Skriv ett fulländat försäljningschef CV som leder till ett toppjobb som chef

Om du vill skriva ett toppen-CV som leder till riktigt högavlönade och bra jobb, så behöver du alla tips som du kan få. Att skriva ett så bra CV är nämligen väldigt svårt. Oavsett om du ska söka ditt första jobb eller om du redan spenderat 20 år på arbetsmarknaden så är det svårt att skriva ett fantastiskt CV, och det är just därför som vi vill hjälpa till och verkligen få dig att lyckas med ditt CV.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Det här är en guide som främst är till för försäljningschefer som ska söka ett nytt jobb eller för personer som vill börja som försäljningschef och därför behöver jobb att skriva ett bra CV. Vår guide är till för alla er och vi hoppas att du som läser detta kommer att lyckas med ditt CV efter att du läst den här guiden.

Table of Contents

Vad för typ av jobb gör en försäljningschef?

En försäljningschef är någon som leder ett team av säljare och ser till att teamet når alla de mål som är uppsatta. Det är mycket viktigt för en försäljningschef att ha ledarskaps-kvaliteter och att denne på att bra sätt kan leda sitt team. Försäljningschefen ska kunna motivera de anställda och stärka dem i deras roll. Försäljningschefen behöver även kunna tydligt se vad som behöver göras och om nödvändigt ge konstruktiv kritik till sina säljare, så att de kan bli ännu bättre på sitt arbete.

Försäljningschefen tar ett mer organisatoriskt ansvar och planerar försäljningen, skickar säljare på utbildningar, analyserar marknaden och behovet, följer budgeten och gör prognosen. Så förutom att vara en chef och en ledare som leder teamet så behöver även någon som jobbar som försäljningschef att vara duktig på de ekonomiska och analytiska delarna också eftersom att denne har sådana arbetsuppgifter också.

Försäljningschef CV

Behöver en försäljningschef ha någon speciell utbildning för att få jobba inom yrket?

Det finns ingen viss specifik utbildning som en försäljningschef behöver ha och det leder till att olika försäljningschefer ofta har väldigt olika utbildningar och erfarenheter. Det det gäller att bli anställd som försäljningschef så är det inte bara beroende på vilken typ av utbildning som kandidaten har, utan den måste också ha en lång erfarenhet och de personliga egenskaper som lämpar sig för rollen.

Det är dock nödvändigt att ha någon form av grundutbildning och då är det generellt en utbildning inom ekonomi eller försäljning det som är mest lämpligt. Försäljningschefen ska trots allt kunna göra prognoser, förstå marknaden och hålla sig inom budgeten. Förutom en utbildning inom ekonomi eller försäljning bör även den som vill jobba som försäljningschef fylla på med kurser inom t.ex. ledarskap och organisation. Då visar kandidaten för arbetsgivaren att den både har en förståelse för försäljning och hur man sköter de ekonomiska bitarna på bästa sätt, men även för hur man leder ett team och vad som krävs av en chef.

Hur många års erfarenhet bör en försäljningschef ha?

Det är svårt att säga exakt hur många års erfarenhet en försäljningschef bör ha. Vissa kandidater kanske är jätteintressanta och relevanta, och har de egenskaper som krävs för jobbet, vilket innebär att de kanske klarar sig med lite kortare erfarenhet. På andra ställen kanske det istället är så att arbetsgivaren vill att kandidaten ska ha ett visst antal års erfarenhet av någonting. För dig är det egentligen bara att söka jobbet och se vad rekryteraren eller arbetsgivaren säger. Lägg inte för stor vikt vid siffor då de flesta arbetsgivare främst vill ha någon med rätt kompetens.

För att ge någon form av tumregel som dock gäller så bör du sikta på ca 4-5 års erfarenhet av något relevant yrke. Det innebär t.ex. ett yrke som säljare eller något inom planering, budget och ekonomi. Du bör alltså helst ha jobbat inom ett liknande yrke som dina anställda komma att jobba inom. Det gör att du dessutom får en förståelse för yrket och visar för arbetsgivaren att du har god koll på hur yrket fungerar.

Försäljningschef CV

Hur en försäljningschef kan lägga upp sitt CV på ett bra sätt för att få ett nytt jobb

I ditt CV bör du därför fokusera på de kompetenser, förmågor och egenskaper som du har. Det är antagligen inte så lätt att veta exakt vad du bör nämna, men vi rekommenderar att istället för att fokusera så mycket på de tekniska delarna av vad du gjort, så bör du fokusera på de praktiska delarna. Det innebär att du bör vara tydlig med dina färdigheter och förmågor och vad du har lärt dig av dina erfarenheter.

Det säger inte så mycket för arbetsgivaren om du nämner att du har gått en viss utbildning eller jobbat på ett visst jobb. Visst, de kan säkert gissa sig fram till vad du har gjort på den arbetsplatsen eller utbildningen, men samtidigt så vet de inte hur du faktiskt presterade. Det kan likväl vara så att du knappt klarade utbildningen och har mycket att jobba på när det kommer till ditt arbete.

På grund av det bör du inte bara nämna dina erfarenheter utan att förklara dem vidare. Det är betydligt mycket bättre att noggrant förklara vad du har gjort, vad du har lärt dig av det och vad för relaterade kompetenser och förmågor som du har. Det är sådant som arbetsgivaren är intresserad av och som gör dig till en anställd.

Ett exempel på hur ett kraftfullt CV för en försäljningschef kan se ut

Mårten Mårtensson
1972-10-27
Försäljningschef
071-0987654
mårten.mårtensson@exempel.com
Bogdenvägen 75
76542, Örebro
linkedin.com/mårten.mårtensson

Introduktion
Jag är en erfaren försäljningschef som har jobbat på båda sidorna, både som försäljningschef och som säljare. Jag har en ekonomiutbildning i botten och har dessutom gått en säljarutbildning och kurser inom ledarskap. Det gör att jag har god koll på hur arbetet fungerar, men även vad för typ av jobb som de anställda gör. Det gör att jag passar perfekt för det här jobbet. Jag har ett inre driv för att lyckas och tävlar alltid mot mig själv att slå nya mål eller att krossa nya utmaningar som jag sätter upp.

Arbetslivserfarenheter
Försäljningschef
Brukets Sälj, Örebro
2017-nuvarande

  • Jag arbetade som försäljningschef och ledde ett team med femton säljare. Det var en roll som tydliga ledaruppgifter eftersom att jag fick som uppgift att coacha mina anställda och verkligen se till att de lyckades.
  • Jag hade typiska arbetsuppgifter inom ledarskap, som att leda gruppen, framföra konstruktiv kritik, ta medarbetarsamtal etc. Men jag arbetade även med att ta fram marknadsprognoser, följa budgeten , initiera säljprocesser och se till så att företaget nådde de lönsamhetsmål som de hade satt upp.
  • Det var en otroligt värdefull tid för mig och jag klev in i ledarskapsrollen väldigt snabbt och lärde mig de verktyg som krävs för att hantera en grupp på ett bra sätt.

Säljare
Säljarnas AB, Örebro
2013-2017

  • Jag arbetade som säljare på ett företag som hyr ut deras tjänster till andra, vilket innebär att jag fick sälja olika produkter för olika företag varje dag.
  • Arbetsuppgifterna inkluderade att knacka dörr och försöka sälja produkter på det sättet, men även att ringa upp kunder och anordna möten där jag kunde sälja in produkterna.
  • Jag lärde mig väldigt mycket om att sälja och det var en värdefull arbetsplats där jag verkligen utvecklade mina kompetenser inom försäljning och att övertala människor att välja just min produkt.

Utbildningar

Ledarskapsutbildning
Ledarna AB, Örebro
2016

Säljutbildning
Försäljning- och marknadsföringsskolan, Örebro
2010-2012

Kandidatprogram i Civilekonomi
Örebro Universitet
2007-2010

Kvalifikationer och kompetenser

Kvalifikationer:

  • Kandidatexamen inom civilekonomi.
  • Utbildning som säljare
  • Kurser inom ledarskap.
  • Över 10 års erfarenhet av säljarbranschen.

Yrkeskompetens:

  • Goda förmågor i försäljning, analys, planering och att hålla budgeten.
  • Goda kunskaper i ledarskap, att leda ett team och att vägleda alla anställda rätt.
  • Goda ekonomiska och analytiska kunskaper.

Övrig kompetens:

  • Talar svenska och engelska flytande.
  • B-körkort.

Några otroligt vanliga misstag som du verkligen bör undvika att göra

Att göra det för långt

Vi nämnde ovan att du noga bör förklara vad du har gjort och de lärdomar som du har fått av det. Det är mycket viktigt att du gör det, men det är också viktigt att välja när du gör det och på vilka erfarenheter. Om du har arbetslivserfarenheter är dessa erfarenheter de som är betydligt mer relevant än någon annan erfarenhet. Därför bör du fokusera på dina arbetslivserfarenheter och noga skriva om dem. Du bör dock inte ta med för många tidigare jobb, eftersom att det blir alldeles för mycket och då tappar du fokus från det du vill skriva om och fokusera på.

Det räcker med kanske tre till fem arbetslivserfarenheter och dessa får bara vara relevanta till det arbete som du söker och tillföra något till ditt CV. Om du har skrivit väldigt mycket om dina arbetslivserfarenheter bör du inte skriva mycket om din utbildning alls. Det räcker att lista när, var och vad. Det är för att arbetslivserfarenheterna är mer relevanta att skriva om och därför räcker det bara med att nämna att du gått en utbildning, du behöver inte gå inte mer på den.

Försäljningschef CV

Saknar du däremot arbetslivserfarenhet eller om du inte har någon arbetslivserfarenhet som faktiskt är relevant så bör du fokusera betydligt mer på din utbildning. Det är för att din utbildning är inom ett relevant ämne till det jobb som du nu söker och därför blir det intressant och meriterande att nämna. Det är bättre att nämna lite mer om utbildningen än om tidigare jobb som inte alls handlar om det som du nu vill söka.

Varför är det då så petigt med allt det här? Det är för att CV:t absolut inte får bli för långt och då är det väldigt viktigt att se till att CV:t bara är fyllt med den bästa möjliga informationen. Information som gör att du upplevs som en väldigt bra kandidat för jobbet. CV:t bör vara runt en till två a4-ark. Varken kortare eller längre än så. Se därför till att noga välja den informationen som ska med och se till att alla sidor i CV:t fyller en funktion och att allt är relevant.

Att göra det för kort

I samband med att CV:t bara bör vara cirka en till två a4 sidor lång så bör du även tänka på att inte göra CV:t kortare än det. Det får inte bli för långt eftersom att då blir det jobbigt och svårt att läsa, men det får samtidigt inte bli för kort eftersom att då upplevs det som att du inte har så mycket erfarenhet och kompetenser och därför finns det inte så mycket som du kan nämna i CV:t.

Det intrycket vill du naturligtvis inte att arbetsgivaren ska få och därför behöver du också se till att du verkligen kommer upp i en sida på CV:t. Den vanligaste orsaken till att CV:t blir för kort är troligtvis att du antingen inte vet vad du ska ta med i CV:t eller så har du inte tillräckligt mycket erfarenheter att ta med. Oftast är det en kombination av dessa två eftersom att CV-skrivare ofta tänker att “jag har ju inte jobbat på ett sådant jobb så jag har inga erfarenheter att ta med alls”.

Det är egentligen ett synsätt som är mer skadligt än något annat eftersom att du troligtvis har massor med relevanta erfarenheter som du kan nämna, du behöver bara tänka efter lite. Kanske har du jobbat på en praktikplats, voluntärarbetat, gått en kvällskurs eller vad som helst. Oftast har du betydligt fler saker som du kan nämna som de flesta inte tänker på. Det är därför viktigt att noga fundera vad du har gjort i ditt liv och välja ut några punkter som kanske inte är helt vanligt i ett CV, men som du kan nämna.

Försäljningschef CV

Att ta med information som är irrelevant

Motsatsen till att du inte vet vad du ska ta med och skippar att ta med något alls, är istället att du inte vet vad du ska ta med så du tar med alldeles för mycket information. Du kanske trycker in så mycket information som möjligt och hoppas på att rekryteraren finner något av det intressant. Gör absolut inte så. Du skjuter enbart dig själv i foten om du bestämmer dig för att göra det.

“Varför” kanske du undrar? “Då får ju rekryteraren massor med information av dig som den kan sålla bland.” Men det är just sållandet som du vill undvika här. Det är inte rekryterarens uppgift att sålla bland din information och hitta guldkornen, utan det behöver du göra. Din uppgift är att ta all din information, välja ut den bästa och sedan koka ned det till ca 1-2 a4 sidor. Du ska klart och tydligt kunna visa för arbetsgivaren att “det här är jag och det här kan jag”. Om du inte lyckas med det så visar du dessutom att du inte kan välja ut den viktigaste informationen och fokusera på den. Jobba därför mycket med ditt CV för att få det riktigt bra.

Att göra det för personligt

För att avsluta den här lilla listan bör du även undvika att vara personlig i CV:t. Ett CV är som ett professionellt dokument över dig och din karriär och det bör alltså vara innehålla saker som faktiskt speglar det. Det är genom CV:t som du vill bli anställd på ett företag och i det bör du bara nämna saker som stärker det. Det är sällan som något privat kommer att öka dina chanser att du får anställning hos företaget. På grund av det bör du i den mån som det går undvika att ta med saker om ditt privatliv eller liknande. Enbart saker kopplat till din karriär, ditt yrke eller dig som yrkesperson är relevant här.

Det är viktigt hur CV:t ser ut så använd därför en CV-mall

I alla de punkter ovan har vi nämnt hur viktigt informationen i CV:t faktiskt är. Det behöver vara informationsrik och intressant information för att CV:t ska vara framgångsrikt, men faktum är att det är minst lika viktigt att CV:t ser bra ut. Vi tycker trots allt mer om saker som ser fina ut. Det är viktigt att CV:t ser fint ut så att rekryteraren verkligen känner för att läsa det. Att behöva skapa ett snyggt CV själv kan dock kännas svårt och det är på grund av det som möjligheten finns att ladda ned CV-mallar från vår hemsida. Det är ett sätt för dig att få ett snyggt CV, utan att behöva formatera det själv.

Det här bör finnas med i någon form i CV:t

I CV:t bör innehållet även vara relevant och strukturerat. Det är viktigt att du får med alla viktiga punkter eftersom att annars finns det risk för att arbetsgivaren undrar vart dessa punkter finns. Du kan välja vad delarna i CV:t ska heta och vad de ska vara placerade, men följande är viktigt att de kommer med:

Header

Headern är det enda undantaget eftersom att header bör placeras i början av CV:t och på en plats där blicken direkt faller. Det är för att headern innehåller den grundläggande informationen om dig och den behöver rekryteraren för att få en första bild av dig och så att den även vet hur man ska kunna kontakta dig. Headern behöver du inte namnge och den ska bara innefatta en punktlista där du skriver upp ditt namn, din adress, ditt telefonnummer, din mail-adress, din yrkestitel och eventuellt en länk om du har ett konto på LinkedIn.

Introduktion

I introduktionen får du chansen att ge en klarare bild av dig och du bör därför utnyttja tillfället att verkligen få till en bra och kondenserad bild av dig. I introduktionen bör du nämna saker om din karriär. Det kan vara att du har arbetat inom en viss bransch i ett antal år, vilken erfarenhet du har, vad för typ av utbildning som du har gått och liknande ämnen. Målet är att få rekryteraren intresserad av dig och vad du har att erbjuda. Försök därför att få till en så attraktiv bild av dig och din karriär som möjligt.

Arbetslivserfarenheter

Arbetslivserfarenheter är alla de tidigare arbeten som du har haft och här ska du både skriva om de tekniska sakerna, som när du arbetade på den, vad din yrkestitel var, vilket företag som det var och på vilken ort som du arbetade, men även om de praktiska saker, som vad du har fått för lärdomar av anställningen, vad du fick använda för kompetenser, vad för typ av arbetsuppgifter som du hade etc. Det är viktigt att de praktiska sakerna kommer med och att du är tydlig eftersom att det är det som gör att rekryteraren får reda på vad du kan och vad du har gjort.

Utbildning

Under utbildning ska du också skriva om de tekniska sakerna på samma sätt som du skrev för dina arbeten. Du kan ta med när utbildningen var, vart den var och vilket lärosäte som det var. Ta även med utbildningens namn. När det kommer till de praktiska sakerna behöver du bara nämna dem om du inte redan har relevanta arbetslivserfarenheter.

Kompetens

Du bör även ta med en lista och i din skriver du upp alla dina kompetenser, kvalifikationer, förmågor etc. som du har. Det bör vara saker som är kopplat till ditt yrke och som det lätt gåt att bevisa för arbetsgivaren.

Avslutning: Så här kan man skriva ett CV för en försäljningschef

Vi har nu nått slutet och vi hoppas att ditt CV kommer att bli riktigt framgångsrikt. Lycka till med CV:t och glöm inte att ta del av de tips som finns här nedan.

📌 Tips:

  • Tänk på längden. Det bör varken vara för kort eller för långt och det räcker med en till två sidor för att all relevant information ska komma fram.
  • Ta genvägar om genvägar erbjuds. Det tar väldigt lång tid att skriva ett CV och det tar ännu längre tid om CV:t ska vara riktigt bra. Finns det därför möjlighet att korta ned tiden bör du utnyttja den. Ett exempel är att ladda ned en CV-mall från oss som gör att du slipper fixa layouten själv.
  • Fokusera på vad du kan och var tydlig med det. Visst är det bra att nämna att du har jobbat på ett visst företag eller har en specifik utbildning, men om du inte fyller på med information om vad det faktiskt innebär så blir det svårt för rekryteraren att få en uppfattning över vad du kan.

⚠️ Varningar:

  • Undvik att ta med olämplig information. I det här fallet är det information som är alldeles för privat eller personlig. En bra tumregel är att bara ta med saker som gör att chansen att du får jobbet ökar.
  • Undvik att stirra dig blind på siffor. Visst, vissa arbetsgivare kanske vill du har ett visst antal år av erfarenhet eller liknande. Men det vet du inte om du inte söker. Se därför till att verkligen söka jobben, även fast än att du kanske inte passar perfekt.
  • Undvik att göra det svårläst. Det ska vara lätt och intressant att läsa CV:t och därför bör du undvika att ta med för långa och svåra meningar och istället försöka att hålla det simpelt.

Fler resurser krävs ofta för att skriva ett CV som faktiskt lyfter

Och som tur är finns det fullt med olika spännande hjälpmedel på vår sida som kommer att hjälpa dig med ditt CV skrivande. Du kan bläddra runt på vår karriärblogg och förhoppningsvis hitta massor med bra tips som du kommer att ha nytta av. Vi har även fler guider, som liknar den här, på vår hemsida och som hjälper dig som ska söka ett visst jobb och vill ha skräddarsydda tips. Du som dessutom vill slippa att själv behöva fixa en layout till CV:t kan ladda ner våra otroligt snygga CV-mallar som finns på vår sida och använda en sådan till ditt CV istället.

Liknande artiklar