Optimera ditt CV för cybersäkerhetsspecialist innan du skickar in din ansökan

I och med den samhälleliga utvecklingen där vi blir allt mer digitaliserade, måste särskilda yrkesroller sättas in för allas bästa. En av dessa roller är cybersäkerhetsspecialist, eller IT-säkerhetsspecialist, som arbetar för att göra delar av internet och olika system tryggare för användaren.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 2 Recensioner

Det kan handla om att motverka hackers, virus och liknande, men också att förstärka säkerheten i form av lösenord, starka koder och så vidare.

Yrket är mycket viktigt och eftertraktat på arbetsmarknaden, men trots det kan du inte få jobbet förrän du fått rätt kompetenser och framställt dem i ett CV för cybersäkerhetsspecialist. Först då kan du söka de lediga jobben och förhoppningsvis imponera på rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare.

Att skriva ett specialanpassat och fördelaktigt CV är sällan enkelt, och därför vill vi i den här artikeln få guida dig genom hela processen. Vi behandlar exempelvis dessa punkter:

  • Ett tydligt CV-exempel för cybersäkerhetsspecialister.
  • Hänvisningar till fler CV-exempel och andra lärorika texter.
  • En guide i hur du får till utsidan av CV:t och därmed ger ett gott första intryck.
  • Omfattande genomgångar i hur alla sektioner av CV:t bör formuleras med tillhörande tips, varningar och exempel.
  • Svar på vanliga frågor om att söka jobb som cybersäkerhetsspecialist.

Table of Contents

Exempel på CV för en cybersäkerhetsspecialist

Hana Omar
19940925
Cybersäkerhetsspecialist
074-7119455
hana.omar@telia.se
Dimvägen 39
11365, Stockholm
linkedin.com/hana.omar

Introduktion
Efter nästan 5 års erfarenhet inom cybersäkerhet och ytterligare några år inom generell säkerhet och programmering är jag väl medveten om mina personliga styrkor som cybersäkerhetsspecialist. Jag är en god medarbetare som uppskattar samarbete, jag är noga med att skapa väl fungerande produkter och system, och jag har goda kunskaper gällande IT- och teknik. I framtiden vill jag få utveckla mina styrkor vidare och ta större ansvar gällande vår cybersäkerhet runt om i Stockholm och Sverige i mitt arbete.

Arbetslivserfarenheter
Cybersäkerhetsspecialist
Svenska Kraftnät Stockholm
2018-pågående

  • Arbetade med säkerhet och utformade företagets IT-system i nära samarbete med säkerhetsteamet på företaget.
  • Hade extra ansvar gällande att identifiera hot, att riskbedöma nya säkerhetslösningar och att jobba för att skydda all konfidentiell information på liknande sätt.
  • Bidrog till att företaget fick en ISO 27001-certifiering vilket resulterade i en ökad omsättning och nöjdare kunder.
  • Fick värdefulla lärdomar gällande IT-säkerhetsprogram och verktyg samt att ta initiativ gällande att uppfatta och motverka cyberhot.

Väktare
Sandvik Coromant Gimo
2015-2017

  • Åkte runt med en bevakningsbil i kommunen och kollade läget vid särskilt otrygga platser. Satt även i vaktkuren och rondade på fabriken för att se till att allt stod rätt till.
  • Tog mycket ansvar i form av att se över säkerheten på fabriken och runt omkring den i samverkan med andra, och tog mig även an enklare uppdrag gällande IT-säkerheten.
  • Lärde mig en hel del om generell säkerhet och informationssäkerhet, samt att ha nära samarbete med andra.

Programmerare
Frilans runt Uppsala och Stockholm
2012-2015

  • Utförde mindre jobb för företag som behövde hjälp med programmering av olika slag, och det innebar allt ifrån att optimera ett system eller att öka en plattforms säkerhet till att skapa en hemsida eller snygga till en app.
  • Använde framför allt HTML, JavaScript och WordPress, och språk såsom Java, C++, C# och Python.
  • Samlade på mig en hel del erfarenhet och goda kunskaper och kompetenser inom exempelvis kundbemötande, IT-säkerhet, webbdesign och inte minst praktisk programmering.

Utbildningar
IT-säkerhetsspecialist
Teknikhögskolan Helsingborg
2017-2018

Väktarutbildning
Sandvik Coromant Gimo
2015

Teknikprogrammet
IT-Gymnasiet Stockholm
2010-2013

  • Inriktning informations- och medieteknik.

Kompetenser

Yrkeskompetens:

  • Mycket goda kunskaper inom IT- och teknik rent generellt.
  • Lång erfarenhet och goda kunskaper inom säkerhet och främst cybersäkerhet.
  • God förmåga inom program och verktyg som används för att identifiera, motverka och i övrigt arbeta med säkerhetssystem.
  • Dokumenterat god förmåga inom kommunikation, och då främst samarbete, ledarskap och kundbemötande.
  • Goda kunskaper inom programmeringsverktyg och språk som HTML, JavaScript, WordPress, Java, C++, C# och Python.

Övrig kompetens:

  • Svenska som modersmål.
  • Arabiska som modersmål.
  • Flytande i engelska.
  • God förmåga i HLR och första hjälpen.
  • B-körkort.

CV för cybersäkerhetsspecialist

Ta del av fler CV-exempel och andra lärorika texter

CV-exemplet ovan kanske inte riktigt passade just dig, och då förstår vi om du vill få ta del av fler inspirerande CV-exempel. I så fall är du varmt välkommen till vår hemsida där vi erbjuder många CV-exempel för exempelvis IT-tekniker, programmerare, datavetare, dataanalytiker och programvaruutvecklare. Om du söker arbete internationellt kan det därtill vara en god idé att läsa vårt CV-exempel på engelska.

På hemsidan kan du dessutom få tillgång till andra lärorika texter i form av guider, blogginlägg och artiklar av olika slag. Samtliga djupdyker i aspekterna kring att söka jobb eller att skriva en fulländad ansökan där bland annat ett CV ingår.

Skapa en utsida som reflekterar dina goda kunskaper och kompetenser

När du är redo för att skapa ditt egna, nya CV kommer du behöva börja med dess utsida. Utsidan, eller layouten, är nämligen det första som läsaren ser och därmed det som formar hens första intryck om dig som kandidat. Den kan därtill påverka innehållet av CV:t i form av struktur, längd och form, så det är en bra ände att starta i.

Som cybersäkerhetsspecialist behöver du inte nödvändigtvis ha estetiska färdigheter då det inte ingår i ditt arbete, men däremot måste du ha en god kommunikationsförmåga och kunna anpassa en layout efter en viss situation, och det måste du visa redan i CV:t. Du kan exempelvis välja en layout med en tydlig läsbarhet och överskådlighet, som prioriterar ett lättläst typsnitt, raka linjer, punktlistor, markerade rubriker och liknande. Det finns också en poäng i att få läsaren att uppmärksamma dig och associera dig med yrket genom att implementera enklare designdetaljer och färger i layouten. Men se till att fokuset förblir på innehållet snarare än layouten!

⚠️ Varning: Nöj dig aldrig med ett intetsägande Word-dokument, utan var noga med att ta vara på den möjlighet som ett väl utformat CV bidrar med. Annars riskerar du att ditt CV hamnar i återvinningen redan innan det blir läst.

Ladda ner färdiga CV-mallar

Det är inte tänkt att du ska skapa en egen layout på egen hand eller i samverkan med andra, professionella formgivare, utan oftast är det bättre att välja en färdig CV-mall. På vår hemsida erbjuder vi förslagsvis många mallar som alla är professionellt framtagna och granskade, och som därför garanterar goda resultat i ett jobbsökningssammanhang. Mallarna går dessutom att specialanpassa och skräddarsy så att de lämpar sig för just dig och din situation extra väl.

Våra olika mallar är därtill helt gratis och superenkla att använda. Den färdiga produkten går även att ladda ner i både PDF- och Word-format beroende på vad rekryteraren efterfrågar.

📌 Tips: Välj gärna en mall som kommer att matcha designen som företaget du söker dig till har på sin hemsida eller liknande, då det skulle kunna få rekryteraren eller arbetsgivaren att se dig som en särskilt lämplig kandidat för tjänsten.

Anpassa ditt språkbruk

Det finns ännu en aspekt som kan vara bra att överväga innan du skriver ditt CV, och det är vilket språkbruk du kommer att använda. I de allra flesta CV:n är det viktigt att uttrycka sig på ett lämpligt och tilltalande sätt för att charma läsaren och fånga hens intresse, och för en cybersäkerhetsspecialist mångdubblas vikten. Tack vare att du kommer att arbeta i närhet med kollegor, medarbetare, samarbetspartners och kunder, och därmed behöver en god kommunikationsförmåga, så är språket i CV:t avgörande.

Du bör börja med att lyfta fram dina personliga egenskaper och fördelar i språket genom att skriva på ett positivt och ödmjukt sätt. Här kan du också ha en konstant objektiv ton för att undvika att framstå som skrytig eller arrogant, eller falskt blygsam för den delen. Du kan dessutom se till att språket är kortfattat och enkelt för att lägga till ännu en nivå av ödmjukhet då det håller ditt CV lättläst.

Efter det kan du fokusera på att få fram din kompetens och erfarenhet i språket, och det gör du bäst genom att uttrycka dig formellt och korrekt. Undvik slarvfel, olyckliga formuleringar och liknande. Sedan är det viktigt att du behåller ett professionellt fokus genom hela texten, då ett CV inte bör gå in på personliga detaljer eller behandla alltför privat information. För att framstå som erfaren och kvalificerad kan du därtill använda begrepp som är branschenliga och som används i jobbannonsen. Sådana skulle exempelvis kunna vara:

  • Cybersäkerhet.
  • Webb.
  • IT.
  • Data.
  • System.
  • Programmering.
  • Strategiskt.
  • Operativt.
  • Samarbete.
  • Informationssäkerhet.
📌 Tips: Om du lyckas implementera din personlighet in i språket, så kan du få ytterligare fördelar och ge ett ännu bättre intryck. Det kan nämligen få dig att verka extra tilltalande, unik och minnesvärd.

CV för cybersäkerhetsspecialist

Påbörja CV:t med dig själv

Om du känner att ovanstående aspekter är avklarade och du är sugen på att skriva innehållet till CV:t så rekommenderar vi dig att börja från början – genom att ange ditt namn. Precis som i andra första möten innebär nämligen namnet en bra startpunkt då det presenterar din huvudsakliga referens, och det kan du skriva antingen i en rubrik, en sidfot eller som första punkten i den första sektionen.

Sektionen som inleder alla CV:n oavsett jobb eller bransch är headern. Den innebär en logisk start då den presenterar alla dina viktiga person- och kontaktuppgifter som läsaren kommer att behöva under rekryteringsprocessen. Vilken efterfrågan som finns på vilka uppgifter du behöver uppge beror på företag, arbetsgivare och liknande, men i de flesta fall är dessa punkter bäst att inkludera:

  • Namn.
  • Födelsedatum.
  • Yrkesroll.
  • Telefonnummer.
  • E-post.
  • Adress.
  • Eventuell länk till LinkedIn-profil eller professionell hemsida.
📌 Tips: Många svenska rekryterare och arbetsgivare vill att du inkluderar ett fotografi av dig själv i headern, då det kommer att ge dem en extra referens till vem du är.
⚠️ Varning: Kom ihåg att aldrig inkludera information, och speciellt inte i headern, som är icke-relevant, för privat, inaktuell, falsk eller olämplig på övriga vis. Du borde exempelvis inte ange ett smeknamn, fullt personnummer, gammal e-post eller länkar till privata sociala medier.

Ett exempel på en header som begår misstagen ovan och som därför inte lämpar sig i ett CV för cybersäkerhetsspecialister kan likna följande:

FELAKTIG
19870210-6882
Madeleine “Madde” Olofsson
madde.o@swedbank.se
linkedin.com/madde.olofsson
instagram.com/maddeolofsson
070-8001280
Från Stockholm

Introduktion

Sektionen som följer headern, introduktionen, fortsätter presentera dig men på ett aningen ledigare sätt med löpande text. Introduktionen har som funktion att introducera dig som arbetare, att fånga läsarens intresse samt att hinta om vad som kommer i det resterande CV:t. Därför passar det utmärkt att ange information såsom:

  • Erfarenhet.
  • Prestationer.
  • Kompetens.
  • Drivkrafter.
  • Styrkor.
  • Mål.
  • Framtidsdrömmar.
⚠️ Varning: Få gärna med så mycket information som möjligt i introduktionen men utan att uttrycka dig för långdraget. Tre eller fyra meningar brukar vara bra, för en längre sektion än så kan medföra att du förlorar läsarens nyväckta intresse.
📌 Tips: Anpassa gärna innehållet i introduktionen efter vad som efterfrågas i jobbannonsen eller företagets hemsida, då det kan få dig att direkt verka extra lämplig för tjänsten du söker.

En introduktion som är bristfällig på så vis att den använder ett typiskt brev-språk, bristande språkbruk i övrigt, anger för privat information, inte behandlar de relevanta punkterna ovan och så vidare, kan se ut som detta exempel:

FELAKTIG
Hejsan! Jag heter Kurt och söker idag ett jobb inom cybersäkerhet i Stockholm. Jag vill helst slippa arbeta tillsammans med andra samt få en stor roll inom företaget då sådant inte passar mina erfarenheter och kunskaper särskilt bra, och då jag vill värna om mina personliga egenskaper. Jag är nämligen blyg, självständig samt en följare snarare än en ledare. Men jag kan jobba hårt och jag har över 5 års erfarenhet med att jobba med säkerhet på internet på olika sätt, så anställ mig gärna!

Skriv om dina arbetslivserfarenheter

Nästa sektion ses ofta som den viktigaste i CV:t, och därför bör den få extra mycket utrymme samt hamna högt upp i dokumentet. Den behandlar nämligen arbetslivserfarenheter och visar därmed på dina kompetenser och erfarenheter på ett tydligt sätt. Du kan ange uppåt fem eller sex utvalda punkter i sektionen, men se till att samtliga är tydligt relevanta, under tio år gamla och har varit givande i din karriär.

Varje arbetslivserfarenhet ska därtill presenteras utförligt med denna information:

  • Yrkesroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgifter.
  • Arbetsgivare, företag eller arbetsplats samt läge.
  • Tidsperiod i helår eller månad och år.
  • Kortfattade kommentarer som behandlar dina ansvarsområden, arbetsuppgifter, prestationer, lärdomar, insikter och dylikt.
📌 Tips: Om du har begränsad erfarenhet och oroar dig över att fylla sektionen så kan du lugnas av faktumet att det räcker bra med ett par eller tre punkter i sektionen. Du behöver heller inte ange långa anställningar på imponerande företag och liknande, utan berätta gärna om andra slags erfarenheter såsom APL, praktikplatser, sommarjobb, extrajobb, frilansjobb, volontärarbeten eller uppdrag från skolan eller en fritidsaktivitet.

Ett arbetslivserfarenhetsexempel som inte följer råden ovan och som därför inte lämpar sig för ett CV för cybersäkerhetsspecialister kan likna detta:

FELAKTIG
Svenska Spel Stockholm
2009-2011

  • Jobbet gav mig möjlighet att arbeta med att utveckla produkter i samverkan med andra, inspirerande medarbetare med goda kunskaper, men jag fick knappt ta något eget ansvar. Idag vill jag hellre få stora uppdrag själv.
  • Jag arbetade på heltid och med produkter som var relevanta för sin tid, men de gick knappt att driva igenom och idag finns det knappt någon poäng med att skapa eller utveckla dem.

CV för cybersäkerhetsspecialist

Fortsätt med dina utbildningar

Härnäst följer en liknande sektion, men som behandlar dina utbildningar. Det räcker med mellan ett par och uppåt fyra utbildningar, och samtliga måste vara relevanta för tjänsten, givande för din karriär och inte minst aktuella. Varje utbildning ska dessutom presenteras med denna information:

  • Examen, program, utbildning eller kurs.
  • Lärosäte, skola eller utbildare samt läge.
  • Tidsperiod i helår eller månad och år.
  • Eventuell kortfattad kommentar som anger profil, inriktning, examensarbete, specialisering eller liknande.
⚠️ Varning: Likt de andra sektionerna så ska du även här undvika att ange information som inte är intressant för läsaren, så låt bli att berätta om en uppenbar utbildning såsom grundskoleutbildning eller dylikt. Håll hellre sektionen kort och koncist!

Avsluta CV:t med dina kompetenser

Den sista sektionen i de flesta CV:n är den om kompetenser. Den rundar av dokumentet på ett fint sätt då den listar alla dina mest meriterande färdigheter och kunskaper som är hårda, vilket innebär att de är lätta att bevisa, att de är konkreta samt att de härstammar från din erfarenhet snarare än personliga egenskaper.

Det är en god idé att inleda sektionen med sådana kunskaper och färdigheter som du tror att läsaren efterfrågar i första hand, och som även har en nära sammankoppling med ditt yrke, då de ju kommer att prioriteras högst i rekryteringsprocessen. Här kan du exempelvis överväga följande förslag:

  • Vana vid tekniker och metoder som används i dina arbetsuppgifter.
  • God kunskap i nödvändiga program, verktyg och system.
  • Relevant förmåga i programmering och IT i övrigt.
  • Kunskaper i programmeringsspråk eller -verktyg.
  • Övriga tekniska kunskaper.
  • Goda kunskaper inom säkerhet, och då framför allt cybersäkerhet.
  • God förmåga i kommunikation, samarbete och/eller ledarskap.
  • Övrig relevant kunskap i yrket.

Efter dina mer yrkesspecifika kunskaper och färdigheter kan du fortsätta med andra kompetenser som är meriterande men som inte nödvändigtvis är sammanhängande med tjänsten eller dina arbetsuppgifter i fråga. Det kan exempelvis handla om:

  • Språkkunskaper.
  • Innehav av körkort.
  • Fysiska färdigheter.
📌 Tips: Om du vill inkludera fler än åtta kompetens-punkter i listan är det bra om du delar upp den i olika sektioner eller underrubriker. På så vis gör du både läsningen och överskådligheten tydligare i CV:t.
⚠️ Varning: Mjuka kompetenser är också ytterst relevanta samt meriterande att ange i en ansökan, men däremot passar de bättre i löpande texter. Ange dem därför i introduktionen eller i ditt personliga brev, vilket är ett annat dokument du behöver skriva innan du ska skicka in din ansökan.

CV för cybersäkerhetsspecialist

Sammanfattning: Optimera ditt CV för cybersäkerhetsspecialist

När ditt CV är färdigt och du låtit någon du litar på läsa igenom det så bör du kontrollera att du fått med alla aspekter vi tipsat och varnat om i artikeln ovan. Så innan du skickar in din ansökan – ta en titt på de sammanfattade listorna nedan.

📌 Tips:

  • Använd och ladda ner en färdig CV-mall och optimera på så vis det första intrycket.
  • Anpassa ditt språkbruk och liknande aspekter så att du framstår som mer kvalificerad och tilltalande än de övriga sökande kandidaterna.
  • Optimera varje sektion och informationstillfälle i ditt CV så att du får utrymme till att behandla alla dina meriter och fördelar.
  • Försök att verka unik för att fånga läsarens intresse och ge ett minnesvärt intryck, då det kan innebära att du lättare går vidare i rekryteringsprocessen.

⚠️ Varningar:

  • Gör alltid ditt CV kort och koncist då du annars riskerar att ta upp för mycket av läsarens tid samt behandla onödiga frågor.
  • Ödsla aldrig tid eller utrymme på information som är irrelevant, falsk, inaktuell, oseriös, upprepande, uppenbar eller olämplig i övrigt.
  • Du får gärna anpassa innehållet i CV:t efter vad rekryteraren eller arbetsgivaren efterfrågar, men glöm inte att därtill inkludera sådant som du anser relevant och viktig.

Få mer hjälp hos oss

Vårt mål är såklart att artikeln ovan var till hjälp för dig inför ditt arbete med din ansökan, men ofta behövs mer stöd än så. Om du håller med så är du välkommen att utforska vidare på vår hemsida där vi erbjuder många lärorika och inspirerande texter såsom blogginlägg, guider, artiklar och CV-exempel. Våra helt gratis och enkla CV-mallar är också bra att dra nytta av, och du får inte missa vår nya CV-byggare som kan göra processen att skapa en färdig ansökan mycket lättare, roligare samt snabbare.

Se till att jobbet du söker härnäst blir det sista du söker på länge med hjälp av resurserna du hittar hos oss. Lycka till!

CV för cybersäkerhetsspecialist

Vanliga frågor och svar om att söka lediga jobb som cybersäkerhetsspecialist

Fråga: Tjänar en cybersäkerhetsspecialist mycket varje månad?

Svar: Ja, en specialist inom IT-säkerhet eller cybersäkerhet kan tjäna mellan 40 000 och 65 000 kronor i snittlön, beroende på olika aspekter såsom erfarenhet, arbetsuppgifter, ansvarsområden och inte minst var du får arbete någonstans. Företag i storstäder såsom Stockholm tenderar att betala mer, medan mindre kommuner kan ha en begränsad möjlighet att betala ut höga löner.

Fråga: Måste jag gå en utbildning för att kunna skicka in en jobbansökan som cybersäkerhetsspecialist?

Svar: Nej, det är inte alltid nödvändigt med en formell utbildning inom cybersäkerhet för att kunna få lediga jobb. Dock kan en relevant utbildning från gymnasiet eller högskolan lyfta din ansökan då det visar att du har rätt typ av kompetens och förmåga för att klara av ditt nya arbete. Men en informell utbildning genom flera års arbete gör också stora intryck och kan innebära att du får tjänsten du vill ha.

Liknande artiklar