Öka dina jobbmöjligheter med ett välskrivet personligt brev för tandläkarassistent

En tandläkare och en tandhygienist måste ha särskilda meriter i form av utbildningar eller erfarenheter för att få söka lediga tjänster, men en tandläkarassistent måste inte ha kommit lika långt. Därför är det ett utmärkt jobb att ha på sidan av studierna eller som extrajobb om du intresserar dig för branschen och de spännande arbetsuppgifter som väntar där.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

För att kunna söka ett tandläkarassistentsjobb måste du däremot ha vissa saker avklarade, och en välskriven ansökan är ett exempel. I den borde såväl ett CV som ett personligt brev för tandläkarassistent ingå som kompletterar varandra för att ge rekryteraren eller en potentiell arbetsgivare rätt bild av dig och din karriärmässiga bakgrund. Brevet är särskilt viktigt i sammanhanget då det ger dig möjligheten att visa på dina personliga fördelar i relation till det formellare CV:t som endast listar dina meriter.

I denna artikeln önskar vi få vägleda dig genom arbetet att skapa ditt perfekta tandläkarassistent-personliga brev genom att bland annat behandla dessa punkter:

 • Ett personligt brev-exempel för tandläkarassistenter.
 • Hänvisningar till fler exempel och liknande hjälpsamma texter.
 • En kort genomgång i hur du bäst skapar en intresseväckande och inspirerande utsida till brevet.
 • Genomgående beskrivningar av hur varje sektion av det personliga brevet bör formuleras, med tillhörande exempel, tips och varningar.
 • Svar på några vanliga frågor om att söka jobbet som tandläkarassistent.

Table of Contents

Exempel på personligt brev för en tandläkarassistent eller tandsköterska

Amadeus Pritchett

Hej!

Jag har just avslutat min tandsköterskeutbildning och söker därför jobb runt om i Uppsala län där jag bor och vill få bo kvar. När jag såg att ni i Bålsta sökte hjälp via Folktandvårdens hemsida ville jag genast ta min chans då jag uppskattar den korta pendlingen och de möjligheter som väntar där. Jag har dessutom lång erfarenhet med patientbemötande och kontakt, vilket jag såg att ni efterfrågade specifikt, så vi kommer säkerligen att utgöra en utmärkt matchning.

Mina tidigare arbetslivserfarenheter består framför allt av kundservice i olika format, då jag arbetat inom telekom, på förskolor och som undersköterska på en vårdcentral. Det har givit mig kommunikationsfärdigheter som jag vet är ytterst viktiga i yrket som tandläkarassistent, och det kan därtill förberett mig på gott samarbete, höga tempon och att ständigt kunna lösa potentiella problem. Min bakgrund har dessutom varit utvecklande gällande mina tekniska färdigheter, vilket jag värderar högt.

Eftersom att jag varit simmare sedan barnsben har jag sedan länge haft kunskaper om och intresse för fysisk hälsa och hygien. Det väckte mina tankar om att arbeta inom vården initialt, och idag ser jag även fördelar i de fysiska styrkor som simningen bidragit till. Jag orkar hålla mig pigg och alert under långa perioder och jag har goda råd att ge angående att upprätthålla goda vanor som gynnar hygienen på olika sätt.

Jag hoppas att ni finner mig och min ansökan intresseväckande och att vi får träffas för en intervju inom kort. Slå gärna en signal när ni har ett svar att ge!

Tack snälla!

Amadeus Pritchett

Läs fler exempel och liknande användbara texter hos oss

Vi förstår om exemplet ovan inte passade just dig och din situation, eller om du vill läsa ytterligare exempel av andra anledningar. I så fall kan du ta en titt på vår hemsida. Där finns det massor av exempel, för såväl personliga brev som CV:n, som säkerligen kan ge dig inspiration inför ditt eget skrivarbete. Du kan exempelvis läsa vårt CV-exempel för tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, undersköterskor eller medicinska assistenter. Eller också kan du kolla in vårt exempel för studenter.

Du kan därutöver ta del av våra övriga lärorika texter som djupdyker i de olika delarna av att skapa en fulländad ansökan. De kommer i form av artiklar, guider och blogginlägg.

Personligt brev för tandläkarassistent

Börja med utsidan av brevet för att väcka intresse

När du känner dig redo för att arbeta med din egna ansökan bör du sätta igång med utsidan av det personliga brevet först. Den avgör nämligen ofta hur innehållet kommer att utformas då den bland annat avgör strukturen, längden och storleken på brevet. Utsidan, eller layouten som den också kallas, påverkar därtill det initiala intrycket som läsaren får vilket är ytterst viktigt att ha i åtanke.

Du som vill söka ett tandläkarassistentsjobb kan lägga extra fokus på layouten då du säkerligen kommer att ha en del konkurrens i ditt jobbsökande och därför måste fånga läsarens intresse direkt. Välj därmed gärna en layout som ser professionell och lämplig ut samtidigt som den sticker ut. Leta efter breda marginaler och avstånd, ett lättläst typsnitt, intressanta men avskalade designdetaljer och färgklickar i blåa toner.

⚠️ Varning: Akta dig för att smycka layouten alltför mycket då den ju fortfarande ska ingå i ett högst professionellt sammanhang. Layouten borde underlätta snarare än störa läsningen.
📌 Tips: Det är inte meningen att du ska skapa en bra layout själv, eller anställa dyr hjälp, utan du får gärna ladda ner en färdig mall istället. Våra mallar är exempelvis professionellt skapta och lämpar sig för de flesta yrkesområden och nivåer. De går även att specialanpassa så att de passar just dig och tandläkarassistentyrket. Mallarna är dessutom helt gratis och superenkla att använda.

Format och struktur

En aspekt som samspelar med såväl layouten som innehållet är ditt personliga brevs struktur och format. Gällande formatet är det viktigast att du har tillräckligt breda marginaler, lämpliga typsnitt i en lagom storlek och att brevet har en längd på en halv till en hel A4-sida.

Strukturen på brevet erbjuder inte heller särskilt många val då det finns en traditionell, logisk och förväntad struktur som passar de personliga breven bäst. Den strukturen ser ut som följande:

 • Rubrik eller sidfot med namn och eventuell yrkestitel.
 • En hälsningsfras med läsarens namn.
 • En inledning.
 • Ytterligare två till fyra mer ingående sektioner.
 • En avslutning.
 • En avskedsfras följt av en namnteckning.
⚠️ Varning: Om du väljer att avvika från formatet eller strukturen ovan riskerar du att verka rörig eller till och med olämplig, vilket ju vore förödande för en tandläkarassistent. Så var varsam i hur du ordnar upp brevet.

Språkbruk

En sista aspekt du bör ägna lite omtanke åt innan du skriver innehållet av brevet är vilket språkbruk du vill använda. Det samspelar också med både innehållet och layouten och är avgörande för det intryck du kommer att ge läsaren.

Brevet borde, som namnet indikerar, vara personligt och visa vem du är, men det ska samtidigt hålla en professionell ton. Fokuset bör därför alltid hamna på dig som arbetare och inte riktas mot ditt privata jag. Försök dock att visa dina fördelaktiga sidor, som att du är positiv, ödmjuk och objektiv. På så vis framstår du som en bra arbetskollega och assistent.

För att verka extra kompetent i din yrkesroll måste du därtill skriva korrekt, utan slarvfel eller liknande misstag, samt kortfattat och enkelt så att brevet förblir lättläst. Välj dessutom gärna att använda ord och begrepp som är branschenliga för att få läsaren att associera dig med tjänsten redan innan du gått vidare i rekryteringsprocessen. De orden kan i detta fall exempelvis inkludera följande:

 • Tänder.
 • Oral vård.
 • Munhälsa.
 • Patienter.
 • Bemötande.
 • Samarbete.
 • Assistans.
 • Intresse.
📌 Tips: Om du vill få brevet att sticka ut och fungera extra fördelaktigt kan du dessutom anpassa ditt språk för att passa in på arbetsplatsen eller företaget du söker dig till. Kolla in jobbannonsen eller företagets hemsida för att få inspiration!

Personligt brev för tandläkarassistent

Inled skrivarbetet med dig själv och läsaren

Det första du behöver skriva i brevet är ditt namn, precis som i andra första möten. Det kan du antingen göra i en rubrik eller som en sidfot högst upp i dokumentet, och om du vill kan du även inkludera din yrkesroll eller titel. På så vis presenterar du dig själv på ett lämpligt sätt för läsaren, vilket kan kännas inbjudande och trevligt samtidigt som det ju lyfter fram din främsta identitetsmarkör.

Därefter är det dags att hälsa läsaren välkommen, och det gör du på bästa sätt genom att framföra en lämplig hälsningsfras följt av läsarens namn. Ett vanligt “hej” passar oftast bäst då det är enkelt och förväntat i ett så pass professionellt sammanhang. Övriga alternativ kan lätt verka för intima, informella eller rent av löjeväckande. Här är några exempel som du bör se upp för:

 • Käraste (namn),
 • Bästa (namn),
 • Var hälsad (namn),
 • Angenämt!
 • Hallå!
 • Tjenare!
📌 Tips: Du kan nästan alltid hitta namnet på läsaren, vilken kommer att vara den ansvariga rekryteraren eller arbetsgivaren, i jobbannonsen eller liknande. I övriga fall är det bäst att exkludera namnet så att du inte råkar skriva fel.

Skriv en inledning

När du är nöjd med hälsningen är det dags att påbörja brevets brödtext, och det i form av en inledning. Inledningen bör vara mellan tre och fyra meningar lång och ha som funktion att fånga läsarens uppmärksamhet och intresse. Du behöver inte ägna utrymme åt att presentera dig själv i form av namn, ålder, bostadsort eller liknande, utan gå hellre rakt in på vem du är i ett professionellt sammanhang.

Ett sätt att komma igång med inledningen och hålla ett bra fokus kan vara att besvara läsarens potentiella initiala frågor. De kan exempelvis inkludera dessa:

 • På vilket sätt är du rätt person för tjänsten?
 • Varför söker du jobbet i fråga?
 • Varför vill du arbeta på just vårt företag eller arbetsplats?
 • Hur och var hörde du talas om den lediga tjänsten?
⚠️ Varning: Håll dig kort och koncist, och spara detaljer och längre utläggningar till de övriga sektionerna i brevet. Inledningen ska trots allt bara vara en kort förhandstitt.
📌 Tips: Du får gärna ange namnet på företaget eller arbetsgivaren redan i inledningen då det visar att du är påläst om rollen och anpassat brevets innehåll efter den.

Ett exempel på en lyckad inledning för en tandläkarassistent kan se ut som följande:

KORREKT
Med endast ett år kvar på tandhygienistprogrammet men med en lång erfarenhet som undersköterska kan jag säkerligen bli en utmärkt tandläkarassistent. Jag bor i närområdet och såg därför på fönstret av er klinik att ni söker assistenter, och tänkte genast att jag var rätt person för jobbet då närheten till kliniken innebär en större flexibilitet. Mina kommunikations- och samarbetsförmågor är dessutom dokumenterat goda och jag är en fena på patientbemötande, så jag kan säkerligen bidra med ett och annat.

Personligt brev för tandläkarassistent

Fyll brevet till bredden med meriterande information

Som vi redan pekat på räcker inte inledningen i sig, utan du måste även följa upp med ytterligare sektioner som kan behandla all din meriterande information på djupet. Varje sektion borde dock hållas till tre eller fyra meningar och handla om varsina ämnen som beskriver din karriärmässiga bakgrund och dina professionella fördelar. Några exempel på vad du kan behandla i sektionerna kan vara:

 • Tidigare erfarenheter och hur de varit givande för dig.
 • Kompetenser och kunskaper samt när och hur du fått dem.
 • Främsta styrkor, drivkrafter och egenskaper samt hur de passar in på jobbet.
 • Värderingar, åsikter och tankar samt hur de samspelar med företaget eller den lediga tjänsten.
 • Övriga personligare erfarenheter som varit givande i din karriärmässiga utveckling.
⚠️ Varning: Många arbetsgivare och rekryterare menar att det är olämpligt att ange alltför privat information i det personliga brevet, men vi vill påstå motsatsen så länge du följer vissa riktlinjer. Om du kan koppla den personliga informationen till ditt yrkesliv kan den nämligen agera som fördel, då den kan få dig att verka unik och ange en extra merit.
📌 Tips: Om du vill imponera på eller framstå som att du passar in på företaget extra väl kan du anpassa innehållet i sektionerna efter vad som efterfrågas i jobbannonsen eller på företagets hemsida.

Ett bristfälligt exempel på en sektion för tandläkarassistenter lyfter fram privat information på ett felaktigt sätt och använder samtidigt bristande språkbruk med negativa konnotationer. Det kan se ut som följande:

FELAKTIG
När jag var liten lekte jag ofta tandläkare med mina syskon och kompisar, och det väckte ett starkt intresse hos mig. Det har varit mitt drömjobb sedan dess, även under perioder när jag varit lite äcklad av munhålan och tänder rent generellt, och idag har jag inga tvivel kvar. Mina problem med närhet till människor och deras orala hygien har försvunnit och jag är redo att ta mig an min dröm.

Runda av ditt personliga brev med en avslutning

Om du tycker dig fått med all spännande och meriterande information om dig själv som yrkesperson, samt hur väl du passar in på företaget eller tjänsten du söker, så är det dags att runda av det personliga brevet. Det gör du genom att formulera en avslutande sektion på ett par korta meningar som tackar läsaren för visad uppmärksamhet, som visar ditt engagemang för rollen i fråga, och som uppmanar läsaren till att ta kontakt med dig.

Uppmaningen om att ta kontakt kan i vissas ögon verka onödig eller krävande, men om du skriver den på rätt sätt kan den vara en av de viktigaste delarna av brevet. Det kan nämligen påminna läsaren, och vända hen i rätt riktning, att just du är värd att överväga för tjänsten.

⚠️ Varning: Akta dig för att ställa krav och ta inte ut några vinster i förskott, utan förbli ödmjuk och objektiv även i avslutningen. Men försök att samtidigt undvika att verka bedjande!

Här kommer ett utmärkt exempel på hur en avslutning kan se ut för en tandläkarassistent:

KORREKT
Tack för att ni läst min ansökan och att ni potentiellt finner mig intressant. Jag väntar med hopp och iver på ert samtal!

Avskedsfras och namnteckning

Aspekten som slutligen sätter punkt för det personliga brevet, och som därför placeras efter avslutningen, är avskedsfrasen. Den behöver inte ange läsarens namn, eftersom att det redan blev etablerat i hälsningsfrasen, och eftersom att den ska efterföljas av ditt namn i form av en namnteckning. Dock behöver avskedsfrasen vara professionell, seriös och visa att du fortsatt är rätt person för jobbet. Välj därför endast en lämplig fras såsom:

 • Vänliga hälsningar,
 • Med vänlig hälsning,
 • Hälsningar,
 • Många hälsningar,
 • Allt gott!
 • Tack!
📌 Tips: Kom ihåg att ange din namnteckning efter avskedsfrasen då det påminner läsaren om vem som skrivit brevet och vem all information handlade om. Det gör dig extra minnesvärd!

Personligt brev för tandläkarassistent

Sammanfattning: Öka dina jobbmöjligheter med ett välskrivet personligt brev

Avslutningsvis önskar vi nu få återupprepa de främsta tipsen och varningarna vi angett under artikelns gång. På så vis blir det tydligare vad du behöver ha i åtanke om du ska skriva ett lyckat personligt brev som passar tandläkarassistenter.

📌 Tips:

 • Ladda gärna ner en färdig mall så att din layout ger ett så bra första intryck som möjligt och så att du sticker ut.
 • Använd ett format, struktur och språk som lämpar sig för tandläkarassistentjobbet för att framstå som extra kompetent, kvalificerad och tilltalande.
 • Ta inspiration från vad företaget eller arbetsgivaren efterfrågar i jobbannonsen och använd det i brevet för att visa att just du är rätt kandidat.
 • Försök att sticka ut och verka unik på flera sätt så att du blir minnesvärd och ihågkommen senare i rekryteringsprocessen.

⚠️ Varningar:

 • Skriv varken för långt eller för kort, utan håll brevet mellan en halv och en hel A4-sida.
 • Undvik att ange information som är alltför privat, uppenbar, oseriös, falsk, upprepande, irrelevant eller olämplig på andra sätt. Spara hellre utrymme till faktiskt intressant information!
 • Var inte rädd för att implementera personlig information som gör dig unik och intressant, så länge du behåller ett professionellt fokus.

Få ytterligare stöd med våra resurser

Det är fullt förståeligt om du tycker dig behöva ytterligare hjälp och stöd i att skapa en fördelaktig ansökan med alla tillhörande dokument, och om så är fallet kan du söka dig vidare till vår hemsida. Läs gärna våra lärorika och inspirerande texter och ta del av våra praktiska resurser. Du kan exempelvis ladda ner våra mallar eller använda vår superenkla och snabba personligt brev- eller CV-byggare.

Se till att använda den hjälp som erbjuds och se därmed till att just din ansökan blir den bästa i bunten av alla kandidater. Lycka till!

Personligt brev för tandläkarassistent

Vanliga frågor och svar om att söka jobb som tandläkarassistent

Fråga: Vilken lön ska jag be om som tandläkarassistent eller tandsköterska?

Svar: Du bör aldrig ange ett löneförslag redan i din ansökan, men om frågan kommer upp i intervjun eller i den övriga rekryteringsprocessen så är det bra att känna till att snittlönen för en tandsköterska eller tandläkarassistent ligger på mellan 28 000 och 34 000 kronor per månad.

Fråga: Måste jag vara färdigutbildad innan jag söker jobbet som tandläkarassistent?

Svar: Nej, en tandläkarassistent eller tandsköterska behöver inte vara utbildad för att få jobbet, då yrkestiteln inte är skyddad eller kräver någon viss licens, men däremot kan det ses som en merit då en utbildning ger värdefull kunskap. En god idé kan vara att berätta hur långt du kommit i din utbildning i brevet, så att läsaren får en bra bild av din kompetensnivå.