Men i gengäld får du en vardag med en mängd spännande uppgifter, skapa givande relationer och få möjligheter till stor personlig och professionell utveckling.
Innan du söker jobbet som verksamhetschef måste du dock skriva ett utmärkt CV för verksamhetschefer. Det fungerar nämligen som ett första möte med rekryteraren eller arbetsgivaren och visar upp alla dina meriter och fördelar som krävs för att få jobbet.
I den här artikeln kommer vi att guida dig genom hela processen i att skapa ett eget CV så att du lyckas extra väl. Vi kommer bland annat att behandla följande:
- Ett konkret exempel på ett CV för en verksamhetschef.
- Hänvisningar till ytterligare exempel och liknande hjälpsamma resurser.
- Några avsnitt om hur du optimerar det initiala intrycket via CV:ts utsida.
- Omfattande genomgångar i hur du skriver innehållet till ditt CV med exempel, tips och varningar.
- Svar på vanliga frågor om att söka en verksamhetschefstjänst.
Table of Contents
CV-exempel för en verksamhetschef
1995-09-19
Verksamhetschef
076-2105001
e.grubesic@live.se
Textilgatan 10B
80256, Gävle
linkedin.com/edith_grubesic8209
Introduktion
Mångsidig verksamhetschef med breda och omfattande erfarenheter i ryggen. Mina främsta fördelar är mina språk- och kommunikationskunskaper, min ledarskapsförmåga och inte minst min organisatoriska och strukturella personlighet. Jag söker nya jobbmöjligheter då jag gärna vill vara chef över färre medarbetare och arbeta med mer långvariga projekt.
Arbetslivserfarenheter
2021-2022
Verksamhetschef
Humana Gävle
- Arbetade med ett team på tolv personer med att leda, planera och utveckla verksamheten på olika sätt.
- Ansvarade över att skapa och upprätthålla relationer med kunder och samarbetspartners, att verksamhetens kvalitetsnivåer hölls på topp, att administrationen gick rätt till med planering, budget och uppföljning, samt att personerna i mitt team mådde så bra som möjligt.
- Lärde mig en hel del om att leda en verksamhet på fler sätt än endast inom personalansvar och relationer, och då framför allt gällande administration och kvalitetskoll.
2019-2021
HR-chef
IKEA Gävle
- Agerade chef över hela HR-avdelningen med tio medarbetare som alla ansvarade över personalen och planeringen i varuhuset.
- Planerade scheman, ledde personalmöten och medarbetarsamtal, och rekryterade nyanställda.
- Fick flera lärdomar gällande att anställa och hantera personal på en övre nivå samt att vara ledare över ett team av arbetare.
2018-2019
HR-konsult
IKEA Gävle
- Arbetade i ett team och fick stora ansvar i att hantera personalfrågor och planering av personalens scheman.
- Fick ta mycket administrativt ansvar gällande att kontakta personal och eventuella konsulter samt att pussla ihop och spontant ändra scheman. Hade nära kontakt med chefen.
- Lärde mig mycket om att hålla kontakt med personal, att arbeta med HR- och personalfrågor, och att anpassa min kommunikation efter situationen.
2014-2015
Administratör
Academic Work Borlänge
- Utförde mycket administrativt arbete i form av att kontakta, ringa, mejla och bemöta samarbetspartners och konsulter för eventuella arbeten.
- Fick föra en hel del dokumentation och protokoll, och formulerade brev och sammanställningar vid behov. Assisterade därtill flera chefer genom att göra enklare ärenden åt dem.
- Utvecklade en effektivitet och en mängd administrativa förmågor, och fick även en klar insikt i hur det är att arbeta på ett stort företag med många bollar i luften.
Utbildningar
2020
Strategisk ledning
IHM Business School Stockholm
2015-2018
Personal och arbetslivsprogrammet
Högskolan i Gävle
2011-2014
Samhällsvetenskapsprogrammet
Kristinegymnasiet Falun
- Inriktning beteendevetenskap.
Kompetenser
Yrkeskompetenser:
- Avancerade administrativa förmågor.
- Avancerade förmågor inom kommunikation och ledarskap.
- Mycket goda samarbetsförmågor.
- Utvecklade kunskaper inom projektledning, innovation och planering.
- Goda kunskaper inom ekonomi och budgethållning.
- Grundläggande kunskaper inom juridik och psykologi.
Övriga kompetenser:
- Svenska som modersmål.
- Kroatiska som modersmål.
- Flytande i engelska.
- B-körkort.
- Kunnig i HLR och första hjälpen.
Läs ytterligare CV-exempel och liknande texter
Vi erbjuder en mängd andra CV-exempel på vår hemsida, om du önskar få inspireras av ytterligare relevanta alternativ än det som presenterades ovan. Du kan exempelvis läsa exemplet för restaurangchefer, produktchefer, företagschefer eller chefer rent generellt. Glöm heller inte att läsa vårt CV-exempel för engelska, franska eller tyska CV:n om du ska söka en tjänst utomlands.
Läs dessutom gärna våra övriga texter som djupdyker i de olika ämnena och aspekterna kring att skriva ett CV och att söka jobb. De kommer i form av blogginlägg, artiklar och guider och är ofta mycket hjälpsamma.
Skapa ett CV som passar en chef
En av de viktigaste aspekterna med ett CV är att arbetsgivaren eller rekryteraren får ett gott första intryck av dig och att du väcker hens intresse. Så när du ska sätta igång med CV:t, se då till att börja med utsidan som spelar störst roll i de ovanstående aspekterna.
Utsidan, eller layouten som den snarare heter, innefattar allt ifrån typsnitt och överskådlighet till färger, designdetaljer och liknande. Allt som tar CV:t till nästa nivå från ett intetsägande och ofärdigt Word-dokument, alltså. För verksamhetschefer är det viktigt att layouten speglar såväl professionaliteten i jobbet som arbetarens personlighet och personliga stil, så välj gärna en avskalad och enkel design men som samtidigt har en personlig touch och några uppseendeväckande detaljer. Kanske väljer du några neutrala färgklickar eller en design med raka linjer och markerade rubriker?
Format och struktur
En annan aspekt som hänger samman med layouten är CV:ts format och struktur. När det gäller formatet är det betydande att du håller CV:t mellan en och två A4-sidor och att du använder ett typsnitt i lagom stor storlek och med breda marginaler.
Strukturen på de olika sektionerna är också förutbestämd då det bara är ett alternativ som är logiskt och förväntat i ett rekryteringssammanhang. Den strukturen ser ut som följande:
- Header.
- Introduktion.
- Arbetslivserfarenheter.
- Utbildningar.
- Kompetenser.
- Eventuella övriga sektioner.
När det gäller strukturen av innehållet av varje sektion kan du vara aningen mer flexibel då du antingen kan välja en omvänt kronologisk struktur där den senaste erfarenheten eller punkten prioriteras högst, eller en relevant struktur där den mest meriterande erfarenheten eller punkten prioriteras högst. Det beror på om du har en rak och tydlig eller mångsidig karriär bakom dig, och vilket intryck du vill ge läsaren av CV:t.
Språkbruk
Det sista du bör ägna lite åtanke innan du sätter igång med skrivarbetet av CV:t är vilket språkbruk du ämnar använda. Eftersom att chefer ansvarar över medarbetare och samarbetspartners av olika slag, och på flera sätt använder kommunikativa kompetenser för att driva verksamheten framåt, så måste de redan i CV:t illustrera hur väl de kan anpassa språk efter situation.
Först och främst bör du därför visa vilken social och trevlig medarbetare och ledare du är genom att uttrycka dig positivt, ödmjukt och objektivt. Då undviker du att framstå som arrogant eller skrytig, eller något liknande negativt. Du kan också öka hur tilltalande du verkar om du skriver på ett enkelt och kort sätt, för att på så vis hålla CV:t lättläst och lättillgängligt.
Sedan måste du försöka visa din kompetens och professionalitet i språket, och det gör du om du håller en ständig professionell ton och ett professionellt fokus i texten. Du kan också påverka intrycket om du skriver med ett korrekt och formellt språk utan slarvfel eller dylikt, och om du använder ord och begrepp som är branschenliga och positivt betingade. Sådana ord kan exempelvis vara:
- Ledarskap.
- Kommunikation.
- Struktur.
- Utveckling.
- Verksamhet.
- Företag.
- Samarbete.
- Effektivitet.
Inled ditt CV med dig själv
När det äntligen är dags att påbörja skrivarbetet i CV:t är det bäst att börja från början, vilket i detta fall är med ditt namn. Precis som i andra möten är det nämligen relevant att du presenterar vem du är och sedan går in på detaljer. Skriv därför ditt namn som en rubrik över CV:t, om layouten tillåter, eller som den initiala informationen i den inledande sektionen.
Sektionen som inleder alla CV:n tack vare dess tydliga formulering och viktiga funktion är headern. Den presenterar en lista på dina främsta person- och kontaktuppgifter som läsaren kommer att behöva under rekryteringsprocessen, och de uppgifterna bör inkludera följande:
- För- och efternamn.
- Födelsedatum.
- Yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Adress.
- Eventuell länk till LinkedIn-profil eller professionell hemsida.
En bra header som följer råden ovan och som anger de bästa och mest betydande uppgifterna kan se ut som följande:
19861104
Verksamhetschef
070-8892802
monika.hellsten@gmail.com
Pingstvägen 77
30223, Halmstad
Introduktion
Nästa sektion har som funktion att utveckla presentationen av dig som professionell person i form av löpande text, och den kallas i de flesta fall för introduktion. Förr var det vanligare med en professionell sammanfattning, då fokus låg mer på den karriärmässiga utvecklingen, men idag vill arbetsgivaren och rekryteraren få mer information än så. Välj därför att inkludera så många av dessa punkter som möjligt:
- Erfarenheter.
- Prestationer.
- Kompetenser.
- Lärdomar.
- Styrkor.
- Fördelaktiga egenskaper.
- Drivkrafter.
- Framtidsdrömmar.
- Mål.
En sämre introduktion anger endast ett par av punkterna ovan, har fel fokus och använder ett bristande språkbruk på flera plan. Den kan se ut som följande:
Arbetslivserfarenhet
Den nästkommande sektionen anser de flesta vara den viktigaste sektionen i CV:t då den behandlar tidigare arbetslivserfarenheter. Som chef måste du troligen ha erfarenhet inom ledarskap, ditt specifika arbetsområde och administration, och det bör reflekteras väl i sektionen i fråga.
Inkludera gärna mellan ett par och fem eller sex erfarenheter som är tydligt relevanta för tjänsten du söker och som är under tio år gamla. Du borde därtill ha något att berätta om varje, då erfarenheterna bör presenteras med följande information:
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Titel, yrkesroll eller huvudsakliga arbetsuppgift.
- Arbetsgivare, arbetsplats eller företag och läge eller stad.
- Korta kommentarer som anger arbetsuppgifter, ansvarsområden, prestationer, resultat, lärdomar, insikter och liknande.
En arbetslivserfarenhet som inte riktigt passar i ett verksamhetschefs-CV då den fokuserar på fel saker, missar viktig information och använder ett bristande språkbruk kan se ut som detta exempel:
Början av mars 2009-mitten av januari 2013
- Erfarenheten var mycket givande och jag lärde mig saker som passar en chef.
- Efter detta arbetade jag i högre positioner där jag fick utvecklas som ledare.
Utbildning
Nästa sektion, som behandlar utbildningar, liknar den ovan på flera sätt. Du måste exempelvis vara lika selektiv gällande vilka erfarenheter som ska inkluderas då samtliga behöver vara tydligt relevanta och aktuella, och du måste dessutom ange samma typ av information till varje erfarenhet. I detta fall handlar det om denna information:
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Utbildning, examen, program eller kurs.
- Utbildare, skola eller lärosäte och läge eller stad.
- Eventuell kommentar som anger fördjupning, inriktning, profil eller arbete.
Ett utmärkt utbildningsexempel kan för verksamhetschefer vara:
Vidareutbildning Certifikat Ledarskap
FEI Malmö
Kompetens
De flesta avslutar sina CV:n med nästkommande sektion, vilken är den om kompetenser. I den kan du nämligen runda av CV:t på ett lämpligt sätt genom att lista dina främsta och mest meriterande kompetenser som troligen efterfrågas av läsaren.
Inled gärna sektionen med de mest yrkesspecifika och efterfrågade kompetenserna, som i detta fall säkerligen främst handlar om exempelvis:
- Ledarskaps- och samarbetsförmågor.
- Färdigheter inom kommunikation och administration.
- Kunskap om juridik, ekonomi och HR.
- Tekniska färdigheter i de program och plattformar som används inom jobbet.
- Kunskap om särskilda metoder eller tekniker som används i jobbet.
Du kan sedan gå in på de mindre yrkesspecifika men fortfarande meriterande kompetenserna. Dessa kanske inte verkar relevanta i första hand, men de kan vara avgörande i om just du får rollen eller inte. Det kan exempelvis handla om:
- Språkkunskaper.
- Innehav av körkort.
- Fysiska förmågor.
Addera ytterligare sektioner
Vissa kandidater väljer att addera ytterligare sektioner i slutet av sina CV:n då det kan förtydliga för läsaren att hen har fler meriter eller imponerande erfarenheter. I en sådan sektion kan du exempelvis ange om du är publicerad, om du vunnit priser eller utmärkelser eller något liknande. Allt som lyfter dig och dina kompetenser, kort sagt.
Sammanfattning: Skriv ett CV för verksamhetschefer
Som sammanfattning önskar vi få upprepa de viktigaste tipsen och varningarna vi angett i artikeln så att du enkelt kan checka av dem en efter en. Det är ett bra sätt för dig att undvika de vanligaste misstagen och fallgroparna och att komma ihåg de värdefulla råden.
📌 Tips:
- Använd en CV-mall för att försäkra dig om att du ger läsaren ett gott intryck.
- Anpassa både struktur och språkbruk så att du framstår som extra tilltalande och kvalificerad i din roll.
- Optimera alla sektioner och informationstillfällen i CV:t så att du får utrymme att berätta om alla dina meriter och fördelar.
- Stick gärna ut på olika sätt för att verka mer minnesvärd.
⚠️ Varningar:
- Håll dig kort och koncist så att ditt CV inte blir för långt eller utdraget.
- Inkludera inte information någonstans i CV:t som är irrelevant, inaktuell, upprepande, falsk, uppenbar eller för personlig.
- Rikta aldrig fokuset från ditt professionella jag till ditt privata jag, då en chef måste kunna vara trevlig och tillgänglig utan att sluta vara professionell.
Få mer hjälp av vår hemsida
Vi hoppas att artikeln ovan var till hjälp i ditt CV-skrivande och att du fick den inspiration du behövde, men vi förstår också om du behöver ytterligare vägledning i processen. I så fall – sök dig vidare till vår hemsida och använd de resurser vi redan hänvisat till i artikeln eller vår smidiga CV-byggare som gör CV-skrivandet enkelt, roligt och snabbt.
Använd de tjänster och hjälpmedel som erbjuds och se på så vis till att just ditt CV blir det bästa i mängden. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att söka jobb som verksamhetschef
Fråga: Är det svårt att få ett verksamhetschefsjobb?
Svar: Det är för närvarande svårt att få en tjänst som verksamhetschef då det finns få lediga tjänster på arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att du optimerar ditt CV och gör det så fördelaktigt som möjligt, så att just du får nästa jobbmöjlighet.
Fråga: Vad tjänar en verksamhetschef år 2022 i Sverige?
Svar: Det är svårt att säga vad en verksamhetschef tjänar i snitt i Sverige då tjänsten kan ha flera olika namn och även finnas i flera olika företag och branscher. Dock tjänar “övriga verksamhetschefer inom samhällsservice nivå 2” en snittlön på 50 800 kronor i månaden, vilket kan vara en indikation på lönenivåerna inom yrket.