Få ett jobb som kassabiträde genom att skriva ett specialanpassat CV

Ett kassabiträde jobbar vanligtvis i butiker av olika slag, men kan också vara anställd på andra typer av arbetsplatser där någon alltid bör stå i kassan. Kassabiträden utgör därför viktiga delar av många verksamheter och får dessutom hjälpa och bemöta kunder dagarna i ända. För att inte tala om den höga medellönen på 24 900 kronor.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Du som önskar få arbeta som kassabiträde måste inte genomgå några utbildningar eller ha särskilda erfarenheter, men för att få jobbet snarare än någon annan sökande kandidat så behöver du dock skriva ett bra CV kassabiträde. Ett sådant CV, som är anpassat för att lämpa sig för ett jobb som kassabiträde, hjälper dig att lyfta fram dina fördelar och ge rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren ett gott intryck av dig.

I den här artikeln kommer vi att lära dig hur du går tillväga. Vi kommer att illustrera ett konkret CV-exempel, ge hänvisningar till var du kan hitta mer hjälp, presentera guider i hur du skapar varje del av ditt egna CV med tips, varningar och exempel, samt behandla hur du fulländar din ansökan med ett personligt brev. Till sist kommer vi även svara på vanliga frågor angående att söka jobb som kassabiträde.

Table of Contents

CV-exempel för ett kassabiträde

Simon Hämäläinen
20040928-XXXX
070-5632235
simonhamalainen@gmail.com
Stentorpsgatan 14C
96232, Jokkmokk

Introduktion
Gymnasieelev som vill jobba extra inom butik, och då främst som kassabiträde. Tidigare kassavana och erfarenheter med att hantera budgetar och ekonomi. Har också goda kunskaper angående livsmedelshantering och försäljning. Främsta drivkrafterna är att få bemöta kunder, göra dem nöjda och glada samt att få in vanan i ett visst system.

Arbetslivserfarenhet
Kassabiträde
Sápmi Ren och Vilt Jokkmokk
2022

 • Tog betalt, hanterade returer och reklamationer, och packade varor.
 • Bemötte och hälsade på kunder samt svarade på deras frågor eller funderingar.
 • Övade mig på mitt kundbemötande och min kassavana.
 • Utvecklade mina kunskaper om livsmedel och delikatesser.

Kassör i elevrådet
Lapplands gymnasium Jokkmokk
2020

 • Hanterade inkomster och utgifter.
 • Såg till att budgeten följdes.
 • Kom på idéer och förslag gällande hur vi kunde öka inkomsten ytterligare.
 • Fick prova på att ansvara över pengar och en budget, och därmed en kassa.

Utbildning
Samiska samhällsprogrammet
Lapplands gymnasium Jokkmokk
2020-pågående

Färdigheter och kunskaper

Yrkeskunskaper:

 • Kassavana i olika sammanhang.
 • Dokumenterad erfarenhet med livsmedel.
 • Goda färdigheter i matematik och huvudräkning.

Språkkunskaper:

 • Flytande svenska.
 • Flytande engelska.
 • Flytande samiska.
 • Kan göra mig förstådd på finska.

Körkort:

 • AM-körkort.
 • Förarbevis för snöskoter.

cv kassabiträde

Hitta fler CV-exempel och liknande resurser

CV-exemplet ovan riktar sig främst till dig som är ny på arbetsmarknaden, och om du önskar få se ännu fler exempel på sådana situationer kan du kolla in vårt CV-exempel för studenter eller vårt CV-exempel för ungdomar. Om du däremot är mer erfaren än så och önskar få ta del av mer avancerade CV-exempel har vi en mängd sådana att välja på också.

På vår hemsida kan du dessutom läsa guider, artiklar och blogginlägg och titta på engelska filmer. Du kan därtill använda våra verktyg, vilka bland annat består av en stavningskontroll, en CV-assistent och en CV-kontroll. Glöm heller inte våra fantastiska CV-mallar som är helt gratis.

Skriv ett snyggt CV kassabiträde

Om du nu önskar få veta hur du ska skriva ditt egna CV önskar vi inleda med att tipsa om att börja med utsidan först. Du bör vänta med innehållet i CV:t tills dess att du kommit på hur du vill att det ska se ut och formuleras. Utsidan är trots allt det första rekryteraren ser, så det är otroligt viktigt gällande vilket intryck du sänder ut.

Layout

CV:ts utseende eller utsida kallas för layout, och i den ingår både den estetiska utformningen och den tekniska. Här handlar det främst om färgval, konstnärliga detaljer, typsnitt och hur de olika sektionerna av innehållet delas upp och ser ut. Den väcker uppmärksamhet och intresse och formar samtidigt läsningen till att bli lättare eller svårare.

För dig som vill arbeta i kassan är det viktigt att välja en layout som får dig att framstå som intressant och unik, men samtidigt strukturerad och lätt att ha att göra med. Detta lyckas du med genom att hitta en layout som har ett lagom mellanting mellan en estetiskt spännande utformning och en enkelhet som riktar fokuset till innehållet. Ett lättläst typsnitt, tydliga och luftiga sektioner samt neutrala färger är aspekter du bör söka efter.

⚠️ Varning: Hoppa aldrig över layouten genom att endast skriva ett Word-dokument eller liknande. Det ger ett slarvigt och ofärdigt intryck och anses ofta intetsägande.
📌 Tips: Om du önskar hitta riktigt bra layouter som är professionellt framtagna och granskade, och som därför kommer att fylla alla kraven ovan – sök dig då vidare på vår hemsida. Vi erbjuder nämligen CV-mallar med layouter som säkerligen kommer att passa dig och dina önskemål.

Struktur

Innan vi lämnar dig till att välja CV-mall och layout önskar vi också få ge några korta kommentarer angående strukturen i CV:t. För det första bör rubrikerna, eller sektionerna, i ditt CV följa den traditionella och förväntade strukturen som ser ut som följande:

 • Header eller kontaktuppgifter.
 • Introduktion.
 • Arbetslivserfarenheter.
 • Utbildningar.
 • Färdigheter och kunskaper.

För det andra bör du strukturera innehållet i varje sektion efter en relevant struktur eller en omvänt kronologisk struktur, beroende på vilka fördelar du vill åt. En relevant struktur, där den mest relevanta och meriterande erfarenheten placeras överst och den minst meriterande längst ner, ger ofta intrycket av att du är extra kvalificerad. Men en omvänt kronologisk struktur, där den senaste erfarenheten placeras överst och den äldsta längst ner, ger istället rekryteraren uppfattningen av att du är logisk och ordningsam, samt lätt att ha att göra med.

⚠️ Varning: I sektionen om färdigheter och kunskaper ska innehållet alltid struktureras efter relevans, då det är näst intill omöjligt att applicera en tidsperiod på de olika punkterna.

Språkbruk

Det sista vi önskar behandla innan vi berättar om de olika sektionerna av CV:t är språkbruket. Du måste nämligen vara medveten om hur språkbruket kan förändra ditt CV helt och hållet, och hur viktigt ett lämpligt språkbruk är gällande hur rekryteraren kommer att uppfatta dig.

När du söker tjänster som kassabiträde måste du kunna ta kontakt med och ge service åt en mängd olika människor med olika behov, och du måste därför kunna anpassa ditt språk för att passa olika situationer. Du måste också kunna väcka förtroende, vara hjälpsam och vänlig, och inte minst verka positiv och tilltalande. Allt detta bör speglas i ditt CV, så att rekryteraren redan från början får veta att du uppfyller de få krav som ett kassabiträde måste uppfylla.

Förutom detta är det också bra om du använder ett korrekt och formellt språkbruk, samt att du använder ord som är branschenliga och som får rekryteraren att associera dig med tjänsten redan innan du haft den. Några exempel på sådana ordval kan vara:

 • Kassa.
 • Butik.
 • Kundbemötande.
 • Service.
 • Ekonomi.
 • Försäljning.
 • System.
 • Varor.
⚠️ Varning: Försök att alltid hålla god ton, och se upp för att verka självgod, osäker eller på andra sätt oduglig. Det lyckas du bäst med genom att vara så objektiv som möjligt.

cv kassabiträde

Inled CV:t med dig själv

När det äntligen är dags för dig att inleda ditt CV-skrivande bör du börja med ditt namn. Precis som i vilket annat möte som helst så ska CV:t inledas med en presentation, och det som inleder presentationen är ditt för- och efternamn. Det kan antingen stå som en rubrik eller som första punkten i en header, beroende på vilken layout du väljer.

Den så kallade headern fortsätter sedan med att presentera dina övriga person- och kontaktuppgifter i en lista. Den bör se ut som följande:

 • Namn.
 • Personnummer.
 • Eventuell yrkesroll eller titel.
 • Telefonnummer.
 • E-post.
 • Postadress.
 • Eventuell länk till hemsida.
📌 Tips: De flesta CV-mallar och layouter inkluderar också en plats för ett fotografi på dig själv i headern, vilken du alltid bör använda såvida inte arbetsplatsen undanber fotografier.
⚠️ Varning: Följ råden ovan och glöm inte någon av punkterna. Addera inte heller ytterligare punkter som är personliga eller oseriösa. Undvik dessutom detaljer såsom de fyra sista siffrorna i ditt personnummer, en oseriös e-postadress eller en länk till dina privata sociala medier. Om du vill inkludera en länk bör den vara till en Linkedin-sida eller liknande.

Ett exempel på en dålig header kan se ut som följande:

FELAKTIG
19910623-8732
Maja Blind
Sjunde generationens Jokkmokksbo
Gift
majakanse@hotmail.com
Fjällvägen 28
96231, Jokkmokk
instagram.com/majablind

En bra header kan istället se ut som detta exempel:

KORREKT
Maja Blind
19910623
073-3362332
majablind@hotmail.com
Fjällvägen 28
96231, Jokkmokk
linkedin.com/majablind

Introduktion

Den andra delen av presentationen av dig själv i ditt CV är den så kallade introduktionen. I den får du möjlighet att uttrycka dig aningen friare i löpande text om vem du är i ett professionellt sammanhang, vad du har för erfarenhet, vilka prestationer du uppnått, vilka dina styrkor och drivkrafter är, samt vad du har för förhoppningar och drömmar inför framtida arbetsplatser eller roller. Du kan därtill berätta om övriga fördelaktiga delar hos dig själv som rekryteraren kan intressera sig för eller anse meriterande för tjänsten du söker.

⚠️ Varning: Många väljer att endast använda introduktionen till att ange en professionell sammanfattning, men vi rekommenderar dig att därtill få med så mycket annan meriterande info som möjligt. På så sätt använder du sektionen till sin fullaste kapacitet, och det underlättar också för dig som är ny på arbetsmarknaden och som därför inte har så mycket erfarenhet att berätta om.

Din introduktion bör endast vara tre eller fyra meningar lång och hålla en så objektiv ton som möjligt. Den bör dessutom endast presentera info som är relevant, aktuell och som du vet att rekryteraren kommer att bry sig om att läsa.

Ett dåligt exempel på en introduktion som ställer krav och ultimatum, som är negativ och använder ett bristande språkbruk, och som fokuserar på irrelevanta saker kan likna följande:

FELAKTIG
På min före-detta tjänst som kassörska fick jag jobba med att skicka, ta emot och lämna postpaket, även fast jag hellre bara ville jobba i kassan. Därför vill jag i mitt nästa arbete bara sitta i kassan, då det är det enda jag tycker är kul. Så antingen ser ni till att det blir så, eller också går ni miste om en kassörska som är duktig, rolig och positiv.
📌 Tips: Låt gärna din personlighet och dina personliga egenskaper lysa igenom. Så länge du inte avviker från ett lämpligt språkbruk eller bryter mot konventionerna så är det ett ypperligt sätt att sticka ut och verka minnesvärd för rekryteraren.

Arbetslivserfarenhet

Sektionen om arbetslivserfarenheter kommer ofta efter de presenterande sektionerna då den anses som extra viktigt och då den vanligtvis tar mest plats av alla sektioner. Den beskriver vad du har för tidigare erfarenheter och vad du uppnådde eller lärde dig under de erfarenheterna.

Sektionen kommer säkerligen att bli längre än de andra, som sagt, men försök ändå att hålla den kortfattad och koncist. Välj max fem eller sex arbetslivserfarenheter, men kom ihåg att det räcker med ett par eller tre.

⚠️ Varning: Se till att samtliga arbetslivserfarenheter du väljer att inkludera är relevanta, meriterande och aktuella, samt att de inte är över tio år gamla. Det är bättre att hålla sektionen kort än att du fyller den med sådant som bara stör rekryterarens läsning.

Till varje erfarenhet bör du presentera följande info:

 • Yrkesroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
 • Arbetsplats, företag eller arbetsgivare samt eventuellt läge eller stad.
 • Generell tidsperiod.
 • Kommentarer som beskriver arbetsuppgifter, ansvarsområden, prestationer, lärdomar, insikter eller liknande.
📌 Tips: Kom ihåg att ju färre arbetslivserfarenheter du inkluderar, desto mer kan du berätta om varje erfarenhet i kommentarerna.

Om du inte har tidigare arbetslivserfarenheter

Kassabiträden behöver inte nödvändigtvis ha en mängd olika arbetslivserfarenheter eller liknande, och därför är det inte konstigt om du som läser detta anser det svårt att fylla en sådan sektion. Men faktum är att du säkerligen har fler erfarenheter än du tror, om du vidgar dina vyer en aning. En arbetslivserfarenhet behöver nämligen inte bara vara en långtida anställning på ett prestigefyllt företag, utan det kan lika gärna handla om:

 • Praktik eller APL.
 • Helg-, sommar- eller extrajobb.
 • Korttida eller enstaka arbetsuppdrag från skolan, en fritidsaktivitet eller vardagen.
 • Volontärarbeten.
📌 Tips: Om du vill få arbetslivserfarenheten att verka mer omfattande och relevant än den vid första anblick verkar kan du vara extra diffus angående tidsperioden och använda kommentarerna till att berätta om allt erfarenheten gav dig.

Ett exempel på en utmärkt och meriterande arbetslivserfarenhet för kassabiträden men som vid första anblick inte verkar helt relevant kan vara följande:

KORREKT
Biljettansvarig
Kulturskolan Jokkmokk
2019

 • Tog betalt för biljetter och delade ut biljetter.
 • Såg till att kunderna fick rätt biljett för rätt åldersgrupp och föreställning.
 • Tog vid föreställningstillfället emot alla biljetter och såg till att ingen hamnade fel.

Utbildning

Nästa sektion i CV:t bör vara den om utbildningar, då den också kan vara meriterande om du har utbildningar som är relevanta för den tjänst du söker. Idag anses sektionen så pass viktig att den ibland prioriteras över sektionen om arbetslivserfarenheter, men för kassabiträden gäller inte den rangordningen då utbildningar inte spelar en sådan stor roll för tjänsten.

Precis som i sektionen för arbetslivserfarenheter är det bra om du är selektiv i vilka erfarenheter du presenterar, då sektionen gör sig bäst så kort och koncist som möjligt. Undvik därför att nämna fler än ett par eller tre utbildningar och se till att samtliga är relevanta, meriterande och aktuella.

⚠️ Varning: Inkludera inte självklara utbildningar såsom din grundskoleutbildning, eller irrelevanta sådana som en utbildning från en fritidsaktivitet. Undvik även sådana som är över tio år gamla.

Till varje utbildning bör du presentera följande info i följande ordning:

 • Utbildning, examen, program eller kurs.
 • Utbildare, skola eller lärosäte.
 • Generell tidsperiod eller examensår.
 • Eventuell kommentar om inriktning, fördjupning eller examensarbete.

Om du vill lyfta fram dina utbildningar på ett korrekt sätt bör du följa råden ovan och akta dig för att efterlikna exempel som följande, som är irrelevant, som rör till ordningen på infon, är alltför specifik angående vissa detaljer, och missar att ange viktig info:

FELAKTIG
29:e Mars 2019- 2:a Mars 2022
Gitarrlektioner

 • Jag lärde mig att spela ackord.
 • Vissa dagar fick jag prova på att kompa.

Färdigheter och kunskaper

Den sista sektionen i ditt CV bör vara den om färdigheter och kunskaper, i vilken du kan presentera eller utveckla sådant som inte fått utrymme tidigare i CV:t men som kan vara meriterande och göra all skillnad i om du får jobbet du söker eller inte. Det kan vara kunskaper och färdigheter du uppnått av tidigare tjänster, utbildningar eller vardagliga situationer.

Alla färdigheter och kunskaper du anger bör vara “hårda” och därför vara konkreta och lätta att bevisa. De ska dessutom vara relevanta för det arbete du söker, eller av andra anledningar premieras av rekryteraren. För kassabiträden kan det till exempel handla om:

 • Kassavana eller kunskap inom vissa kassasystem.
 • Erfarenheter inom särskilda branscher eller typer av verksamheter.
 • Färdigheter i matematik och huvudräkning.
 • Service- och sociala färdigheter.
 • Språkkunskaper.
 • Körkortsinnehav.
⚠️ Varning: Det finns även så kallade “mjuka” färdigheter som kretsar runt dina personliga egenskaper och som är svårare att mäta eller bevisa. Dessa kan ändå vara meriterande och värda att nämna, men du bör spara dem till introduktionen eller det personliga brevet där de har en naturligare plats.

Några exempel på “mjuka” färdigheter och kunskaper som du ska spara till andra delar av din ansökan kan till exempel vara:

 • Optimistisk.
 • Förtroendeingivande.
 • Effektiv.
 • Noggrann.
 • Framåt.
 • Lösningsorienterad.

cv kassabiträde

Fullända din ansökan

När du skrivit klart ditt CV är det dags att du sätter igång och arbetar med de övriga dokumenten som du kan behöva under rekryteringsprocessen. Om du blir kallad till intervju kan du till exempel behöva lämna eller skicka in dokument såsom:

 • En referenslista.
 • Betyg- eller examensbevis.
 • Ett utdrag ur belastningsregistret.
 • Ett personbevis.

Personligt brev

Innan du behöver ta fram dokumenten ovan kommer du dock behöva komplettera din ansökan med ett personligt brev. Det fungerar i samband med ditt CV, som ju är formellt och koncist, på så sätt att du i brevet kan uttrycka mer av din personlighet och berätta om sådant som inte angetts i CV:t men som kan vara meriterande för jobbet du söker.

När du ska skriva ett personligt brev bör du överväga följande punkter:

 • En hälsningsfras som vänder sig direkt till rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare.
 • En presentation av din professionella person där du berättar om varför du är en god kandidat för tjänsten du söker.
 • Korta kommentarer om vad du har för förhoppningar om en framtida arbetsplats eller arbetsroll, samt hur det överensstämmer med den sökta tjänsten.
 • En avskedsfras som uppmanar rekryteraren att höra av sig till dig.

Sammanfattning: Skriv ett CV för kassabiträden

Nu önskar vi få avsluta artikeln med att upprepa de viktigaste tipsen och varningarna vi behandlat, både för att påminna dig om sådant du bör komma ihåg när du skriver ditt nya, egna CV och för att du enkelt ska kunna återvända till dem för att friska upp minnet när det behövs.

📌 Tips:

 • Se till att språket du använder är anpassat så att det lämpar sig för kassabiträden.
 • Våga visa vem du är och att sticka ut, då det väcker intresse och gör dig minnesvärd.
 • Använd samtliga sektioner och informationstillfällen på rätt sätt så att du verkar extra kvalificerad och tilltalande.
 • Håll alltid fokuset på ditt professionella jag då det får dig att framstå som objektiv, saklig och professionell.

⚠️ Varningar:

 • Gör inte allt på egen hand, utan acceptera den hjälp som finns för att få ett så bra resultat som möjligt.
 • Inkludera inte information eller punkter som är privata, irrelevanta, falska, inaktuella eller självklara. Upprepa inte heller sådant som du redan skrivit.
 • Håll CV:t kortfattat och koncist, då det är bättra att det är lättläst och lättsamt än fyllt av onödiga formuleringar eller onödigt innehåll.

Få mer hjälp av oss

Önskar du få ännu mer hjälp och stöd i ditt CV-skrivande – sök dig då vänligen vidare på vår hemsida. Använd de tjänster och resurser vi erbjuder och skapa dig på så sätt ett CV som ökar dina chanser att få jobb. Testa själv så får du se. Lycka till!

Vanliga frågor och svar om att bli ett kassabiträde

Finns det en kassabiträde-utbildning jag måste gå om jag vill få ett jobb som kassabiträde på ICA?

Det finns ingen specifik kassabiträde-utbildning eller kassautbildning som jobb på vanliga butikskedjor eller liknande kräver. Dock kan det vara meriterande om du gått någon slags utbildning inom försäljning, service eller handel. Handels- och administrationsprogrammet eller ekonomiprogrammet på gymnasiet är ett par exempel.

Kan jag jobba med att stå i kassan om jag bara är 15 år?

Större butikskedjor har ofta åldersgränser på 16 eller 18 år, men om du kan söka jobb hos någon du känner eller i en mindre butik så ökar säkerligen dina chanser att få jobba med att stå i kassan som yngre.

CV Kassabitrade SE Chicago
CV Kassabitrade SE Rotterdam CV Kassabitrade SE Riga
CV Kassabitrade SE-Prague.pdf CV Kassabitrade SE Sydney.pdf

Liknande artiklar