Hur du ska skriva ditt militär CV för att det ska bli riktigt framgångsrikt och vinnande

Vill du söka ett jobb inom militären? Då gäller det att du också har ett välskrivet och intressant CV. Du som sällan har skrivit ett CV förut lär dock ha lite problem med hur du ska gå tillväga för att skriva ett så pass bra CV. Att skriva riktigt bra CV:n tar tid att lära sig, precis som allting annat.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Men som tur är så behöver du inte oroa dig över att du inte är så duktig på att skriva CV:n. Vi är experter på det och ska dela med oss av våra tips och exempel i den här guiden. Förhoppningsvis kommer det att kännas klarare efter att den här guiden är slut.

Militär CV

Table of Contents

Vad innebär ett yrke inom militären?

Om du säger att du vill jobba inom militären så är det nog ett väldigt brett begrepp för många. Det är för att det finns väldigt många olika yrken inom just militären och dessa kan se väldigt olika ut. Kanske vill du jobba i fält med ett mer praktiskt och fysiskt yrke, eller så jobbar du med något administrativt eller juridiskt yrke inom militären.

Det finns alltså ganska många yrken att välja mellan och när du söker till just ditt jobb eller yrke så är det viktigt att du baserar CV:t på just det yrket som du söker. Om du söker ett yrke som är i fält eller fysiskt så är det viktigare att fokusera på dina praktiska kompetenser och erfarenheter. Alltså vad du har gjort i ditt yrkesliv och vad du har för fysik. Om du tidigare har sportat är det t.ex. väldigt viktigt att nämna. Alla uppdrag där du varit någon form av ledare eller chef är också viktigt att ta med eftersom att det visar att du kan gå in i en sådan roll inom militären också.

Militär CV

Om du istället söker ett jobb som är lite mer mot det administrativa hållet så bör du här istället fokusera på din utbildning och de tekniska delarna av din kompetens. Har du erfarenhet inom just ditt yrke är det dock relevant att nämna. Vad du dock inte bör nämna är eventuella sporter som du har hållit på med etc. Det är inte lika relevant i en administrativ tjänst då du inte utför något fysiskt arbete där.

Krävs det någon speciell utbildning för att få anställningen inom militären?

Vad du behöver ha för utbildning för att få jobb som en militär beror helt och hållet på vad för yrke som du söker. Om du söker en civil tjänst så behöver du inte ha någon militärutbildning, men du behöver ha en utbildning inom det ämnet som du ska jobba inom. Det kan t.ex. vara en ekonomisk, administrativ eller juridisk utbildning.

Om du istället ska jobba som militär som inte har en civil befattning, alltså ska vara ute i tjänst så behöver du minst ha en grundläggande militär utbildning. Du behöver ha gjort värnplikten med andra ord. Det är oftast det som är den mest grundläggande utbildningen. Beroende på vad för yrke som du är intresserad av så kan du dock behöva ha läst fler utbildningar, som t.ex. officerutbildning. Alla dessa utbildningar som du kan tänkas behöva finns försvarshögskolan i Stockholm.

Militär CV

Några tips på hur man som militär bör skriva sitt CV

Med just de här tipsen kommer vi att fokusera på militärer som söker jobb i fält och alltså har väldigt fysiska arbeten. Om du istället vill söka en civil tjänst kan du istället kolla på alla de guider som vi har gjort inom respektive yrke (t.ex. guider för civilekonomer, jurister eller administrativ personal).

Tänk på att skriva till din framtida arbetsgivare

När du skriver ditt CV är det viktigt att du tänker på att verkligen sätta in dig i din framtida arbetsgivares “hjärna” och försöka skriva ett CV som denne är intresserad av. Det kan naturligtvis vara svårt att veta exakt vad den arbetsgivaren är intresserad av, men du kan ha som utgångspunkt är att bara ta med relevant information och hålla CV:t kort.

Det är svårt att veta exakt vad alla individuella arbetsgivare har som krav och önskemål, men något som alla troligtvis har gemensamt är att de inte vill spendera för lång tid på att skriva CV:t. Det bör du ta fasta på när du skriver ditt CV och du bör försöka skriva ett CV som enbart tar med det mest relevanta om dig. Runt 1 till 2 sidor fungerar bra och ta bara med information som stärker bilden av att du bör få jobbet som du söker.

Militär CV

Ta med om du gjort värnplikt och din tidigare utbildning

Det är också viktigt att du tar med om du gjort värnplikten och all annan militär utbildning som du genomgått. Eftersom att du söker en tjänst inom militären så är all utbildning inom militären som du gjort väldigt relevant. Det visar för din framtida arbetsgivare att du har relevant och praktisk erfarenhet av det som de letar efter.

Fokusera på dina praktiska kompetenser och erfarenheter istället för betyg

I samma anda bör du även främst fokusera på den praktiska erfarenheten och kompetenserna som du har. Eftersom att du ska jobba inom ett fysiskt yrke så är det inte så relevant vad för betyg som du hade i grundskolan. Se därför till att främst fokusera på dina fysiska egenskaper och ev. dina kvaliteter som ledare. Din arbetsgivare vill veta hur du kommer att fungera på arbetet så försök att fokusera på erfarenheter och kompetenser som stärker det.

Ett välskrivet exempel på ett CV för en militär

Mattias Karlsson
1995-08-23
Officerare
075-4354652
mattias.karlsson@exempel.com
Älvans stig 36
52662, Örebro
linkedin.com/mattias.karlsson

Introduktion
Jag har både en värnplikt och en officerare-utbildning i baken och vill beskriva mig själv som en person medlång erfarenhet. Jag är bra på att bygga förtroende, oavsett vilken tjänst som jag jobbar inom. Jag drivs av att leda mina kollegor och teamet mot ett gemensamt mål och att se oss växa tillsammans.

Arbetslivserfarenhet
2019-pågående
Officerare
Försvarsmakten, Örebro

 • Var officerare över Örebros flygflottilj F-3. Jag hade ansvaret över ett militärt förband på 14 personer.
 • Arbetsuppgifterna inkluderade att utveckla flygflottiljens arbete, sköta kommunikationen till andra förband och såg till så att alla utvecklades tillsamans.
 • Jag lärde mig väldigt mycket om hur det går till inom ett militärt förband och vilka tekniker man kan använda för att samla kollegorna på bästa sätt.

Utbildning

2016-2019
Officerarprogrammet
Försvarshögskolan, Stockholm

2015
Värnplikt
Försvarsmakten, Örebro

Kompetens

Yrkeskompetens:

 • Utbildad officerare med värnplikt i baken.
 • God fysik och goda reaktionsförmågor.
 • Kan första hjälpen och HLR.
 • God ledare.
 • Kan köra stridsplan.
 • B-körkort.
 • Kan kommunicera väl i skrift och muntligt på svenska och engelska.

Glöm inte bort att ta med ett personligt brev

Det är också viktigt med ett personligt brev för att ge en ännu större och djupare bild av dig. Försök därför att skriva ett personligt brev som du lägger till i din ansökan. Det personliga brevet och CV:t får gärna ha samma format och layout för att det ska bli tydligare att dessa två dokument passar ihop tillsammans.

Avslutning: Så här skriver du ett riktigt bra CV som militär

Guiden är nu nästan slut och vi hoppas att det har varit lärorikt. Förhoppningsvis så har du lärt dig väldigt mycket och har en bättre idé om hur du ska formulera ditt CV. Spana också in följande tips för att få fler idéer.

📌 Tips:

 • Försök att ta med information som arbetsgivaren är intresserad av. Det är främst information om hur du arbetar inom just den tjänsten som du söker.
 • Ta enbart med information om dig i ditt yrkesliv. Arbetsgivaren är inte så intresserad av hur ditt privatliv ser ut.
 • Ta med både ett personligt brev och ett CV för att ge en så bred bild av dig som möjligt.

⚠️ Varningar:

 • Undvik att skriva ett för långt CV då arbetsgivaren lätt tappar intresset. 1 till 2 sidor är perfekt.
 • Undvik att ta med information som helt enkelt inte är intressant. Arbetsgivaren vill få reda på hur du fungerar i just den rollen som de annonserar om. Då vill arbetsgivaren inte höra om något helt annat jobb som du gjort och som inte är relevant till det som du söker nu.
 • Undvik att bara ta med ett viss typ av text då det lätt blir tråkigt att läsa. Försök istället att blanda mellan punktlistor och löpande text för att göra det lite mer dynamiskt att ta del av ditt CV.

Se också till att läsa några fler guider för att få fler tips

Om du behöver ännu mer tips får du gärna läsa de andra guiderna som vi har. Vi har t.ex. guider om säkerhetspersonal och säkerhetsvakter, eller guider om mer civila yrken som ekonom och jurist.

Liknande artiklar