Om du är intresserad av att få jobbet i fråga kommer du att behöva skapa ett extra fördelaktigt CV för en kamrer. Då får du chansen att visa rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren att just du är den bästa kandidaten för det lediga jobbet, och samtidigt presentera dig på ett lämpligt sätt. Det blir som en slags guldbiljett rakt in i den bransch du drömt om att få äntra.
Vi förstår att uppgiften att skapa ett sådant CV kan verka skrämmande, men i själva verket behöver det inte alls vara så svårt. I denna artikeln bevisar vi det genom att guida dig genom hela förloppet – från att få inspiration till att skriva den sista meningen i CV:t. Vi kommer att behandla följande:
- Ett CV-exempel för en kamrer.
- Hänvisningar till ytterligare exempel och snarlika inspirerande texter.
- En kort guide som visar hur du bör arbeta med CV:ts utsida för att fånga läsarens intresse.
- Genomgångar i hur varje sektion av CV:t ska formuleras och se ut, med tillhörande tips, varningar och exempel.
- Svar på vanliga frågor om att söka rollen som kamrer.
Table of Contents
Exempel på CV för en kamrer
19970630
Kamrer
073-4211612
david_mendoza@hotmail.com
Skogvaktargatan 19B
11543, Stockholm
Introduktion
Efter flera år som verksam ekonom söker jag nu jobb som kamrer då yrkesrollen passar min ansvarstagande och självständiga drivkraft bättre. Jag är en fena på de flesta områden inom generell ekonomi, men framför allt företagsekonomi, och jag arbetar gärna med företag som drivs av målmedvetna och engagerade personer. Mitt mål är att hitta ett företag som ser potential i sin affärsidé och som med rätt ekonomisk hjälp kan nå oväntat höga höjder.
Arbetslivserfarenheter
2022-pågående
Kamrer
Kamrer redovisning Stockholm
- Arbetade främst med bokföring, bokslut och årsredovisningar men tog mig också an uppdrag inom företagsrådgivning och skatterådgivning.
- Hade nära kontakt med kunder och gav service av olika typer beroende på kundernas behov, och det skapade goda relationer som ofta genererade ytterligare uppdrag.
- Utvecklade mina kommunikativa kunskaper och fick prova på att arbeta i nära samband med kunder, vilket var en intressant upplevelse.
2020-2022
Ekonomiansvarig
Michael Page Stockholm
- Fick utföra både praktiskt och strategiskt arbete med företagets ekonomi, och då främst med budgetering, redovisning, bokföring och kontering av fakturor.
- Arbetsuppgifterna innebar att jag arbetade självständigt i första hand, men jag rapporterade även till styrelsen och deltog vid delårsbokslutet, årsredovisningar och liknande tillsammans med medarbetare.
- Tog stort ansvar och lärde mig en hel del om att arbeta strategiskt med ekonomi rent generellt. Fick därtill nya kunskaper gällande att redovisa och rapportera till chefer.
2019-2020
Praktiserande redovisningsekonom
Studieförbundet Vuxenskolan Örebro
- Följde och assisterade verksamma ekonomer på flera avdelningar och fick bidra med enklare uppdrag såsom att hantera dokument, göra bokslutsarbete, hantera administrativa uppgifter och liknande.
- Provade på att sätta en budget tillsammans med en verksam redovisningsekonom och fick värdefulla insikter i det praktiska arbetet.
- Fick lära mig mycket om att arbeta i nära samband med medarbetare i en slags konsultroll samt att utföra uppdrag gällande moms- och arbetsgivardeklarationer.
2016-2017
Ekonomiassistent
Brightby Knivsta
- Arbetade under ekonomichefen och hade arbetsuppgifter inom en rad enklare ekonomiska områden, där mitt huvudansvar var inom kund- och leverantörsreskontra.
- Det huvudsakliga arbetet bestod av löpande bokföring, månadsbokslut och avstämningar gällande kundreskontra, leverantörsreskontra, skatte- och bankfrågor.
- Samlade en mängd kunskaper gällande att arbeta självständigt med ekonomi, och fick erfarenhet inom en rad områden jag aldrig tidigare provat på såsom inkassohantering, valutajustering och så vidare.
Utbildningar
2020
Affärsrådgivning 4 – Företagsanalys och värdering i praktiken
Srf konsulterna Stockholm
2017-2020
Ekonomiprogrammet
Örebro universitet
- Inriktning företagsekonomi.
2013-2016
Ekonomiprogrammet
Thorén Business School Uppsala
- Profil redovisning och finansiering.
Kvalifikationer och kompetenser
Kvalifikationer:
- Kvalificerad företagsekonom.
- Nästan 7 års praktisk erfarenhet.
- Vidareutbildad inom affärsrådgivning.
Yrkeskompetenser:
- Avancerade färdigheter inom budgetplanering, analys och uppföljning.
- Dokumenterat framstående förmågor inom redovisning, bokföring och övriga ekonomiska processer.
- Mycket goda kunskaper inom företagsekonomi och långtida prognosarbeten.
- God vana i relevanta program och system såsom MS Office och Visma.
Övriga kompetenser:
- Svenska som modersmål.
- Spanska som modersmål.
- Flytande i engelska.
- B-körkort.
Ta del av ytterligare exempel och liknande texter
Alla kandidaters situationer är förstås säregna, så vi förstår om CV-exemplet ovan inte var ultimat för just dig. Därför önskar du kanske få ta del av fler sådana, och det gör du bäst genom att klicka dig vidare till vår hemsida där vi erbjuder en mängd olika CV-exempel. Det finns sådana för bland annat ekonomichefer, revisorer, ekonomiassistenter, bokföringsassistenter och generella chefer. Om du just avslutat din utbildning kan du också ta en titt på vårt CV-exempel för nyutexaminerade.
Du kan därutöver läsa våra övriga texter i form av blogginlägg, artiklar och guider, då samtliga djupdyker i de olika aspekterna kring att söka jobb och att skriva en fördelaktig ansökan med såväl CV som ett personligt brev. De kommer säkerligen att bidra med värdefulla kunskaper och insikter!
Få till utsidan av ditt CV för att locka läsaren
Processen av att skapa ett eget CV inleder du enklast via utsidan, då det avgör läsarens första intryck av dig och dessutom påverkar innehållet på flera sätt. Det är ett utmärkt första steg som många försummar men som kan påverka om ditt CV över huvud taget blir läst.
Utsidan, eller layouten som den snarare kallas, ska för en kamrer ha en bra balans mellan att vara intresseväckande och lättläst. Se till att således hitta en layout som har enstaka spännande designdetaljer, såsom element av färg eller linjedragningar, men som fortfarande drar fokus till innehållet och gör det överskådligt för läsaren. Kamrerer måste nämligen inte illustrera en kreativitet eller idérikedom då jobbet är så logiskt och strukturerat, utan det är viktigare att hitta en layout med lättlästa typsnitt, tydliga punktlistor, markerade rubriker, luftiga utrymmen och dylikt. Fokusera på tillgängligheten!
Formalia och struktur
Något som hänger samman med såväl CV:ts innehåll som utsida eller layout är framför allt formalian. Den påverkar längden av dokumentet och hur den formges, och har därför en avgörande roll i läsningen. För dig som söker jobbet som kamrer rekommenderar vi att hålla CV:t mellan en och två A4-sidor samt att använda ett klassiskt typsnitt på 12 punkter. Försök därtill att hålla marginalerna breda och styckeavståndet långt.
Strukturen på sektionerna i CV:t hör också till formalian, och här är det alltid bäst att följa denna ordning som är logisk, lättläst och förväntad:
- Header.
- Introduktion.
- Arbetslivserfarenhet.
- Utbildning.
- Kvalifikation och kompetens.
- Eventuell övrig sektion.
Innehållet i de olika sektionerna kan du antingen strukturera efter relevans eller omvänd kronologi, beroende på om du har en rörig och mångsidig eller rak och målmedveten karriär i ryggen. Du som vill arbeta med ekonomi bör, om det är möjligt, använda en omvänt kronologisk struktur som premierar tidsperioder framför nivå av relevans, då det verkar mest logiskt och överskådligt.
Språkbruk
Innan du påbörjar innehållet av CV:t så rekommenderar vi dig att ägna lite omtanke på det språkbruk du ämnar använda. Det är nämligen en aspekt som också samspelar med både innehållet och utsidan av CV:t, och det kommer garanterat påverka läsarens uppfattning om dig. Faktum är att språket kan vara avgörande i det första intrycket och hjälpa eller stjälpa läsningen.
Som kamrer är det vitalt att använda ett korrekt och formellt språkbruk som lämpar sig för det högst professionella och seriösa yrket. Du bör därtill hålla ett ständigt professionellt fokus utan att gå in på privata detaljer, och på så vis visa att du är lämplig för yrkesrollen. Här kan det dessutom vara klokt att använda en objektiv ton, då arbetsgivaren eller rekryteraren inte vill veta av kandidater som är alltför skrytiga eller osäkra.
En annan sak som är viktig gällande språkbruket är att du framstår som positiv och ödmjuk. En kamrer behöver inte alltid ha nära samarbeten med kollegor, kunder eller liknande, men du bör trots det framstå som trevlig och tilltalande så att läsaren vill anställa dig.
Till sist kan det vara bra att använda branschenliga ord som får läsaren att associera dig med tjänsten då du på så vis verkar extra kvalificerad och kompetent. Några exempel kan vara:
- Ekonomi.
- Budget.
- Redovisning.
- Bokföring.
- Ansvarstagande.
- Planering.
- Erfarenhet.
- Kunskap.
- Mål.
- Resultat.
Inled CV:t med en presentation av dig själv
När det äntligen är dags att inleda skrivarbetet och skapa innehåll till CV:t så bör du arbeta efter en kronologisk ordning. Det tillåter dig att lättare följa ett logiskt flöde och att hålla en röd tråd, samtidigt som du enklare undviker upprepningar och liknande.
Det första ditt CV ska innehålla och presentera för läsaren är ditt namn, likt andra första möten i professionella sammanhang. Det kan du antingen skriva i en sidfot eller rubrik högst upp i CV:t, eller som den första punkten i den första sektionen – headern. På så vis får läsaren bekanta sig med dig och din främsta referens direkt, innan hen bombarderas med ytterligare information.
Headern är som sagt den inledande sektionen och det är för att den listar dina främsta kontakt- och personuppgifter som läsaren förhoppningsvis kommer att ha användning för i rekryteringen. Dessa kan skilja sig åt en aning beroende på rekryteringen i fråga, men vanligen efterfrågas dessa:
- För- och efternamn.
- Födelsedatum.
- Yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Adress.
- Eventuell länk till professionell hemsida såsom din LinkedIn-profil.
Ett bra exempel på en header som följer råden och som passar kamrerer kan likna följande:
2000-12-07
Kamrer
076-9895998
indra.c00@gmail.com
Galaxgatan 77
74544, Enköping
linkedin.com/indracarlsson823709
Introduktion
Sektionen som kommer härnäst kallas för introduktion i modernare sammanhang, då den fortsätter att presentera dig men i form av en löpande text med aningen personligare aspekter. Den ska vara kort och koncist men sprängfylld av spännande information som väcker läsarens intresse och visar vad som komma skall i CV:t.
Några förslag på vad du kan inkludera i introduktionen är:
- En sammanfattning av tidigare erfarenheter.
- Kompetenser.
- Prestationer.
- Insikter eller lärdomar.
- Drivkrafter.
- Styrkor.
- Övriga fördelar.
- Framtidsförhoppningar.
- Mål.
Ett introduktionsexempel som inte följer råden och som efterliknar ett brev, vilket inte alls är meningar, kan se ut som detta:
Ange dina främsta arbetslivserfarenheter
CV:t associeras nästan alltid med arbetslivserfarenheter, och därför bör nästa sektion vara den som behandlar dessa. På så vis hamnar den viktiga informationen högt upp i dokumentet, och du kan med gott samvete fylla ut den ordentligt med uppåt fem eller sex erfarenheter. Se bara till att samtliga är tydligt relevanta för den tjänst du söker samt att de är under tio år gamla, annars kan de ses som inaktuella och ointressanta.
Varje arbetslivserfarenhet ska sedan presenteras med följande information:
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Arbetsroll, titel eller främsta arbetsuppgift.
- Företag, arbetsgivare eller arbetsplats och läge.
- Några få, kortfattade kommentarer om arbetsuppgifter, prestationer, ansvarsområden, lärdomar och så vidare.
En arbetslivserfarenhet som passar utmärkt för kamrerer men som vid första anblick hade kunnat uppfattas som otillräcklig är:
Frilansande bokföringsassistent
Olika företag runt om i Värmland
- Jag tog mig an ekonomiuppdrag på deltid under tiden jag studerade, och skapade nära samarbeten med ett flertal kunder.
- Utförde en årsredovisning för en kund vid ett tillfälle, men fokuserade i övrigt på bokföring och budgethantering.
- Samlade på mig flera erfarenheter och kunskaper gällande att knyta an relationer med kunder, att lyssna på kundens behov och utföra mina uppgifter enligt dem, samt att arbeta med ekonomi på flera sätt och för flera personer på distans.
Fortsätt med utbildningar
Nästa sektion kräver minst lika kritiska ögon och selektiva beslut då den behandlar utbildningar. Även här måste varje erfarenhet vara tydligt relevant och givande för din karriärmässiga utveckling, samtidigt som de är aktuella och relativt nya. Alla utbildningar ska dessutom presenteras med denna information:
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Examen, utbildning, program eller kurs.
- Skola, utbildare eller lärosäte och läge.
- Eventuell kort kommentar som anger inriktning, profil, område, betyg eller liknande.
Ett utbildningsexempel som lämpar sig ypperligt för tillfället kan vara:
Ekonomichefsprogrammet
Fei Stockholm
Runda av med kvalifikationer och kompetenser
Innan du ska skicka in ditt CV behöver du runda av det med sektionen om kvalifikationer och kompetenser. I den får du nämligen framföra en konkret lista som betonar vad du har för specifika, meriterande kompetenser, som läsaren säkerligen söker efter.
Inled helst sektionen med kvalifikationerna, då de är extra påtagliga och lätta att bevisa. Dessa är säkert efterfrågade i jobbannonsen, dessutom, vilket gör dem viktiga att ha ur vägen. För kamrerer kan det exempelvis handla om kvalificeringar, licenser eller diplom, utbildningsnivå, antal års praktisk erfarenhet, specialinriktningar eller medlemskap i yrkesorganisationer eller dylikt.
Nästa steg är att behandla dina främsta och högst eftertraktade kompetenser som har ett nära samband med yrket. Här kan du till exempel välja bland följande:
- Förmågor inom ekonomiska uppgifter såsom bokföring, budgetering, redovisning, uppföljning och så vidare.
- Kommunikativa eller ledarskapsförmågor.
- Kunskaper i generella ekonomiska områden såsom företagsekonomi, nationalekonomi, privatekonomi etcetera.
- Spetskunskaper i särskilda ekonomiska områden såsom moms och skatt, lön och HR, och dylikt.
- Vana i program och system som används i jobbet.
Därefter kan du komplettera med de kompetenser som inte nödvändigtvis har med yrket att göra men som fortfarande är meriterande och som kan säkerställa din nästa position. Det kan handla om:
- Språkkunskaper i framför allt svenska och engelska.
- Övriga tekniska kompetenser.
- Fysiska förmågor.
- Innehav av körkort.
Sammanfattning: Skapa ett CV för en kamrer
Nu önskar vi få sammanfatta de viktigaste tipsen och varningarna vi angett i artikeln ovan, så att du enkelt kan kontrollera att du haft samtliga i åtanke under ditt egna CV-skrivande innan du ska skicka in den färdiga produkten. På så vis undviker du de vanligaste misstagen och snedstegen samtidigt som du försäkrar dig om att du dragit nytta av värdefulla fördelar.
📌 Tips:
- Ladda ner en färdig CV-mall för att säkerställa ett gott första intryck.
- Anpassa gärna språkbruket, formalian och strukturen och framstå därmed som extra kvalificerad och tilltalande.
- Optimera varje sektion och informationstillfälle så att du får möjlighet att berätta om alla dina meriter och fördelar, utan att ta upp för mycket av läsarens tid eller uppmärksamhet.
- Inkludera helst information och aspekter i CV:t som samspelar med yrket och arbetsgivaren eller företaget, då det medför att du uppfattas som särskilt lämplig.
⚠️ Varningar:
- Försök gärna att sticka ut och verka unik, men undvik att gå så pass långt att läsaren ser dig som oseriös eller flamsig. Det finns trots allt vissa regler som är bäst att följa.
- Ange aldrig information eller detaljer som är irrelevanta, uppenbara, falska, inaktuella, upprepande eller oseriösa, utan lämna hellre utrymme till sådant som läsaren faktiskt vill veta av.
- Avvik inte från ett professionellt fokus genom att gå in på personliga eller privata detaljer. Ditt CV är trots allt högst professionellt och ska ge ett yrkesmässigt intryck.
Sök efter ytterligare hjälp och stöd hos oss
Vi förstår om du anser dig behöva ytterligare hjälp och stöd i ditt CV-skrivande, och speciellt om du är mån om att verkligen lyckas. I så fall kan du kolla in vår hemsida och alla resurser vi erbjuder där. Du kan förslagsvis ta del av våra texter, exempel och mallar, och missa inte heller vår nya och superenkla CV-byggare. Den gör skrivarbetet snabbare, roligare och mycket lättare.
Optimera din ansökan med ett utmärkt CV och öka dina chanser att få nästa lediga jobb. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att söka rollen som kamrer
Fråga: Tjänar man mycket i lön som kamrer idag?
Svar: Förr var yrkestiteln kamrer långt mycket mer aktad, men även idag tjänar de höga medellöner på ungefär 43 900 kronor i månaden. Här gäller dessutom att ju högre position du får i företaget du arbetar för, desto mer kommer lönen att öka.
Fråga: Måste man arbeta inom kyrkan som kamrer?
Svar: Kamrer har historiskt sett främst haft ledande roller inom kyrkan, och idag finns rollen fortfarande i de religiösa området. Dock kan du lika gärna bli anställd som kamrer för ett privat företag eller liknande, helt utanför kyrkans värld, som värnar om traditionella benämningar.