Skapa ett utmärkt personligt brev som undersköterska med några enkla steg

Det finns många fördelar med att jobba som undersköterska - inte bara gällande det goda samvetet av att du hjälper människor och bidrar till samhället, utan även gällande vägen dit. Som undersköterska behöver du nämligen ingen eftergymnasial utbildning till skillnad från exempelvis sjuksköterskor eller läkare, och du behöver inte heller en mängd olika tidigare erfarenheter eller liknande.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

För att få jobb som undersköterska måste du dock skapa en riktigt bra jobbansökan. Det inkluderar förstås CV:t, vilket ofta anses vara det viktigaste dokumentet, men även ett utdrag ur belastningsregistret, en referenslista och inte minst ett personligt brev undersköterska.

Om du vill få hjälp med att skriva ett personligt brev för en undersköterska kan du läsa den här artikeln, då vi kommer att behandla följande punkter:

 • Ett personligt brev-exempel för en undersköterska.
 • Hänvisningar till ytterligare exempel och hjälpmedel.
 • En steg-för-steg-guide i hur du skriver ett eget personligt brev med exempel, tips och varningar.
 • Svar på vanliga frågor om att skriva personliga brev för undersköterskor.

personligt brev undersköterska

Table of Contents

Exempel på personligt brev undersköterska

Gustav Vikström
Undersköterska

Hej Beata Ramström!

Jag såg nyligen er annons på Lunds kommuns hemsida och anade genast att jag kan vara en utmärkt kandidat för jobbet. Jag har nämligen en gymnasieutbildning inom vård- och omsorg och har arbetat inom äldrevården i både Lund och Göteborg. Dessutom är mina främsta styrkor min samarbets- och problemlösningsförmåga, samt min ständiga optimism och min kommunikativa sida. Jag är en lagspelare – kort sagt.

På mina tidigare arbetsplatser inom äldrevården fick jag arbeta en hel del med demenssjuka och BPSD, och i det lärde jag mig att ha tålamod, att lyssna till patientens behov och önskemål, och inte minst vad demenssjukdomar faktiskt innebär. Det gav mig även grundläggande kunskaper i användningen av Procapita och BPSD-registret. I min utbildning fick jag därtill erfarenheter inom hemvård, vilket är något jag gärna vill arbeta vidare med i framtida arbetsroller då jag anser det vara en viktig del av att upprätthålla mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Precis som ni på Lund kommun, alltså.

Tack snälla för att ni läst min ansökan och övervägt mig som kandidat. Jag hoppas och ser fram emot att få höra från er inom en snar framtid, och att få berätta mer om mig själv och mitt engagemang.

Allt gott,
Gustav Vikström

Hitta fler personliga brev-exempel och CV-exempel

Om du önskar få läsa och ta del av fler exempel på personliga brev så kan du kolla in vår hemsida. Där erbjuder vi dessutom en mängd exempel på CV:n som kan komma till stor användning i arbetet att skapa en jobbansökan. Där kan du till exempel läsa ett CV-exempel för undersköterskor och sjuksköterskor, och för studenter om du är nyexaminerad.

Förutom det kan du därtill använda och ladda ner ytterligare hjälpmedel, och läsa guider, artiklar och blogginlägg. De kan alla bidra med allt ifrån inspiration till värdefulla lärdomar. Allt för att du ska kunna skapa en utmärkt ansökan och på så sätt få ditt drömjobb som undersköterska.

personligt brev undersköterska

Steg ett – hitta och ladda ner en bra personligt brev-mall

Det första du måste tänka på när du ska skapa ett eget personligt brev är dess utseende, eller layout som det också kallas. Precis som i CV:t så avgör nämligen det personliga brevets layout vad du ger rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren för första intryck och bild av dig, och det är något att ta på största allvar. Layouten kan därtill påverka läsningen, om du till exempel använder ett lätt- eller svårläst typsnitt eller om den estetiska designen eller färgvalet är distraherande eller inspirerande.

Förutom att välja en layout som är lättläst så kan det även vara bra att ett personligt brev för en undersköterska är enkelt, avskalat och logiskt. Välj alltså gärna raka linjer, diskreta färger och en minimal design.

För att hitta bästa möjliga layout som är professionell, lättläst och ger ett bra första intryck så borde du välja en färdig mall. Personligt brev-mallar kan nämligen göra arbetet mycket enklare samtidigt som det förbättrar resultatet.

📌 Tips: På vår hemsida hittar du en mängd mallar som är gratis och som går att ladda ner i såväl Word- som PDF-format.
⚠️ Varning: Mallen för det personliga brevet måste alltid matcha mallen för CV:t, så se till att de är lika!

Steg två – Använd ett lämpligt språkbruk

Det andra du borde fundera på innan du faktiskt skriver ditt personliga brev är språkbruket du ämnar använda. Det är nämligen otroligt viktigt att du använder möjligheten som det personliga brevet innefattar att uttrycka dig på ett sätt som får dig att verka så kvalificerad och tilltalande som möjligt, samtidigt som du verkar unik och minnesvärd så att du inte försvinner i högen av alla sökande kandidater.

Som undersköterska måste du kunna verka förtroendeingivande och pedagogisk samtidigt som du är professionell och tydligt kapabel. För att uppnå den balansen bör du använda korrekta, formella och branschenliga ord och begrepp men även hitta en positiv, personlig och ödmjuk ton. Vi rekommenderar följande ordval:

 • Erfarenhet.
 • Utbildning
 • Kommunikation.
 • Tålamod.
 • Lyhörd.
 • Förmågor.
 • Vård.
 • Engagemang.
📌 Tips: Kom ihåg att uttrycka dig enkelt och koncist, så att du inte gör ditt personliga brev alltför långt eller krångligt. Det ska gå snabbt att läsa igenom, trots allt.

Hälsningsfraser

En del av språkbruket som många kandidater inte ägnar tillräckligt mycket omtanke är hälsningsfraser, fastän det är det första rekryteraren eller arbetsgivaren läser i brevet. Vi rekommenderar dig dock att fundera på hur du vill hälsa på läsaren av ditt personliga brev, och hur du vill att hen ska uppfatta dig.

Det första du borde tänka på är att du vinner på att adressera kontaktpersonen i jobbannonsen, då det visar att du har läst på och faktiskt bryr dig om jobbpositionen i fråga. Det skapar även en samhörighet med personen, vilket alltid är rätt.

Det andra du borde fundera på är vilket hälsningsord som passar dig som person. Ett enkelt “hej” är oftast att föredra, men du kan ta en risk om du så önskar. Det kan verka vara en liten detalj, men den detaljen kan vara avgörande i vilken bild du ger läsaren och som följd om du får jobbet du söker eller inte.

⚠️ Varning: Använd aldrig hälsningsfraser som är oseriösa, alltför intima eller olämpliga av liknande anledningar. Då är “hej” bättre.

Några exempel på hälsningsfraser som är bäst att undvika är följande:

 • Tja.
 • Tjena.
 • Hallojsan.
 • Tjolahopp.
 • God dag.
 • God kväll.
 • Bästa (namn).
 • Kära (namn).

personligt brev undersköterska

Steg tre – Skriv en stark inledning

När det väl är dags att påbörja skrivarbetet med ditt personliga brev, och du valt en lämplig hälsningsfras, så bör du börja med en noga uttänkt inledning. Inledningen ska fungera som en slags introduktion av dig själv och varför du är en god kandidat för tjänsten, vad du har för unika fördelar, hur tjänsten passar dig, och så vidare. Du kan därtill nämna var du fått höra talas om tjänsten och varför du söker den.

Så länge informationen väcker intresse, går rakt på sak, besvarar rekryterarens eller arbetsgivarens potentiella första frågor och snabbt visar vem du är, så är den värd att överväga till inledningen. Försök dock att uttrycka dig kortfattat, och att lämna detaljer och långa förklaringar till senare i det personliga brevet.

📌 Tips: Många företag och arbetsgivare uppskattar att du refererar till just dem redan i inledningen, så att de får se att du verkligen visar intresse för jobbet och deras arbetsplats.
⚠️ Varning: Var uppseendeväckande och unik, men undvik verka alltför privat eller avvikande. Det är trots allt ett professionellt dokument och en undersköterska måste kunna uttrycka sig lämpligt i professionella situationer.

Ett bra exempel på en inledning som följer råden ovan och som säkerligen kommer att väcka intresse hos rekryteraren eller arbetsgivaren är:

KORREKT
Jag är en undersköterska som för närvarande specialiserar mig inom demens, och jag är övertygad om att jag kommer att bli ett utmärkt tillskott på Brunnens Äldreboende Alingsås. Mina största drivkrafter är att möta människor och att skapa relationer, och mina styrkor ligger främst i mina praktiska förmågor, men dessutom i min empati, min lyhördhet och min samarbetsglädje. Det är något som säkerligen passar med er arbetsplats, ert arbetslag och inte minst era patienter.

Steg fyra – Fyll på med ytterligare relevant information

Efter inledningen kan du skriva ett par eller tre ytterligare sektioner med intressant och användbar information. Det kan till exempel handla om följande aspekter:

 • Kompetenser, kunskaper och färdigheter samt var/när du fick dem.
 • Tidigare anställningar, erfarenheter, utbildningar och liknande som varit givande för rollen du söker.
 • Tankar, värderingar och förhoppningar som du anser samspela med arbetsplatsen, arbetsgivaren eller rollen.
 • Personliga egenskaper, styrkor, drivkrafter och liknande som kan anses meriterande.
 • Ytterligare punkter som kan vara av intresse.
⚠️ Varning: Se till att du drar tydliga kopplingar till arbetsplatsen, arbetsgivaren eller rollen samt att du är specifik i det du anger. Det är till exempel inte intressant för rekryteraren att få läsa om ditt badmintonintresse om du söker ett jobb som undersköterska. Dock kan det vara spännande att få läsa om din fysiska uthållighet och ditt fokus som du fått av ditt badmintonintresse.

Ett bristande exempel på en sektion där kandidaten använder ett bristande språkbruk, är alltför privat och samtidigt intetsägande och dessutom knappt nämner något av värde, kan se ut som följande:

FELAKTIG
Jag har tre barn och dansar med dem varje morgon, vilket är det bästa jag vet. Jag älskar också att laga libanesisk mat, att plocka blommor och att lösa korsord. Men något jag aldrig vill göra i vardagen eller på min arbetsplats är att mata någon. Människor ska få äta själva, hur rörigt det än må bli. Det anser jag vara en grundläggande värdighet alla ska ha rätt till.

Avslutning

Innan du avslutar ditt personliga brev med en avskedsfras bör du ägna någon eller ett par meningar till att visa din tacksamhet, din iver och ditt engagemang för rekryteraren, samt att uppmana hen om att ta kontakt med dig eller att bjuda in dig till ett möte. Det rundar av brevet på ett fint sätt samtidigt som du får chansen att visa hur mycket du vill ha jobbet.

Ett bra exempel på en avslutning som följer råden ovan är:

KORREKT
Som avslutning vill jag tacka för att ni läst min ansökan och visat mig intresse. Jag väntar ivrigt på svar och hoppas att vi får träffas snart.
⚠️ Varning: Verka inte alltför angelägen eller tacksam i din avslutning så att du framstår som obehaglig eller falsk, utan förbli objektiv och formell i tonen. Det är en möjlighet för artigheter, inte för bedjanden.

Efter avslutningen bör du signera med en avskedsfras och ditt namn, och vi rekommenderar exempelvis:

 • Med vänlig hälsning.
 • Vänliga hälsningar.
 • Allt gott!
 • Tack!

Avskedsfraser som du bör undvika kan vara alltför intima, löjeväckande eller opassande, såsom följande:

 • Kram.
 • Må väl.
 • Tjenixen.
 • Hejdå.
 • Vi ses!

Steg fem – Kontrollera ditt personliga brev

Det sista som ska göras innan dess att du skickar in din ansökan är att kontrollera det personliga brevet gällande stavning, grammatik, tonalitet, och inte minst informationen. Det är nämligen viktigt att du alltid anpassar ditt personliga brev så att det passar jobbet du söker, vilket ju i detta fall är som undersköterska. Du måste uttrycka dig som en undersköterska och ange information som är relevant och meriterande för en undersköterska.

⚠️ Varning: Ditt personliga brev ska inte upprepa sådant som redan står i CV:t, vilket de flesta arbetsgivare läser först, så se till att informationen är ny. Det kan vara en god idé att lyfta fram och utveckla sådant som du endast nämnt i korthet i CV:t, men upprepa inget i större utsträckning än så.
📌 Tips: Ta gärna hjälp av en person du litar på när du ska läsa igenom och kontrollera ditt personliga brev. På så sätt får du dubbelt så många insikter i vad som behöver formuleras om, tas bort eller utvecklas.

personligt brev undersköterska

Sammanfattning: Skapa ett utmärkt personligt brev som undersköterska

Innan vi avslutar önskar vi få återupprepa de viktigaste punkterna vi lyft under artikelns gång, så att det blir tydligare för dig vad du alltid måste ha i åtanke när du ska skriva personligt brev på egen hand. Det underlättar även om du vill kunna återkomma till dem under senare skeden.

📌 Tips:

 • Anpassa ditt personliga brev efter det jobb du sökt, så att all information är relevant och riktar sig direkt till arbetsgivaren.
 • Använd ett språkbruk som är lämpligt för en undersköterska men som samtidigt kan lyfta fram din personlighet och få dig att verka minnesvärd.
 • Ladda ner en personligt brev-mall som matchar din CV-mall.

⚠️ Varningar:

 • Berätta aldrig om saker som är irrelevanta, inaktuella, falska, alltför privata, upprepande eller olämpliga av andra anledningar.
 • Var gärna personlig och lyft fram den du är som person, men rikta aldrig fokuset för långt ifrån ditt professionella jag. Det är trots allt ett professionellt dokument.
 • Akta dig för att berätta om egenskaper och

Hitta mer hjälpmedel hos oss

Vi hoppas att artikeln ovan hjälpte och gav dig de lärdomar du kan behöva i att skriva ett personligt brev själv – men om du önskar få extra hjälp så förstår vi det också. Kolla i så fall in vår hemsida där vi erbjuder gratis resurser som säkerligen kommer att underlätta arbetet att skapa en fullständig jobbansökan. Du kan till exempel använda vår personligt brev-byggare och vår CV-byggare och ladda ner en CV– eller personligt brev-mall gratis med all rights reserved.

Acceptera den hjälp som finns tillgänglig och skriv den bästa jobbansökan du kan tänka dig inför att du ska söka jobb redan idag. Lycka till!

personligt brev undersköterska

Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev som undersköterska

Fråga: Vilka personliga egenskaper ska man lyfta fram som undersköterska?

Svar: Några exempel på egenskaper som passar att nämna i ett personligt brev för en undersköterska kan vara ansvarstagande, noggrann, stresstålig, tålmodig, social, kommunikativ, samarbetsvillig, lösningsorienterad, optimistisk och lyhörd.

Fråga: Hur skriver man ett personligt brev för undersköterskeyrket?

Svar: Det finns inget rakt svar på hur du skriver ett personligt brev, oavsett vilket område du önskar jobba inom, utan du måste se till din situation och anpassa ditt brev efter den. Här gör du rätt i att fundera på din tidigare erfarenhet, dina personliga fördelar, dina mål och förhoppningar samt din koppling till jobbet och arbetsgivaren. Kom också ihåg att ditt personliga brev ska komplettera ditt CV, och att det därför måste anpassas efter det.