Det alla branscher har gemensamt, och som alltså gäller yrkestiteln generellt, är dock att redaktionschefen alltid får vara kreativ, lösningsorienterad, ansvarstagande och inte minst ha väldigt roligt på arbetsplatsen.
För att få redaktionschefsjobb måste du ha flera kompetenser, erfarenheter och utbildningar i ryggen. Dessa presenterar du sedan för arbetsgivaren eller rekryteraren i ett CV för redaktionschef, och det gör CV:t till det viktigaste dokumentet i rekryteringsprocessen. Utan det får du inte visa dina extraordinära meriter och fördelar, och då blir det svårare att få de bästa jobben.
I denna artikel kommer vi att guida dig genom hela processen i att skapa ett fördelaktigt CV som ökar chanserna för de lediga jobben. Vi behandlar bland annat dessa punkter:
- Ett konkret CV-exempel för redaktionschefer.
- Hänvisningar till ytterligare värdefulla exempel och texter.
- En kort genomgång i hur du skapar en lyckad utsida till CV:t.
- Guider i hur varje sektion och avsnitt bäst formuleras med exempel, tips och varningar.
- Svar på vanliga frågor om att söka jobb som redaktionschef.
Table of Contents
Exempel på CV för redaktionschefer
19950731
Redaktionschef
076-7726997
stina.langheden@gmail.com
Högbergsgatan 81A
11842, Stockholm
linkedin.com/stina.langheden
Introduktion
Med en lång bakgrund som redaktionschef, och inom media generellt, har jag goda förutsättningar i yrkesrollen. Jag har framstående förmågor inom kommunikation och ledarskap, breda kreativa kunskaper och en otrolig törst för framgång och utveckling. I framtiden vill jag få rollen som chef på ett särskilt stort och betydande mediehus i Sveriges huvudstad, då jag tror att sådana etablerade bolag främjas av nya idéer allra mest.
Arbetslivserfarenhet
2019-2022
Redaktionschef
Hänt Extra Stockholm
- Tjänsten innebar ett stort ansvar för en redaktion med omkring sju medarbetare som i sin tur ansvarade för varsina team i flera områden och genrer.
- Arbetade främst med att kontrollera publikationer och artiklar, att lösa potentiella problem, att hitta kreativa vägar i kniviga situationer och att inspirera mina kollegor till att hitta och framställa de bästa möjliga nyheterna.
- Fick vässa mina chefsförmågor i form av kommunikation, ledarskap, samarbete och motivation.
2017-2019
Redaktörsassistent
Bonnier News Stockholm
- Arbetade med att assistera redaktörer med administrativa uppgifter såsom planering och kontakt, men också med att utföra journalistiskt arbete.
- Fick göra flera grafisk design-jobb och skrivjobb, och hade vid ett tillfälle en kontinuerlig publikation.
- Lärde mig massor om branschen i allmänhet och om att ha en prestigelös syn på jobbet då jag ibland fick göra mindre intressanta uppgifter och ibland fick känna mig som en ordentlig och ansvarsfull journalist.
2017
APL redaktörsassistent
Bonnier News Stockholm
- Fick följa och observera en redaktörsassistent, och ibland hjälpa en redaktör direkt, i ett stort och fartfyllt mediehus.
- Utförde en hel del administrativa uppgifter som exempelvis dokumenthantering, att kontakta medarbetare och övriga involverade personer, att samla information och att boka in möten. Fick därtill assistera den verksamma redaktörsassistenten med brainstorming och idéer.
- Samlade en mängd kunskaper och erfarenheter inom journalistik och redaktioner generellt, men också i det praktiska arbetet för redaktörer och redaktionschefer.
2013-2014
APL grafisk designer
Alfabeta Bokförlag Stockholm
- I några veckors tid arbetade jag med en grafisk designer på förlaget, och fick då bidra med idéer, synpunkter och ibland till och med konceptualisera egna förslag.
- Lärde mig mycket om att arbeta konstnärligt i en praktisk miljö, samt med ett kommersiellt syfte.
Utbildning
2019
Strategisk ledning
IHM Business School Stockholm
2014-2017
Journalistprogrammet
Stockholms universitet
2011-2014
Estetiska programmet
LBS kreativa gymnasiet Stockholm södra
- Inriktning foto och film.
Kompetens
Yrkeskompetens:
- Framstående kompetenser i ledarskap, kommunikation och samarbete.
- Dokumenterat goda färdigheter inom administrativt arbete.
- Bred kreativ förmåga i såväl text som bild och grafisk design.
- Mycket goda kunskaper i Adobe Creative Suite och liknande värdefulla program.
- Grundläggande förmågor i film och rörlig bild.
Övrig kompetens:
- Svenska som modersmål.
- Flytande i engelska.
- Goda kunskaper i mandarin.
- B-körkort.
Läs fler exempel och dylikt här
På vår hemsida erbjuder vi ytterligare CV-exempel i en mängd yrken och branscher, om du önskar få inspireras av fler relevanta sådana än det som presenterades ovan. Du kan exempelvis läsa exemplet för verksamhetschefer, produktchefer, företagschefer, restaurangchefer eller chefer generellt. Glöm heller inte att läsa vårt CV-exempel för engelska CV:n om du ska söka rollen internationellt.
Läs därtill våra övriga texter, som inte är direkta exempel, som djupdyker i ämnen och aspekter kring att skriva ett CV och att söka lediga tjänster. Dessa finns i form av blogginlägg, artiklar och guider och kan vara mycket hjälpsamma för såväl nybörjare som erfarna CV-skrivare.
Skapa ett CV som väcker intresse och ger ett gott intryck
Om du börjar känna dig redo för att påbörja ditt egna CV bör du alltid inleda arbetet från utsidan först och därefter arbeta dig inåt. Det innebär att det du bör göra först är att bestämma dig för CV:ts utsida. Utsidan, eller layouten, avgör nämligen vad du ger rekryteraren för första intryck samt om du lyckas fånga hens intresse.
Layouten innefattar CV:ts utsida generellt, vilket inkluderar dess färger, estetiska design, typsnitt, sektionernas placering och strukturen. Alla delar är avgörande i hur rekryteraren uppfattar dig och läser ditt CV, då det antingen kan underlätta eller försvåra läsningen och rikta fokuset till olika sektioner. Se därmed till att välja en tydlig och läsvänlig layout som lyfter fram dina unika meriter och erfarenheter, men som samtidigt visar dina konstnärliga förmågor och därmed väcker läsarens uppmärksamhet.
Ladda ner en mall för CV för redaktionschefer
Ingen förväntar sig att du ska skapa layouten själv eller anställa dyr hjälp, utan det finns mycket bättre vägar att ta än så. Du kan exempelvis ladda ner mallar för CV för redaktionschefer på vår hemsida, där de är helt gratis och superenkla att använda.
Hos oss hittar du säkerligen en väl utformad och fungerande CV-mall då samtliga i sortimentet är professionellt framtagna och granskade. De går dessutom att anpassa i flera aspekter så att du kan få till den optimala layouten för just dig, och sedan kan du enkelt ladda ner dem i PDF- eller Word-format när du är klar.
Vässa ditt språkbruk
När aspekterna ovan är avklarade återstår det bara en sak innan du inleder skrivprocessen – att fundera över ditt språkbruk. Som chef över konstnärliga verksamheter måste du nämligen ha särskilda kommunikativa förmågor, och de behöver synas redan i CV:t om du vill imponera på rekryteraren eller arbetsgivaren.
Om du använder ett positivt, ödmjukt och objektivt språkbruk råder det större chans att läsaren uppfattar dig som en framstående ledare med goda värderingar och ett fungerande arbetssätt. Det medför att du kan inspirera, motivera och hjälpa dina medarbetare samtidigt som du inte har en alltför prestigefull inställning till tjänsten. Om du därtill håller språket kort, enkelt och koncist så höjer du den effekten ytterligare.
Sedan är det en god idé att skriva på ett formellt och korrekt sätt, så att du framstår som lämplig i ditt yrke. Försök även att hålla ett professionellt fokus utan att blanda in alltför privata detaljer. Till sist kan branschenliga ord vara toppen att överväga i ditt innehåll då det kan få rekryteraren eller arbetsgivaren att associera dig med yrket redan innan du fått det. Några exempel på sådana ord som passar redaktionschefer kan vara:
- Kreativitet.
- Ledarskap.
- Problemlösning.
- Utveckling.
- Motivation.
- Resultat.
- Idé.
- Samarbete.
- Kommunikation.
- Erfarenhet.
Börja med det viktigaste redaktionschefs-CV-avsnittet
När det är dags för dig att påbörja själv skrivarbetet på CV:t är det bäst att börja från början, vilket alltså är ditt namn. Precis som i andra första möten är det nämligen viktigt att du presenterar vem du är innan du går in på detaljer eller liknande. Så skriv ditt namn som en sidfot högst upp i CV:t, som en rubrik eller som den initiala punkten i den inledande sektionen.
Sektionen som inleder alla CV:n tack vare dess vitala funktion och lämpliga utformning är headern, och den bör placeras högst upp till vänster i dokumentet. Headern utgörs av en lista på dina person- och kontaktuppgifter som läsaren kan behöva påminna sig om eller använda under rekryteringsprocessen. De kan skilja sig åt en aning beroende på vad rekryterare eller arbetsgivaren efterfrågar, men de vanligast förekommande är följande:
- Namn.
- Födelsedatum.
- Yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Adress.
- Eventuell länk till professionell hemsida, portfolio eller LinkedIn-profil.
En header som faktiskt följer råden ovan och som anger de bästa och mest betydande uppgifterna kan se ut som denna:
19901104
Redaktionschef
072-54492144
killian.i@live.se
Pingvingränd 53
21111, Malmö
Fortsätt med introduktionen
Den andra sektionen som fortsätter presentera dig och ditt professionella jag, och som alltid borde komma efter headern, är den så kallade introduktionen. Vissa kandidater väljer att begränsa sektionen till en professionell sammanfattning där endast tidigare erfarenheter och prestationer nämns, men vi rekommenderar dig att inkludera fler aspekter än så. Det kan höja chanserna att du fångar läsarens uppmärksamhet, verkar minnesvärd och ges utrymme att presentera imponerande meriter och fördelar.
Några exempel på sådant du kan överväga att inkludera i din introduktion kan vara:
- Tidigare erfarenheter.
- Lärdomar.
- Prestationer.
- Styrkor.
- Mjuka kompetenser.
- Drivkrafter.
- Framtidsdrömmar.
- Mål.
Ett dåligt exempel på en introduktion som endast inkluderar ett par av punkterna ovan, som använder ett bristande språkbruk och som riktar alltför mycket fokus på det privata jaget snarare än det professionella jaget, kan se ut som detta:
Skriv om dina arbetslivserfarenheter och verka erfaren
Sektionen som följer härnäst anser de flesta vara den viktigaste sektionen i CV:t då den behandlar tidigare arbetslivserfarenheter och därmed visar på viktig information. Redaktionschefer måste troligen ha god erfarenhet inom ledarskap, det specifika arbetsområdet och kreativitet, och det bör reflekteras tydligt i denna sektion.
Lista från ett par och upp till fem eller sex erfarenheter som är relevanta för tjänsten du söker, som varit givande för din karriär och som är under tio år gamla. Du borde därtill ha något intressant att berätta om varje, då erfarenheterna ska presenteras med följande information:
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Titel, huvudsakliga arbetsuppgift eller yrkesroll.
- Arbetsgivare, företag eller arbetsplats och läge.
- Få och korta kommentarer som anger arbetsuppgifter, ansvarsområden, prestationer, lärdomar, insikter och så vidare.
En arbetslivserfarenhet som inte riktigt passar sig då den har fel fokus, använder ett bristande språk och missar viktig information kan se ut som följande:
24/3 2008-29/6 2010
- Jag lärde mig massor av saker som passar en chef, då jag fick ta stort ansvar.
- Nu jobbar jag annorlunda än jag gjorde då, men det var ändå roligt.
Gå vidare med dina utbildningar
Nästa sektion har också med dina erfarenheter att göra, men har istället ett fokus på utbildningar. I sektionen kan du lyfta fram mellan ett par och tre eller fyra utbildningar som är meriterande för yrket du söker, aktuella och givande för din karriärutveckling. Varje utbildning ska sedan presenteras med följande innehåll:
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Utbildning, examen, kurs eller program.
- Skola, lärosäte eller utbildare och läge.
- Eventuell kortfattad kommentar som anger inriktning, fördjupning eller examensarbete.
Utbildningar som lämpar sig i ett redaktionschefs-CV kan vara från konstnärliga fält eller handla om kommunikation och ledarskap. Ett utmärkt exempel kan vara detta:
Chefsutbildning certifierad ledare
Framfot Göteborg
Runda av med dina meriterande kompetenser
Den sista sektionen är oftast den om kompetenser, och i den kan du ange alla dina viktigaste färdigheter du fått från vardagen, utbildningar, karriären och liknande. Dessa presenterar du sedan i en lista som därtill kan ange din kompetensnivå.
Börja helst med de kompetenser som är särskilt yrkesspecifika och meriterande, då de efterfrågas i första hand. Det kan för redaktionschefer exempelvis handla om ledarskapsförmågor, kommunikationsförmågor, samarbetsförmågor, kunskap inom det konstnärliga fältet, administrativa färdigheter eller tekniska färdigheter i specifika program eller system. Allt som används i yrket, kort sagt.
Språkkunskaper, fysiska förmågor, tekniska kunskaper och körkortsinnehav är exempel på övriga typer av kompetenser som alltid är meriterande oavsett jobbsituation eller bransch, så inkludera även dem när du ägnat kompetenserna ovan tillräckligt med utrymme.
Några exempel på värdefulla men mjuka kompetenser som alltså inte bör inkluderas i sektionen kan vara:
- Självgående.
- Noggrann.
- Kommunikativ.
- Effektiv.
- Lösningsorienterad.
- Kreativ.
- Resultatinriktad.
- Driven.
Addera eventuella ytterligare sektioner
Om du har särskilda publikationer eller verk att berätta om, och som inte finns med i din portfolio, så kan du addera ytterligare sektioner i slutet av CV:t. Det gäller också om du exempelvis varit med i specifika mediala sammanhang eller om du fått priser och utmärkelser. Det kan verkligen få dig att sticka ut och verka minnesvärd, vilket är en stor fördel i CV:t.
Sammanfattning: Hur du bäst ska skriva ett CV för redaktionschefer
När ditt CV är färdigt och noga korrekturläst kan du behöva dubbelkolla så att du tänkt på alla de viktigaste tipsen och varningarna vi angett i artikeln ovan. Fördenskull önskar vi nu få upprepa dem så att det sista, men ack så viktiga, steget blir smidigare.
📌 Tips:
- Ladda ner någon av våra mallar för att få din ansökan att sticka ut och väcka läsarens intresse.
- Anpassa ditt språkbruk och ytterligare yttre faktorer så att du redan från början framstår som lämplig och spännande.
- Försök att verka unik och minnesvärd i CV:t då det är viktigt för att fastna hos läsaren och därmed få gå vidare i rekryteringsprocessen.
- Var tydlig och informativ i ditt CV, men på ett kortfattat sätt, så att du ges utrymme till alla dina meriter och fördelar.
⚠️ Varningar:
- Ange inte information i CV:t som läsaren inte ska behöva ödsla tid på. Den kan exempelvis vara för privat, inaktuell, oseriös, irrelevant eller olämplig på liknande vis.
- Glöm inte att inkludera punkter och information som är mindre prestigefull men fortfarande relevant och meriterande, då det kan få dig att verka extra kvalificerad.
- Gör inte CV:t för långt eller kort, utan håll varje sektion lagom och det totala dokumentet nära en eller två A4-sidor.
Ta del av ytterligare hjälpande resurser hos oss
Du måste inte redan nu känna dig varm i kläderna och vara redo för att skriva ett eget CV, utan vi förstår om du önskar vi mer hjälp. I så fall kan du söka dig vidare på vår hemsida där vi erbjuder en mängd resurser och tjänster som hjälper dig i ditt CV-skrivande. Vi har redan hänvisat och länkat till några i artikeln, men du kan därtill använda vår CV-byggare som gör hela processen enklare, snabbare och roligare.
Finslipa dina kunskaper tillsammans med oss redan idag, och njut sedan av fördelarna som ditt nya CV leder till. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att söka jobb som redaktionschef
Fråga: Vad tjänar redaktionschefer i snittlön?
Svar: Redaktionschefers löner varierar väldigt beroende på arbetsplats, bransch och liknande, men snittlönen ligger år 2022 på 50 800 kronor i månaden. Kvinnor har dock endast en lön på 49 800 kronor medan män har på 51 900 kronor.
Fråga: Måste man ha en utbildning för att få bli redaktionschef?
Svar: Det är sällan ett krav på att redaktionschefen måste vara högutbildad, men däremot är det viktigt att ha goda kunskaper i det område du vill arbeta inom. Ledarskapsförmågor och övriga kommunikationsfärdigheter kan också vara bra att intyga med kurser eller utbildningar.