Lyckas med ditt personliga brev för personlig assistent och få ditt drömjobb

Att arbeta som personlig assistent innebär inte endast att mata, klä om, tvätta och ta hand om den du assisterar, utan det handlar minst lika mycket om att ha det trevligt tillsammans och att underlätta den assisterade personens vardag. Du som arbetar som personlig assistent bidrar alltså till att hjälpa personen du assisterar samtidigt som du får en vän för livet.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

För att få arbeta som personlig assistent och för att bli ihopparad med någon du kommer att trivas med måste du dock skapa en riktigt bra jobbansökan med såväl ett CV som ett personligt brev personlig assistent. På så vis ser rekryteraren att du är lämplig och värd att anställa.

I den här artikeln får du lära dig hur du bäst går tillväga för att lyckas med att skapa ett bra personligt brev. Vi kommer nämligen att gå igenom följande delar:

 • Ett konkret exempel på personligt brev till en personlig assistent.
 • Länkar och hänvisningar till var du hittar ytterligare exempel och hjälpmedel.
 • En omfattande guide i hur du skapar ett eget personligt brev med tips, varningar samt både bra och bristande exempel.
 • Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev som personlig assistent.

personligt brev personlig assistent

Table of Contents

Personligt brev-exempel till personlig assistent

Sebastian Nordenström
Personlig assistent

Hej Al Hafni Nermen!

Jag fick syn på er jobbannons på Jobbsafari.se och blev genast intresserad av rollen, då jag just blivit av med min förra anställning på grund av att personen jag assisterade flyttade. Dock var vi goda vänner och jag ser fram emot att få en ny god vän som jag förhoppningsvis ska kunna underlätta vardagen för. En nära relation och många skratt är trots allt vad som driver mig i mitt arbete, och vad som förgyller min vardag, då jag är social, aktiv och ständigt optimistisk.

Trots att jag endast har haft en tidigare anställning som personlig assistent, som dessutom varade i ynka ett år, så anser jag att jag har fått flera värdefulla kompetenser och erfarenheter. Jag har framför allt fått en långt mycket bredare kommunikativ förmåga och ett djupare empatiskt tänkande, och min lyhördhet, problemlösningsförmåga och mitt ansvarstagande har också vässats.

Sedan tio år tillbaka har jag därtill tränat styrketräning, vilket har givit mig en stark och uthållig kropp som jag är övertygad om kommer komma väl till hands i jobbet som personlig assistent. Sporten har dessutom lärt mig en hel del om tålamod och ambition.

Jag hoppas att ni finner min ansökan intressant och att ni hittar någon som kan bli min nya kompis. Jag väntar ivrigt på ert samtal och håller tummarna för att få komma på intervju.

Med vänliga hälsningar,
Sebastian Nordenström

Hitta fler personligt brev-exempel och andra hjälpmedel

Om du anser att exemplet ovan inte tilltalar dig eller om du vill ta del av flera exempel av någon annan anledning, så kan du kolla in vår hemsida. Där kan du läsa en mängd olika exempel på personligt brev såväl som CV-exempel som alla kan vara hjälpsamma i ditt egna skrivarbete. Vi rekommenderar dig att framför allt ta en titt på vårt CV-exempel för personlig assistent och, om du är nyexaminerad eller ung och därför är ny på arbetsmarknaden, våra CV-exempel för studenter och ungdomar.

Förutom exemplena kan du även läsa våra blogginlägg, artiklar och guider för att få inspiration och lärdomar. Eller också kan du titta på våra engelska videor, om du föredrar det formatet.

personligt brev personlig assistent

Skapa ett personligt brev som ser bra ut

Det första du behöver göra i arbetet att skapa ett personligt brev är att hitta en lämplig layout, vilket är utseendet på brevet. Det innefattar såväl färgval och estetisk design som typsnitt, och det avgör därmed hur brevet kommer att bli läst. Sådana detaljer kan nämligen distrahera eller inspirera, eller också göra läsningen mer eller mindre behaglig och enkel.

Layouten avgör därtill vilket första intryck du ger rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare, då det är det första hen ser när hen plockar upp ditt brev. Vissa färger symboliserar nämligen vissa känslor och egenskaper, och olika designs kan associeras med logik, kreativitet, lättsamhet, och andra aspekter. För en personlig assistent är det viktigt att layouten samspelar med omsorg och tillgänglighet, samtidigt som den visar på din unika personlighet samt vem du är som person.

📌 Tips: För att försäkra dig om att layouten blir så väl fungerande och fördelaktig som möjligt så borde du välja bland våra färdiga mallar. En sådan personligt brev-mall har nämligen en professionellt framställd och granskad layout som passar de flesta yrken, och de finns att ladda ner helt gratis i både PDF- och Word-format.
⚠️ Varning: Välj inte olika mallar till CV:t och brevet, utan se till att de matchar varandra. På så vis ger du ett enhetligt och behagligt intryck som ofta innebär pålitlighet och kompetens, vilket är viktigt för en personlig assistent att ha.

Språkbruk

För att fullända utseendet av brevet och samtidigt påbörja själva skrivarbetet så måste du även fundera på ditt språkbruk. För dig som ska söka jobb som personlig assistent är det otroligt viktigt att använda ett lättsamt, enkelt och personligt språk, då dina egenskaper spelar stor roll i yrket, men du måste samtidigt se till att språket är korrekt, professionellt och formellt. En positiv och objektiv ton är också önskvärd då det får dig att framstå som extra ödmjuk, trevlig och behaglig att arbeta med.

Om du dessutom vill verka kvalificerad och som om du har mer erfarenhet än vad som framstår i CV:t och brevet, så kan du använda branschenliga ord och begrepp. För en personlig assistent kan det exempelvis vara:

 • Kommunikation.
 • Ansvar.
 • Omsorg.
 • Relation.
 • Aktiv.
 • Positiv.
 • Empati.
 • Problemlösning.
 • Styrka.
 • Tålamod.
⚠️ Varning: Förbli positivt inställd och engagerad i tonen, men försök att inte verka alltför angelägen då det kan få dig att förefalla bedjande eller desperat. Sådana personer är sällan lämpliga för ett jobb som personlig assistent, trots allt.

Inled ett personligt brev personlig assistent på ett bra sätt

När det väl är dags för dig att inleda ditt brev så bör du börja med en artig hälsningsfras som inkluderar rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare. På så vis blir det tydligt att du är angelägen om den specifika arbetsplatsen och att du har läst på om just den rollen. Du bjuder samtidigt in rekryteraren eller arbetsgivaren på ett trevligt sätt och skapar en gemenskap som bara kan gynna dig.

⚠️ Varning: Nämn inte företaget i din hälsningsfras, då det ju inte är ett företag som ska läsa ditt brev utan en enskild person.

Ett enkelt “hej” är ofta det bästa valet på hälsningsfras, men i ett personligt brev för en personlig assistent så kan du även använda en hälsning som passar din person. Undvik dock hälsningsfraser som är alltför intima eller oseriösa, såsom följande:

 • Bästa (namn),
 • Kära (namn),
 • Finaste (namn),
 • Tjenixen!
 • Morsning korsning!
 • Hallojsan!

Inledning

Efter din hälsningsfras är det dags att inleda brevet med en stark och rättfram inledning, och den får gärna innehålla svar på rekryterarens uppenbart första frågor. Bland dessa brukar följande ingå:

 • Varför söker du tjänsten?
 • Varför vill du jobba hos just oss?
 • Vad gör dig till en god kandidat?
 • Hur hörde du talas om tjänsten?

Förutom att besvara frågorna ovan, i en behagligt löpande och slagkraftig text, så kan du även inkludera annat som du anser intresseväckande och minnesvärt. Din inledning har trots allt som funktion att visa varför rekryteraren borde fortsätta läsa ditt brev och därtill kanske överväga dig som person. Så visa gärna vad du går för direkt.

📌 Tips: Inledningen borde inte vara för lång, utan spara utvecklande detaljer och motiveringar till de andra sektionerna i ditt brev. Tre eller fyra meningar är en bra måttstock för inledningen.

En dålig inledning berättar inget av intresse, svarar inte på frågorna ovan, är negativ, arrogant och bristande i språkbruket och riktar alltför mycket fokus på kandidatens privata jag än hens professionella jag. Det kan se ut som följande exempel:

FELAKTIG
Det finns få personer som skulle passa så pass bra för den här tjänsten som jag gör, så ni kan redan nu avsluta ert sökande. Jag har nämligen en utbildning och lång erfarenhet, och jag är en otroligt snäll och omtänksam person som älskar att umgås med människor av alla dess slag. Jag vill dock inte jobba med hetsiga människor som skriker, utan jag vill bara få jobba med sådana som passar min lugna person.

personligt brev personlig assistent

Vad ska ett personligt brev innehålla?

Förutom en hälsningsfras och en inledning så är det viktigt att du adderar ytterligare ett par eller tre sektioner för att ange mer användbar och fördelaktig information. Du kan till exempel utveckla sådant som du endast i korthet nämnt i CV:t eller inledningen, och komplettera med ännu mer information. Vi rekommenderar dig att till exempel behandla var och när du fått särskilda kompetenser, vad du har för styrkor, drivkrafter och fördelaktiga personliga egenskaper, om du har en tidigare erfarenhet, en utbildning, fritidsintressen eller situationer från vardagen som givit dig något särskilt, på vilket sätt du är en god kandidat för tjänsten, och så vidare. Allt som är relevant för arbetet, arbetsgivaren eller företaget är värt att nämna, om än i korthet.

📌 Tips: Det finns rekryterare som menar att privata erfarenheter och liknande inte hör hemma i ett personligt brev, men vi vill påpeka att så länge du kan dra en tydlig korrelation mellan den och arbetet du söker, så är den ett utmärkt tillskott. För en personlig assistent kan det till exempel vara perfekt att berätta om en bakgrund inom en viss sport eller andra fritidsintressen som är av intresse för den potentiella kunden.
⚠️ Varning: Det är bra att anpassa innehållet i ditt brev för att lämpa sig för tjänsten och arbetsgivarens efterfrågningar, men se till att därtill ange sådant som du själv anser viktigt att berätta om. En sådan unik aspekt kan vara avgörande i om du blir minnesvärd eller inte.

Ett riktigt bra exempel på en sektion som följer råden ovan kan vara:

KORREKT
Sedan jag var fyra år gammal har jag haft ett stort intresse för musikaler, och jag reser så ofta jag kan till städer där särskilda musikaler spelar. Ett sådant engagemang har jag därtill för mitt jobb som personlig assistent, då personlig kontakt och allas rätt att fungera i samhället är något jag verkligen brinner för, och jag kombinerar de båda mer än gärna om personen jag assisterar så önskar. Vi kanske kan se en musikal eller två tillsammans?

Avsluta ditt personliga brev

Efter att du skrivit ner och strukturerat allt du anser relevant att berätta om i ditt brev, så är det dags att runda av det hela men en avslutning. Den borde inte vara längre än ett par eller tre korta meningar, men du kan överväga att fylla den med följande punkter:

 • Ett tack för visad hänsyn, att rekryteraren läst din ansökan eller att hen överväger dig som en kandidat för tjänsten.
 • Förhoppningar om att få komma på intervju, att få berätta mer eller att få ett samtal från rekryteraren.
 • En uppmaning till kontakt, då du är ivrig att få svar.
⚠️ Varning: Var aldrig krävande eller bedjande i din avslutning, utan förbli så objektiv du kan.

Ett utmärkt exempel på en avslutning som rundar av texten och som uppmanar rekryteraren att ta kontakt är följande:

KORREKT
Tack för att ni läst min ansökan och överväger mig som kandidat. Jag ser fram emot att få höra från er inom kort.

Avskedsfraser

Innan du anser ditt brev färdigt och redo att korrekturläsas så måste du också ange en avskedsfras och en signatur av ditt namn. Avskedsfrasen borde följa samma riktlinjer som vi gav till hälsningsfrasen – nämligen att du inte blir alltför intim, oseriös, löjeväckande, abrupt eller till och med arrogant.

Några exempel på bra avskedsfraser som nästan alltid är lämpliga alternativ kan vara:

 • Med vänliga hälsningar,
 • Hälsningar,
 • Tack!
 • Allt gott!

Undvik följande avskedsfraser då de knappast följer råden ovan och är olämpliga på flera sätt:

 • Må väl,
 • Kramar,
 • Varma hälsningar,
 • Tjabba!
 • Hejdå!
 • Vi ses!
 • Vi hörs snart!
📌 Tips: Ägna avskedsfrasen mer omtanke än du till en början tänkt, då det skapar det slutgiltiga intrycket och därför spelar stor roll. Det är viktigt att du lämnar rekryteraren med en bra känsla och goda tankar.

personligt brev personlig assistent

Sammanfattning: Lyckas med ditt personliga brev för personlig assistent

För att det ska bli extra tydligt vilka punkter du bör ha i åtanke när du själv skriver ett personligt brev personlig assistent vill vi nu få upprepa de viktigaste tipsen och varningarna vi angett under artikelns gång. På så vis blir det även enklare för dig att återkomma till dem under senare skeden, om du så önskar.

📌 Tips:

 • Använd en mall för att få en så fördelaktig och snygg layout som möjligt, och kom ihåg att matcha den med CV-mallen.
 • Anpassa ditt språkbruk så att det är formellt och korrekt men samtidigt lättläst och visar på din personlighet.
 • Skriv endast innehåll i ditt brev som är relevant, aktuellt och intressant för det jobb du söker, och som kompletterar informationen du gav i CV:t.
 • Använd en avskedsfras som är lämplig och som lämnar rekryteraren med ett gott intryck av dig.

⚠️ Varningar:

 • Rikta gärna innehållet för att passa tjänsten och arbetsgivarens efterfrågningar, men exkludera inte sådant som du anser viktigt och värt att berätta om. Så länge informationen är relevant så hör den hemma i ditt brev.
 • Var inte för personlig eller privat i ditt brev, då det ju är ett professionellt sammanhang, men se samtidigt till att du inte uppfattas som en intetsägande arbetare i mängden. En personlig assistent borde trots allt vara personlig i sin arbetsroll.
 • Använd aldrig hälsnings- eller avskedsfraser som är olämpliga, utan vänd dig hellre till klassiska och “tråkiga” sådana. Du kommer att få tillfälle att visa din sprudlande personlighet ändå!

Få mer hjälp av oss

Vi förstår om du fortfarande känner att du behöver hjälp trots att du läst artikeln ovan, då det sällan är enkelt att skapa en fulländad och lyckad jobbansökan. Om så är fallet – sök dig då vidare på vår hemsida där vi erbjuder en mängd hjälpmedel och resurser. Du kan till exempel läsa våra artiklar, guider och blogginlägg samt ta del av våra många olika exempel för att få såväl inspiration som värdefulla lärdomar. Sedan kan du antingen ladda ner våra mallar eller använda vår personligt brev-byggare eller CV-byggare, för att underlätta processen ytterligare.

Få den hjälp du behöver och bli en mästare på att skapa jobbansökningar redan idag, och öka dina chanser att få det jobb du så länge drömt om. Lycka till!

personligt brev personlig assistent

Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev som personlig assistent

Fråga: Varför behövs ett personligt brev till jobbet som personlig assistent?

Svar: För att få jobb som personlig assistent behöver du ha särskilda personliga egenskaper och sociala förmågor, och dessa är mycket svåra att visa upp i ett CV. Därför är det väldigt viktigt att du därtill skriver ett bra personligt brev personlig assistent som kan komplettera informationen i CV:t och därmed visa varför du är en lämplig kandidat för jobbet.

Fråga: Vad förväntas av mig som personlig assistent, och hur kan jag förmedla det i mitt personliga brev?

Svar: Som personlig assistent bör du kunna hjälpa, assistera och inte minst underhålla den du ska assistera, och sådant kan du förmedla genom att ange dina professionella kompetenser och dina intressen. Rekryterare parar nämligen ofta ihop assistenter med personer som har liknande hobbys och intressen, så att ni ska matcha personlighetsmässigt och därmed ha extra kul ihop. Så våga vara personlig!