En utbildningsansökan inkluderar ofta någon typ av uppsats, portfolio eller liknande och ett personligt brev utbildningsansökan. Ett sådant har som funktion att ge rekryteraren eller personen som ansvarar över antagningarna en uppfattning om dig som person, utöver de övriga dokumenten. Det innebär att det utgör det första intrycket du lämnar, och det i sin tur avgör om du blir övervägd för utbildningen eller inte.
Du kanske tror att ett sådant brev är krångligt att skapa, då det är så pass avgörande, men faktum är att det inte alls behöver vara så. I den här artikeln kommer vi att ge dig en enkel och tydlig guide i hur du går tillväga genom att behandla följande punkter:
- Ett personligt brev-exempel för en utbildningsansökan.
- Hänvisningar till var du kan hitta fler exempel och hjälpmedel.
- Genomgångar i hur du skapar varje del av ditt personliga brev med tillhörande exempel, tips och varningar.
- Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev till en utbildningsansökan.
Table of Contents
Exempel på ett personligt brev om ansökan om utbildning
Malin Borg
Litteraturvetare
Hej Sebastian Hanol!
Jag har studerat litteraturvetenskap på olika hastighetsnivåer sedan 2018 och har därför samlat ihop en masterexamen plus ytterligare extrakurser. Jag har studerat på distans under hela perioden, vilket passat min organiserade och självständiga personlighet utmärkt, och Linnéuniversitetet har givit särskilt spännande kurser som framför allt utvecklat mitt intresse för tematiska litteraturanalyser inom feminism och postkolonialism. Nu känner jag dock ett sug efter att ha en arbetsplats att vända mig till, och närmare kollegor att rådslå med. Min oändliga törst efter kunskap och nya upplevelser har dessutom fått min utbildning att kännas alltför kort, och därför är jag ivrig att få spendera många kommande år med att doktorera och forska vidare med er på Uppsala universitet.
Förutom mitt eviga sökande efter givande lärdomar och insikter inom litteraturen spenderar jag även min tid med att skapa egna fiktiva texter i olika format. Jag har bland annat fått fem noveller publicerade i tidskrifter såsom Hemmets veckotidning och Allas och har färdigställt ett par längre fantasyromaner. Min författarfärdighet har därtill vässats av en kurs i kreativt skrivande och en kurs i akademiskt skrivande. Samtliga av dessa erfarenheter och kunskaper kommer säkerligen att bidra till att underlätta arbetet med min doktorsavhandling.
Under våren 2022 skrev jag min masteruppsats, men jag behöver fortfarande 15 högskolepoäng för att kunna ta ut min masterexamen. Detta kommer jag dock att uppnå i höst, då jag ska gå kursen Demokratisk kulturpolitik: litteratur, biopolitik och estetik i 1900-talets svenska välfärdsstat som avslutas vecka 49. Efter det är jag mer än redo att påbörja min karriär som doktorand hos er, om ni så tillåter.
Jag hoppas att min utbildningsansökan väcker intresse och att vi träffas för att diskutera ett samarbete inom kort. Jag väntar ivrigt på svar.
Med vänliga hälsningar,
Malin Borg
Var du hittar fler exempel och hjälpmedel
Om exemplet ovan inte alls liknar din situation eller om det inte tilltalade dig av någon annan anledning – sök dig då vidare till våra andra personligt brev-exempel på vår hemsida. Du kan dessutom kolla in våra CV-exempel som kan ge värdefulla insikter, såsom vår CV-exempel för studenter eller ungdomar.
Det finns därtill en hel del lärdomar och inspiration att dra från våra övriga informativa texter. De innefattar allt ifrån blogginlägg till artiklar och guider, och är alla både underhållande och hjälpsamma.
Välj en lämplig layout för att ge ett gott första intryck
Det du behöver börja med i arbetet i att skapa ditt egna personliga brev är att hitta en lämplig layout. Layouten innefattar exempelvis typsnitt, färger och estetisk design och styr därmed läsningen av innehållet genom att förtydliga, distrahera eller inspirera. Dock utgör layouten samtidigt det första intrycket som du ger läsaren av ditt brev, och det kan vara avgörande i om hen ens väljer att läsa brevet. Det är alltså en otroligt viktig del som alltid är bra att ägna en hel del omtanke.
Det är svårt att säga vilken typ av layout du bör välja när du söker en utbildning då det beror på vad utbildningen har för huvudämne, det lärosäte du söker hos, och dig som person. Men för de flesta situationer är det bra att välja en så lättläst och avskalad layout som möjligt för att ge ett professionellt och lättsamt intryck. Tydliga designelement och minnesvärda detaljer är dock också bra, då det lämnar ett avtryck hos läsaren.
📌 Tips: Om du vill slippa skapa en egen layout eller betala dyra pengar för att anställa någon att skapa en åt dig – så kan du kolla in våra gratis mallar. De är professionellt framtagna och bidrar säkerligen med en layout som är så fördelaktig som möjligt.
Struktur
En annan aspekt av layouten men som också samspelar med innehållet i brevet är strukturen. Vi kan inte direkt erbjuda svar på vilken struktur du bör välja gällande brödtexten och hur informationen ska ordnas, men däremot finns det delar som brevet ska innehålla. Dessa består av följande och i följande ordning:
- En rubrik eller “header” högst upp i dokumentet med ditt namn och utbildning eller titel från en tidigare utbildning.
- En hälsningsfras som adresserar läsaren, vilket är en slags rekryterare eller ansöknings-ansvarig.
- En stark och slagkraftig inledning som väcker intresse.
- Två till fyra ytterligare sektioner med mer relevant information.
- En kort avslutnining som uppmanar till kontakt.
- En avskedsfras och din signatur.
📌 Tips: Håll dig alltid kortfattat, då brevet inte bör bli längre än en A4-sida eller ungefär 300 ord.
⚠️ Varning: Strukturen ovan är bara ett förslag och en riktlinje för dig att följa om du så önskar, men den är också det mest logiska och lättlästa alternativet. Så akta dig för att avvika från den alltför mycket, då det kan ge olyckliga konsekvenser.
Språkbruk
Det sista du behöver fundera på, och som också samspelar med såväl layouten som innehållet, är språkbruket. Som akademiker, oavsett område, är det nämligen viktigt att visa att du kan anpassa språk efter situation och att du hanterar text på ett tillfredsställande sätt. Det lyckas du med genom att uttrycka dig korrekt, formellt och objektivt utan slarvfel eller liknande.
Du framstår även som professionell om du använder ord som är positivt betingade och branschenliga eller som förekommer inom akademien. Det kan vara begrepp från ditt område eller något som liknar följande exempel:
- Arbete.
- Utveckling.
- Studera.
- Kurser.
- Examen.
- Kunskap.
- Forskning.
- Kompetens.
- Intressen.
- Universitet.
📌 Tips: Eftersom att människor uppskattar trevliga och tilltalande medmänniskor så rekommenderar vi dig därtill att lägga lite krut på att använda ett språk som är positivt, ödmjukt och artigt.
⚠️ Varning: När du söker jobb brukar rekryterare och arbetsgivare premiera ansökningar som lägger störst fokus på professionella snarare än privata detaljer, men i en utbildningsansökan är det lite annorlunda. Du kan absolut berätta om din professionella bakgrund både i och utanför akademin, men vi rekommenderar dig därtill att ange personlig information. Annars kan du framstå som ointressant eller som om du inte har något eget att bidra med.
Börja ett personligt brev utbildningsansökan
När du ägnat punkterna ovan lite omtanke så är det dags att påbörja själva skrivprocessen. Det gör du genom att ange ditt för- och efternamn samt din utbildning eller en titel du fått från en tidigare utbildning i en rubrik eller som en slags header högst upp i dokumentet. På så vis blir det tydligt att det är just din utbildningsansökan, och enkelt för läsaren att påminna sig om vem du är under läsningens gång.
⚠️ Varning: Du behöver inte upprepa dina kontaktuppgifter såsom din e-post eller telefonnummer, utan det bör redan stå i din övriga utbildningsansökan.
Därefter är det dags att bjuda in läsaren i form av en trevlig hälsningsfras. Vi rekommenderar dig att nämna namnet på den kontakt som står angiven i annonsen för utbildningen då det visar att du är påläst och att du anpassat din ansökan efter den specifika utbildningen. Det visar därtill att du vill skapa en gemenskap mellan dig och läsaren samt att du är villig att bjuda in hen att läsa ditt personliga brev. En sådan liten detalj kan alltså göra en stor skillnad och uppskattas av de allra flesta.
När det gäller själva hälsningsfrasen brukar ett “hej” vara bäst, då det är lagom formellt, enkelt och förväntat. Andra alternativ kan lätt verka oseriösa, alltför intima eller olämpliga på andra sätt. Några sådana exempel kan vara:
- Var hälsad,
- Halloj!
- Tjena!
- Kära (namn),
- Bästa (namn),
- God dag,
📌 Tips: Det är bra att visa personlighet, men just hälsningsfrasen bör vara enkel. Du får möjlighet att sticka ut på andra sätt senare i brevet, trots allt.
Inledning
Den första sektionen i ditt personliga brev är inledningen, och den bör endast vara tre eller fyra meningar. Dock bör den vara sprängfylld av spännande information som väcker intresse, ger läsaren mersmak och presenterar svar på läsarens initiala frågor. Dessa kan exempelvis vara:
- Är du lämplig för tjänsten som utbildningen medför?
- Vad gör dig till rätt person för platsen på utbildningen?
- Varför söker du till just den här utbildningen eller lärosätet?
- Vad kommer du att berätta mer om i ditt personliga brev?
Det är alltså bra att pressa in så mycket information du kan på så litet utrymme som möjligt, så att du redan i inledningen visar dina främsta fördelar och berättar om sådant som läsaren vill veta. Du kan utveckla informationen och ge mer ingående detaljer i de senare sektionerna.
⚠️ Varning: Du behöver inte presentera ditt privata jag i inledningen likt “Jag är en tjej på 23 år som bor i Borlänge med min flickvän och min katt.”, utan det räcker med att du dyker rakt in i din professionella person, som ju faktiskt är intressant för läsaren. De relevanta delarna av informationen i exemplet går dessutom att se i listan av dina person- och kontaktuppgifter i din övriga utbildningsansökan.
Ett bra exempel på en inledning kan vara:
Förra året fick jag min magisterexamen i historia och har sedan dess arbetat på Stockholms Stadsbibliotek i Kista på deltid. Under min utbildning lade jag stort fokus på renässansen och den kunskapen har jag utvecklat vidare i mitt jobb där jag fått ansvara över och forska i renässansskrifter. Nu vill jag utveckla mina renässans-kunskaper ytterligare och forska om just kvinnorna under renässansen, och därför söker jag till er på Stockholms Universitet i första hand. Jag är övertygad om att ni kan erbjuda mig den främsta handledningen och de mest givande diskussionerna i ett sådant jobb.
Fyll ditt personliga brev med kompletterande information
Efter den inledande sektionen är det dags för dig att utveckla och komplettera den information du redan givit i ytterligare sektioner. Vi brukar rekommendera mellan två och fyra sektioner med tre till fyra meningar i vardera, där var och en behandlar olika saker. Om du exempelvis behandlar en tidigare utbildning i en av dem kan du behandla dina framtidsförhoppningar och mål i en annan. Du kan dessutom skriva om exempelvis:
- Dina främsta egenskaper, styrkor och drivkrafter som kan hjälpa dig i ditt arbete.
- Dina kompetenser och specialområden och detaljer kring dem.
- Vad du har för värderingar, tankar och mål och hur de samspelar med utbildningen, lärosätet eller institutionen.
- Varför du vill utbilda dig vidare och vad en sådan utbildning kan resultera i.
- Vilken nivå av utbildning du redan har och vad som krävs innan du kan börja på den nya utbildningen.
- Ytterligare relevanta och intressanta punkter som går att relatera till utbildningen du söker och som läsaren vill veta mer om.
⚠️ Varning: Ange aldrig information som är irrelevant, inaktuell, alltför privat eller som upprepar sådant du redan skrivit om. Välj istället att ägna det begränsade utrymmet åt att få dig att verka så fördelaktig som möjligt.
📌 Tips: Som sagt tycker vi och många andra inom området att personliga detaljer kan vara av stort intresse i ett personligt brev, så länge de har med utbildningen du söker att göra. Så ange gärna sådant, då det kan få dig att verka unik och minnesvärd och därmed öka dina chanser att få en plats på utbildningen.
Ett bristande exempel på en sektion som inte följer råden ovan kan se ut som följande:
Jag har alltid drömt om att få utbilda mig till en så hög nivå som möjligt då det skulle göra min mamma så pass stolt. Hon skulle kunna skryta om mig till sina vänner och vår familj och jag skulle kunna ge henne mer uppskattning i form av gåvor och pengar. Jag vill också få jobbet som följer efter utbildningen, då det verkar häftigt att få en så hög lön.
Ett personligt brev bör avslutas rätt
När brevet har en lämplig mängd information i en lämplig struktur och med ett lämpligt innehåll så är det dags att runda av det med en avslutning. Den bör inte vara längre än en eller ett par korta meningar, och kan exempelvis innehålla ett tack för att kontaktpersonen läst din utbildningsansökan, en förhoppning om att bli övervägd, och inte minst en uppmaning att ta kontakt. Det är nämligen viktigt att på ett artigt och ödmjukt sätt uppmana din kontakt att höra av sig till dig då det visar på ett engagemang och samtidigt fungerar som en slags påminnelse.
Några förslag på hur en sådan uppmaning kan se ut kan vara:
- Jag ser fram emot att få höra från er.
- Hoppas vi träffas snart.
- Återkom gärna med svar inom kort.
- Slå mig en signal om jag verkar intressant.
- Jag väntar ivrigt på ert samtal.
⚠️ Varning: Avslutningssektionen kan lätt ändra språkbruk då tonen lätt kan bli arrogant, krävande eller bedjande, så se till att du är varsam i hur du uttrycker dig.
En utmärkt avslutning kan se ut som följande:
Hoppas att ni fann min utbildningsansökan intressant och att ni överväger mig. Jag ser fram emot att få höra från er inom kort.
Avskedsfras och signatur
Det sista ditt personliga brev måste innehålla är en avskedsfras och din signatur. Eftersom att ditt namn följer avskedsfrasen så är det inte lämpligt att ange läsarens namn igen, utan låt frasen stå för sig själv.
Några förslag på avskedsfraser som är lämpliga i sammanhanget kan exempelvis vara följande, som alla är traditionsenliga, enkla och professionella:
- Allt gott!
- Tack!
- Med vänliga hälsning,
- Vänlig hälsning,
- Hälsningar,
- Många hälsningar,
Några andra alternativ på avskedsfraser som inte är lika fördelaktiga eftersom att de kan upplevas som intima, arroganta, abrupta eller oseriösa kan vara:
- Kramar,
- Må så gott,
- Vi hörs!
- Snart ses vi,
- Hejdå!
- Tjenixen!
⚠️ Varning: Eftersom att avskedsfrasen är det sista du skriver så är det av stor vikt att du ägnar den omtanke, då den utgör det sista intrycket. Det är den som avgör läsarens sista tankar om dig och de känslor du lämnar hen med, trots allt.
Sammanfattning: Hur man skriver ett personligt brev om ansökan om utbildning
När ditt personliga brev är komplett och noga korrekturläst är det dags för dig att kontrollera att du gjort allting rätt innan du skickar in det. Det gör du enklast genom att kolla igenom listorna nedan som upprepar de viktigaste tipsen och varningarna vi lyft fram under artikelns gång.
- Läs och ladda ner all hjälp du kan få då det ökar dina chanser att skapa en riktigt bra och fördelaktig utbildningsansökan. En mall är extra värdefull då den ger en utmärkt layout som i sin tur ger ett utmärkt första intryck.
- Använd ditt sociala förnuft när du ska anpassa ditt språkbruk, så att du framstår som så kvalificerad, kompetent och tilltalande som möjligt.
- Det är inte särskilt stora skillnader när du söker jobb och utbildningar, men de skillnader som råder måste du komma ihåg. Fokusera på utbildningen i fråga och anpassa ditt innehåll efter den.
- Rikta dig gärna till läsaren, vilket i det här fallet är den angivna kontaktpersonen eller den som är ansvarig över utbildningen, då det skapar en gemenskap mellan er och visar att du är påläst och har värdefulla egenskaper och kompetenser inom forskning.
⚠️ Varningar:
- Undvik att rikta fokuset till ditt privata jag snarare än ditt professionella jag, då det ju är ett professionellt dokument som utgör ett professionellt första möte, men var inte heller rädd för att inkludera personliga detaljer.
- Skriv inte information som är irrelevant, ointressant, inaktuell, falsk, alltför privat, upprepande eller olämplig av andra anledningar.
- Använd råden ovan som riktlinjer snarare än regler, då det du tycker och din specifika utbildning efterfrågar är minst lika betydande att ha i åtanke. Undvik dock att avvika alltför mycket då det kan ge olyckliga konsekvenser.
- Skriv inte för långdraget utan försök att hålla innehållet lagom långt och brevet i sig till max en A4-sida.
Få mer hjälp och stöd
Du kan behöva mer hjälp i att skriva ditt personliga brev till din utbildningsansökan innan du skickar in den, trots artikeln ovan, och då rekommenderar vi dig att klicka dig vidare på vår hemsida. Sök dig till de resurser vi erbjuder och läs på för att samla in all nödvändig kunskap. Du kan exempelvis använda vår personligt brev-byggare och vår CV-byggare eller ladda ner våra professionella mallar. Läs även gärna våra blogginlägg, guider, artiklar och inte minst exempel som är sprängfyllda av allt du behöver veta för att du ska kunna skapa en så fördelaktig utbildningsansökan som möjligt.
Se till att använda de möjligheter som står inför dig så att du framstår som rätt kandidat för utbildningen du söker. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att skriva det Xperfekta personliga brevet till en utbildningsansökan
Fråga: Hur skriver man det bästa personliga brevet?
Svar: Det finns ingen regelbok i hur du skriver det bästa möjliga personliga brevet, men däremot kan du kolla in de tips och råd vi ger i artikeln ovan för att öka dina chanser att nå ett sådant fördelaktigt resultat. Om inte annat – se då till din egen situation och försök att övertyga din kontaktperson att du är värd en plats på utbildningen.
Fråga: Går det att ladda ner personligt brev om ansökan om utbildning?
Svar: Du kan inte ladda ner ett färdigt personligt brev som passar en utbildningsansökan, då det ju måste anpassas för att lämpa sig för just dig och din situation. Dock kan du ladda ner personligt brev-mallar som underlättar arbetet, samt läsa exempel som kan ge dig inspiration.