Hur du skriver ett riktigt bra barnvakt CV – Tips, guider, exempel, mallar och mycket mer

De flesta som arbetar som barnvakter är studenter eller ungdomar som vill tjäna lite extra pengar. Det gör att de flesta barnvakter är unga personer som oftast inte har skrivit så många CV:s förut eller inte riktigt har koll på hur ett välfungerande CV bör se ut. Men du behöver inte oroa dig för vi är här för att hjälpa dig!

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Det är helt naturligt att CV-skrivandet är lite knepigt. CV i sig är ofta svårt och självklart blir det ännu svårare om man skriver ett CV för första gången. I den här guiden kommer vi att hjälpa dig att bli världsbäst på att skriva CV och lära dig hur ett bra CV ska se ut. Förhoppningsvis kommer det att leda till att du vinner det barnvaktsjobb som du vill ha. Så lycka till!

Barnvakt CV

Table of Contents

Vad är en barnvakt och vad jobbar en sådan med?

En barnvakt är någon som passar barn och tar hand om någon annans barn. Oftast är barnvakten placerad i en familj och jobbar alltså privat. Det finns också en annan typ av barnpassning, som förskola, men någon som jobbar på förskola kallas inte för barnvakt utan för dagisfröken. Därför används barnvakt egentligen uteslutet för någon som passar barn i och åt en familj in deras hem eller liknande.

Väl där har barnvakten ansvar över familjens barn. Oftast på grund av att föräldrarna jobbar eller inte är hemma. Barnvaktens uppgift är att ta hand om barnen tills föräldrarna eller en annan vuxen kommer hem. Den kanske leker med barnen, matar dem, berättar sagor, läser eller leker ute i en lekpark. Helt enkelt aktiviteter som föräldrarna hade gjort om de hade varit hemma.

Barnvakt CV

Hur får man tag på ett barnvaktsjobb?

Barnvaktsjobb är ett timbaserat jobb som oftast är ganska lågt betalt. Därför riktar det sig mot ungdomar och studenter. Det är inte ett “vanligt” jobb i den bemärkelsen att det är fast och långvarigt utan villkoren kommer parterna fram till själva. Med det sagt är det inte ett “svart jobb”. Vissa barnvakter jobbar säkerligen svart men de flesta som jobbar via företag får ett anställningskontrakt med villkor och en “vit” lön.

Det finns egentligen två sätt att få tag på ett barnvaktsjobb. Antingen kan man fråga runt bland olika familjer eller folk man känner om det behöver en barnvakt, då blir man anställd direkt hos familjen, eller så börjar man jobba på ett företag som förmedlar barnvakter till familjer. Då är det företaget som sköter kontakten till familjerna och det är de som ser till att allt sköts på rätt sätt.

Barnvakt CV

Om du jobbar som barnvakt via ett företag är det oftast möjligt att jobba hos flera olika familjer då du helt enkelt väljer de tiderna som passar bäst för dig att jobba. Det gör att det blir mycket mer flexibelt att jobba via ett företag än via en privat anställning, eftersom att annars sitter du bara fast i en familj.

Hur det är att jobba som barnvakt och att ta hand om barn

Att jobba som barnvakt är verkligen inte ett jobb som passar alla. Här gäller det att fundera över om du är en person som gillar barn och om du tycker om att ta hand om dem. Det kan stundtals vara väldigt jobbigt att ta hand om barn då de kanske skriker eller kräks. Det kan vara en god idé att testa att ta hand om någon bekants barn innan du väljer att söka jobb som barnvakt. Då vet du lite mer om hur det fungerar.

Det är också viktigt att notera att alla som börjar jobba som barnvakt kommer att få ett utdrag ur belastningsregistret gjort på sig. Det är ett sätt att säkerställa att du är lämplig att jobba med barn och om du tidigare har blivit dömd för vissa brott så finns det risk för att företaget eller familjen väljer att inte anställa dig. Vill du jobba med barn bör du därför helst ha ett prickfritt belastningsregister.

Barnvakt CV

Vad är bra att tänka på när man söker ett jobb som barnvakt?

När du söker jobb som barnvakt är det viktigt att tänka på hur du ska lägga upp CV:t för att skapa en så bra bild av dig som möjligt. Fundera igenom vilka egenskaper och kompetenser du har och gör en lista över saker som är meriterande för att få jobbet i familjen. Det kan exempelvis vara att du jobbat som barnvakt tidigare eller har erfarenhet av barnpassning, eller att du har en relevant utbildning eller personliga egenskaper som passar för jobbet.

Det är viktigt att CV:t är enhetligt och har en röd tråd. Den måste också tydligt visa varför familjen eller företaget ska överväga just din ansökan. Visa här att du kan vara till hjälp för dem och att du kommer att göra deras liv lättare och lösa deras behov.

Barnvakt CV

Behöver jag ha någon utbildning för att jobba som barnvakt och vilka utbildningar är meriterande när man ansöker om ett jobb som barnvakt?

Nej, egentligen behöver du inte ha någon utbildning alls. De flesta som jobbar som barnvakter har unga eller studenter, vilket innebär att de oftast inte har någon utbildning. Det kan dock vara meriterande att du har en utbildning inom barn eller omvårdnad eftersom att då finns det bevis på din kompetens.

Utbildningar som kan vara meriterande för att få jobb som barnvakt är Barn- och fritidsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet. Även utbildningar för studenter på universitetsnivå kan vara väldigt meriterande som Sjuksköterskeprogrammet, Barnmorskeprogrammet. Så även om utbildning knappast krävs för att bli barnvakt, det då behöver är ett gott humör och en känsla för barnen, så är det ändå meriterande att du har eller läser en utbildning i något relaterande ämne.

Barnvakt CV

Personliga egenskaper och andra kompetenser som är bra att ha om man jobbar som barnvakt

Det viktigaste när du ska börja jobba som barnvakt är egentligen dina personliga egenskaper och andra kompetenser. Det är för att de flesta barnvakter både saknar arbetslivserfarenheter och utbildning och därför är det viktigt att din personlighet passar bra som barnvakt istället.

Exakt vilka personliga egenskaper som familjerna söker är naturligtvis olika men nedan kommer en lista över egenskaper som kan vara bra att ha om du vill arbeta som inom barnpassning.

 • Tålmodig
 • Flexibel
 • Snäll
 • Uppmärksam
 • Pålitlig
 • Tycker om barn
 • Säkerhetsmedveten
 • Kreativ
 • Ordningsam
 • Entusiastisk
 • Kärleksfull

Om du har flera eller några av dessa egenskaper kommer du att vara attraktiv för föräldrarna!

Exempel på ett barnvakt cv

Mona Jansson
20050617-XXX
075897867
monajansson@example.com
Stenängen 12
12345, Hyresö

Introduktion
Jag är en ivrig barnpassare som söker jobb som barnvakt. Jag har tidigare jobbat i en familj med fyra barn och har skött hämtning/lämning på dagis samt passat dem tre dagar i veckan. Jag älskar barn och har ingenting emot att möta dem på deras nivå när det kommer till lekar och annat sånt. Jag har en examen från Barn- och fritidsprogrammet och har därför professionell erfarenhet när det kommer till barnpassning. Som barnvakt är jag lyhörd och entusiastisk och ser alltid till att barnen välmående kommer först.

Arbetslivserfarenheter
Dagisfröken
Hyresö förskola
2022- nuvarande

 • Jobbade på flera olika avdelningar och tog främst hand om barn mellan åldrarna tre och fyra år.
 • Ansvarade även över en mindre grupp barn vid olika stadsutflykter och promenader.
 • Hade kontakt med vårdanshavare och såg till så att de administrativa uppgifterna var korrekta.

Utbildning
Barn- och fritidsprogrammet
Gymnasieskola Hyresö
2021- nuvarande

 • Inriktning mot barn under fem år

Egenskaper och kompetenser

 • Kan genomföra HLR och första hjälpen
 • Är utbildad siminstruktör
 • Goda administrativa kunskaper
 • Talar engelska och svenska flytande

Vad för typ av arbetslivserfarenhet som kan vara meriterande

När det kommer till att jobba som barnvakt är naturligtvis andra barnvaktsjobb mest meriterande. Men även andra jobb som barn är också det. Eftersom att de flesta som jobbar som barnvakter inte har haft så många, eller knappt några, jobb innan så tycker familjen att det är positivt att barnvakten har haft något jobb alls. Det visar att den är engagerad, motiverad och ansvarsfull.

Bäst är självklart yrken som är kopplade till barn eller omsorg, men vilket yrke som helst är bra att ha med för att visa att du är dedikerad och ansvarsfull.

Barnvakt CV

Hur du bör lägga upp ditt CV som barnvakt

När det kommer till att skriva CV:t är det viktigt att lägga upp det på rätt sätt. Du bör börja med dina personliga uppgifter för att sedan gå vidare till erfarenheter och egenskaper. CV:t är det viktigaste för att vissa att du är rätt person och därför är det viktigt att du skriver CV:t så bra som möjligt för att visa en rättvisande bild av dig.

📌 Tips: Du vill inte att företaget eller familjen ska tappa intresset när de läser ditt CV. Håll det därför kort och relevant och ta bara med extra uppgifter vid behov (som att de efterfrågar det). Glöm inte heller att lämna referenser så att de får bevis på att du är så bra med barn som du säger.

Barnvakt CV

Header

I headern skriver du alla dina personliga uppgifter som namn, telefonnummer, mail och födelsedatum etc. Här är det viktigt att hålla det kort och i punktform, samt att bara lista det viktigaste som de behöver veta om dig. Ta bara med information som inte är kopplat till dig som privatperson. Ditt instagram-konto är t.ex. inte relevant alls. Håll dig till saker som är relevant för ditt jobb som barnvakt.

Introduktion

I introduktionen så skriver du en kort sammanfattning om dig själv och dina erfarenheter/kompetenser etc. Den kan t.ex. se ut så här:

KORREKT
Jag är en ivrig barnpassare som söker jobb som barnvakt. Jag har tidigare jobbat i en familj med fyra barn och har skött hämtning/lämning på dagis samt passat dem tre dagar i veckan. Jag älskar barn och har ingenting emot att möta dem på deras nivå när det kommer till lekar och annat sånt. Jag har en examen från Barn- och fritidsprogrammet och har därför professionell erfarenhet när det kommer till barnpassning. Som barnvakt är jag lyhörd och entusiastisk och ser alltid till att barnen välmående kommer först.

Arbetslivserfarenhet

Under arbetslivserfarenheterna listar du eventuella arbetslivserfarenheter och hur de har gynnat dig som barnvakt. Några korta meningar är bra. Om du inte har haft en anställning tidigare så kan du ta med andra erfarenheter som barnpassning åt några släktingar eller liknande.

Barnvakt CV

Utbildning

Här tar du med relevant utbildning, om du har någon. Det kan exempelvis vara en gymnasieexamen från Barn- och utbildningsprogrammet eller liknande. Föräldrar tycker alltid att det är positivt med barnvakter som har professionell erfarenhet eller utbildning eftersom att det inte är så vanligt, tryck därför lite extra på att du har utbildning.

Kompetenser etc.

Bland kompetenserna kan du lista dina personliga egenskaper eller andra bra saker som kan vara till nytta om du arbetar som barnvakt. Kanske att du kan HLR eller att ge första hjälpen. Föräldrar känner sig mer trygga att lämna sitt barn till någon som har lite medicinsk utbildning.

Viktiga saker att tänka på när man blir erbjuden jobb som barnvakt i en familj

Har du blivit erbjuden ett jobb som barnvakt? Fantastiskt! Nu börjar det roliga, njut av den här tiden. Men innan du börjar jobba är det viktigt att du reder ut alla detaljer med dina arbetsgivare. Som tider, lön, vad händer om du blir sjuk, vart barnpassningen ska ske och vad som händer om de ringer in dig sent. Det är viktigt att ni får koll på alla detaljer i början så att du inte står där med tre barn och ta hand om och är osäker på vilka åtaganden som du har tagit.

Några bra frågor att fråga familjen innan du börjar jobba är:

 • Hur mycket lön får jag?
 • Ska jag/hämta lämna från dagis?
 • Hur ofta behöver ni hjälp?
 • Hur betalar ni mig?
 • Hur ser schemat för barnen ut?
 • Har de några speciella mat/sov/lek- vanor?

Det finns många fler frågor att fråga men förhoppningsvis är det här en bra grund som du kan fundera vidare på.

📌 Tips: Glöm inte att skriva ner dina frågor innan mötet så att du inte glömmer bort dem. Då är det lättare att ta alla frågor på en gång så att du får koll på allting.

Barnvakt CV

Avslutning – hur du ska gå tillväga för att skriva en riktigt bra ansökan och få jobb i en familj som behöver en barnvakt

Till sist så vill vi bara önska dig lycka till med jobbsökandet. Det kommer att gå toppenbra! Tänk bara på att följa råden som vi har gett dig så är vi säkra på att du kommer att få det där drömjobbet som du vill ha.

Här kommer en lista på några råd och varningar som är bra att följa:

📌 Tips:

 • Det är viktigt att uppfattas som kompetent med mjuk och snäll. Använd ord som positiv, entusiastisk, lyhörd med mera för att ge ett positivt intryck.
 • Kolla noga på vår lista med personliga egenskaper som det är bra att en barnvakt har. Försök att använda dessa som ledord i ditt CV så kommer förhoppningsvis du ge ifrån dig en väldigt bra bild.
 • Tänk på att det är riktigt meriterande med utbildning eller erfarenhet inom yrket. Tryck alltså lite extra på det om du har det.

⚠️ Varningar:

 • Glöm inte bort att du intervjuar potentiella arbetsgivare lika mycket som de intervjuar dig. Ta med frågor som du vill ha svar på och se till så att du får ett skriftligt anställningsavtal med bra villkor.
 • Se till att inte uppfattas som negativ. Det är få föräldrar som vill anställa någon som verkar negativ eller dryg. Det är därför viktigt att alltid visa sitt bästa humör och hantera jobbet på ett respektfullt sätt.

Tyvärr kanske du inte hittade helt rätt här! Det förstår vi naturligtvis, kanske letar du efter ett student-CV? Eller barnskötare-CV? Du får jättegärna leta vidare bland alla våra mallar och CV-exempel så kanske du hittar något som är helt rätt för dig!

Liknande artiklar