Hur du ska gå tillväga för att skriva ett riktigt bra maskiningenjör CV. Alla tips och exempel som du behöver

Om du vill börja jobba som maskiningenjör så är du antagligen ganska högst utbildad. Kanske har du en civilingenjörsexamen inom maskinteknik eller så här du läst en treårig utbildning som maskiningenjör på någon högskola? Oavsett hur din väg till yrket har sett ut så är du nu redo att antingen börja jobba eller att skaffa ett nytt jobb.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Det är här som vi kommer in i bilden. I den här guiden kommer vi att ge dig tips och trix för att lyckas skriva ett riktigt bra CV som ger dig alla möjligheter att skaffa ett riktigt bra jobb. Förhoppningsvis kommer du att få massor med tips och råd som gör att du blir riktigt duktig på att skriva CV:n och du kommer förhoppningsvis att få jobbet som du drömmer om.

Table of Contents

Vad jobbar en maskiningenjör med och hur kommer det sig att arbetsuppgifterna kan variera så mycket?

Först och främst bör vi diskutera vad en maskiningenjör är. En maskiningenjör är någon som jobbar med olika typer av maskiner. Yrket är ganska brett och oftast kan två maskiningenjörer jobba inom två helt olika sektioner och ha olika arbetsuppgifter. Maskiningenjören kan t.ex. jobba med konstruktion av maskiner, underhåll av produktionen eller att effektivisera processer och göra produktionen snabbare och bättre.

Maskiningenjören håller alltså på med produktionsledning, inköp, produktutveckling, projektledning och kvalitetsteknik. Det är ett ganska brett yrke, men också tekniskt avancerat och maskiningenjören behöver också kunna ta fram ritningar och utföra beräkningar på bland annat hur mycket material som går ut.

Det är alltså väldigt viktigt för den som söker jobb som maskiningenjör att noga läsa vad just den arbetsgivaren, som den är intresserad av, letar efter. Alla arbetsgivare har olika krav och önskemål och därför kan arbetsuppgifterna variera ganska mycket beroende på bransch och vilket företag som du söker jobb hos.

Maskiningenjör CV

Vad för typ av utbildning krävs för att bli maskiningenjör?

För att bli maskiningenjör krävs en utbildning från universitet eller högskola. Här kan du faktiskt välja lite själv om du vill läsa en 3-årig eller 5-årig utbildning. Om du vill läsa den lite kortare utbildningen så läser du en högskoleingenjörsutbildning inom maskinteknik, medan om du vill läsa den längre utbildningen så läser du civilingenjörsutbildningen inom maskinteknik.

Båda utbildningarna är alltså inom maskinteknik och de är även ganska lika varandra. Civilingenjörsutbildningen är lite mer fokuserad på teori de första tre åren eftersom att utbildningen är längre, medan utbildningen som högskoleingenjör fokuserar mycket på praktiska saker eftersom att utbildningen är kortare och studenterna snabbare kan börja arbeta efter examen.

Du kan alltså bli maskiningenjör på både utbildningarna, men det är viktigt att känna till att arbetsgivare gärna väljer civilingenjörer eftersom att de har en längre utbildning. De är dock ingen regel och många arbetsgivare väljer också högskoleingenjörer om de kan visa att de har det som krävs för arbetet och har mycket erfarenhet.

Vad ska man tänka på om man vill börja jobba som maskiningenjör?

Om det är så att du är intresserad av att börja jobba som maskiningenjör är det alltså viktigt att fundera på vad för kompetens som du har och vad du kan erbjuda arbetsgivaren. Oftast är det mest attraktivt för arbetsgivaren att välja en civilingenjör att anställa eftersom att de har en längre utbildning, men som sagt är det inte säkert att arbetsgivaren tänker så.

Visa arbetsgivare kanske föredrar att anställa en högskoleingenjör, då en högskoleingenjör har en något lägre lön än en civilingenjör. Det beror helt enkelt på vad arbetsgivaren har för krav och önskemål och vad den letar efter. En högskoleingenjör har troligtvis även varit ute i arbetslivet längre än en civilingenjör och har antagligen mer erfarenhet på den fronten.

Hur du bör lägga upp ditt CV om du är maskiningenjör och vill få ett riktigt bra jobb

Det är alltså viktigt att lägga upp ditt CV på ett sätt som gynnar dig. Om du är en civilingenjör inom maskinteknik så bör du därför fokusera lite extra på att förklara och beskriva din utbildning och den breda kompetens som du har. Om du däremot har arbetslivserfarenheter bör du dock naturligtvis att nämna dem.

En högskoleingenjör inom maskinteknik kan istället fokusera lite mer på vad för typ av arbetslivserfarenhet som den har och gå lite djupare in på alla de erfarenheter som den har samlat på sig. Det är viktigt att visa för arbetsgivaren att du är kompetent och attraktiv för rollen och därför bör du noggrant beskriva dina erfarenheter och förklara vad du har lärt dig av dem.

Maskiningenjör CV

För att göra så att CV:t ska bli intressant och lätt att läsa är det vitalt att CV:t är välstrukturerat och är snyggt rent visuellt

Något som många missar i sitt CV är att det visuella också måste se attraktivt och välkommnande ut. Det räcker inte bara med att informationen är informativ och välformulerad, utan det visuella i CV:t måste också vara inbjudande så att rekryteraren blir intresserad av att läsa CV:t.

Vad för typ av färgval och typsnitt som du bör ha

CV:t är trots allt ett personligt dokument och det visuella bör också spegla det. Det innebär att du bör undvika att använda alltför många färger, eftersom att det ger en rörig känsla. Du bör också använda ett “professionellt” typsnitt. Alltså Times New Roman, Arial eller liknande. Ett kursivt typsnitt eller liknande hör inte hemma här.

När det kommer till färgvalet bör du hålla dig till två eller tre färger och en av dem ska gärna vara vit. Ett CV som är grönt, rött och orange är därför inte att rekommendera eftersom att det då blir väldigt många och starka färger kombinerade.

Hur strukturen bör läggas upp

Förutom att färgerna och typsnittet ser bra ut så bör även själva strukturen i CV:t vara lättläst och överskådligt. Det innebär att alla sektioner ligger på en bra plats i CV:t och att det är tillräckligt utspritt och luftigt så att det snabbt går att överblicka. Det bör också vara gott om mellanrum mellan sektionerna och inom sektionerna så att det inte blir för jobbigt att läsa CV:t.

Det är också viktigt att du fyller sektionerna med rätt saker. Här kommer ett exempel på en struktur som vi rekommenderar och exempel på vad du bör fylla sektionerna med.

Header

Under sektionen header så ska du enbart lista dina personliga uppgifter och dina kontaktuppgifter. Det ska vara en kort lista i punktform och du behöver inte namnge den eller sätta någon rubrik på den. De uppgifter som du bör lista här är uppgifter som arbetsgivaren kan behöva vid intervjun eller rekryteringen.

Det är uppgifter som namn, adress, telefonnummer, mailadress, yrkestitel, länk till LinkedIn konto och födelsedatum.

Introduktion

Under sektionen med introduktionen så ska du helt enkelt skriva en kort sammanfattning av dig som yrkesperson. Du kan nämna saker som drömmar, mål, ambitioner eller kompetenser och tidigare erfarenheter. Det viktigaste är inte vad du nämner utan att du visar för arbetsgivaren att du har de kompetenser som krävs för rollen.

Arbetslivserfarenhet

Sedan förklarar du vilka arbetslivserfarenheter som du har och listar dem tillsammans med uppgifter som när du jobbade på det jobbet, arbetsgivarens namn, orten där företaget låg i och vilken yrkestitel som du hade. Det är även en god idé att ta med en punktlista med dina arbetsuppgifter som du gjorde på arbetet och vad för lärdomar som du fick av det. Det är ett sätt för dig att visa för arbetsgivaren vad du har gjort på dina tidigare anställningar och vad för kompetenser som du har.

Utbildning

Sedan kommer sektionen med utbildning och den listar du på ett liknande sätt som dina tidigare jobb. Nämn när du genomförde utbildningen, vad utbildningen hette, vad lärosätet hette och vad orten hette som du pluggade på. Om du redan har skrivit en punktlista vid din arbetslivserfarenhet så behöver du inte skriva det här. Det räcker med att du bara nämner om du läst någon meriterande eller relevant kurs.

Om du dock saknar arbetslivserfarenheter så kan du beskriva din utbildning lite noggrannare och då kan det vara lämpligt att ta med en punktlista som beskriver vad du fick göra och vad du har lärt dig av det.

Kompetenser

Sedan så kommer sektionen med kompetenser och där gör du en punktlista med alla dina kompetenser. Det kan vara yrkeskompetenser, eventuella kvalifikationer eller övriga kompetenser. Då får gärna dela in alla kompetenserna i flera olika punktlistor för att då blir det enklare att överblicka alla kompetenser.

Använd en CV mall för att få ett riktigt snyggt och proffsigt CV

Men att lyckas med både strukturen och det visuella kan vara ganska svårt, ellerhur? Det är därför som vi erbjuder flera olika CV mallar som du kan välja mellan när du skriver ditt CV. Det blir mycket enklare och smidigare för dig då du slipper tänka på saker som färgval, typsnitt, sektioner och layout.

Vi har fixat allt sådant åt dig och det enda du behöver göra är att fylla i din information i de rutor som finns i CV:t och sedan är du redo att korrekturläsa det. Vi har flera snygga och proffsiga CV-mallar att välja mellan, så förhoppningsvis hittar du något som passar dina behov och önskemål.

Hur ett riktigt bra CV exempel för en maskiningenjör bör vara uppbyggt

Johan Magnusson
19760417
Ingenjör, maskinteknik
070-6564765
johan.magnusson@exempel.com
Stockholmsvägen 19B
654567, Stockholm
linkedin.com/johan.magnusson

Introduktion
Med en civilingenjörsutbildning i maskinteknik i bagaget, samt över 20 års erfarenhet av yrket maskiningenjör är jag nu redo att ta nästa steg i min karriär. Jag är specialiserad på att effektivisera produktionen så mycket som möjligt och är duktig på att överse hela produktionen, göra förändringar där det behövs och överse projektet. Jag vill utveckla mig ytterligare och ser helst att jag arbetar i ett gruppsammanhang där det är högt i tak och finns utrymme för olika idéer och kreativitet.

Arbetslivserfarenheter
Maskiningenjör
JHu AB, Stockholm
2014-nuvarande

  • Jag arbetade i ett team på 5 personer och våra uppgifter var att överse och effektivisera produktionen.
  • Vi utvecklade även nya produkter och tog fram ritningar.
  • Den tiden lärde mig om yrket maskiningenjör och hur viktigt det är att kunna samarbeta i gruppen.

Maskiningenjör
HITech AB, Stockholm
2000-2014

  • Jag arbetade med att konstruera maskiner och överse maskinernas kvalitet och funktion.
  • Översåg även produktionen och tog fram ritningar på nya maskiner.
  • Det var en intressant period och jag lärde mig mycket om maskinteknik och hur det fungerar på en arbetsplats.

Utbildningar
Civilingenjörsprogrammet
Stockholms universitet
1995-2000

  • Inriktning maskinteknik.

Kvalifikationer, färdigheter och kunskaper
Kvalifikationer:

  • Examen från civilingenjörsprogrammet.
  • Över 20 års erfarenhet inom maskinteknik.
  • Erfarenheter inom produktionsteknik, maskinteknik och konstruktion.

Tekniska kunskaper:

  • God vana inom flera system och program, som MS Office, WordPress och Drupal.

Språkkunskaper:

  • Talar svenska flytande.
  • Talar flytande engelska.

Körkort:

  • Innehar körkort för bil.

Ta även med personliga brev och glöm inte att noga korrekturläsa ditt CV

För att ge arbetsgivaren en ännu bredare bild av dig så bör du även ta med ett personligt brev. Ett personligt brev är som en längre introduktion i löpande form och det är ett sätt att ytterligare ge en bild av dig och dina kompetenser. Det spelar egentligen ingen större roll vad du nämner i det personliga brevet.

Det viktigaste är att det är saker om din karriär, kompetens eller ditt yrke och att du framstår som ännu mer attraktiv för arbetsgivaren. Tänk dock på att inte upprepa dig för mycket då du riskerar att verka tjatig. Om det är någonting som du nämnt i CV:t bör du alltså undvika att nämna det i det personliga brevet, såvida det inte lägger till någon ny och intressant information.

Maskiningenjör CV

Avslutning: För att skriva ett riktigt bra CV för en maskiningenjör så gör du så här

Förhoppningvis så har du nu alla tips och kan nu skriva ett väldigt starkt CV och få drömjobbet som ingenjör. Här kommer några tips och varningar som kan vara bra att tänka på.

📌 Tips:

  • Tänk på att det är viktigt hur CV:t är uppbyggt och att det ser snyggt ut. Ta gärna hjälp på nätet och använd en CV mall från oss. Vi är experter på snygga mallar som passar alla yrken.
  • Skriv CV:t på ett sätt som får dig att verka attraktiv. Du bör fokusera lite extra på det som du har mest erfarenhet inom eller som är mest meriterande. Det kan vara en lång utbildning eller någon tidigare arbetslivserfarenhet.
  • Tänk på att fylla på CV:t även om du saknar vissa saker. Även om du kanske inte har en lång utbildning eller många tidigare jobb, så är det ändå bra att fylla på med andra saker i CV:t. Du kanske har haft någon praktikplats eller liknande. Det är bättre att fylla på med annat än att lämna tomt.

⚠️ Varningar:

  • Undvik att upprepa dig för mycket då det finns en risk att du upplevs som tjatig. Istället är det bättre att bara presentera informationen en gång, men noggrant.
  • Undvik att bli alltför privat och se till så att du bara nämner saker som är kopplade till ditt yrke eller ditt professionella jag.
  • Se till att hålla en röd tråd i CV:t så att allt hänger samman och flyter på logiskt. Tänk också på att hålla det lättläst och kortfattat.

Glöm inte bort att använda fler av våra resurser för att ta del av ännu fler tips och trix

Om du behöver ytterligare tips för att skriva ditt CV eller inte riktigt hittade vad du letade efter här så får du gärna kolla vidare på vår blogg för att hitta fler resurser att ta del av. Vi har en karriärblogg med massor med tips och trix för CV-skrivandet. Du kan också välja mellan flera olika CV-mallar och få tips som är skräddarsydda för vissa yrken med hjälp av våra CV-exempel enligt bransch.

Liknande artiklar