på vår hemsida. Vi erbjuder en mängd CV-mallar och mallar till ett personligt brev som du kan ladda ner och använda helt gratis. Dessutom erbjuder vi en CV-byggare, vilket är en tjänst som underlättar ditt CV-skrivande avsevärt och som ser till att ditt CV blir snyggt och lämpligt för det jobb du söker.

På vår hemsida hittar du även inspirerande hjälp i form av artiklar, guider och blogginlägg samt CV-exempel som kan vara till stor hjälp och som ger information som kan göra dig till en framstående CV-skribent. Så acceptera hjälpen och öka dina chanser att bli kallad till intervju redan idag. Lycka till!

professionellt cv

Vanliga frågor och svar om att välja CV-mall

Fråga: Finns det många gratis CV-mallar?

Svar: Ja, på vår hemsida erbjuder vi uppåt 20 gratis CV-mallar i olika stilar och format. Så när du ska ladda ner ditt CV behöver du inte ange några betalningsmetoder eller liknande, utan det räcker med ett enkelt klick.

Fråga: Vilken CV-mall är bäst?

Svar: Det finns inget rakt svar på vilken mall som passar dig bäst, utan du behöver själv avgöra vilken du anser vara det bästa valet. Du måste överväga om mallen passar dina estetiska preferenser, om den speglar din personlighet, om den lämpar sig för det jobb du söker, samt om du tror att arbetsgivaren eller rekryteraren kommer att uppskatta den. Det handlar främst om att visa vem du är och på så sätt verka minnesvärd, att lyfta fram dina främsta fördelar, och att ge ett gott första intryck.

Liknande artiklar