I sådana fall är det extra viktigt med en fulländad och fördelaktig jobbansökan i vilken såväl ett CV som ett personligt brev för en nyutexaminerad ingår. De dokumenten visar nämligen precis hur meriterad du är och varför just du förtjänar att bli övervägd för den lediga tjänsten.

Det finns många guider i hur ett lyckat CV blir till, men det kan verka klurigare med ett personligt brev. Därför önskar vi i den här artikeln få erbjuda dig en omfattande guide som förhoppningsvis ger svar på alla dina frågor. Vi kommer bland annat att behandla dessa punkter under artikelns gång:

 • Ett exempel på personligt brev för nyutexaminerade.
 • Länkar till fler exempel och andra hjälpsamma texter.
 • En guide i hur du väljer en lämplig utsida till ditt personliga brev.
 • Genomgångar i hur du skriver varje del av brevet med exempel, tips och varningar.
 • Svar på vanliga frågor om att skriva ett personligt brev som nyutexaminerad.

Table of Contents

Exempel på personligt brev för nyutexaminerade

Fred Forsman
Sjuksköterska

Hej Elvis Ragnarson!

Efter en lång utbildning och många praktikperioder har jag nu tagit examen och söker efter lediga jobb som sjuksköterska i Uppsala kommun. Jag bor nämligen i länet och gärna vill jobba nära mitt hem, då jag är en hängiven och passionerad arbetare som enkelt vill kunna ställa upp när det behövs. Jag blev därför genast angelägen när jag hörde en sjuksköterska-kollega säga att ni på Akademiska letade efter nyanställda, så nu kastar jag mig in i uppdraget i att visa er att jag kan vara rätt person för jobbet.

Först och främst vill jag få förklara varför jag valde att utbilda mig till just sjuksköterska, då det reflekterar min personlighet så pass mycket. Jag är en storebror till tre systrar och en bror, och har därför snabbt fått lära mig att ta ansvar både hemma och i andra sociala miljöer såsom skolan, fritidsaktiviteter och jobb. Eftersom att jag har ett stort intresse för kommunikation och relationer, och att hjälpa människor som har det svårt, var det heller aldrig ett problem för mig utan snarare en drivkraft.

Mina intressen har alltid innefattat träning, hälsa och livsstil i övrigt, och jag har sedan gymnasieåldern provat på flera jobb inom vården. Det har givit mig en bredare förståelse för hur man kommunicerar med och assisterar människor av olika slag, och det har utvecklat flera av mina främsta styrkor. Jag är nämligen en fena på att väcka och upprätthålla förtroende hos andra, att lösa plötsliga problem, att hantera motgångar, och att vara lyhörd på min omgivning. Att ha många bollar i luften och ta egna initiativ har också varit aspekter jag stoltserat över.

Nu önskar jag få tacka dig som läser min ansökan för visad uppmärksamhet, och lyfta fram min iver över att potentiellt få intervjua för den lediga tjänsten. Jag hoppas att vi får komma i kontakt inom kort!

Många hälsningar,
Fred Forsman

personligt brev för en nyutexaminerad

Läs fler exempel och hjälpande texter här

Exemplet ovan är för ett personligt brev sjuksköterska, vilket kanske inte alls passar dig eller din situation. I så fall kan du klicka dig vidare till vår hemsida där vi erbjuder en mängd andra exempel som kan vara av intresse. Det finns både personligt brev- exempel och CV-exempel för nyutexaminerade, ungdomar och studenter, och en mängd yrken och branscher.

Förutom alla inspirerande exempel erbjuder vi därtill lärorika texter i form av artiklar, guider och blogginlägg som alla kan bidra med användbara insikter och råd. De dyker nämligen ner i de olika aspekterna kring att skapa en fulländad ansökan eller att söka jobb rent generellt.

Skapa ett personligt brev som ger ett bra intryck

Det första steget i att skapa ett eget personligt brev och börja med arbetet är att hitta en lämplig utsida. Det är nämligen inte bara innehållet som spelar roll, utan utsidan kan vara avgörande i hur innehållet formas och dessutom påverka hur brevet blir läst. Vissa rekryterare eller arbetsgivare går så pass långt att de baserar nästan hela det första intrycket på utsidan av brevet.

Utsidan kallas även för layout, och den innefattar allt ifrån färger och design till typsnitt och struktur. För en nyutexaminerad är det extra viktigt att använda layouten för att visa dig vara kompetent och professionell, så ett intetsägande Word-dokument eller en egengjord layout är sällan goda idéer. I själva verket borde layouten ha en alldeles lagom balans mellan att väcka uppmärksamhet och intresse med en spännande design och att underlätta läsningen och överskådligheten med tydliga markörer.

📌 Tips: Tänk på att välja en layout som speglar både dig och yrket du söker, då det kan få dig att sticka ut och samtidigt verka kvalificerad.

Ladda ner en personligt brev-mall

Ingen förväntar sig att du ska skapa en lyckad layout på egen hand eller anställa dyr hjälp för att få till den, utan ett bättre alternativ är att använda och ladda ner färdiga mallar. Det finns nämligen en uppsjö av mallar för både CV:n och personliga brev, bland annat på vår hemsida, som är helt gratis och superenkla att använda.

Våra mallar är professionellt framtagna och granskade och passar de allra flesta jobben på marknaden. De går dessutom att specialanpassa på flera sätt så att du enkelt kan optimera dem för att passa just dig och din situation extra väl. Sedan kan du ladda ner den personligt brev-mall du valt i antingen Word- eller PDF-format beroende på vad som efterfrågas i jobbannonsen.

📌 Tips: Använd gärna samma mall till ditt personliga brev som till ditt CV, då det ger ett enhetligt och välarbetat intryck som de flesta rekryterare eller arbetsgivare uppskattar.

Vässa ditt språkbruk

En annan sak som är ytterst viktig att fundera på innan du skriver innehållet till ditt personliga brev är vilket språkbruk du ämnar använda. Precis som layouten erbjuder nämligen språkbruket dig en utmärkt chans att imponera på läsaren och få dig själv att framstå som rätt person för jobbet du söker.

Något som många glömmer, men som ofta ses som en viktig sak, är att framstå som en trevlig person med goda sociala färdigheter. Därför är det en god idé att anpassa språket så att du verkar positiv, ödmjuk och objektiv gentemot dina erfarenheter och meriter. Det är aldrig aktuellt att anställa någon som är arrogant, krävande eller negativ, trots allt. Du kan dessutom verka extra tilltalande om du håller språket kort och koncist, då det visar att du inte vill ta för mycket av läsarens tid eller uppmärksamhet samt att du kan anpassa den information du ger efter vad situationen kräver.

Sedan är det viktigt att verka kompetent som arbetare redan i språkbruket, då det kan få läsaren att associera dig med yrket och alla kompetenser som krävs för att få det. Uttryck dig därför helt korrekt utan varken slarvfel eller talspråk, eller liknande misstag för den delen, samt med ett ständigt professionellt fokus. Du kan därtill använda ord och begrepp som har med din yrkesroll eller bransch att göra, och som är positivt betingade. Sådana ord kan för de flesta nyutexaminerade kandidater till exempel vara:

 • Utveckling.
 • Utbildning.
 • Erfarenhet.
 • Kompetens.
 • Kunskap.
 • Kommunikation.
 • Initiativ.
 • Resultat.
⚠️ Varning: Kom ihåg att visa din personlighet i språket, då du annars kan framstå som intetsägande och därmed lätt blir bortglömd eller bortvald.

personligt brev för en nyutexaminerad

Inled ditt personliga brev med dig själv

När du äntligen är redo för att påbörja innehållet till ditt personliga brev rekommenderar vi dig att ta det från början. Det underlättar nämligen flera saker i skrivprocessen – både att hålla en röd tråd och ett tydligt flöde i texten, och att inte råka upprepa sådant du redan behandlat tidigare i dokumentet eller i CV:t.

Ett personligt brev ska alltid inledas med ditt namn och yrkestitel, antingen i en rubrik eller i en sidfot högst upp i dokumentet. På så vis presenterar du dig tydligt och underlättar även för läsaren att kunna hitta informationen enklare under tiden hen läser brevet, för att påminna sig om vem det är brevet handlar om.

Därefter kan du fortsätta med att presentera läsaren genom att hälsa på hen i en hälsningsfras. Skriv gärna ett enkelt “hej” följt av hens namn för att hålla tonen professionell och lämplig men samtidigt enkel och rakt på sak. Att inkludera namnet på den ansvarige rekryteraren eller arbetsgivaren bjuder även in hen på ett trevligt sätt och visar att du är påläst om rollen och anpassat ditt brev.

Övriga hälsningsfraser verkar oftast vara för intima, oseriösa, abrupta eller olämpliga på andra sätt. Några exempel som visar detta kan vara följande:

 • Välkommen (namn),
 • Var hälsad (namn),
 • Käraste (namn),
 • Hej på dig!
 • Tjenare!
 • God dag!
⚠️ Varning: Om du inte hittar namnet på personen som mest sannolikt kommer att läsa din ansökan är det bättre att utesluta det helt. Att istället skriva namnet på företaget eller liknande är sällan en bra idé!

Inledning

Efter du presenterat dig och hälsat på läsaren är det dags att påbörja själva brödtexten i ditt personliga brev, och det gör du bäst i form av en inledning. En sådan har som funktion att väcka läsarens intresse och besvara hens initiala frågor, vilket oftast inkluderar följande:

 • Varför söker du jobbet?
 • Av vilken anledning önskar du få jobba hos just oss?
 • Varför är du av intresse för oss?
 • Hur hörde du talas om jobberbjudandet?
⚠️ Varning: Inledningen bör vara utförlig och full av intressanta saker, men samtidigt hållas kort. Den bör endast innehålla tre eller fyra meningar för att du inte ska riskera att förlora läsarens uppmärksamhet.
📌 Tips: Ange helst namnet på företaget eller arbetsgivaren redan i inledningen om du får tillfälle, då det visar att du är påläst om jobbet och är angelägen om den specifika tjänsten.

En inledning som inte tar läsarens frågor i beaktning, som fokuserar på alltför personliga saker och som inte använder ett lämpligt språkbruk kan se ut som följande exempel:

FELAKTIG
Jag är en föredetta sjuksköterska som slutat tack vare de jobbiga förhållandena, och som istället spenderat de senaste tre åren med att studera till förskollärare. Den vägen har hittills varit roligare och bättre för mitt psykiska mående, men tro inte att jag kommer att ställa upp på vad som helst bara för det. Jag kommer inte att jobba på obekväma arbetstider eller hantera upprörda närstående, till exempel.

personligt brev för en nyutexaminerad

Fortsätt fylla ditt brev med värdefull information

Härnäst följer de sektioner som ska gå in på djupet kring den information du angav i inledningen och i ditt CV, och utveckla den på flera sätt. Det brukar vara lagom med ett par, tre eller fyra sektioner som innehåller tre till fyra meningar vardera, och samtliga bör behandla varsina saker.

Innehållet kan handla om allt möjligt som har med din bakgrund eller din professionella expertis att göra, men några mer konkreta exempel är följande:

 • Kompetenser, kunskaper och färdigheter samt när och hur du fått dem.
 • Styrkor, drivkrafter, egenskaper och liknande fördelar samt hur de samspelar med ditt yrke.
 • Värderingar, åsikter och tankar samt hur de hänger samman med yrket och företaget.
 • Erfarenheter från ditt arbetsliv eller skolan och vad de givit dig.
 • Övriga erfarenheter som varit givande i din karriärmässiga utveckling.
⚠️ Varning: Tänk på att alla rekryterare och arbetsgivare inte vill veta av alltför personliga detaljer eller egenskaper, men att det kan döljas om du uttrycker dem på ett professionellt vis. Sådan information kan i själva verket få dig att sticka ut och verka unik om du formulerar den rätt, så var inte rädd för att implementera sådant som inte direkt efterfrågas eller som inte har en direkt koppling till ditt arbetsliv.
📌 Tips: Det kan vara en god idé att inspireras från jobbannonsen eller företagets hemsida när du ska skriva innehållet till ditt personliga brev, då det kan få dig att verka extra lämplig för rollen i fråga.

Ett exempel på en sektion som fungerar utmärkt för ett personligt brev sjuksköterska utan tidigare erfarenhet och som just tagit examen kan likna detta:

Jag har en lång bakgrund inom service och försäljning, men har nyligen valt en annan väg som är mer etiskt riktig och i enlighet med min omhändertagande personlighet – som sjuksköterska. Min examen sker inte förrän om ett par månader men eftersom att en av mina styrkor är tidshantering så är jag ute i god tid. Jag är dessutom en fena på att vara effektiv, på att lösa problem samt på att vara flexibel i hur jag tar mig an olika situationer. Precis sådant som behövs i en sjuksköterska, kort sagt![/su_box]

Avsluta det personliga brevet på ett bra sätt

När du fyllt ditt personliga brev återstår en viktig aspekt, vilken är att runda av det med en avslutande sektion. Den behöver inte vara lika lång som de tidigare sektionerna, utan ett par korta meningar duger fint. De bör förklara hur ivrig du är för att övervägas för rollen, tacka läsaren för visad uppmärksamhet och inte minst uppmana hen att ta kontakt med dig inom kort.

⚠️ Varning: Försök att behålla ett lämpligt språkbruk i avslutningen då många råkar ställa krav, verka arroganta eller framstå som bedjande i sektionen. Håll dig bara objektiv och ödmjuk så ska du se att det blir bra.

En utmärkt avslutning gör allt rätt och kan därmed se ut som följande exempel:

KORREKT
Det som återstår är nu att tacka för att du läst min ansökan och kanske överväger mig som kandidat. Jag ser fram emot att få svar inom en snar framtid!

Avskedsfras

Innan du ser ditt personliga brev som färdigt kommer du därtill att behöva ange en lämplig avskedsfras och din underskrift för att verkligen sätta punkt på brevet. Avskedsfrasen behöver vara lika väl utvald som hälsningsfrasen då den måste visa på en professionalitet och kompetens. Några exempel som du bör välja på kan vara:

 • Många hälsningar,
 • Vänliga hälsningar,
 • Med vänlig hälsning,
 • Hälsningar,
 • Allt gott!
 • Tack igen!

Exempel på avskedsfraser som inte är bra alternativ i sammanhanget då de är mer intima, arroganta, oseriösa, abrupta eller dylikt kan vara:

 • Kram,
 • Varma hälsningar,
 • Vi hörs!
 • Vi ses!
 • Tjenixen!
 • Hejdå!
⚠️ Varning: Använd inte avskedsfrasen till att ange läsarens namn igen, utan låt fokuset förbli på ditt namn i din underskrift den här gången. Läsarens namn lämpar sig bättre i hälsningsfrasen.

personligt brev för en nyutexaminerad

Sammanfattning: Hur man skriver ett riktigt bra personligt brev för en nyutexaminerad

Slutligen önskar vi nu få upprepa några av de bästa tipsen och varningarna vi valt att lyfta fram i artikeln, så att du snabbt kan kontrollera att du tänkt på allt inför ditt eget personligt brev-skrivande.

📌 Tips:

 • Ladda ner och använd en mall som passar jobbet du söker så att du ger ett gott första intryck.
 • Anpassa såväl språkbruk som struktur för att framstå som extra tilltalande, kvalificerad och kompetent som kandidat.
 • Se till att du lyfter fram sådant som rekryteraren eller arbetsgivaren önskar få läsa om, som hänger samman med jobbannonsen eller företagets hemsida.
 • Försök att sticka ut så att du verkar unik och blir ihågkommen gentemot de övriga sökande kandidaterna.

⚠️ Varningar:

 • Akta dig för att göra brevet för långt eller kort, då det bör förbli lättläst och kortfattat men samtidigt fullt av spännande information.
 • Tänk på att inte information som upprepar sådant som står i CV:t eller som är uppenbart, falskt, irrelevant, inaktuellt, oseriöst eller olämpligt på andra sätt.
 • Undvik att rikta fokuset till ditt privata jag, trots att du absolut kan berätta om personliga detaljer. Ett personligt brev är ju ett ytterst professionellt dokument.

Ta del av mer hjälpmedel hos oss

Vi hoppas att artikeln ovan var till stor hjälp för dig inför att du ska skapa ditt egna personliga brev, men vi förstår också om du önskar få ytterligare vägledning. I så fall kan du söka dig vidare på vår hemsida där vi erbjuder exempel, texter och liknande och därtill helt gratis mallar som du kan ladda ner. Det finns dessutom en supersmidig och enkel personligt brev- och CV-byggare som underlättar arbetet avsevärt.

Så innan du skickar in din ansökan till arbetsgivaren eller rekryteraren – vässa dina kunskaper och skapa det bästa personliga brevet du kan. Lycka till!

personligt brev för en nyutexaminerad

Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev som nyutexaminerad

Fråga: Vilka egenskaper behöver jag ange i ett personligt brev?

Svar: Alla personliga brev ska berätta om kandidatens egenskaper och personliga fördelar, men försök att hålla ett professionellt fokus genom att endast ange sådana som faktiskt är relevanta för jobbet du söker. Du behöver exempelvis inte berätta om din sångtalang eller matematiska hjärna om du skriver ett personligt brev sjuksköterska.

Fråga: Ska jag anpassa mitt personliga brev efter jobbet jag söker?

Svar: Ja, hela din ansökan behöver anpassas och alterneras efter det jobb du söker eftersom att läsaren annars måste ödsla tid på att läsa om sådant som inte är av intresse. Att inte anpassa CV:t och det personliga brevet kan också innebära att du inte får utrymme nog att berätta om sådant som faktiskt är meriterande.