Fullända din ansökan med ett webbutvecklare-personligt brev

Idag är behovet av webb- och systemutvecklare och dylika yrken stort då de allra flesta företag och organisationer väljer att skapa och optimera hemsidor, system eller dylikt. Det innebär att de kan nå ut till fler människor och att de kan optimera upplevelsen för dem, så en utvecklare är minst sagt nödvändig i processen.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 2 Recensioner

Innan du kan söka jobbet som utvecklare måste du dock ha särskilda kompetenser och en god förståelse för IT. Det presenterar du i din jobbansökan som du ska skicka in till en rekryterare eller potentiell arbetsgivare, och den måste innehålla såväl ett CV som ett webbutvecklare-personligt brev. På så vis ger du läsaren i fråga en tydlig bild av vem du är i din yrkesroll samtidigt som du multiplicerar dina chanser att framstå som rätt kandidat för jobbet.

Det är inte alltid lätt att få till en sådan fördelaktig jobbansökan, och därför vill vi i denna artikel ge dig en genomgående guide i hur du skapar ditt personliga brev som webb- eller systemutvecklare. Vi kommer bland annat att behandla dessa punkter:

 • Ett konkret personligt brev-exempel för utvecklare.
 • Några länkar till ytterligare exempel och övriga hjälpsamma texter.
 • En genomgång i hur du fångar läsarens intresse med brevets utsida.
 • Guider i hur varje del av brevet bör formuleras för att ge ett lyckat resultat, med exempel, tips och varningar.
 • Svar på vanliga frågor om att söka ett ledigt jobb som webb- eller systemutvecklare.

Table of Contents

Exempel på personligt brev för webbutvecklare

Markus Österholm
Utvecklare

Hej Tobias Erlén!

Jag har lång erfarenhet som programmerare och systemutvecklare, men har nu hittat en passion inom webbutveckling och då framför allt frontend-utveckling. Eftersom att jag funnit nya mål och drivkrafter, och just flyttat till Borås, så kan den lediga tjänsten på Beyond passa mig perfekt. Jag kommer att kunna arbeta på plats såväl som på distans och bidra med en bred kompetens som säkert kompletterar just ert specialiserade team.

Annonsen väckte mitt intresse extra mycket tack vare ert vänliga och avslappnade förhållningssätt, då jag anser att ett jobb inte nödvändigtvis måste vara formellt, tråkigt eller allvarligt. Faktum är att jag arbetar mycket bättre med glada kollegor som kan lyfta varandra och samarbeta då problem uppstår. En sådan god stämning tror jag även är viktig att upprätthålla med kunder, då det underlättar samarbetet och medför bättre resultat.

Min tidigare erfarenhet består främst av korta projekt där enklare programmering utgjorde det huvudsakliga arbetet, och då använde jag framför allt HTML, CSS, WordPress och JavaScript enligt kundernas efterfrågan. Jag har dock under åren därtill tagit mig an mer utmanande roller, och gått en utbildning, i vilka jag fick lära mig nya programmeringsspråk och utvecklarverktyg såsom Python, C#, Java, React, PHP och DevTools. Idag lägger jag mycket tid på att utvecklas som frontendutvecklare genom att fördjupa mina kunskaper inom JavaScript, att analysera marknaden och de brister som jag upplever dominera, samt att konsultera mina medarbetare och medmänniskor.

Något som också är värt att nämna gällande mina yrkeskunskaper är min perfektionistiska ådra. Jag älskar att stöta på problem och att utmanas i mitt yrke, och jag lägger stort värde i att vara effektiv och att följa tidsramar, men jag lämnar aldrig ifrån mig ett projekt utan att det är fulländat. Lyckligtvis nog har jag däremot en god problemlösningsförmåga och är självgående och full av idéer, och jag drar mig aldrig från att rådfråga kollegor eller samarbetspartners som jag vet kan hjälpa mig.

Nu hoppas jag att jag gett ett gott intryck och att ni är intresserade av att kalla mig till intervju. Jag ser fram emot att få svar inom kort!

Tack snälla!
Markus Österholm

Läs fler exempel och dylika texter här

När du ska skapa en jobbansökan kan du behöva få inspiration från fler exempel, och sådana kan du enkelt hitta på vår hemsida. Där finner du dessutom olika CV-exempel som kan vara till stor användning för en utvecklare. Du kan förslagsvis läsa våra CV-exempel för programmerare, programvaruutvecklare, datavetare, dataanalytiker, IT-tekniker eller varför inte webbutvecklare.

På hemsidan kan du därtill hitta många andra lärorika texter i form av blogginlägg, guider och artiklar. De djupdyker i de olika aspekterna kring att söka jobb eller att skriva en ansökan med både CV och personligt brev, och kan därför vara ett viktigt verktyg i processen.

webbutvecklare personligt brev

Få till en intresseväckande utsida på brevet

När du ska börja på ett eget personligt brev behöver du främst tänka på vilket intryck du vill ge läsaren. De flesta rekryterare eller arbetsgivare avgör nämligen på några få sekunder om en ansökan är värd att lägga tid på eller inte, så det är värt att arbeta fram en intresseväckande och engagerande utsida redan innan du skriver innehållet.

En webb- eller systemutvecklare arbetar bland annat med användarvänlighet, optimering, design och funktionalitet av hemsidor, system, appar och liknande, och därför är det viktigt att du som söker jobbet visar att du har god kunskap inom området. Det gör du bäst redan via utsidan, eller layouten som den snarare kallas, av brevet. På så vis övertygar du läsaren redan vid första anblick att du har rätt förmågor och kompetenser, och att du är värd att överväga för den lediga tjänsten.

En lyckad layout kan exempelvis innebära en god läsbarhet med ett lättläst typsnitt, markerade rubriker, och konkreta listor. Den kan också innefatta en snygg och väl anpassad design med uppseendeväckande detaljer och färger som drar tankarna till logik, lugn, pålitlighet och teknik. Blått och grått är perfekta alternativ för en utvecklare.

📌 Tips: Ge dig inte på att skapa layouten på egen hand, utan välj istället gärna bland våra färdiga mallar på vår hemsida. De är nämligen professionellt skapta för att lämpa sig i ett jobbsökningssammanhang, och de går att skräddarsy för att passa just dig och din situation. Mallarna är dessutom helt gratis och passar utmärkt för både CV:n och personliga brev.

Formalia och struktur

En viktig del av layouten, som därtill samspelar med brevets innehåll, är dess formalia och struktur. Formalian måste nämligen vara noga anpassad så att läsaren blir nöjd med brevets omfattning. Välj därför ett lagom stort och lättläst typsnitt, breda marginaler och luftiga styckeavstånd. Håll även brevet kortfattat men utförligt på mellan en halv och en hel A4-sida.

När det gäller strukturen, som också är otroligt viktig för överskådligheten och läsbarheten i brevet, bör du följa denna ordning:

 • Rubrik eller sidfot.
 • Hälsningsfras.
 • Inledning.
 • Ytterligare några sektioner
 • Avslutning
 • Avskedsfras och underskrift.
⚠️ Varning: Strukturen ovan, och den föreslagna formalian, är inte värd att tumma på. Faktum är att även små avvikelser kan göra ett personligt brev svårläst och otydligt, och få läsaren att bedöma det som olämpligt för sammanhanget.

Språkbruk

Det sista du behöver fundera lite på innan du skriver innehållet till ditt brev är vilket språkbruk du ämnar använda. Det är nämligen en aspekt som formar läsarens intryck av dig en hel del då det visar vad du har för kompetenser och kvalifikationer. Glöm heller inte att språket kan få dig att framstå som mer eller mindre tilltalande som medarbetare, och det är inte något att sopa under mattan för en utvecklare som ju jobbar nära såväl kollegor som samarbetspartners dagligen.

Först och främst bör du forma språket så att du lyfter fram din attraktiva personlighet genom att uttrycka dig ödmjukt, positivt och inte minst objektivt. Det kan verkligen visa att du är bra på ditt jobb och att anpassa språk efter situation. Du kan dessutom hålla språket kort och enkelt så att ditt brev är behagligt att ta del av.

Därefter är det nödvändigt att du skriver på ett sätt som är formellt och helt korrekt, utan några som helst stavfel eller dylika misstag. Det, och ett professionellt fokus, kan vara avgörande i om du framstår som kompetent och kvalificerad för jobbet. Här kan du därtill implementera ord och begrepp som är branschenliga och visar på en speciell kunskap, för att få läsaren att anse dig vara ett bra val. Sådana ord kan exempelvis inkludera följande:

 • Utveckling.
 • Webb.
 • System.
 • Appar.
 • Programmering.
 • Data.
 • Backend.
 • Frontend.
 • Projekt.
 • Erfarenhet.
📌 Tips: Om du vill ge läsaren en extra känsla av att just du passar in i den nya rollen och arbetsplatsen så kan du försöka använda ord och formuleringar som används i annonsen, på företagets hemsida eller liknande.

webbutvecklare personligt brev

Inled ditt personliga brev med presentationer

Nästa steg i processen av att skapa ett personligt brev är att skriva innehållet. I detta fall, precis som i andra typer av första möten, är det bäst att inleda med ditt namn. Det bör anges, tillsammans med din eventuellt nya yrkestitel, högst upp som en rubrik eller sidfot. På så vis kan läsaren få ta del av det direkt och också hitta tillbaka till det när hen så än vill.

Därefter är det dags att skriva själva brevet, och då med en inledande hälsningsfras. Oftast är det bäst med ett enkelt “hej” följt av namnet på den ansvariga rekryteraren eller arbetsgivaren, då andra alternativ på hälsningsfraser lätt kan bli för intima, oseriösa, löjeväckande eller olämpliga på andra vis på vårt språk. Några exempel på sådana fraser kan vara:

 • Kära (namn),
 • Snällaste (namn),
 • Välkommen (namn)!
 • God dag (namn)!
 • Hejsan!
 • Tjena!
📌 Tips: Det finns en viktig poäng med att nämna läsaren vid namn redan i hälsningsfrasen, då det visar att du anpassat ditt brev efter jobbet du söker samt att du har läst på ordentligt om tjänsten. Det skapar dessutom en god gemenskap mellan er och kan få läsaren att känna sig extra sedd.

Inledning

Om du känner dig nöjd med hälsningsfrasen och varit noga med att presentera både dig själv och läsaren så är det hög tid att inleda själva brödtexten med en inledning. Den bör väcka intresse och besvara läsarens initiala frågor, och på så vis illustrera att du är rätt person för tjänsten du söker. Frågorna kan skilja sig åt beroende på läsaren, men ofta är dessa aktuella:

 • Vem är du i din yrkesroll?
 • Hur passar du in i rollen eller på företaget?
 • Varför söker du jobbet?
 • Hur fick du höra talas om den lediga tjänsten?

Inkludera gärna ytterligare relevant information som du anser visa en god sida av dig och som du tror kan fängsla läsaren, om du så önskar. Se bara till att hålla inledningen kort och koncist, på maximalt tre eller fyra meningar, och att du sparar detaljer och utvecklande information till senare. Inledningen får trots allt inte bli för långdragen.

📌 Tips: Det kan vara en bra idé att nämna arbetsgivaren eller företaget någonstans i inledningen. Det visar nämligen att du är extra angelägen om just den tjänst du söker samt att du har goda kunskaper om företaget du söker dig till.

En lyckad inledning som behandlar flera av frågorna och som är kortfattad och intresseväckande kan se ut som denna:

KORREKT
Jag avslutade min utbildning i webbutveckling i höstas och har sedan dess extraknäckt som frilansande utvecklare, men nu vill jag ha en stabilare anställning med mer långtida samarbetspartners. När jag blev tipsad om annonsen på LinkedIn gick det därför inte låta bli att söka, och nu när jag känner till mer om Triggerfish har mitt intresse mångdubblats. Min stora passion för natur och miljö, blandat med min kompetens som webb- och systemutvecklare, gör mig nämligen till en perfekt matchning!

Komplettera med meriterande information

Efter inledningen är det dags att fylla ditt personliga brev med ytterligare två till fyra sektioner med tre eller fyra meningar vardera. Sektionerna ska utveckla och komplettera informationen du hintade om i inledningen, du i korthet behandlade i CV:t eller som du anser relevant utöver det. Några exempel på vad du kan skriva om i sektionerna kan vara:

 • Erfarenheter som varit givande i din karriär.
 • Hårda och mjuka kompetenser samt när eller hur du fick dem.
 • Styrkor, drivkrafter eller egenskaper samt hur du använder dem i din tjänst.
 • Tankar, åsikter eller värderingar samt hur de samspelar med jobbet eller företaget.
 • Övriga erfarenheter samt hur de format din karriärmässiga utveckling.
⚠️ Varning: Vissa vill påstå att alltför personlig information inte hör hemma i en jobbansökan, men det finns många som uppskattar privata detaljer så länge de är skrivna på ett lämpligt och professionellt sätt. Faktum är att sådana aspekter kan visa på en unik merit och göra dig extra minnesvärd.
📌 Tips: Även i dessa sektioner kan du få inspiration från annonsen eller företagets hemsida och dylikt, då du kan rikta in dig på informationen som efterfrågas där. Det kan få dig att verka ännu mer kompetent och lämplig för den tjänst du söker.

Ett exempel på en sektion som behandlar en personlig erfarenhet men på ett professionellt sätt är detta:

KORREKT
Min första erfarenhet inom programmering var som tonåring, då jag moddade ett spel tillsammans med en kompis. Det gav mig en mersmak som stannat hos mig sedan dess, och som ledde till att jag redan som ung gick en utbildning och tog mig an projekt som programmerare och systemutvecklare. Idag är min passion för IT och webbutveckling starkare än någonsin och min breda kompetens ser jag som en stor drivkraft oavsett vilket arbete det handlar om.

webbutvecklare personligt brev

Runda av brevet med ett tack och en uppmaning

Om ditt brev är lagom långt och fullt av spännande information om ditt yrkesliv så är det hög tid att avsluta det på ett fint sätt. Till skillnad från de övriga sektionerna behöver avslutningen inte vara så lång, utan ett par korta meningar är lite lagom. Du behöver inte heller ange något nytt, utan fokusera bara på att inkludera följande:

 • Visa på ditt engagemang och intresse för att få bli övervägd som kandidat och eventuellt gå vidare i rekryteringsprocessen.
 • Tacka läsaren för att hen läst och engagerat sig för din jobbansökan.
 • Uppmana läsaren till att kontakta dig inom en snar framtid.
⚠️ Varning: Avslutningen är ofta den sektion som medför problem för kandidaten som ska skriva sitt brev, då den lätt leder till ett förändrat språkbruk. Många råkar framstå som bedjande, krävande eller arroganta, eller olämpliga på andra vis, så det kan kanske vara en bra idé att låta en person du litar på korrekturläsa den avslutade delen specifikt.

För att lyckas med avslutningen kan du även alltid försöka efterlikna exemplet nedan:

KORREKT
Tack för att ni läst min jobbansökan och för att ni kanske överväger mig för den nya tjänsten. Jag hoppas på och ser fram emot att få höra från er snart!

Avskedsfras och underskrift

Slutligen återstår det att du sätter punkt för sitt personliga brev genom att säga adjö till läsaren. Avskedsfrasen bör alltid vara enkel och rättfram, precis som hälsningsfrasen, utan krusiduller eller unika påhitt. Några bra exempel är:

 • Med vänliga hälsningar,
 • Många hälsningar,
 • Vänlig hälsning,
 • Hälsningar,
 • Allt gott!
 • Tack!

Andra alternativ skulle kanske kunna vara bättre att undvika då de riskerar att uppfattas som oseriösa, intima, arroganta eller abrupta. Här handlar det om exempel såsom:

 • Tjenixen!
 • Hej svejs!
 • Kramar,
 • Må väl,
 • Lyckönskningar,
 • Vi ses snart!
 • Vi hörs!
 • Hejdå!
⚠️ Varning: Kom ihåg att låta fokuset förbli på ditt namn i denna delen av brevet, då du ju ska följa avskedsfrasen med en underskrift. Så undvik att inkludera läsarens namn igen, och låt det bara vara representerat i hälsningsfrasen istället.

webbutvecklare personligt brev

Sammanfattning: Fullända din ansökan med ett webbutvecklare-personligt brev

Nu börjar ditt projekt i att skriva en jobbansökan med ett fördelaktigt personligt brev lida mot sitt slut, och då är nästa steg att läsa igenom det och kontrollera att du fått med alla viktiga aspekter vi tipsat och varnat om i artikeln. Genom att göra det skulle du kunna undvika problem och vanliga misstag, och lyfta fram sådant som alltid går hem hos läsaren.

📌 Tips:

 • Använd alltid en mall för att optimera layouten av ditt brev och på så vis ge ett gott första intryck.
 • Anpassa formalia, struktur och språkbruk så att du fortsätter imponera på läsaren med din kompetens och tilltalande personlighet.
 • Inspireras gärna av det företag du söker dig till för att framstå som extra kvalificerad och passande för rollen som finns tillgänglig.
 • Kom ihåg att det finns fördelar vad gäller att ange personliga detaljer i ditt brev, så länge du har ett professionellt fokus.

⚠️ Varningar:

 • Håll dig kortfattad när det gäller språket så att brevet inte blir längre än en sida och så att du får utrymme till alla dina meriter och liknande fördelar.
 • Försök att sticka ut och verka unik, men gör det inte för ofta så att du istället skulle kunna ses som olämplig eller oseriös.
 • Ange inte information som är inaktuell, irrelevant, oseriös, upprepande, uppenbar eller olämplig på andra vis då det kan innebära problem i hur läsaren uppfattar dig.

Sök efter ytterligare hjälp hos oss

Om du ansåg att artikeln ovan var till hjälp men att du fortfarande kommer behöva stöd i processen att skapa en färdig jobbansökan, så bör du klicka dig vidare till vår hemsida. Där erbjuder vi nämligen en mängd lärorika och inspirerande texter och exempel, och nödvändiga CV-mallar, helt utan kostnad. Vår nya personligt brev- och CV-byggare kan dessutom vara ett perfekt verktyg då det underlättar och snabbar på processen avsevärt.

Ta gärna hjälp av resurserna som finns tillgängliga hos oss och lyckas på så vis med din jobbansökan redan idag. Lycka till!

webbutvecklare personligt brev

Vanliga frågor och svar om att söka jobb som webb- eller systemutvecklare

Fråga: Var ger man sitt löneförslag i sin jobbansökan?

Svar: Du ska aldrig presentera ett förslag på lön redan i din jobbansökan, oavsett om du söker ett jobb som systemutvecklare eller något helt annat. Sådana diskussioner bör istället hanteras under en intervju, om rekryteraren tar upp det och det känns som rätt tillfälle. Då är det dock bra att känna till att snittlönen för en utvecklare ligger på mellan 35 000 och 47 000 kronor per månad tills när tillfället kommer, så nöj dig inte med för lite!

Fråga: Vilka egenskaper ska jag lyfta fram i mitt personliga brev för utvecklare?

Svar: En utvecklare behöver ha en god kunskap inom, samt en passion för, teknik och IT rent generellt. Att som utvecklare vara nyfiken, noggrann, initiativtagande, nytänkande, innovativ, självgående och lösningsorienterad är också av stor vikt för många rekryterare, arbetsgivare och företag. Så nämn gärna sådant i ditt personliga brev, tillsammans med övriga egenskaper och mjuka kompetenser som du tror kan vara meriterande och lyfta dig som kandidat.