Komplettera ditt CV genom att skriva ett personligt brev för bokföringsassistent

Ekonomiska yrken såsom bokföringsassistent, eller redovisningsassistent som det också kallas, har stora ansvar och breda uppgifter då de hanterar ekonomin och ekonomiska frågor på företag, föreningar eller dylikt. Därför krävs det ofta särskilda kunskaper, kompetenser och erfarenheter för att få sådana jobb, och dessa måste presenteras tydligt i en jobbansökan.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

En fulländad jobbansökan innehåller ditt CV som ger en konkret och koncist överblick över din karriärmässiga bakgrund, och ditt personliga brev som snarare går in på djupet och ger läsaren en bild av dig som arbetare. I denna artikel kommer vi att guida dig genom arbetet i att skapa ett personligt brev för bokföringsassistent så att du får alla möjligheter att imponera på läsaren och därmed öka dina chanser att få det lediga jobbet.

Vi kommer bland annat att behandla dessa punkter:

 • Ett tydligt personligt brev-exempel för bokföringsassistenter.
 • Hänvisningar till fler exempel och andra lärorika hjälpmedel.
 • Genomgångar i hur du skapar en lämplig utsida till brevet så att du ger läsaren ett gott första intryck.
 • Mer omfattande genomgångar i hur varje del av brevet bör formuleras så att du får utrymme till alla dina meriter och fördelar.
 • Svar på vanliga frågor om att ansöka om jobbet som bokföringsassistent.

Table of Contents

Exempel på personligt brev för bokföringsassistenter

Vilhelmina Westerberg

Hej Sofia Lidenhed!

Som nyinflyttad till Karlstad söker jag med ljus och lykta efter jobb som bokföringsassistent i den privata sektorn, och därför kändes det ytterst lägligt när jag såg jobbannonsen från er på Calvinia Invest på min tidigare arbetsplats. Jag har många års erfarenhet inom bokföringsassistentyrket och ekonomyrket rent generellt, och jag har arbetat inom både offentlig och privat sektor med allt ifrån att sälja ekonomiska tjänster till kunder till att bokföra och redovisa ekonomin för större företag. I framtiden hoppas jag få arbeta med bokföring och administration i större utsträckning, då det är i sådana arbetsuppgifter jag får använda mina främsta styrkor.

I början av min karriär presterade jag framför allt i form av min strukturella jargong, min noggrannhet och min talang med siffror. Sedan dess har jag dock utvecklat användbara kommunikativa kunskaper och en vana i praktiska metoder och tekniska program som jag idag ser som mina största fördelar. Jag uppskattar att kunna optimera arbetet med tekniska lösningar och på så vis kombinera den mänskliga flexibiliteten med den felfria tekniken.

Det jag söker i en framtida arbetsroll och på en framtida arbetsplats är framför allt ett högre tempo med spännande uppgifter och många möten med inspirerande medarbetare och kunder. Jag drivs av att få samarbeta med och assistera mina medmänniskor då jag har sett att det ger tydliga resultat i form av min personliga och karriärmässiga utveckling. Jag är dessutom spänd på att få ställas inför utmaningar då det sporrar mig i mitt arbete och får mig att lämna jobbet varje dag med en känsla av “jag gjorde det”.

Nu vill jag tacka för visad hänsyn och uttrycka mitt hopp om att ni finner mig och min ansökan intressant. Jag ser fram emot att få höra från er inom en snar framtid, när ni har ett svar att ge.

Allt gott!
Vilhelmina Westerberg

personligt brev för bokföringsassistent

Sök efter ytterligare inspirerande exempel och lärorika hjälpmedel

Exemplet ovan kanske inte var optimalt för just dig och din situation, och då förstår vi om du önskar få läsa ytterligare relevanta sådana. På vår hemsida hittar du fler exempel på personliga brev och CV-exempel som kan vara av intresse, varav några kan vara för revisorer, ekonomiassistenter, sekreterare och administratörer. Om du söker jobbet utomlands kan du därtill ta del av vårt CV-exempel på engelska.

Förutom exempel erbjuder vi även lärorika texter i form av bland annat blogginlägg, artiklar och guider. De behandlar olika aspekter av att söka jobb eller att skapa en fulländad och lyckad ansökan, och kan därför vara till stor hjälp.

Skapa ditt personliga brev från utsidan först

Nu är det dags för dig att påbörja ditt egna personliga brev, och det gör du bäst via utsidan. Det är nämligen utsidan, eller layouten som den snarare kallas, som läsaren noterar allra först och som formar hens första intryck av dig, så det är ett viktigt steg att ägna både tanke och tid åt. Layouten kan därtill påverka innehållet, eller texten, i brevet, så det är absolut ett bra första steg.

Layouten behöver inte nödvändigtvis vara något särskilt med färger, spännande detaljer och estetiska designmoment, men däremot bör den väcka läsarens intresse och sticka ut ur mängden. För en ekonomiassistent eller bokföringsassistent kan detta exempelvis innefatta raka linjer, en särskilt utformad rubrik, en tunn bård runt dokumentet eller liknande. Kom bara ihåg att hålla layouten professionell och i enlighet med det logiska och i många fall strukturellt strikta yrket!

📌 Tips: Ladda gärna ner en färdig mall till brevet, precis som du gjorde till ditt CV, då en sådan erbjuder en garanterat lyckad layout helt utan kostnad. På vår hemsida finns det mallar som passar alla dokument i en ansökan, så vår rekommendation är att du använder samma mall till samtliga dokument – brev och CV.

Format och struktur

Något som därtill behöver checkas av innan du skriver innehållet till brevet är vilket format och struktur det ska ha. När det gäller formatet handlar det främst om längden, vilken bör vara mellan en halv och en hel A4-sida, och att använda ett lagom stort och lättläst typsnitt, breda marginaler och luftiga styckeavstånd.

När det gäller strukturen på brevet så vill vi främst gå in på ordningen av de olika sektionerna, då det är huvudnyckeln till ett bra flöde och en klar röd tråd i texten. Vi rekommenderar följande:

 • Rubrik med namn och yrkesroll.
 • Hälsningsfras.
 • Inledande sektion.
 • Några ytterligare sektioner med varsina innehåll.
 • Avslutande sektion.
 • Avskedsfras och underskrift.
⚠️ Varning: Försök att inte avvika från den föreslagna strukturen ovan alltför mycket då det kan försvåra läsningen och förvirra läsaren. Det finns andra sätt att sticka ut och sätta en personlig prägel på, trots allt.

Språkbruk

Den sista aspekten du behöver ägna lite åtanke innan du påbörjar skrivprocessen är vilket språkbruk du ämnar använda i brevet. Det är inte lika viktigt för en bokförings- eller ekonomiassistent som för många kommunikativa eller pedagogiska yrken, men det är ändå en aspekt som påverkar läsarens intryck och som visar vem du är i din yrkesroll.

För det första bör brevet ha en personlig prägel, som namnet indikerar, så försök att lyfta fram din personlighet redan i språket. Det kan också vara en bra idé att uttrycka dig positivt, objektivt och ödmjukt för att undvika att verka skrytig, arrogant eller negativ på andra vis.

För det andra bör brevet illustrera hur kapabel och kompetent du är i ditt yrke, och därför är det viktigt att du skriver en helt korrekt text utan slarvfel, talspråk eller andra misstag. Du bör därtill alltid hålla ett professionellt fokus, oavsett om du behandlar privata ämnen eller inte, för att visa att du kan anpassa språk efter situation och alltid förbli professionellt i ditt arbete. Sedan kan du dessutom få läsaren att associera dig med tjänsten genom att använda ord och begrepp som är bransch- och yrkesenliga som exempelvis:

 • Bokföring.
 • Ekonomi.
 • Utgifter.
 • Inkomster.
 • Struktur.
 • Administration.
 • Matematik.
 • Budget.
⚠️ Varning: Kom ihåg att ett korrekt och professionellt språk inte är lika med ett avancerat sådant, utan håll alltid texten kort och lättläst så att läsaren kan ta sig an brevet utan minsta lilla problem.

personligt brev för bokföringsassistent

Börja brevet med läsaren och dig själv

När det äntligen är dags för dig att skriva innehållet i brevet bör du börja från början, för att på så vis undvika upprepningar och lättare få till ett bra flöde i texten. I detta fall utgör början ditt namn, precis som i CV:t och i andra första möten med en arbetsgivare eller rekryterare, och därför bör du skriva det tillsammans med din yrkesroll eller titel i en rubrik eller som en sidfot högst upp högst upp i dokumentet.

Efter att du presenterat dig själv är det dags att hälsa läsaren välkommen, så att du skapar en god gemenskap mellan er och riktigt bjuder in läsaren in i brevet. Det bästa och lättaste sättet att lyckas med detta är att skriva ett enkelt “hej” följt av läsarens namn.

⚠️ Varning: Namnet ska alltid vara på den ansvariga rekryteraren eller arbetsgivaren, och aldrig på företaget eller liknande. Så se till att du hittar rätt namn, annars är det bättre att exkludera det helt och hållet.

Andra alternativ på hälsningsfraser passar sällan på den svenska arbetsmarknaden år 2022, då de lätt kan uppfattas som för intima, löjeväckande, för specifika eller olämpliga på övriga sätt. Några sådana exempel kan vara:

 • Kära (namn),
 • Ärade (namn),
 • Välkommen (namn)!
 • God dag (namn)!
 • Tjenare!
 • Hallå där!

Inledning

Nästa sektion inleder själva brödtexten och har en mycket viktig funktion då den ska väcka läsarens intresse, hinta om vad som komma skall i det resterande brevet samt besvara läsarens initiala frågor. Sådana frågor styr innehållet av inledningen och brukar bland annat innefatta följande exempel:

 • Vem är du i din yrkesroll?
 • Varför söker du tjänsten?
 • Varför önskar du få jobba på arbetsplatsen eller företaget i fråga?
 • Hur hörde du talas om just vår lediga tjänst?
⚠️ Varning: Försök att ange så mycket information som möjligt med var även mån om att hålla sektionen kort och koncist, så undvik att gå in på detaljer. Tre eller fyra meningar brukar vara lagom för att inte riskera att tappa läsarens uppmärksamhet.
📌 Tips: Det kan vara en god idé att nämna den specifika arbetsplatsen eller företaget redan i inledningen för att visa läsaren att du anpassat ditt brev efter rollen i fråga och att du samtidigt känner till vad de står för och hur du kan passa in.

Ett bra exempel på en inledning som följer råden ovan och som bör kunna väcka läsarens initiala intresse kan likna följande:

KORREKT
Efter fyra år på samma jobb för ett privat och vinstdrivande företag är jag redo att ta mig an nya utmaningar som går i enlighet med mina främsta styrkor, och det tror jag att ni på Nacka kommun kan erbjuda. Jag såg er annons på Nackas hemsida och tänkte direkt att jag var rätt person för jobbet med min specialkompetens inom bokföring och bokslut samt med min önskan om att få bidra till min hemkommun på ett konkret sätt. Jag är därtill en fena på att optimera budgetar, att införa struktur på arbetsplatser och inte minst att lösa oförväntade problem.

Fyll brevet med spännande information om din bakgrund och framtid

Precis som i inledningen så bör du även i det fortsatta brevet hålla informationen kort och koncist, men samtidigt erbjuda så mycket information som möjligt. Du bör nämligen inkludera mellan ett par och fyra ytterligare sektioner som alla innehåller tre eller fyra meningar och som behandlar olika ämnen eller aspekter. På så vis håller du brevet tydligt strukturerat och lättläst, samtidigt som du får utrymme att berätta om sådant som får dig att sticka ut och verka extra kvalificerad för det jobb du söker.

Några exempel på vad du kan behandla i de nästföljande sektionerna kan vara:

 • Tidigare erfarenheter och vad de givit dig i din karriär.
 • Kompetenser, lärdomar och dylikt samt när eller hur du fått dem.
 • Styrkor, drivkrafter och egenskaper samt hur du använder dem i ditt yrke.
 • Tankar, åsikter och värderingar samt hur de passar in i det jobb du söker.
 • Eventuella personliga erfarenheter och hur de spelat in i din karriärmässiga utveckling.
📌 Tips: Sök gärna efter inspiration till vad brevet bör innehålla i jobbannonsen eller på företagets hemsida, då det oftare än inte står angivet precis vad de är ute efter och vad de önskar få läsa om.
⚠️ Varning: Det är sällan fel att behandla privata erfarenheter eller aspekter varken i CV:t eller brevet, så länge du håller ett professionellt fokus och alltid kopplar informationen till din karriär. Så se till att du inte glider in alltför mycket på privata detaljer, då läsaren ju önskar få veta vem du är i ditt yrke, och inte i ditt privatliv.

Ett bra exempel på en sektion som behandlar privata aspekter men på ett professionellt sätt kan likna detta:

KORREKT
Mina tidigare erfarenheter på arbetsmarknaden är relativt begränsade men jag är trots det erfaren då jag, under i princip hela min utbildning, varit budgetansvarig och kassör för elevrådet och studentkåren. Jag har därtill haft kortare kassajobb och tagit stort ekonomiskt ansvar för ett antal fritidsföreningar jag varit medlem i. Mitt omåttliga intresse för struktur och olika ekonomier har dessutom målat min vardag på flera sätt.

personligt brev för bokföringsassistent

Avsluta brevet med en god ton

Om du anser att dina sektioner är fulländade och berättar om alla dina meriter och yrkesmässiga fördelar så är det hög tid att runda av brevet, och det gör du bäst med en avslutande sektion. Den behöver inte vara lika lång eller omfattande som de ovanstående sektionerna, utan det räcker oftast med ett par korta meningar.

Den avslutande sektionen bör innehålla ett tack till läsaren, för att hen ägnat brevet och din övergripande ansökan uppmärksamhet och för att hen möjligtvis överväger dig för det jobb du ska söka, och en uppmaning till att ta kontakt med dig inom kort. Du behöver alltså inte komma med någon ny information eller liknande.

⚠️ Varning: Kom ihåg att hålla språket professionellt och objektivt även i avslutningen, så ställ inga krav eller ta inte ut några vinster i förskott. Men var heller inte bedjande eller överdrivet blygsam.

En avslutning som misslyckas med språket och omfattningen, och som inte passar i brevet för en bokförings- eller ekonomiassistent kan likna följande:

FELAKTIG
Tack för att ni tagit er tiden att läsa min ansökan och för att ni inser att jag är en perfekt kandidat för att få jobba hos er. Hör helst av er med svar inom en vecka, och låt inte chansen att anställa mig glida er ur händerna!

Avskedsfras

Nu återstår bara en liten, men viktig, detalj i brevet – nämligen avskedsfrasen följt av din underskrift. Avskedsfrasen sätter nämligen punkt för innehållet samtidigt som den leder ögat vidare till ditt namn på ett naturligt sätt, vilket är betydande då läsaren säkerligen behöver påminnas om vem hen läst om.

Precis som för hälsningsfrasen är det dock av högsta vikt att avskedsfrasen är väl utvald och professionell, då den avgör läsarens sista intryck av dig. Välj därför helst någon av följande alternativ:

 • Allt gott!
 • Tack!
 • Med vänlig hälsning,
 • Vänliga hälsningar,
 • Hälsningar,

Några exempel på avskedsfraser som inte lämpar sig i sammanhanget, vare sig för en ekonomiassistent eller något annat yrke, kan vara:

 • Kramar,
 • Varma hälsningar,
 • Ha det så bra!
 • Tjillevippen!
 • Vi ses på intervjun!
📌 Tips: Låt fokuset bestå på just ditt namn genom att exkludera läsarens namn i avskedsfrasen. Det räcker att du angav det i hälsningsfrasen, trots allt!

personligt brev för bokföringsassistent

Sammanfattning: Komplettera ditt CV genom att skriva ett personligt brev för bokföringsassistenter

Innan du ger dig på att skapa en jobbansökan på egen hand, med alla tillhörande dokument, rekommenderar vi dig att ta en extra titt på de tips och varningar vi angett under artikelns gång. På så vis blir det lättare för dig att undvika de vanligaste misstagen och komma ihåg de bästa råden.

📌 Tips:

 • Ladda alltid ner en färdig mall så att brevet får en lämplig layout som ger ett gott och enhetligt intryck.
 • Anpassa såväl formatet och strukturen som språkbruket för att framstå som extra tilltalade, kvalificerad och kompetent redan från början.
 • Implementera gärna aspekter du hittar från jobbannonsen eller företagets hemsida i brevet och få därmed läsaren att förstå att du passar in på det sökta jobbet.
 • Kom ihåg att sticka ut och verka unik för att bli ihågkommen under senare skeden av rekryteringsprocessen.

⚠️ Varningar:

 • Ödsla inte utrymme eller tid på att ange information som läsaren inte vill veta av, som exempelvis är uppenbar, upprepande, irrelevant, inaktuell, för personlig eller falsk.
 • Vilseleds inte av brevets namn utan håll alltid ett professionellt fokus i texten, och framför allt när du anger information som kan anses privat.
 • Glöm inte att ange sådant som du anser viktigt och spännande, oavsett om läsaren specifikt efterfrågar det eller inte, då det kan ge dig extra meriter.

Få mer hjälp hos oss

Det är aldrig lätt att få till en fulländad ansökan som du är helt nöjd med, så vi förstår om du önskar få ytterligare hjälp än den du fått i artikeln ovan. Kanske vill du läsa fler inspirerande exempel eller lärorika texter, eller använda verktyg och resurser såsom mallar eller en CV-byggare? I så fall kan du klicka dig vidare till vår hemsida där du hittar allt det och mycket mer.

Vässa dina kunskaper med oss och skapa den bästa jobbansökningen du kan redan idag, så ska du se att nästa jobb blir ditt. Lycka till!

personligt brev för bokföringsassistent

Vanliga frågor och svar om att ansöka om jobbet som bokföringsassistent

Fråga: Är det bättre att kalla sig för ekonomiassistent eller bokföringsassistent i brevet?

Svar: Eftersom att jobbet som som bokföringsassistent har mer specifika och specialinriktade arbetsuppgifter än en ekonomiassistent är det ofta bättre att kalla sig för bokföringsassistent om jobbet du söker efterfrågar förmågor inom bokföring och liknande. Regel nummer ett är dock att alltid hålla yrkestiteln så nära sanningen som möjligt i såväl brevet som CV:t.

Fråga: Vilka egenskaper är bra att ange när jag söker jobbet som bokföringsassistent?

Svar: Bokföringsassistents-brevet bör framför allt ange egenskaper och mjuka kompetenser såsom strukturerad, ordningsam, logisk, målmedveten, resultatdriven, lösningsorienterad, självständig och inte minst noggrann. Du borde därtill ange intressen inom ekonomi, siffror och liknande.

Exempel på personligt brev för biträdande revisor

skriva ett personligt brev till en biträdande revisor Personligt brev för revisorsassistent mallar
sök personligt brev för bokföringsassistent ladda ner personligt brev för bokföringsassistent