Hur du lyckas med ditt restaurangserver CV – jobb-exempel, CV exempel, tips och mycket mer

Du som brinner för ett jobb inom restaurang är troligtvis inte så van vid att skriva texter. Dina kunskaper kanskr snarare ligger i att servera gäster och erbjuda en så bra service som möjligt. Men på samma sätt som olika kompetenser och färdigheter krävs för ditt jobb, krävs också andra kompetenser och färdigheter för att skriva ett bra CV.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Att skriva bra CV:n är en förmåga som man måste lära sig, precis som för mycket annat. De allra flesta har dock inte tränat på de förmågan och därför blir de helt ställda när de väl ska skriva sitt CV. Men du behöver inte oroa dig över att du måste lägga ned många timmar för att lära dig att bli bra på att skriva CV:n. Den tiden har vi redan lagt ned och vi ska dela med oss av våra tips i den här guiden.

Restaurangserver CV

Table of Contents

Vad innebär ett yrke som restaurangserver och är det samma sak som servitör?

Restaurangserver är exakt samma sak som en servitör. Det innebär kort och gott att man tar beställningar från gästerna, går ut med maten, står i kassan, torkar borden och helt enkelt sköter den dagliga skötseln av restauranger/en. Det är ett jobb som är väldigt socialt och därför är det viktigt att du kan bemöta gästerna på ett bra sätt. Det arbetsgivare främst är intresserad av och söker är anställda som ger väldigt god service och som kan (självständigt) ta ansvar för att gästerna har det bra. Dina sociala egenskaper bör du därför fokusera på i CV:t.

Behöver man någon speciell erfarenhet för att få jobba som servitör?

Nej, inte egentligen. Men det kan naturligtvis se väldigt olika ut beroende på vilken arbetsgivare som du är intresserad av och vad för typ av jobb som det är. Om du ska jobba på en femstjärnig restaurang så är det högre krav på att du har kunskap om vad du gör, än om du söker jobb på ett pizzahak.

Det är även väldigt viktigt vad arbetsgivaren har för krav och önskemål och vad denne söker. Vissa vill enbart ha personer med erfarenhet och utbildning, medan andra inte har det som krav alls. Det är viktigt att känna till att servitörer med erfarenhet får en högre minimilön enligt kollektivavtal och det kan vara en anledning till att vissa arbetsgivare kanske föredra anställda utan erfarenhet, de är billigare i drift.

Om du har erfarenhet är det naturligtvis väldigt bra, men om du inte har det så gör det inte så mycket heller.

Vad för typ av kompetens och förmågor bör en servitör ha?

En servirör bör som nämnt ovan vara väldigt duktig på service och att hantera kunder. Personen bör kunna ta egna initativ och vara aktiv i bemötandet mot kunden. En restaurang är ofta en ganska stressig miljö och därför fungerar det inte att servitören bara håller tummarna och väntar tills att den blir ombedd att göra något. Servitören måste istället själv ta ansvar för sitt arbete.

Det är även viktigt att servitören kan arbeta snabbt och i en stressig miljö, annars passar personen troligtvis inte för tjänsten. Förutom dessa egenskaper som vi har nämnt så finns det många fler personlighetsdrag och/eller kompetenser som det är viktigt att en servitör har. Dessa kan dock variera beroende på jobbet du söker och företaget då är intresserad av, så det är viktigt att läsa igenom jobbannonsen noga för att hitta ett arbete som passar dig.

Ska en servitör nämna något speciellt i sitt CV för att öka möjligheten att få jobbet

Det är väldigt viktigt att du är så sanningsenlig som möjligt i CV:t och nämner saker som faktiskt stämmer överens med dig och hur du är som person. Du vill inte representera dig själv på fel sätt eller få det att låta som att du kan något som du egentligen inte kan. Istället är det bättre att vara saklig och konkret och tydligt förklara vad du kan och vad du har för kompetenser.

Restaurangserver CV

Du bör även fokusera på saker som är meriterande och som sticker ut något om man jämför med alla andra personer som söker tjänsten. Det kan vara saker som att du har arbetat på ett visst jobb i ett antal år eller att du läst en utbildning som är väldigt relevant och lämplig för din yrkesroll. Det finns alltså några saker som gör att du upplevs som en mer lämpad kandidat. Försök att fokusera på dessa.

Ett exempel på hur en servitör kan skriva sitt CV

Mikael Lindquist
2003-02-25
Servitör
075-8776348
mikael.lindquist@exempel.com
Rådsjursstigen 37
65342, Dtockholm
linkedin.com/mikael.lindquist

Introduktion
Jag har över 4 års erfarenhet av att arbeta inom restaurang som servitör och vill beskriva mig som väldigt kunnig inom yrket. Jag brinner för att ge bästa möjliga service och vill att gästerna ska ha ett leende på läpparna när de lämnar restaurangen. Mina främsta styrkor ligger i att jag alltid har ett gott humör och försöker bemöta kunderna på bästa sätt, samtidgt som jag har god koll på menyn och vad som är bäst på menyn och vad det bör ätas till etc.

Arbetslivserfarenheter
Servitör
Black Swan, Stockholm
2022-nuvarande

 • Jag arbetade heltid som servitör efter studenten och lärde mig ännu mer om hur restaurangbranschen går till och vad för typ av mat som går med vilket vin.
 • Jag tog bland annat beställningar, gick ut med maten, tog betalt och stod i disken, samt städade.

Extrajobb, Servitör
Restaurang 87 Stockholm
2019-2022

 • Arbetade extra under min gymnasietid som servitör och fick bland annat stå i kassan, ta beställningar, gå ut med mat och mycket mer.
 • Utvecklade min servicekänsla och min sociala förmåga. Blev även mycket duktigare på att förstå vilken typ av mat som passar med vilket typ av vin.

Utbildningar
Ekonomiprogrammet
Mårtens gymnasium, Stockholm
2019-2022

Kompetenser
Yrkeskompetenser:

 • Över 4 års erfarenhet av att arbeta som servitör.
 • God vana vid att hantera kassan och beställningar.
 • God social förmåga och duktig på att hjälpa kunderna allt det de behöver.

Övriga kompetenser:

 • Har B-körtkort.
 • Talar engelska och svenska flytande.

Glöm inte heller bort att personliga brev är viktiga

När CV:t är klart är det dags för att komplettera det med ett personligt brev. “Varför?” Kanske du tänker. “Jag blev ju precis klar med CV:t, varför ska jag lägga till ett extra dokument?” Det kan tyckas märkligt, men ett CV är ett utmärkt tillfälle att bredda din ansökan och få arbetsgivaren ännu mer intresserad av dig, och det är ju det som jobbsökande egentligen handlar om.

Restaurangserver CV

Medan CV:t handlar om konkret information som du listar i punktform, så bör det personliga brevet handla om information om dig som du kan skriva i löpande text. Det kan vara information som inte ter sig så bra i ett punktformat. Det kan t.ex. vara att du tydligt beskriver vilka kompetenser eller personliga egenskaper som du har och sedan kommer med tydliga exempel på situationer där du fick använding av dessa.

Avslutning: Så här skriver du ett riktigt vinnande CV för en servitör

Guiden har nästan nått sitt slut och vi hoppas att den har hjälpt dig att kanske landa ett jobb eller bli ännu bättre på hur du skriver ett CV. Försök att lyfta fram en så bra bild av dig som möjligt och se till att få det där jobbet nu! Tänk också på att följa råden nedan för att få ett så bra CV som möjligt.

📌 Tips:

 • Ta enbart med information som handlar om din karriär. Privat information är inte lämplig.
 • Nämn saker som gör att du sticker ut. Kanske har du gått en viss utbildning eller arbetat hos ett visst företag?

⚠️ Varningar:

 • Undvik att fara med osanning, allt sådant kommer att komma fram i slutändan.

Glöm inte heller bort att använda fler resurser för att bli ännu bättre på att skriva CV:n

Den här guiden passar perfekt för alla er som redan jobbar som servitörer eller för alla ni som drömmer om att göra det i framtiden. Förhoppningsvis har guiden innehållet nyttiga tips som gör att ni kommer att kunna forsätta utvecklas inom ert yrke. Vi har också fler resurser på hemsidan som ni kan ta del av som CV-mallar och blogginlägg om tips kring CV-skrivandet.

Vill ni istället läsa en guide om något annat yrke så kan ni t.ex. läsa guiderna om säljare, försäljningschef och bilförsäljare.

Liknande artiklar