Hur du gör ett effektivt och oförglömligt polis CV som får arbetsgivare intresserade

Du som vill börja jobba som polis eller skaffa ett nytt jobb som polis behöver ett bra CV som ökar chanserna att få jobbet. Just att skriva ett CV är dock ganska svårt och därför behöver du troligtvis alla tips som du kan få för att lyckas med det. Den här guiden är fylld av just sådana tips och vi är experter på att skriva CV:n.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Målet med den här guiden är att hjälpa alla poliser som söker jobb som polis att få deras drömjobb. Med ett bra CV kommer valmöjligheterna att bli större och du kommer att i större grad kunna välja vart du vill jobba. Nu kör vi igång!

Table of Contents

Vad har en polis för arbetsuppgifter?

En polis ser till så att samhället är säkert. De kan patrullera, gripa brottslingar, genomföra husrannsakan etc. Yrket som polis är därför väldigt, väldigt brett och många poliser jobbar inom olika saker. Vissa är också hundförare eller ridande poliser så om du är intresserad av djur så finns det goda möjligheter att kunna kombinera det intresset med ditt jobb.

Polisens uppgift är att skapa trygghet och ordning i samhället genom att lösa brott och verkar mot olika typer av brottsligheter. Det kan vara ett yrke som är farligt eftersom att vissa personer som grips är grovt kriminella, men det är också ett yrke som är lärorikt om som man får väldigt mycket av.

Polis CV

Skiljer det sig om polisen befinner sig i yttre tjänst?

Yttre tjänst innebär att du jobbar aktivt på plats med att utreda brott och hjälpa människor. Poliser i yttre tjänst är de som åker ut när någon larmar 112, men de brukar även ha ett område som de patrullerar kring. De allra flesta poliser arbetar i yttre tjänst, men de finns också de som arbetar på polisstationen med andra arbetsuppgifter.

Behöver någon som vill bli polis läsa polisutbildningen för att få jobb?

Ja, det krävs att du har utbildning för att få jobb som polis och då är polisutbildningen den enda utbildning som leder till det. Det finns polisutbildningar på flera ställen i landet och de har ungefär samma upplägg. Först så läser du fyra terminer teoretisk utbildning och sedan så är det en termin som du jobbar som polisaspirant med lön. Det är alltså en relativt kort utbildning och du kommer snabbt ut i arbetslivet.

Vad bör en polis tänka på när denne ska skriva sitt CV

Om du ska skriva ett CV som polis så bör du främst tänka på att du ska nämna saker som är relevant och meriterande. Det kan t.ex. vara saker som gör att du sticker ut från de andra kandidaterna och som gör att din kompetens framstår som meriterande. Du bör därför fokusera på saker som de andra sökande inte har. Det kan t.ex. vara att du har någon viss arbetslivserfarenhet eller att du läst någon relevant extrakurs.

Att du har läst polisutbildningen är inte så meriterande, eftersom att det är ju något som alla andra sökande också har gjort. Därför bör du inte fästa någon större vikt vid den, det är viktigt att nämna den, men du bör främst fokusera på andra erfarenheter och kompetenser som du kan tänkas ha.

Polis CV

Här kommer ett exempel på ett bra CV som en polis hade kunnat skriva

Kamilla Görensen
1991-08-14
Polis
073-7645345
kamilla.görensen@exempel.com
Maskrosvägen 35
65342, Malmö
linkedin.com/kamilla.görensen

Introduktion
Jag är en polis som har över åtta års erfarenhet av yrket. Det har gjort att jag vet exakt vad som krävs i alla olika typer av situationer och jag kan ofta avvärja brott precis innan de håller på att hända. Jag älskar verkligen mitt arbete och drivs att att jobba med människor. Jag vill göra samhället till en tryggare plats att jag anser att mitt jobb är det bästa sättet som jag kan göra det på. I framtiden skulle jag vilja utveckla mina kompetenser inom att lösa olika brott och kanske gå några kurser i juridik också.

Arbetslivserfarenhet
2020-pågående
Polis
Polismyndigheten, Malmö

 • Arbetade på polismyndigheten i Malmö. Fick ansvar över ett visst område som jag patrullerade tillsammans med en kollega.
 • Vi åkte även ut på utryckningar och förebyggde brott. När brott hade begåtts så säkrade vi bevis och anhöll eventuella gärningsmän.
 • Jag utvecklade mig ännu mer inom mitt yrke som polis och blev ännu duktigare på mitt arbete.

2015-2020
Polis
Polismyndigheten, Stockholm

 • Jag arbetade op polismyndigheten i Stockholm och dör blev jag i början placerad i ett team på tre personer som skötte utryckningar och patruller tillsammans. Efter några månader jobbade jag istället tillsammans med en annan i samma område.
 • Vi åkte ut till platser som hade larmat 112 och anhöll gärningsmän, avvärjde bråk och säkrade bevis om nödvändigt.
 • Jag lärde mig mycket om hur polisyrket går till och hur arbetet fungerar i praktiken.

Utbildning
2013-2015
Polisutbildningen
Polisskolan, Växjö

Kompetens

Yrkeskompetens:

 • Utbildad polis.
 • God fysik och goda reflexer.
 • Kan ingripa snabbt och effektivt.
 • Kan genomföra första hjälpen och HLR.
 • En teamspelare som är duktig på att arbeta i team.

Övrig kompetens:

 • Svenska som modersmål.
 • Talar engelska flytande.
 • B-körkort.

Några tips för att lyckas med CV:t

För att du verkligen ska kunna skriva ett bra CV så finns det lite saker som är rimligt att tänka på. Här kommer lite tips som vi verkligen trycker på och som du bör komma ihåg.

Använd en CV-mall

Det är väldigt viktigt att innehållet i ditt CV är intressant och välformulerat, men du kommer att skjuta dig själv i foten om innehållet är jättebra, men det är jättedåligt strukturerat. Om du har ett CV som inte ser inbjudande ut att läsa så spelar det ingen roll hur bra information du har i CV:t – ingen kommer att ta sig dig ändå. För att motverka det och för att skaffa ett CV som både är kvalitativt rent innehållsmässigt och utseendemässigt så behöver du fixa en layout till ditt CV som ser väldigt snyggt och proffsigt ut.

Detta kan dock vara ganska svårt eftersom att många kanske inte vet hur ett sådant CV ser ut eller så har de inte den kreativa ådran som lyckas skapa ett sådant typ av CV. Du behöver dock inte oroa dig för att du inte är kreativ nog eller duktig på att göra en layout till CV:t. Det är trots allt därför som vi är här. Vi erbjuder flera olika CV-mallar på vår hemsida som du kan välja mellan. Det är ett sätt att få en snygg layout utan att behöva lägga ned tiden på att fixa det.

📌Tips: Om du däremot vill fixa lite på layouten själv, du kanske vill välja färger eller ett typsnitt, så är det möjligt att göra det i vår CV-byggare. I den väljer du först enkelt en av våra mallar och sedan kan du ändra om den lite själv.

Polis CV

Använd ett bra språk

Det språk som du använder i CV:t bör även vara passande för en polis. Det bör inte vara otrevligt eller drygt och du bör inte heller använda slang eller liknande. Språket måste helt enkelt spegla den kompetens som du har som polis. Det är väldigt viktigt att en polis är trovärdig och att enskilda individer känner att de kan lite på polisen. Du bör använda ett sådant språk som inger trygghet.

Det är också viktigt att du noga läser igenom CV:t flera gånger för att undvika att något stavfel eller något liknande följer med. Som du säkert förstår så är det inte så trygghets-ingivande för en arbetsgivare att se flera fel i ditt CV eftersom att då verkar det som att du kommer att göra liknande fel i ditt yrke också. Se därför till så att språket i CV:t är felfritt.

Använd sidorna i CV:t på ett rimligt sätt

Du bör skriva ett CV som är cirka ett till två sidor långt. Det innebär att CV:t är ganska kort och du behöver fylla det med saker som enbart är relevanta. Du behöver göra en noga avvägning vad som ska med i CV:t eller inte. Cirka två sidor är väldigt kort och det blir ännu kortare när man inser att ett hopkok av hela ens karriär ska ned på dessa två sidor. Du behöver därför ta en funderare över vad i din karriär som du vill ge lite extra rum till och vad som egentligen inte år så viktigt att ta med.

Det är viktigt att dessa två sidor är väl genomtänkta och att du presenterar en tydlig bild av dig själv för arbetsgivaren. Det värsta som du kan göra i ett CV är att bara ta med massor med erfarenheter och kompetenser som du inte riktigt vet varför du tar med, men som du tar med “bara för att fylla ut CV:t”. Det märker arbetsgivaren på mils avstånd och du skjuter dig själv i benet redan där. Försök alltså istället att tydligt presentera en bild av dig som du har noga övervägt och kommit fram till att du vill presentera.

Polis CV

Använd en rimlig struktur

Som nämnt ovan så är det också viktigt att CV:t ser fint ut. Förutom att du bör använda en fin layout så bör du även strukturera upp CV:t på ett sätt som gör att det blir enkelt att läsa och lätt att navigera i. Det gör du genom att ha tydliga sektioner med klara rubriker, och där varje sektion har ett tydligt mellanrum till nästa sektion så att man ser vad som är vad. För att göra det ännu enklare för rekryteraren att snabbt se vad den kolla på så bär du försöka blanda texten som finns i CV:t. Vissa sektioner bör bara innehålla punktlistor där du skriver korta punkter i punktform, medan andra bör bara innehålla löpande text. Det leder till ett mer dynamiskt CV som blir lättare och roligare att läsa.

Så här kan strukturen se ut

Hur den strukturen ska se ut kan självklart vara lite olika beroende på vem som skriver CV:t. Det vi rekommenderar dock är att du tar med följande punkter i någon form i CV:t.

Header

Först, eller i alla fall högt upp, i CV:t bör en liten header komma. Det är en punktlista över uppgifter som behövs för att kontakta dig och den ska komma högt upp för att rekryteraren direkt ska få upp ögonen för den. I den ska du ta med ditt namn, din yrkestitel, om du har ett konto på LinkedIn, telefonnummer, mejladress och adress. Helt enkelt små, korta uppgifter om dig som är nödvändiga för rekryteringsprocessen.

Introduktion

Under nästa steg som är introduktionen så ska det komma en kort text i löpande form om dig. Det ska bara vara rörande din karriär och ditt yrke, och du bör därför undvika att nämna några som helst privata uppgifter. Du kan förklara lite mer ingående kring din karriär, nämna erfarenheter som du har, komptenser, driv, mål, drömmar etc. Valmöjligheterna är stora och det är bara din fantasi som sätter gränser. En bra skriven introduktion kan se ut så här:

Jag är en polis som har över åtta års erfarenhet av yrket. Det har gjort att jag vet exakt vad som krävs i alla olika typer av situationer och jag kan ofta avvärja brott precis innan de håller på att hända. Jag älskar verkligen mitt arbete och drivs att att jobba med människor. Jag vill göra samhället till en tryggare plats att jag anser att mitt jobb är det bästa sättet som jag kan göra det på. I framtiden skulle jag vilja utveckla mina kompetenser inom att lösa olika brott och kanske gå några kurser i juridik också.

Arbetslivserfarenhet

Någonstans runt mitten av CV:t bör dina relevanta arbetslivserfarenheter komma. Om du har haft fler än fem jobb så bör du välja ut dina tre till fem mest relevanta tidigare jobb som du haft. Tar du med fler jobb än det så blir det alldeles för mycket och det kan upplevas som att det blir svårt att läsa allting. Det visar också att du inte kan välja ut de av dina erfarenheter som är mest relevanta, samt att du slösar rekryterarens tid då alla dessa arbetslivserfarenheter troligtvis inte är så meriterande att nämna.

För att kunna skriva om arbetslivserfarenheterna i ditt CV så bör du nämna när du arbetade på det jobbet, vad du hade för yrkestitel, vilken ort som du jobbade på och vad företagets namn var. Du kan även avsluta den punkten med en liten punktlista där du i tre till fyra punkter nämner vad du har lärt dig av erfarenheten, vad du har gjort på arbetet och vad det gick ut på. Det är ett sätt att ge lite mer tyngd till din erfarenhet.

Utbildning

Sedan gör du ungefär samma sak under utbildning. Du tar med dina relevanta utbildningar i några punkter. Här är det viktigt att vara medveten om att du ska ta med ännu färre utbildningar än arbetslivserfarenheter. Det räcker med dina utbildningar på högskolenivå om du har läst en utbildning där, i annat fall tar du med din senaste utbildning. Det enda undantaget till det är om en tidigare utbildning är mer relevant än en senare, t.ex. om du ska jobba inom ett yrke som är kopplat till din gymnasieexamen men inte din kandidatexamen.

Per punkt och utbildning så tar du med utbildningens längd och datum, vad utbildningen hette, vart utbildningen låg och vilken skola som du läste utbildningen vid. Det räcker med det och om du redan tagit med en punktlista på arbetslivserfarenheterna, om lärdomar och arbetsuppgifter, så slippter du göra det nu. Om du har läst en specialisering, meriterande kurs eller en viss inriktning kan du dock nämna det.

Kompetenser

Det sista som kommer med i CV:t är en kort lista över alla de kompetenser som du har. Ta främst med kompetenser som är kopplat till ditt yrke, men andra kompetenser fungerar det med. Det ska vara relevanta kompetenser som gör det tydligt för arbetsgivaren vad du faktiskt kan.

Polis CV

Avsluta med ett personligt brev

Nu är det dags att skriva det personliga brevet. Det är viktigt att du hanterar det personliga brevet med samma varsamhet som du hanterade CV:t. Ett personligt brev är nämligen minst lika viktigt som CV:t och båda är viktiga dokument som kommer att öka chansen att du får jobbet som du vill ha. Det personliga brevet bör främst vara som ett slags komplement till CV:t och därför bör du komma med ny information i det.

Undvik helst att skriva om saker i det personliga brevet som du redan skrivit om i CV:t eftersom att du slösar du egentligen bara rekryterarens tid. Det personliga brevet är ett sätt för dig att ytterligare bevisa att du är rätt person för tjänsten och du bör lägga till ny intressant och relevant information i det.

Avslutningsvis: Så här skriver du ett fantastiskt bra CV för en polis

Guiden är nu nästan avslutad och vi hoppas att ännu fler poliser kommer att få jobb nu, inklusive du. Det ätr trots allt bara att söka och hoppas på det bästa. Här finns någr viktiga varningar och tips somm vi trycker lite extra på. Lycka till nu!

📌 Tips:

 • Använd en rimlig och snygg struktur som gör det enkelt att läsa och smidigt att hitta allting i texten. Blanda också löpande text med punkttext.
 • Använd en CV-mall för att fixa till layouten. Då slipper du fixa allting sådant själv och du vet med dig att layouten kommer att bli riktigt fin. Du kan dessutom välja färger och liknande själv om du vill.
 • Använd ett moget språk som passar en polis. Du vill inte upplevas som otrevlig eller dryg och det motverkar du genom att ha ett bra språk utan slang.

⚠️ Varningar:

 • Gör inte ett för kort eller ett för långt CV. Ett perfekt CV är ett CV som är mellan ett till två sidor långt och det räcker med det.
 • Undvik att ta med för mycket information om söker som gör att du inte sticker ut. För en polis kan det t.ex. vara polisutbildningen. Eftersom att alla sökande har gått den så kommer du inte att sticka ut om du rabblar på för mycket om den och låter den ta för mycket plats i CV:t.
 • Undvik att ta med information som är privat eller olämplig på andra sätt. CV:t och det personliga brevet är professionella dokument så fokuset bör vara på din karriär.

Bredda din kompetens genom att använda fler av våra spännande resurser

För att bli ännu duktigare på att skriva CV så får du jättegärna använda några av våra resurser som finns på vår hemsida. Vi har många olika spännande hjälpmedel som du kan ta del av. Till exempel har vi en karriärblogg där du som är intresserad av lite generella tips, som passar alla yrken, kan kolla. Vi har också många fler guider som den här där du kan få tips och exempel baserat på ett visst yrke. Sådana guider hittar du här och några av de jobben som du kan få tips kring är lagerman, maskiningenjör och fastighetsmäklare.

Liknande artiklar