Skriv ett mäktigt försäljningsrepresentant CV med dessa tips och exempel

Är du intresserad av att jobba som försäljningsreprsentant? Det är ett populärt yrke som många söker varje år. Det höga trycket gör dock att jobben blir svårare att få och det krävs ett riktigt bra CV för att sticka ut bland arbetsgivarna. Följ tipsen i den här guiden för att få tips om hur du ska gå tillväga för at verkligen lyckas med ditt CV-skrivande.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Table of Contents

Vad är en försäljningsrepresentant?

En försäljningsrepresentant är någon som har hand om försäljningen i ett företag. Kanske har personen kontakt med kunderna och är den som sköter kontakten med de som köpet företagets produkter eller tjänster. Hos andra företag kanske försäljningsrepresentanten jobbar med att aktivt sälja till nya kunder eller samordna försäljningen.

Försäljningsrepresentant CV

En försäljningsrepresentant kan därför ha väldigt många olika uppgifter och vilka uppgifter som just en försäljningsrepresentant får kan variera beroende på vilken arbetsgivare som denne har. Det gäller därför att noga kolla upp i jobbannonsen vad som väntas av en och vad arbetsgivaren letar efter.

Vad bör en försäljningsrepresentant lyfta fram i sitt CV?

Eftersom att en försäljningsrepresentant främst jobbar med försäljning bör en denna också främst fokusera på allt det som rör försäljning. Du kanske kan nämna om du har någon säljerfarenhet sedan tidigare, hur mycket du har lyckats sälja inom ett viss tidsperiod eller något liknande, eller om du har skött kundkontakten och hanteringen till de vanliga kunderna eller företagen som återkommer.

Att jobba som försäljningsrepresentant är dessutom ett väldigt socialt yrke så alla de sociala kompetenser som du har är viktigt att lyfta fram. Du kan skriva om tidigare yrken som du har haft där du behövt jobba med människor eller så kan du ta med personliga erfarenheter om hur du bemött människor i olika situationer.

Krävs det arbetslivserfarenhet för att få jobb som försäljningsrepresentant?

Detta kan se väldigt olika ut från arbetsgivare till arbetsgivare och det kan även se olika ut beroende på hur tjänsten är utformad. Vissa arbetsgivaren letar efter någon som har en väldigt lång och bredd arbetslivserfarenhet, medan andra är okej med att den sökande inte har någon arbetslivserfarenhet alls. Det är därför viktigt att läsa igenom jobbannonsen väldigt noggrant för att hitta ett yrke som passar för dig.

Ett exempel på hur ett CV för en försäljningsrepresentant kan se ut

Katarina Svensson
1980-12-18
Försäljningsrepresentant
072-572855
katarina.svensson@exempel.com
Öresundsgatan 56
52625, Linköping
linkedin.com/katarina.svensson

Introduktion
Jag är en driven och erfaren försäljningsrepresentant som brinner för försäljning och att skapa goda band med kunden. Jag vill hela tiden utveckla mig inom mitt yrke och blir extra nöjd och stolt när kunderna säger att de värderar den kontakt som vi har byggt upp. Jag är duktig på att bygga upp en produkt eller tjänst och sedan sälja dem till kunder som genom mitt engagemang och driv fortsätter att komma tillbaka som kunder.

Arbetslivserfarenheter
Försäljningsrepresentant
SalesManagers AB, Linköping
2018-nuvarande

 • Jag hade den största kontakten med de återkommande kunderna och säkerställde att företaget och dem fortsatte att ha en bra relation.
 • Dessutom hade jag ansvar över en grupp med fyra stycken säljare och jag skulle se till så att de hade de verktyg att kunna genomföra sitt arbete på bästa sätt. Det gjorde att jag även fick starka kvaliteter som ledare.
 • Tiden på företaget har gjort mycket för mig och har lärt mig vikten av en god relation till kunden, samt hur man säljer en produkt eller tjänst på ett så attraktivt sätt som möjligt.

Utbildningar
Säljutbildning
Försäljningsskolan, Linköping
2005-2007

Kandidatprogram i marknadsföring
Linköping Universitet
2000-2003

Kvalifikationer och kompetenser
Kvalifikationer:

 • Kandidatexamen inom marknadsföring.
 • Utbildad säljare.
 • Över 16 års erfarenhet av att sälja in produkter och bygga kundrelationer.

Yrkeskompetens:

 • Mycket goda förmågor i att bygga relationer, försäljning, planering och analys.
 • Mycket foda kunskaper i ledarskap och pedagogi.
 • Mycket goda kunskaper inom marknadsföring.
 • Kan uttrycka mig väl i både tal och skrift såväl på engelska som svenska.

Vilka färdigheter behöver en försäljningsrepresentant ha?

Färdigheterna som en försäljningsrepresentant bör ha kan variera något beroende på vad för tjänst du är intresserad av och vad arbetsgivaren kräver. Något som dock oftast är gemensamt för alla jobb som försäljningsrepresentanter är att det är viktigt att ha kunskap om försäljning. Du bör veta hur man ska gå tillväga för att lyckas sälja in en produkt riktigt bra.

Försäljningsrepresentant CV

Det är även viktigt att du är duktig på att skapa starka band till kunderna och sedan arbeta för att bibehålla dem. I vissa fall kanske du behöver ta in nya kunder till företaget, men vid andra tillfällen behöver du bygga upp ett förtroende med stamkunder och få dem att stanna kvar. Det kan gå till på flera sätt och du kanske bokar möten som du och kunden deltagar vid eller så har ni kontakt via telefon och e post. Oavsett arbetssätt är det dock viktigt att relationen till kunden förblir god.

Några tips som du bör tänka på när du skriver ditt CV

Det finns några saker som du specifikt bör tänka på när du skriver ditt CV. Några av dessa kommer här.

Att alltid ha en röd tråd och en igenomtänkt text

Det är oerhört viktigt att CV:t genomsyras av en helhet och att allting som finns i CV:t tydligt hör hemma där. För att lyckas med det bör du först och främst göra upp en lista på alla de saker som du vill ta med i CV:t. Du kan t.ex. ta med vilka arbetslivserfarenheter som du vill ta med, vilka utbildningar du ska nämna, vad för personliga egenskaper du har osv.

Det som dock är viktigt är att alla dessa erfarenheter och egenskaper handlar om ungefär samma saker. Om du söker ett jobb inom försäljning så bör du ta med saker som stärker varför just du ska bli anställd inom det yrket. Det kan vara yrken och färdigheter där du jobbat med andra människor eller sålt en produkt. Vad som däremot inte är relevant eller intressant att ta med är om du jobbat 1 år med att svetsa och på det jobbet inte haft någon kundkontakt alls. Istället bör du bara ta med erfarenheter som du tydligt kan koppla till ditt nya yrke så att du upplevs som attraktiv för arbetsgivaren.

Det är dessutom viktigt att CV:t har en röd tråd. Med det menas att alla delar i CV:t hör ihop på ett logiskt sätt och ingenting sticker ut för mycket och får arbetsgivaren att säga: “vad gör det här?”. Det ska gå lätt och smidigt för arbetsgivaren att läsa CV:t och det ska dessutom inte vara svårt för den som är rekryterare att förstå vad du menar i ditt CV.

Att ta med dina färdigheter och prestationer på ett konkret sätt

Det är även väldigt viktigt att du är konkret istället för luddig i ditt CV. Att vara väldigt konkret och tydlig kan vara svårt att lära sig, men förhoppningsvis så är det något som du blir bättre på med övning. Det du behöver göra är att göra en lista med alla de saker som du vill ta med, det kan t.ex. vara färdigheter och prestationer. Sedan så fyller du på listan med konkreta exempel på när du använde just den färdigheten, eller när du genomförde just den prestationen. Försök att vara tydlig och komma med konkreta exempel.

Försäljningsrepresentant CV

Sedan så fyller du på CV:t med dessa exempel. Du behöver inte göra det på exakt alla punkter som du har, men det vore bra om du kunde lägga till några sådana punkter i alla fall. Det är också möjligt att lägga till några sådana punkter i det personliga brevet för att få ytterligare en chans för dig att bevisa för arbetsgivaren vad du kan. Målet med detta är att konkret berätta vad det är som du faktiskt kan. Arbetsgivaren och den som är rekryterare har ingen anning om vad du menar om du bara nämner en viss färdighet i punktform. Därför kan det vara bra att fylla på med ytterligare konkreta exempel för att det ska bli ännu tydligare vad det är som du menar.

Att du upplevs som intressant för arbetsgivaren

Det som nästan är mest viktigt är att du upplevs som intressant för arbetsgivaren. Det är trots allt arbetsgivaren som kommer välja att anställa dig och då behöver du fånga den personens intresse för att ha en chans att få jobbet. Exakt hur du fångar arbetsgivarens intresse kan dock vara väldigt olika eftersom att det trots allt finns väldigt många olika arbetsgivare.

Det finns inte en modell som passar alla arbetsgivare och därför är nästan det enda du kan göra är att vara dig själv och sedan hoppas på att din personlighet faller någon arbetsgivare i smaken. Något konkret som du däremot kan göra är att fixa till ditt CV lite. Arbetsgivaren, och den som är rekryterare med för den delen, har troligtvis väldigt många CV:n att gå igenom och då vill de inte behöva spendera för lång tid med att läsa ett CV.

För att minska irritationen från arbetsgivarens håll och förhoppningsvis upplevas som mer intressant kan du skriva ett CV som har ett ganska snabbt tempo och som inte är för långt. Det gör att ditt CV går lätt och snabbt att läsa, vilket de flesta arbetsgivare uppskattar. Se därför till att göra det så lätt för arbetsgivaren som möjligt.

Det personliga brevet är också väldigt viktigt

Som vi nämnt i förbifarten ovan så kan du också lägga till ett personligt brev. Det är viktigt om du vill utveckla informationen om dig och kanske lägga till ny och intressant information. Informationen som du väljer att ta med i det personliga brevet kan vara väldigt blandat. Du kanske redan har skrivit om en arbetslivserfarenhet i CV:t som du väljer att utveckla lite här eller så tar du med en helt ny information om dig som du skriver om i det personliga brevet.

Möjligeheterna med vad du kan göra med det personliga brevet är därför ganska stora och du kan välja väldigt mycket själv vad du vill ta med i brevet. Se dock till att det enbart är relevant information som tillför något till det du redan skrivit i CV:t.

Avslutningsvis: Så här skriver du ett riktigt bra CV som passar tjänsten du söker

Nu när vi nått slutet av det här avsnittet så hoppas vi att det har varit lärorikt och intressant. Vi hoppas att du nu har fått med dig många lärdomar och tips som du kan använda för att verka attraktiv inför potentiella arbetsgivare. Lycka till med ditt CV och glöm inte att läsa och följa tipsen som kommer nedan.

Försäljningsrepresentant CV

📌 Tips:

 • Tänk på att enbart ta med information som är relevant och som arbetsgivaren är intresserad av. Arbetsgivaren tappar lätt intresset om CV:t är alldeles för långt och maler på om information som inte är så relevant för den sökta tjänsten.
 • Se till att verkligen utnyttja alla resurser som du får för att skriva ett så bra CV som möjligt. Utnyttja tipsen, lyssna på varningarna och se till så att CV:t är så bra som bara möjligt.
 • Försök att visa ett väldigt genomtänkt CV. Allt som finns i ditt CV ska ha “förtjänat” sin plats där. Försök också att hålla en röd tråd så att det blir tydligt för arbetsgivaren vad det är som du vill visa.

⚠️ Varningar:

 • Undvik att vara för vag. Arbetsgivaren vill gärna ha konkret, svart på vitt, vad det är som du kan och erbjuder. Du bör därför försöka att vara så tydlig som möjligt och vara konkret med de exempel som du väljer att ta upp.
 • Undvik att lägga för mycket tid på saker som inte är helt relevant, men som du bör nämna. Det kan vara saker som din utbildning eller liknande. Det är troligtvis viktigt att du har en utbildning så därför bör du i CV:t nämna att du har det. Men samtidigt får du inte lägga för stor vikt vid ditt CV, eftersom att det finns viktigare saker att lägga plats på i ditt CV, som tidigare arbetslivserfarenheter.
 • Bara för att du ska ta med ett personligt brev, så ska du inte bli personlig. Det är inte relevant för arbetsgivaren alls att höra om vad du gör på din fritid eller om du sportar. Utelämna därför sådant helt. Det du ska ta upp i det personliga brevet är mer information om dig i relation till ditt yrke som kan vara intressant för arbetsgivaren att veta.

Extra resurser du bör ta del av för att verkligen lyckas med ditt CV

När du nu läst den här guiden så kanske det du fortfarande har några funderingar kring hur kan skriva ett riktigt bra CV. Om du känner att du behöver fler tips så får du gärna läsa de andra guiderna om CV som vi skrivit. Dessa guider är upplagda precis som den här, men fokuserar istället på andra yrken. Några exempel är guider om försäljningschefer, restaurangservers och bilförsäljare. Vi har också generella guider som du kan ta en titt på. Du hittar dessa här.

Liknande artiklar