Få jobb som fastighetsmäklare genom att skapa en ansökan med CV och personligt brev

Många människor med hög social kompetens och en extrovert personlighet söker sig till yrket som mäklare, då det erbjuder en mer kreativ, mångsidig och spännande arbetsmiljö än andra jobb inom försäljning.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Fastighetsmäklaryrket innebär därtill ofta en självständighet och ett ansvar som kan verka mycket attraktiva för vissa sökande kandidater.

För att få jobbet som fastighetsmäklare måste du ha särskilda kompetenser och erfarenheter i ryggen, och dessutom en fullständig ansökan med ett fastighetsmäklare personligt brev och ett CV. I den här artikeln kommer vi att hjälpa dig ett steg på vägen genom att vägleda dig genom processen att utforma ett fördelaktigt och välskrivet personligt brev. Vi kommer bland annat att behandla följande punkter:

 • Ett personligt brev-exempel som passar fastighetsmäklaryrket.
 • Länkar till ytterligare exempel och liknande hjälpmedel.
 • En genomgång i hur ditt personliga brev bör se ut för att ge ett gott första intryck.
 • Omfattande presentationer i vad ett brev behöver innehålla med tillhörande exempel, tips och varningar.
 • Svar på vanliga frågor om att skapa personliga brev som fastighetsmäklare.

Table of Contents

Exempel på fastighetsmäklare personligt brev

Ottilia Jacobsson
Fastighetsmäklare

Hej Leila Khodier!

Jag har arbetat för en annan fastighetsbyrå i snart fem år och samtidigt vidareutbildat mig i såväl säljtekniker som juridik och ekonomi. Nu har jag dock flyttat till Göteborg och är redo att ta mig an nya utmaningar med er på Svensk Fastighetsförmedling i Partille. Det kommer säkerligen ge mig viktiga erfarenheter och få mig att träffa en mängd spännande människor, vilket är precis vad jag söker efter då jag drivs av självutveckling och samarbete.

Min arbetslivserfarenhet inkluderar främst försäljning av olika slag, då jag alltid haft fastighetsmäklaryrket som målbild. Jag började redan som barn med att sälja teckningar till grannar och fick i senare åldrar prova på jobb inom telemarketing, livsmedelsbutiker och till sist som mäklare. Den röda tråden har alltid varit min passion i att inleda och upprätthålla kontakter, min önskan om att hjälpa människor få en trevligare vardag samt min personliga drivkraft till att se tydliga resultat och arbeta med kortare projekt.

För att besvara frågan om vad jag kan bidra med på Svensk Fastighetsförmedling i Partille, förutom min erfarenhet och mina konkreta kompetenser, vill jag vända mig till mina främsta personliga styrkor. Jag är nämligen en fena på kommunikation och initiativtagande, och jag räds aldrig av svårigheter eller problem utan ser snarare utmaningen som en sporre. Jag är dessutom kreativ och har därmed en förmåga att framställa fastigheterna jag säljer till klienterna som konstverk.

Hoppas att ni finner mig och min ansökan intressant, och att ni överväger mig som kandidat för jobbet. Jag ser fram emot att få höra från er inom en snar framtid!

Tack snälla!

Ottilia Jacobsson

fastighetsmäklare personligt brev

Läs fler exempel och liknande hjälpsamma texter

Du måste inte nöja dig med exemplet ovan om det inte passade dig eller var tillräckligt inspirerande, utan du kan hitta en mängd ytterligare alternativ på vår hemsida. Förutom exempel för personliga brev erbjuder vi CV-exempel inom flera relevanta områden, som exempelvis fastighetsmäklare, säljare, arkitekter, produktchefer, marknadsförare och liknande. Du kan därtill läsa vårt exempel för nyutexaminerade, om du precis slutfört dina studier.

Vi erbjuder även liknande typer av texter som kan vara till stor hjälp och inspiration för ditt egna skrivande. De kommer i form av blogginlägg, guider och artiklar och behandlar de olika aspekterna av att söka jobb, skapa en ansökan och dylikt.

Börja med brevets utsida

När du känner dig redo för att skapa ett eget brev är det bäst att börja med utsidan först. För det första kan utsidan påverka innehållet en hel del, och för det andra är utsidan avgörande för det första intrycket. Det gör det till en utmärkt startpunkt.

Utsidan, eller layouten, av brevet måste inte nödvändigtvis ha särskilda egenskaper eller se ut på ett visst sätt, men det kan vara bra att ha vissa saker i åtanke. Du kan exempelvis välja en layout som är uppseendeväckande och intressant men samtidigt professionell genom att leta efter enstaka färgklickar och avskalade designdetaljer. Det är även en bra idé att välja en layout med ett enkelt typsnitt och en god överskådlighet så att dokumentet blir så lättläst och tydligt som möjligt.

⚠️ Varning: Ge dig inte på att utforma en layout på egen hand utan ladda istället ner våra färdiga mallar för att försäkra dig om att layouten blir så fördelaktig som möjligt. De är helt gratis och går att anpassa så att de lämpar sig extra väl för dig och din situation.
📌 Tips: Välj gärna samma mall till brevet som ditt CV så att du tydligt visar att dokumenten hör ihop och så att du ger ett enhetligt intryck.

Format och struktur

Något som hänger samman med både layouten och innehållet av brevet är dess format och struktur. När det gäller formatet är det viktigt att hålla brevet lagom långt, mellan en halv och en hel A4-sida, samt att använda breda marginaler, luftiga styckesavstånd och ett lagom stort typsnitt.

Strukturen är relativt snäv om du vill hålla brevet logiskt, lättläst och tydligt för läsaren. En sådan ser ofta ut som följande:

 • En hälsningsfras.
 • En inledning.
 • Två till fyra ytterligare sektioner som behandlar varsina ämnen.
 • En avslutande sektion.
 • En avskedsfras och en underskrift.
⚠️ Varning: Tumma inte på varken strukturen eller formatet då det lätt kan få brevet att bli svårare att läsa och ta del av. Det är sällan aktuellt i ett så pass formellt sammanhang!

Språkbruk

Det sista du bör fundera på innan du skriver innehållet till brevet är vilket språkbruk du ämnar använda i det. I fastighetsmäklaryrket måste du nämligen ha särskilda kommunikativa färdigheter och dessa bör reflekteras redan i din ansökan, så språket är otroligt viktigt.

För att lyckas med språket är det viktigt att du använder dig av uttryck som får dig att verka positiv, engagerad, förtroendeingivande och inte minst ödmjuk. Det gör du bäst om du fokuserar på att förbli objektiv i hur du presenterar dig själv men samtidigt ser till att du får med all information om din person som är lämplig i sammanhanget. Du kan därtill försöka uttrycka dig enkelt och kortfattat för att hålla brevet lättläst och tillgängligt.

Det är dessutom bra att framställa dig själv som professionell och kvalificerad. Det lyckas du med om du håller ett ständigt professionellt fokus och använder ett korrekt språk utan svordomar, slarvfel eller liknande misstag. Du kan också vända dig till ord och begrepp som får läsaren att associera dig med yrket redan före du fått det. Sådana kan exempelvis vara:

 • Mäklarbyrå.
 • Klienter.
 • Fastigheter.
 • Juridik.
 • Ekonomi.
 • Försäljning.
 • Engagemang.
 • Kommunikation.
 • Kreativitet.
 • Problemlösning.
📌 Tips: Som namnet på dokumentet indikerar så är det även lämpligt att visa din personlighet i brevet, så länge du behåller ett professionellt fokus framför ett privat sådant. Din personlighet kan nämligen få dig att sticka ut och verka extra minnesvärd, vilket är guld värt.

fastighetsmäklare personligt brev

Skriv ditt personliga brev från början

När det är dags att inleda skrivprocessen av brevet bör du börja från början, vilket i detta fall är med ditt namn och din yrkesroll eller titel. Det kan antingen stå i en rubrik över det resterande brevet eller som en liten sidfot högst upp.

Därefter kan du börja brevet på det traditionella sättet med en hälsningsfras följt av läsarens namn då det bjuder in hen på ett trevligt sätt och skapar en god gemenskap mellan er. Hälsningsfrasen bör du hålla så enkel och lämplig som möjligt, så ett “hej” är ofta det bästa valet. Övriga alternativ blir lätt för intima, oseriösa, löjeväckande eller olämpliga av ytterligare anledningar. Några exempel på sådana kan likna dessa:

 • Kära (namn),
 • Till (namn),
 • Hallå där!
 • Tjena!
⚠️ Varning: Du ska bara inkludera läsarens namn i hälsningsfrasen om du har hittat namnet på den ansvariga rekryteraren, och undvik det i övriga fall. Det är aldrig lämpligt att ange företagets namn eller liknande i dess ställe!

Inledning

Efter du hälsat på läsaren kan du börja med själva brödtexten i brevet, och då i form av en inledning. Din inledning bör väcka intresse, visa vem du är och därmed ge ett starkt intryck och inte minst svara på läsarens initiala frågor. Dessa frågor består ofta av följande:

 • Varför är du rätt person för jobbet?
 • Varför söker du dig till företaget i fråga?
 • Vad kan du bidra med på den nya arbetsplatsen eller i den nya rollen?
 • Hur hörde du talas om den lediga tjänsten?
⚠️ Varning: Försök att få med så mycket information som möjligt i inledningen så att läsaren ska vilja läsa mer, men håll den samtidigt kort för att undvika att förlora läsarens uppmärksamhet. Skriv som mest tre eller fyra meningar.
📌 Tips: Nämn gärna det företag eller den arbetsgivare du söker jobb hos i inledningen så att läsaren förstår att du anpassat brevet efter rollen i fråga. Det visar på att du är påläst och ivrig att få den särskilda tjänsten.

En utmärkt inledning kan för dig som söker fastighetsmäklaryrket likna detta exempel:

KORREKT
Engagerad mäklare med tidigare erfarenhet inom detaljhandeln och modedesign, och som alltså har ett stort intresse för estetik och kreativitet. Jag slutförde just min utbildning och söker därför tjänst på det mest fördelaktiga och givande företaget jag kan tänka mig – Fastighetsbyrån. Att ni sökte efter personal i just Bromma, där jag är född och uppväxt, var som ett tecken jag inte kunde motstå, så jag kunde inte låta möjligheten glida mig ur händerna.

Fyll brevet med intressant information

Nästa steg i skrivarbetet är att fylla brevet med ytterligare två till fyra sektioner som går in på djupet i olika ämnen och aspekter av din yrkesbakgrund som du endast nämnt i korthet eller inte gått in på alls. Här kan du exempelvis berätta om:

 • Tidigare erfarenheter från arbetslivet eller akademien samt vad de gav dig.
 • Fördelar och kompetenser samt hur du fått dem.
 • Egenskaper, styrkor, drivkrafter och liknande samt vad de kan bidra med i rollen du söker.
 • Åsikter, tankar, värderingar och dylikt samt hur de hänger samman med företaget eller din potentiella arbetsgivare.
 • Någon mer personlig erfarenhet men som varit givande för din karriär eller karriärmässiga utveckling.
📌 Tips: Om du vill få ytterligare exempel på vad brevet bör innehålla kan du kolla in jobbannonsen en extra gång och därtill kika på företagets hemsida. Där finns säkerligen en hel del användbar inspiration till vad rollen kräver samt vad arbetsgivaren efterfrågar hos de sökande kandidaterna.
⚠️ Varning: Det finns svenska arbetsgivare eller rekryterare påstår att privata detaljer inte hör hemma i en jobbansökan, men allt fler påstår att de visst kan göra det om de framställs på ett professionellt sätt och har en tydlig koppling till den karriärmässiga utvecklingen.

Ett utmärkt exempel på en sektion som anger privata detaljer på ett lämpligt sätt kan se ut som följande:

KORREKT
Sedan barnsben har jag haft en väldigt intensiv passion för musik och att spela instrument, och det tror jag har varit den bästa förberedelsen inför mitt yrkesval som mäklare. Det har nämligen givit mig flera värdefulla lärdomar gällande att använda min kreativitet, att upprätthålla ett engagemang, att driva på en personlig utveckling samt att väcka intresse hos andra i det jag gillar. Det har dessutom format min ihärdighet, min estetiska ådra och inte minst min vilja i att söka efter skönhet i alla tillfällen och situationer.

fastighetsmäklare personligt brev

Avsluta ditt personliga brev rätt

Om du känner dig nöjd med innehållet av brevet och börjar komma fram till att du angett all nödvändig information är det dags att runda av det med en avslutning. Den avslutande sektionen behöver bara innehålla ett par korta meningar och den har som funktion att tacka läsaren för visad uppmärksamhet, att visa iver och engagemang för rollen i fråga samt att påminna eller uppmana läsaren att ta kontakt med dig inom kort.

📌 Tips: Det är av största vikt att komma ihåg att hålla en god och ödmjuk ton i avslutningen, då den är avgörande för det sista intrycket. Så se till att se över språket en sista gång!

En jättebra avslutning för det svenska fastighetsmäklaryrket kan se ut som följande:

KORREKT
Nu vill jag tacka för att ni tog er tiden att läsa min ansökan och för att ni potentiellt överväger mig som rätt kandidat för tjänsten. Jag väntar ivrigt på svar!

Avskedsfras och underskrift

Till sist återstår bara en sak att göra, och det är att sätta punkt för brevet med en avskedsfras följt av din underskrift. Precis som i hälsningsfrasen är det viktigt att du skriver en avskedsfras som är lämplig och förväntad i ett professionellt sammanhang, såsom följande exempel:

 • Med vänlig hälsning,
 • Hälsningar,
 • Vänliga hälsningar,
 • Många hälsningar,
 • Allt gott!
 • Tack!

Några alternativ på mindre lämpliga avskedsfraser kan likna dessa, då de antingen är för intima, för abrupta, för arroganta, löjeväckande eller helt enkelt olämpliga:

 • Varma kramar,
 • Många lyckönskningar,
 • Hejdå!
 • Vi ses på intervjun!
 • Vi hörs!
 • Tjolahopp!
⚠️ Varning: Ange inte läsarens namn igen efter avskedsfrasen utan låt fokuset förbli på ditt namn som ju följer frasen. På så vis riktar du fokuset till rätt sak.

fastighetsmäklare personligt brev

Sammanfattning: Få jobb som fastighetsmäklare genom att skapa en ansökan

Innan du ska skicka in din fullständiga ansökan bör du låta någon du litar på läsa igenom den en extra gång och dessutom kontrollera att du tänkt på och fått med allt nödvändigt. För att förenkla den senare aspekten har vi därför sammanfattat de viktigaste tipsen och varningarna som vi lyft fram idag i den här artikeln.

📌 Tips:

 • Sök efter, hitta och ladda ner en mall som ger ett gott första intryck och som matchar ditt CV.
 • Anpassa både strukturen, formatet och språket så att du framstår som kvalificerad, lämplig och tilltalande som mäklare.
 • Se till att du inkluderar namnet på läsaren och företaget så att hen förstår att du anpassat brevet efter jobbet i fråga.
 • Skicka in din ansökan först när du tagit all hjälp som behövs för att optimera den fullständigt.

⚠️ Varningar:

 • Gör gärna jobbet enklare på så vis att du tar inspiration från annonsen eller företagets hemsida, men glöm inte att därtill ange sådant som du själv anser intressant och nämnvärt. Det kan få dig att sticka ut och verka minnesvärd!
 • Idag kan du inkludera privata detaljer i brevet, men akta dig för att rikta fokuset från ditt professionella jag. Det är trots allt ett ytterst professionellt dokument oavsett vad dess namn indikerar.
 • Kom ihåg att hålla brevet lagom långt så att du inte riskerar att förlora läsarens intresse eller uppmärksamhet. En halv till en hel A4-sida är alltid bäst.

Få mer hjälp hos oss

Om du känner dig varmare i skorna gällande att få till ett lämpligt personligt brev för fastighetsmäklare efter att ha läst artikeln ovan vill vi rekommendera dig att kolla in vår hemsida för att läsa ytterligare hjälpsamma texter. Du kan dessutom ladda ner våra färdiga mallar och prova på vår personligt brev- och CV-byggare.

Sök efter och använd hjälpen som finns och optimera på så vis din ansökan redan idag. Lycka till!

fastighetsmäklare personligt brev

Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev fastighetsmäklare

Fråga: Vad tjänar en fastighetsmäklare, och ska jag ge ett löneförslag i det personliga brevet?

Svar: Du bör nästan aldrig gå in på lönen i en ansökan, utan det är bättre att spara till intervjun eller då arbetsgivaren eller rekryteraren specifikt ber dig om ett löneförslag. Dock är det bra att känna till att fastighetsmäklaryrket ger en snittlön på 40 600 kronor på den svenska arbetsmarknaden, med stora möjligheter till en långt mycket högre lön än så.

Fråga: Vad krävs det för att bli fastighetsmäklare?

Svar: För att få kalla dig för registrerad fastighetsmäklare måste du genomgå en utbildning på minst två år, varav tio veckor är praktik. Det kan också vara bra med ytterligare praktiska erfarenheter och särskilda personlighetsdrag som passar mäklaryrket. Allt detta kan du nämna i ditt personliga brev om du så önskar, för att på så vis bevisa att du är lämplig för rollen.

Fråga: Vilka egenskaper är bra att nämna i ett personligt brev för en fastighetsmäklare?

Svar: Det är betydande att du ger egenskaper, styrkor och drivkrafter stora utrymmen i ett personligt brev, och för en fastighetsmäklare kan sådana exempelvis handla om en högt värderad ärlighet, ett engagemang för att sälja, en fantasi, en kommunikativ ådra samt en erfarenhet och kunskap.

Hur du skickar in ett följebrev för en fastighetsmäklare

skriva fastighetsmäklare följebrev Fastighetsmäklare Täckningsbrev Exempel
mallar för följebrev för fastighetsmäklare Sök fastighetsmäklare följebrev