Visa dina meriter i ett välskrivet CV för webbutvecklare

Flera yrken inom IT blir allt vanligare i dagens digitala samhälle, vilket är förståeligt i och med utvecklingen som skett och fortfarande sker på såväl arbetsplatser som i hemmen. Ett av jobben som fått särskilt genomslag är webbutvecklare.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Det är ett kreativt, utmanande, innovativt och spännande yrke som passar utmärkt för dig som har ett tekniskt intresse och spenderar mycket tid online.

För att få jobbet måste du dock ha särskilda kompetenser som indikerar att du klarar av arbetsuppgifterna. Dessa kan du få på flera vis, men det viktiga är att du lyfter fram dem i ett CV för webbutvecklare. Ett sådant fungerar nämligen som ett första möte mellan dig och arbetsgivaren eller rekryteraren, och kan bli en biljett till nästa lediga tjänst.

Om du är en del av majoriteten som anser CV-skrivande krångligt kommer den här artikeln förhoppningsvis att vara till hjälp. Vi kommer att guida dig genom hela processen och behandla följande punkter:

 • Ett tydligt CV-exempel för en webbutvecklare.
 • Länkar till fler CV-exempel och liknande användbara texter.
 • En kort guide i hur du fångar läsarens uppmärksamhet redan av CV:ts utsida.
 • Omfattande genomgångar i hur du skriver sektion av ditt CV på bästa sätt, med tillhörande tips, varningar och exempel.
 • Svar på vanliga frågor om att arbeta som webbutvecklare.

Table of Contents

Exempel på CV för en webbutvecklare utan många års erfarenhet

Lana Basu
2001-01-08
Webbutvecklare
072-7764772
l.basu02@hotmail.com
Galoppstigen 11C
65225, Karlstad
linkedin.com/lana.basu

Introduktion
Trots min nya entré på arbetsmarknaden och just slutförda utbildning har jag kompetenser och erfarenheter som säkerligen fyller kraven för en duktig webbutvecklare. Jag har bemästrat de flesta populära programmeringsspråken och programmen, jag är innovativ och nytänkande, jag har en mycket god kommunikationsförmåga och jag är inte minst en fena på att detektera kundens eller marknadens behov. Min unga ålder, multietniska bakgrund och tekniska passion är också stora spelare i vem jag är som utvecklare, då det ger mig kulturella fördelar som inte går att lära ut.

Arbetslivserfarenheter
2022
Webbutvecklare
Nobox Karlstad

 • Fick flera olika projekt tilldelade till mig inom webbutveckling, där jag hjälpte kunder och företag att utveckla presentationswebbar, kampanjsidor och enklare integrationssystem.
 • Använde framför allt WordPress och arbetade till stor del ensam, men i nära samband med kunder och samarbetspartners.
 • Fick goda recensioner och omdömen, och lärde mig en hel del om att kunna ta initiativ, se potential och att konceptualisera möjliga lösningar på problem för kunder.

2020-2021
Backend utvecklare
Fintech Karlstad

 • Utförde lite enklare projekt på helger och lov inom backend och programmering i övrigt för betaltjänsten Hips och andra produkter inom Fintech, tillsammans med ett team av kollegor.
 • Arbetade främst med WordPress, HTML, CSS, Qt och C++. Använde även Python, C#, Java och Javascript.
 • Fick flera lärdomar och erfarenheter inom att kunna implementera backend-webbutveckling med programmering samt att samarbeta med andra systemutvecklare och liknande. Fick även bredare kunskap inom vissa programmeringsspråk.

Utbildningar
2019-2022
Webbutvecklare
Karlstads universitet

 • Fördjupning programmering med webben som plattform.

2016-2019
El- och energiprogrammet
NTI Gymnasiet Karlstad

 • Inriktning dator- och kommunikationsteknik.

Kompetenser

 • Utbildad webbutvecklare med spetskunskap inom webbappar och backend.
 • Goda färdigheter inom programmering, systemutveckling och webbdesign.
 • Kunnig i system och programmeringsspråk såsom WordPress, HTML, CSS, Qt, C++, Python, C#, Java och Javascript.
 • Grundläggande kunskap inom IT och teknik generellt.
 • Svenska som modersmål.
 • Engelska som modersmål.
 • B-körkort.
CV för webbutvecklare

Det finns många fler CV-exempel här

Vi förstår om du anser att CV-exemplet ovan inte riktigt passade dig och din situation, då varje kandidat ju är unik. Som tur är finns det dock en mängd ytterligare CV-exempel på vår hemsida, och de hoppas vi ska kunna ge dig inspiration och insikter till ditt egna CV-skrivande. Läs exempelvis våra CV-exempel för programmerare, programvaruutvecklare, datavetare, dataanalytiker eller IT-tekniker. Om du vill hitta jobb internationellt kan du även läsa vårt CV-exempel för engelska CV:n.

På hemsidan finns det dessutom många andra lärorika och inspirerande texter i form av guider, artiklar och blogginlägg. De kan säkert komma till användning då samtliga djupdyker i olika aspekter kring att söka jobb eller att skriva en ansökan med både CV och personligt brev.

Imponera på läsaren med utsidan av CV:t

Nu är det hög tid för dig att börja på ditt egna CV, och det gör du bäst via utsidan. Det är nämligen så att för att ett CV ens ska bli läst av en rekryterare eller arbetsgivare så måste det ha en lämplig utsida som väcker intresse. Ett enkelt Word-dokument ses ofta som ofärdigt och slarvigt, men ett CV med en väl utformad layout sticker ut och kan göra att läsaren minns dig långt in i rekryteringsprocessen.

Du som vill söka jobb som utvecklare behöver därför anpassa CV:ts layout efter yrket i fråga, så att du redan vid första anblick visar läsaren att du är kompetent och kvalificerad. Det kan exempelvis handla om en god läsbarhet med markerade rubriker, ett lättläst typsnitt och tydliga listor. Och det kan också handla om en intresseväckande och väl fungerande design i form av uppseendeväckande designdetaljer och färger som drar tankarna till logik, lugn, pålitlighet och teknik. Blått och grått är utmärkta alternativ.

📌 Tips: Ta gärna en titt på de CV-mallar som finns på vår hemsida för att försäkra dig om att din layout blir så fördelaktig som möjligt. Samtliga är nämligen professionellt framtagna för att lämpa sig i professionella sammanhang, och de går att specialanpassa för att passa dig och din situation extra bra. Mallarna är dessutom helt gratis och går att ladda ner i både PDF- och Word-format.

Struktur och formalia

En aspekt av layouten, men som också har med innehållet att göra, är CV:ts formalia och struktur. Det är väldigt viktigt att du håller CV:t lagom långt så att läsaren får tillräckligt med information men utan att behöva ägna för mycket tid på just din ansökan. En till två A4-sidor brukar vara en bra måttstock. Sedan måste du även välja en lämplig struktur som leder rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare genom läsningen och som kan göra CV:t mer överskådligt.

Vi rekommenderar alltid följande struktur på de olika stationerna, då det är den enda som är logisk och förväntad i ett jobbsökningssammanhang:

 • Headern.
 • Introduktionen.
 • Arbetslivserfarenheterna.
 • Utbildningarna.
 • Kompetenserna.
 • Eventuella övriga sektioner.

När det gäller innehållet av varje sektion kan du antingen strukturera efter relevans eller en omvänt kronologisk ordning, beroende på hur din tidigare karriär tagit form. En relevant struktur prioriterar den mest meriterande erfarenheten först och den minst meriterande men fortfarande relevanta sist, medan en omvänt kronologisk struktur prioriterar den senaste erfarenheten först och den äldsta men fortfarande aktuella sist.

⚠️ Varning: Om du rör om och byter struktur mitt i sektionerna kan CV:t kanske upplevas som svårläst och orsaka läsaren att missa viktigt innehåll. Så följ den du valt så gott du kan! Det enda accepterade undantaget är om du valt en omvänt kronologisk ordning men måste använda en relevant ordning i sektionerna som inte anger tidsperioder.

Språkbruk

Det finns en sista aspekt som du dessutom borde ägna en tanke eller två innan du skriver ditt CV, och det är språkbruket. Det är nämligen otroligt viktigt i de flesta CV:n att anpassa språkbruket, då det ger en så pass tydlig bild av vem du är och hur kompetent du är till läsaren, och för en utvecklare är det ännu viktigare. Du måste ju visa att du har förmågor inom innovativt tänkande, problemlösning, utveckling, initiativtagande och inte minst kommunikation, då samtliga delar ingår i arbetet.

För att verkligen lyckas med ditt språk bör du börja med att lyfta fram din tilltalande personlighet genom att uttrycka dig positivt, ödmjukt och objektivt. På så vis undviker du att framstå som skrytig eller krävande, eller överdrivet negativ, när uppgiften ju snarare är att charma läsaren och visa på dina personliga kvalifikationer. Du kan dessutom hålla språket relativt enkelt och kortfattat så att ditt CV går snabbt och lätt att läsa igenom.

Sedan finns det en poäng i att försöka uttrycka dig formellt och korrekt, utan några som helst slarvfel eller dylikt. Det, tillsammans med ett ständigt professionellt fokus, kommer att visa din kompetens och hur kvalificerad du är för yrket. För att få läsaren att associera dig med jobbet kan du också använda ord och begrepp som är branschenliga för en utvecklare. Det kan exempelvis handla om:

 • Webb.
 • Appar.
 • Programmering.
 • Data.
 • Utveckling.
 • Backend.
 • Frontend.
 • System.
📌 Tips: Du kan optimera läsarens första intryck av dig om du dessutom visar din personlighet i språket, då det får dig att verka extra unik och minnesvärd. En sådan grundläggande detalj kan vara avgörande i om du går vidare i rekryteringsprocessen eller inte.

CV för webbutvecklare

Börja på ditt CV för utvecklare med en presentation

När du ägnat lite tid och omtanke till aspekterna ovan är det dags att skriva innehållet till CV:t, och då är det viktigt att du börjar i rätt ände. I detta fall innebär “rätt ände” början av CV:t, och det är för att du lättare ska undvika upprepningar och underlätta att hålla ett bra flöde och en röd tråd i texten.

Det är alltid viktigt att CV:t inleds med ditt namn, precis som i andra första möten, och det kan du antingen skriva i en rubrik över dokumentet, som en sidfot högst upp på sidan eller som den första punkten i den inledande sektionen – headern. Headern är nämligen en lista på dina främsta person- och kontaktuppgifter som läsaren behöver ha tillgång till under rekryteringsprocessen, och därför måste de presenteras redan i början av CV:t. Uppgifterna i fråga kan skilja sig åt beroende på vad som efterfrågas i rekryteringen, men i de flesta fall är följande punkter bra att utgå ifrån:

 • Namn.
 • Födelsedatum.
 • Yrkesroll eller titel.
 • Telefonnummer.
 • E-post.
 • Adress.
 • Eventuell länk till professionell hemsida eller LinkedIn-profil.
📌 Tips: De flesta rekryterare och arbetsgivare uppskattar även om du inkluderar ett fotografi av dig själv i headern, då det ger dem en visuell bild av vem du är. Det gör dig mer minnesvärd!
⚠️ Varning: Inkludera aldrig information i headern som inte är tydligt relevant, aktuell eller lämplig. Du behöver exempelvis inte ange ett fullt personnummer, ett smeknamn, en gammal e-post, länkar till privata sociala medier eller dylikt.

Ett bra exempel på en header som följer råden ovan och som därför passar perfekt i ett CV för utvecklare kan se ut som följande:

KORREKT
Ulrik Wennerberg
19931006
Systemutvecklare
076-8117988
ulrik.wennerberg@live.se
Pingstgatan 113
12502, Stockholm
linkedin.com/ulrikwennerberg93

Introduktion

Nästa sektion presenterar dig vidare men i form av en löpande text, och den kallas för introduktionen. Förr var det vanligt att bara skriva en professionell sammanfattning, men idag vill personen som rekryterar dig ha mer information och kunskaper om vem du är i din arbetsroll. Ett bredare innehåll i sektionen kan kanske dessutom lättare fånga läsarens intresse.

Inkludera gärna så många av punkterna nedan som möjligt för att hålla introduktionen professionell och lämplig men ändå intresseväckande:

 • Tidigare erfarenhet.
 • Prestationer.
 • Kompetenser.
 • Styrkor.
 • Drivkrafter.
 • Mål.
 • Karriärdrömmar.
⚠️ Varning: Undvik att skriva för utförligt eller långdraget i introduktionen, och håll den istället kortfattad och koncist. Tre eller fyra meningar brukar vara lagom för att inte tappa läsarens nyväckta uppmärksamhet.
📌 Tips: Oftast är det en mycket bra idé att anpassa informationen i CV:t, men framför allt i introduktionen, till vad som efterfrågas i jobbannonsen eller på företagets hemsida. Det kan nämligen kanske leda till att de ser att du passar in i den specifika rollen och att du är rätt person att anställa.

Nedan presenterar vi ett introduktionsexempel som innehåller flera misstag i form av bristande språk, ointressant information, för lång utformning och fel fokus. Så se upp för att efterlikna detta:

FELAKTIG
Mina framgångar som utvecklare i Stockholm gav mig massor av färdigheter, kunskaper och kompetens i övrigt, men inget jobb verkade passa mig tillräckligt bra. Därför flyttade jag till Karlskrona där jag hoppas få arbeta med fler projekt samtidigt och få extra mycket tid till praktisk webbutveckling och design. Det är sådana projekt jag egentligen vill få göra under dagarna. Ni skulle kunna vara biljetten till ett sådant jobb och som följd min lycka, så om ni vill hitta en toppen kandidat med många års erfarenhet så borde ni anställa mig.

Skriv om dina arbetslivserfarenheter

Sektionen som följer härnäst, och som alltså tar plats tidigt i CV:t, är den som de flesta anser vara den viktigaste – sektionen om dina arbetslivserfarenheter. I sektionen kan du ange minst ett par och max fem eller sex erfarenheter som är meriterande för det specifika jobbet du söker, men som är under tio år gamla och som varit tydligt givande i din karriär. All övrig arbetslivserfarenhet är bättre att sålla bort då de bara tar upp onödig plats.

Varje arbetslivserfarenhet bör dessutom presenteras likadant, med följande information:

 • Tidsperiod i helår eller månad och år.
 • Arbetsroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
 • Arbetsgivare, arbetsplats eller företag samt läge eller stad.
 • Korta och få kommentarer som berättar om dina arbetsuppgifter, prestationer, ansvarsområden, lärdomar, insikter och dylikt.
📌 Tips: Om du är ny på arbetsmarknaden eller i ditt yrke behöver du inte oroa dig över att fylla sektionen. Du behöver nämligen inte bara ange långa anställningar på imponerande företag, utan det kan vara lika fördelaktigt att berätta om praktikplatser, APL, lärlingstjänster, sommarjobb, extrajobb, frilansjobb, volontärarbeten eller uppdrag från skolan eller en fritidsaktivitet.

Ett exempel på en arbetslivserfarenhet som inte följer råden ovan och som därför inte är lämplig för en utvecklare kan vara följande:

FELAKTIG
7/6 2007- 9/8 2008
Axfood IT Stockholm

 • Det var ett svårt jobb med mycket eget ansvar, och jag fick hitta lösningar på problem dagligen utan någons hjälp. Ibland fick jag till och med avbryta uppdraget.
 • Jag lärde mig massor och fick prova på flera olika projekt, men i framtiden vill jag kanske jobba mer med färdiga system och en grupp kollegor.

CV för webbutvecklare

Fortsätt med dina utbildningar

CV:t fortsätter sedan vidare med sektionen om utbildningar, och den liknar sektionen om arbetslivserfarenheter på så vis att du måste vara lika selektiv angående de erfarenheter du inkluderar. Det är lagom med ungefär två till fyra eller fem stycken, och samtliga måste vara aktuella, tydligt givande i din karriärmässiga utveckling samt relevanta för det jobb du söker. Sedan ska du dessutom presentera varje utbildning med liknande information som för arbetslivserfarenheterna, och i detta fall ser den ut som följande:

 • Tidsperiod i helår eller månad och år.
 • Utbildning, program, examen eller kurs.
 • Skola, lärosäte eller utbildare samt läge.
 • Eventuell kort kommentar som berättar om profil, inriktning, examensarbete, specialisering eller betyg.
⚠️ Varning: Precis som de andra sektionerna så är det viktigt att hålla denna kort och koncist, så undvik att ange en utbildning som inte är lämplig. En väldigt uppenbar och ointressant sådan kan exempelvis vara din grundskoleutbildning.

Ett exempel på en utbildning som gör sig utmärkt i ett CV för en utvecklare kan se ut som detta:

KORREKT
2016-2018
Webbutveckling
Mittuniversitetet distans

Avsluta med kompetenser

Slutligen ska du inkludera en sista sektion som rundar av CV:t på ett bra sätt – sektionen om kompetenser. Den måste inte nödvändigtvis präglas av dina erfarenheter på arbetsmarknaden eller av dina utbildningar, utan du får gärna inkludera en lista av kompetenser som härstammar från allt möjligt i ditt liv. Kanske har du lärt dig ett språk under din uppväxt, eller också har du lagt tid på att skapa moddar tillsammans med kompisar under fritiden?

Inled sektionen med de kunskaper och färdigheter som du vet att läsaren efterfrågar och som även har en nära sammankoppling med ditt yrke som utvecklare. Det finns många alternativ att välja på här, och några alternativ kan vara:

 • Metoder och tekniker som används i jobbet.
 • Kunskap inom särskilda system och program.
 • Färdigheter i programmering och webbutveckling i övrigt.
 • Kunskaper i programmeringsspråk.
 • Andra tekniska kompetenser.
 • Kommunikations-, samarbets- eller ledarskapsförmågor.
 • Färdigheter inom initiativtagande, innovation eller problemlösning.

Därefter kan du gå vidare med andra typer av färdigheter och kunskaper som är meriterande men som inte nödvändigtvis hänger samman med yrket i fråga. Det kan exempelvis handla om:

 • Språkkunskaper.
 • Fysiska färdigheter.
 • Innehav av körkort.
📌 Tips: Om du vill få ange fler än bara åtta kompetenser i listan är det viktigt att du delar upp den i olika sektioner eller i underrubriker. På så sätt underlättar du läsningen och ökar överskådligheten av CV:t, vilket säkerligen gör läsaren nöjd.
⚠️ Varning: Observera att samtliga exempel ovan är på hårda kompetenser, och att det är bäst att inte inkludera kompetenser som är mjuka. Mjuka kompetenser är nämligen abstrakta, svåra att bevisa och har med personliga egenskaper snarare än erfarenheter att göra. Sådana är fortfarande högst meriterande men passar bättre i introduktionen eller ditt personliga brev, där du får utrymme att vara mer personlig.

Komplettera CV:t med ett personligt brev

När du ser ditt CV som färdigt och du låtit någon du litar på korrekturläsa det återstår det att skapa ännu ett grundläggande dokument till din ansökan – det personliga brevet. Ett personligt brev kompletterar nämligen informationen i CV:t på så vis att du får utveckla den i form av löpande text och med ett personligare fokus, vilket kan ge läsaren en bättre bild av vem du är som kandidat och utvecklare.

Ett lyckat personligt brev bör alltid innehålla följande delar, oavsett vem du är, vilket jobb du söker eller vilket företag du vill jobba på:

 • En hälsningsfras som nämner läsaren vid namn.
 • En inledning som väcker läsarens intresse och besvarar hens initiala frågor.
 • Ytterligare några sektionen som kan skapa en god bild av dig och som illustrerar din erfarenhet och karriärmässiga utveckling.
 • En avslutning som tackar läsaren och uppmanar hen att ta kontakt med dig.
 • En avskedsfras följt av din underskrift.
⚠️ Varning: Kom ihåg att även ett personligt brev är en slags professionell sammanfattning, så håll dig kort och släpp aldrig det professionella fokuset.

CV för webbutvecklare

Sammanfattning: Visa dina meriter i ett välskrivet CV för webbutvecklare

Nu önskar vi bara få avrunda artikeln och all information vi bidragit med med en liten påminnelse om vad du bör ha i åtanke när du ska skapa ditt egna CV. Därför presenterar vi listor på de främsta tipsen och varningarna vi angett, så att du enkelt kan checka av dem och kontrollera dem i senare skeden.

📌 Tips:

 • Ladda ner en färdig mall med lämplig design för att fullända det första intrycket.
 • Anpassa språkbruk, struktur och formalia så att du framstår som lite extra kompetent, tilltalande och kvalificerad.
 • Använd varje sektion och informationstillfälle i CV:t så väl du kan och få på så sätt med alla dina färdigheter, meriter och övriga fördelar.
 • Se till att sticka ut och verka unik för att verka minnesvärd och för att lättare gå vidare i rekryteringsprocessen.

⚠️ Varningar:

 • Kom ihåg att det aldrig är lämpligt att ange information som är irrelevant, inaktuell, oseriös, falsk, upprepande, uppenbar eller liknande.
 • Håll ditt CV kort och koncist för att inte försvåra läsningen eller ta upp för mycket av läsarens tid.
 • Anpassa gärna innehållet av CV:t efter vad som efterfrågas av rekryteraren eller arbetsgivaren, men glöm inte att också inkludera information som du anser relevant och viktig.

Få ännu mer hjälp hos oss

Vi hoppas att du ansåg artikeln ovan vara till hjälp i ditt CV-skrivande, men vi förstår även om du behöver få ytterligare stöd för att lyckas. Om så är fallet rekommenderar vi att du klickar dig vidare till vår hemsida där det finns en mängd lärorika och inspirerande texter i form av blogginlägg, guider, artiklar och inte minst CV-exempel. Du kan därtill dra nytta av våra färdiga CV-mallar och vår nya CV-byggare som underlättar och snabbar på processen att skriva ett CV avsevärt.

Optimerar din ansökan med hjälp av våra verktyg och öka på så vis dina chanser att landa nästa lediga jobb. Lycka till!

CV för webbutvecklare

Vanliga frågor och svar om att arbeta som webbutvecklare

Fråga: Är det svårt att få jobb som webbutvecklare?

Svar: Nej, både idag och i framtiden kommer det att finnas en stor efterfrågan på webbutvecklare med särskilda kunskaper och kompetensområden. Företag av alla dess slag kommer att behöva hjälp med att starta nya eller optimera hemsidor, system, IT-tjänster och liknande, och där behövs det duktiga utvecklare.

Fråga: Vad tjänar en webbutvecklare i snitt varje månad?

Svar: En webbutvecklare tjänar i dagens samhälle en snittlön på 43 100 kronor i månaden. Det är relativt högt, men kan höjas vidare om efterfrågan blir ännu större och om du som söker jobbet besitter särskilda kompetenser, färdigheter eller många års erfarenhet.

Liknande artiklar