Sök ett jobb som verkställande assistent med ett utomordentligt CV

Som verkställande assistent, eller chefsassistent eller executive assistant som det också kan heta, arbetar du nära chefen och avlastar hen så väl du kan med allt möjligt. Det kan exempelvis handla om administrativa eller planerande arbetsuppgifter, enkel projektledning, rådgivning, problemlösning och inte minst förberedning. Du kan även ha ett ansvar över ett helt team av assistenter och därmed behöva ta ytterligare ansvar.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Du som önskar få rollen som verkställande assistent kommer behöva visa framfötterna och imponera på rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren lite extra, och därför måste du ha ett riktigt bra verkställande assistent-CV i rekryteringsprocessen. Detta kommer att lyfta fram dina viktigaste meriter och fördelar, och därmed visa läsaren att just du är den bästa kandidaten för det lediga jobbet.

I följande artikel kommer vi att ge dig vägledning i hur ett så fördelaktigt CV blir till – från inspiration till faktiska skrivtips. Vi kommer bland annat att behandla detta:

 • Ett snyggt och tydligt exempel på ett CV för verkställande assistenter.
 • Förklaringar på vart du hittar ytterligare CV-exempel och dylika hjälpsamma texter.
 • En liten guide i hur du specifikt kan ge ett gott initialt intryck via CV:ts utsida.
 • Några avsnitt om hur alla sektioner av CV:t bör se ut med relevanta tips, varningar och exempel.
 • Svar på ett par vanliga frågor om att söka jobb som verkställande assistent.

Table of Contents

Exempel på verkställande assistent-CV

David Skogäng
2000-10-05
Verkställande assistent
073-7227547
d_skogang@gmail.com
Fjällbacksgatan 54
80284, Gävle
linkedin.com/david_skogang

Introduktion
Verkställande assistent med bred erfarenhet och många styrkor inom administration, kommunikation, ledarskap och framför allt organisation. Min strukturerade personlighet gifter sig utmärkt med arbetsuppgifterna yrket innefattar och jag är alltid lyhörd för vad mina chefer behöver. I framtida roller vill jag utvecklas vidare och få än mer ansvar, potentiellt genom att arbeta med viktigare uppdrag eller att leda ett team med assisterande personal.

Arbetslivserfarenhet
2021-pågående
Verkställande assistent
Human Capital Stockholm (distans)

 • Fick samarbeta med 13 andra assistenter för att underlätta för och avlasta de högsta cheferna på företaget. Vi delade ofta upp arbetet, och jag var ansvarig för att det gick rätt och rättvist till.
 • Uppgifterna inkluderade främst planering och koordinering i form av att sätta upp möten, skriva scheman, hantera fakturor, resebokningar, mötesprotokoll och liknande dokument, samt att arbeta administrativt med chefernas kontakter.
 • Rollen var spännande och gav mig utrymme att ta många egna initiativ, och jag utvecklades framför allt som ledare och personal-ansvarig.

2019-2021
Administratör och assistent
Poolia Gävle

 • Arbetade främst med chefsstöd, protokollskrivning, mail- och kalenderstöd, systemstöd, mötesbokningar, inköp och planering i övrigt.
 • Hade nära kontakt med såväl chefer som kunder, och arbetade även administrativt mellan alla anställda på kontoret och inom företaget.
 • Fick värdefulla lärdomar i form av administrativa uppgifter, kommunikation och att ta mig an ansvar.

2018-2019
Praktiserande säljassistent
Nya Energihem Gävle

 • Följde och observerade en fältsäljare som reste runt i länet för att hitta kunder och sälja produkter under några veckors tid.
 • Hjälpte till i att planera möten och resor, utförde administrativa uppgifter och hanterade viktiga dokument. Fick även assistera andra säljare vid behov.
 • Skapade en god bild av hur assistentyrket kan se ut och fick mersmak i att avlasta, hjälpa till, och inte minst bidra med mina administrativa färdigheter.

Utbildning

2021
Kurs Administratör med organisation och ledarskap
Cady Training Academy distans

2016-2019
Försäljnings- och serviceprogrammet
Borgarskolan Gävle

Kompetens

Yrkeskompetens:

 • Dokumenterat framstående förmågor inom administration, organisering och planering.
 • Mycket goda färdigheter i samarbete, kommunikation och ledarskap.
 • God teknisk vana och framstående kunskaper i MS Office och Adobe suite.
 • Duktig på att föra protokoll och anteckningar, samt att vara lyhörd för muntlig information.
 • Grundläggande kunskaper i ekonomi, försäljning och dylikt.

Övrig kompetens:

 • Svenska är mitt modersmål.
 • Flytande i engelskan.
 • Goda kunskaper i spanska.
 • B-körkort.

Kolla in fler lärorika texter och CV-exempel

En verkställande assistent kan jobba på flera olika sätt med flera olika arbetsuppgifter, och därmed är vi fullt medvetna om att ovanstående exempel inte nödvändigtvis passar dig. Då kan du klicka dig in på vår användbara hemsida där det finns en stor mängd CV-exempel för flera relevanta tjänster. Några förslag kan vara administratör, sekreterare, receptionist eller ekonomi-, regissörs– eller forskningsassistent.

Utöver exemplena så kan du dessutom kolla in övriga inspirerande resurser som kan ge dig värdefulla lärdomar och insikter i att skapa en komplett och välanpassad ansökan. Dessa kommer i formen av blogginlägg, guider, artiklar och korta, engelska filmklipp.

verkställande assistent cv

Imponera på läsaren med en välanpassad utsida

Om det blivit dags för dig att påbörja projektet med att skapa ditt egna CV borde du ta ett steg tillbaka och fundera på hur läsprocessen egentligen går till för läsaren. Det är nämligen så att de flesta läsare, som alltså är rekryterare eller arbetsgivare, skapar sig en bild av dig som kandidat redan efter att ha sneglat på CV:ts utsida. Det innebär att utsidan är ett viktigt första steg som kan vara avgörande i om just ditt CV ens blir genomläst eller uppmärksammat.

Utsidan, eller snarare layouten, borde alltså framkalla intresse och mersmak, men samtidigt underlätta själva läsningen och visa på din professionalism. Så se till att du hittar en spännande layout med unik design och inspirerande färger, och en layout som är överskådlig och tydlig inklusive konkreta punktlistor, breda marginaler, raka linjer, markerade rubriker, lättlästa typsnitt och så vidare.

📌Tips: För att få läsaren att associera dig med den nya rollen eller det specifika företaget så kan du inkludera designdetaljer från företagets hemsida, sociala medier eller jobbannonsen i sig.

Använd färdiga och gratis mallar

Du måste inte skapa en layout helt själv eller ens anställa någon som kan hjälpa dig med projektet, utan du kan snarare ta en titt på utbudet av färdiga CV-mallar. Vår hemsida erbjuds du exempelvis en mängd sådana som alla är professionellt skapade och noggrant granskade för att passa så bra som möjligt i professionella sammanhang. De går därtill att specialanpassa och skräddarsy så att du får till en layout som är helt rätt för din situation.

Våra mallar är helt gratis och lättillgängliga, och det finns inga gränser på antalet försök du får göra innan du hittar rätt. Sedan kan du ladda ner din valda mall i PDF- eller Word-format efter vad som efterfrågas i din rekrytering.

⚠️ Varning: Nöj dig aldrig med ett tråkigt Word-dokument eller ett handskrivet CV, utan se till att du får de fördelar som en faktisk layout bidrar med. Annars riskerar du att bli bortglömd eller sedd som olämplig för den högst organisatoriska tjänsten.

Få till språkbruket

En sista aspekt du borde överväga innan du börjar skriva innehållet till CV:t är vilket språkbruk du tänker använda. Som verkställande assistent måste du nämligen ha goda administrativa och kommunikativa färdigheter och det behöver reflekteras redan i början av CV:t. Du måste från början visa att du är lätt att ha att göra med, att du kan vara professionell samt att du kan anpassa ditt språk efter vad situationen kräver.

Som assistent måste du framför allt vara trevlig och tilltalande i din framtoning, så anpassa gärna språket för att verka positiv, ödmjuk och prestigelös. Du kan undvika en krävande, olämplig eller arrogant ton genom att du uttrycker dig objektivt, som om du berättar om någon annans främsta fördelar och meriter. Om du dessutom håller språket kortfattat och enkelt så ökar du chansen att framstå som ödmjuk.

Det är även viktigt att du framstår som professionell och lämplig i ditt arbete, och det gör du genom att skriva med ett korrekt språk utan minsta slarvfel eller dylikt. Du kan också se till att hålla ett professionellt och formellt fokus som aldrig glider in på en personlig detalj eller anekdot. Sådant brukar läsaren ändå inte vilja veta av då hen ju vill anställa en arbetare och inte en privatperson. Däremot vill läsaren säkerligen se att du är kompetent i din roll genom att du använder begrepp som är jobbspecifika och branschenliga.

Dessa kan till exempel inkludera följande:

 • Assistans.
 • Administration.
 • Kommunikation.
 • Planering.
 • Organisation.
 • Struktur.
 • Dokument.
 • Personal.
📌 Tips: Det är bra att lyfta fram vem du är som person i språket så att du skapar ett starkt intryck och blir ihågkommen, så länge du behåller ett professionellt fokus.

verkställande assistent cv

Skriv CV:t med en presentation först

När du gör dig redo för att skriva själva texten till CV:t borde du fortsätta ha hänsyn till den naturliga läsprocessen och alltså skriva i en kronologisk ordning. På så vis undviker du enklast upprepningar och förenklar att hålla en röd tråd samt ett logiskt flöde genom texten. Och du får dessutom samma upplevelse som läsaren.

I ett CV är början alltid namnet på dig som söker, så ange det gärna i en liten rubrik eller ett sidhuvud högst upp i dokumentet. Om inte annat kan du ange ditt för- och efternamn som inledande punkt i den första sektionen, vilket är headern. Det är nämligen viktigt att headern, som är en lista över dina främsta och mest efterfrågade person- och kontaktuppgifter, placeras högst upp och till vänster i CV:t så att läsaren alltid har enkel tillgång till den. Dessa uppgifter inkluderar i de flesta fall följande punkter:

 • Namn.
 • Födelsedatum.
 • Yrkestitel eller roll.
 • Privat telefonnummer.
 • Personlig e-post.
 • Hemadress.
 • Potentiell länk till LinkedIn-profil, portfolio eller övrig professionell typ av hemsida.
📌 Tips:De flesta rekryterare och arbetsgivare ser även att du bifogar ett fotografi i din header så att de får en visuell bild av dig. Så gör det om du önskar få bli mer minnesvärd.
⚠️ Varning:Håll dig till listan ovan om inte annat efterfrågas specifikt av rekryteraren, och undvik att lägga till information som är alltför personlig, oseriös, irrelevant, inaktuell eller som hör ihop med en tidigare arbetsroll eller företag.

Ett headerexempel som inte är lämpligt då det inte följer råden vi gett kan vara likt detta:

FELAKTIG
Superduktig assistent inom mod
Tidigare ekonom
Norrlänning
Amanda Vang
070-4355343
vangen_cool@hotmail.com
instagram.com/amandavang
linkedin.com/amandavang863922

Väck mersmak med introduktionen

Den nästkommande sektionen, introduktionen, presenterar vidare dig men i löpande text istället för i listform. Här får du möjlighet att verkligen fånga in läsarens intresse för dig samt antyda om vad det resterande CV:t innehåller, genom att berätta om aspekter såsom:

 • Erfarenheter från arbetslivet eller skolan.
 • Prestationer.
 • Kompetenser.
 • Styrkor.
 • Drivkrafter.
 • Lärdomar.
 • Framtidsdrömmar.
 • Målbilder.
📌 Tips: Inkludera en så stor mängd information du kan så att läsaren anser dig spännande, men håll dig kortfattad. Det är lagom att introduktionen består av mellan tre och fyra meningar.

En jättebra introduktion för en verkställande assistent kan likna detta exempel:

KORREKT
Erfaren assistent med bakgrund inom personal- och rekryteringsbranschen. Har fullständig förståelse för hur en bäst avlastar och assisterar flera chefer samtidigt och är duktig på multitasking, att jobba effektivt samt att prioritera alla uppgifter. Ser fram emot att i framtiden få uppnå mina mål i att få planera och organisera på ett bredare plan för ett företag, samt att tilldelas större ansvar gällande personalhantering och schemaläggning.

Lista dina administrativa arbetslivserfarenheter

Sektionen som ska följa härnäst är enligt många den allra viktigaste, då den ska behandla dina främsta tidigare arbetslivserfarenheter. Här kan du av den anledningen spendera aningen mer utrymme än i de andra sektionerna, och ange max fem eller uppåt sex erfarenheter som du anser är relevanta för rollen du söker, som varit givande på något vis i din karriärutveckling och som faktiskt är aktuella och alltså under tio år. Samtliga ska dessutom presenteras med rätt info, inklusive följande:

 • Tidsperiod i år och månad eller endast helår.
 • Yrkesroll, yrkestitel eller främsta arbetsuppgift.
 • Företag, arbetsgivare eller arbetsplats samt läge.
 • Några få, kortfattade kommentarer som berättar om dina arbetsuppgifter, ansvar, insikter, prestationer, lärdomar med mera.
⚠️ Varning:Inkludera gärna prestationer och erfarenheter som efterfrågas i jobbannonsen eller som du vet att rekryteraren skulle uppskatta, men förbli ärlig. Det är aldrig värt att vrida på sanningen eller komplettera den med falska tillägg.
📌 Tips:Anser du sektionen svår att fylla kan du lugnas av vetskapen i att det räcker med ett par eller kanske tre erfarenheter totalt. De måste heller inte vara prestigefyllda anställningar utan får gärna till exempel vara frilansjobb, volontärarbeten, sommar- eller extrajobb, praktikplatser, APL eller uppdrag från exempelvis skolan.

En erfarenhet som skulle varit relevant och bra om den presenterats på rätt sätt, men som i sitt nuvarande tillstånd inte är lämplig, kan se ut som följande exempel:

FELAKTIG
2018-2020
Personlig assistent

 • Arbetade för ett företag i Bålsta med att assistera ett antal personer med funktionsnedsättningar och -variationer av olika slag, men fick byta väldigt ofta.
 • Det var en bra erfarenhet men jag fick knappt något betalt och det var stressiga förhållanden inklusive spontana vikarie-pass.
 • Uppgifterna passade mina specifika personliga egenskaper då jag är hjälpsam, öppen och snäll men det blev snabbt svårt när nya personer introducerades hela tiden.

verkställande assistent cv

Ange bra utbildningar

Därefter följer sektionen om utbildningar, och då även den behandlar tidigare erfarenheter men från den akademiska världen så liknar den sektionen ovan på ett par olika vis. För det första måste du vara lika selektiv och noga i vilka utbildningar du inkluderar då de bör vara relevanta, givande och aktuella. För det andra måste du ange varje utbildning med info såsom denna:

 • Tidsperiod i år och månad eller endast helår.
 • Kurs, program, utbildning eller examen.
 • Utbildare, skola eller lärosäte samt läge.
 • Potentiell kort anteckning om profil, inriktning, betyg eller specialarbete.
⚠️ Varning: Det räcker med ett par stycken utbildningar i sektionen, så undvik att inkludera uppenbara eller alltför gamla sådana såsom förslagsvis en grundskoleutbildning. Lämna hellre utrymme till annat.

Ett utbildningsexempel som passar perfekt i CV:t för en verkställande assistent kan lika detta:

KORREKT
2015-2016
Elevassistent
NTI-skolan distans

Runda av med de kompetenser som rollen kräver

Det sista ditt CV kräver är en sektion om kompetenser, eller kunskaper och färdigheter. Här får du lista allt som specifikt efterfrågas av arbetsgivaren eller rekryteraren och som du själv anser relevant och meriterande i sammanhanget.

Inled gärna med de tydligt efterfrågade och mest meriterande kompetenserna, som ofta är yrkesspecifika och konkreta.

Det kan för en assistent exempelvis inkludera dessa:

 • Organisatoriska eller planerande färdigheter.
 • Kommunikations-, samarbets- eller ledarskapsförmågor.
 • Kunskap inom ditt område.
 • Tekniska färdigheter.
 • Vana inom nödvändiga program eller system.

Sedan kan du komplettera med olika kompetenser som inte specifikt efterfrågas eller som rekryteraren letar efter, men som du ändå anser är relevanta för sammanhanget. Dessa brukar vara bäst att inkludera i de flesta CV:n och kan bland annat innefatta:

 • Körkortsinnehav.
 • Språkkunskaper.
 • Fysiska färdigheter.
⚠️ Varning:Se upp för att ägna utrymme åt så kallade mjuka kompetenser då de gör sig bättre i en sektion med löpande text då de har med egenskaper snarare än erfarenheter att göra. Det viktigaste är att de står med, men kanske i introduktionen eller möjligtvis det personliga brevet snarare än här.
📌 Tips: Om sektionen fylls av fler än omkring åtta punkter kan du dividera den i flera underrubriker eller varsina sektioner för att underlätta läsningen.

verkställande assistent cv

Sammanfattning: Sök ett jobb som verkställande assistent

Slutligen borde du korrekturläsa ditt CV och kontrollera att du gjort rätt i ditt CV-skrivande. Det gör du exempelvis genom att dubbelkolla tipsen och varningarna vi lyfte genom artikeln, i de sammanfattande listorna nedan.

📌 Tips:

 • Ladda ner en CV-mall som är strukturerad men inspirerande, för att väcka läsarens initiala intresse.
 • Anpassa språkbruket och innehållet så att du ger ett fortsatt gott intryck och visar att just du är kompetent och tilltalande som kandidat.
 • Inkludera sådant som samspelar med företaget eller arbetsgivaren du söker dig till för att framstå som ännu mer passande.
 • Stick ut och var unik, och se på så vis till att bli ihågkommen i den senare rekryteringsprocessen.

⚠️ Varningar:

 • Exkludera allt innehåll som läsaren inte finner läsvärd. Den kan vara irrelevant, uppenbar, falsk, upprepande, inaktuell, oseriös, olämplig eller felaktig på andra vis.
 • Dra inte ut på texten eller någon sektion i onödan utan minns väl att läsaren vill ta sig igenom ditt CV så snabbt och enkelt som möjligt.
 • Rikta inte fokuset från ditt professionella jag någonstans i CV:t då det ju ska ingå i ett riktigt professionellt sammanhang.

Om du behöver ytterligare hjälpmedel

Det är inte helt enkelt att få de högsta positionerna, ens som assistent, och därmed förstår vi om du önskar få lite mer hjälp i processen av att skapa ett fulländat CV. Vänd dig i sådana fall till vår hemsida som är fullspäckad med hjälpmedel och resurser i form av texter, exempel och marknadsledande mallar. Om du vill få kontinuerlig vägledning kan du därtill använda vår fantastiska CV-byggare som medför att arbetet blir enklare och roligare.

Ta vara på de hjälpsamma verktygen och se därmed till att ditt specifika CV blir det bästa i din nästa rekrytering. Stort lycka till!

verkställande assistent cv

Vanliga frågor och svar för dig som söker jobbet som verkställande assistent

Fråga: Vad brukar en verkställande assistent, eller chefsassistent, tjäna i snitt?

Svar: En så kallad verkställande assistent tjänar en snittlön på 35 600 kronor i månaden i Sverige idag. Dock kan du höja lönen ytterligare om du får mycket värdefull erfarenhet eller samlar eftertraktade kompetenser, samt om du arbetar för ett vinstdrivande företag i en rik region i landet.

Fråga: Måste man vara teknisk för att arbeta som verkställande assistent?

Svar: I dagens digitala samhälle är det viktigt att ha koll på teknik rent generellt, och om du ska kunna avlasta chefen och möjligtvis hantera många administrativa projekt och uppgifter så behöver du ha vissa tekniska kunskaper. Goda färdigheter i MS Office, datorvana, kunnighet gällande digitala möten och liknande är ofta något som arbetsgivare och rekryterare letar efter.

Liknande artiklar