Skriv ett spännande och intressant arbetsterapeut CV och öka chanserna att få ett bra jobb

Som arbetsterapeut jobbar du troligtvis mycket med andra människor och du skriver nog också många anteckningar om dem. Det du däremot inte gör är att skriva CV:n ofta och det kan faktiskt vara precis lika svårt som att skriva journaler många gånger. Du är troligtvis expert på ditt jobb, men vi är experter på CV:n och förhoppningsvis kommer vi att genom den här guiden kunna hjälpa dig att lyckas med ditt CV.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Table of Contents

Vad arbetar man med om man är arbetsterapeut?

Någon som arbetar som arbetsterapeut är någon som hjälper människor som av någon anledning har en nedsatt förmåga att genomföra vissa saker. De kanske har en funktionsnedsättning eller en skada efter en olycka. Ditt arbete blir att med olika metoder försöka att hjälpa personer med nedsättningar att hitta tekniker för att klara av olika saker på et bättre sätt. Kanske behöver du hjälpa dem att träna upp sin rörlighet eller greppförmåga.

Arbetsterapeut CV

I många fall behöver du även träna patienterna att kunna klara av vardagssysslor som att gå på toa, laga mat eller städa. I många fall hjälper en arbetsterapeut även patienterna med rådgivning och samtalsterapi för att de ska få olika verktyg att hantera sin vardag. Arbetet är därför väldigt varierande och du som arbetsterapeut träffar många olika människor varje dag.

Krävs det något speciellt för att bli en legitimerad arbetsterapeut?

Du behöver vara en legitimerad arbetsterapeut för att få jobba som det och det blir du genom att gå en treåig utbildning på arbetsterapeutprogrammet och sedan ansöka om din legitimation från Socialstyrelsen. Det tar ungefär tre veckor för handläggningen att bli klar och efter det är du en legitimerad arbetsterapeut som kan söka jobb inom yrket.

Hur bör man lägga upp sitt CV för att öka chanserna att få jobbet?

Om du är intresserad av att jobba som arbetsterapeut så behöver du skriva ett bra CV för att öka chanserna. Det som dock är viktigt att tänka på är att du tar med några punkterna som är extra relevant för dig som är arbetsterapeut. Först och främst bör du fokusera på din erfarenhet. Arbetsgivare är alltid intresserad av att höra om vad för typ av arbete du har gjort innan och hur det påverkar de kompetenser som du kommer att använda i ditt nya yrke.

Det är viktigt att tänka på att de erfarenhet som främst är relevanta här är erfarenheter som liknar de arbetsuppgifter som du kommer att få på ditt nya yrke. Om du arbetat som arbetsterapeut tidigare är det positivt och du kan helt enkelt bara fokusera på de tidigare arbetsuppgifter som du har haft. Om du istället saknar tidigare arbetslivserfarenheter kan du istället fokusera på de praktikplatser inom yrket som du tidigare haft. Försök att tydligt förklara vad du har gjort tidigare och hur du kommer att få nytta av det inom ditt nya arbete.

Så här kan ett CV för en arbetsterapeut se ut

Mats Olofson
1992-10-16
Legitimerad arbetsterapeut
073-2726716
mats.olofson@exempel.com
Grenvägen 89N
90876, Malmö
linkedin.com/mats.olofson

Introduktion
Jag brinner för att hjälpa människor att få tillbaka rörligheten att känseln i deras kroppar. Därför arbetar jag alltid hårt varje dag på jobbet för att se till så att mina patienter har det så bra som möjligt och hela tiden utvecklas i rätt riktning. Jag vill fortsätta att utveckla mig inom yrket och hjälpa ännu fler personer.

Arbetslivserfarenheter
Arbetserapeut
Malmö Sjukhus
2019-nuvarande

  • Jobbade på avdelningen för rygg- och benskador och arbetade för att patienterna skulle få tillbaka känseln och rörligheten i nedre delen av kroppen.
  • Mycket av mitt arbete gick ut på att göra övningar med patienten men även se över deras livsstil och förhållande i hemmet för att se om något var möjligt att förbättras.
  • Utvecklade mina kunskaper inom yrket och blev även bättre på att tydligare kunna kommunicera med patienter och anhöriga.

Utbildningar
Arbetsterapeutprogrammet
Lunds universitet
2013-2016

Kvalifikationer och kompetenser
Kvalifikationer:

  • Legitimerad arbetsterapeut.
  • Utbildad inom medicin, psykologi och aktivitetsvetenskap.
  • Lång erfarenhet och hög utbildning.

Yrkeskompetens:

  • Specialiserad i ryggskador och benskador.
  • Kunnig inom yrket.
  • Duktig på att bemöta såväl anhöriga som patienter.
  • Dokumenterar i journalprogrammet Cosmic.

Övrig kompetens:

  • Kan genomflra vattenlivräddning, HLR och första hjälpen.
  • Kommunicerar väl i tal och skrift på svenska, engelska och tyska.
  • B-körkort.

Följande delar är bra att ta med i CV:t

Dessa delar är delar som är väldigt bra att ta med i CV:t. Du måste naturligtvis inte ta med alla och du väljer själv på vilket sätt som du tar med dem, men vi rekommenderar att de i alla fall kommer med.

Arbetsterapeut CV

En del med en header

Först ska det finnas med en del där du helt enkelt skriver upp alla dina kontaktuppgifter och övriga uppgifter i punktform. Listan ska vara väldigt kort och bara ta med det absolut viktigaste som ditt namn, din adress, din yrkestitel, ditt konto på LinkedIn, ditt fördelsedatum, din mailadress och ditt telefonnummer.

En kort introduktion

Sedan kommer en kort introduktion där du skriver några rader om ditt yrke, dina drömmar, mål och ambitioner, vad du vill på din nya arbetsplats och vad för erfarenheter och kompetenser som du har. Du kan välja vad av dessa punkter som du vill skriva om och du kan även välja om du ska skriva om flera punkter eller bara en.

En sektion med dina arbetslivserfarenheter

Sedan kommer dina tidigare jobb och där listar du dina relevanta tidigare jobb. I första hand är det jobb som arbetsterapeut, men om du saknar det är även övriga jobb inom vården relevant. I annat fall bör du ta med jobb där du har jobbat med människor. Du skriver en punkt där du tar med namn på företaget du jobbade hos, orten och tidsperioden. Sedan skriver du även några punkter om de lärdomar och arbetsuppgifter som du fick och hade.

Några få punkter om din utbildning

Sedan gör du samma sak om din utbildning. Här bör du dock inte ha så mycket information dock, utan det räcker med utbildningens namn, ort och tidsperiod. Det räcker också med den senaste relevanta utbildningen, såvida du inte har flera relevanta utbildningar på högskolenivå.

En lista med de kompetenser som du har

Sedan så avslutar du hela CV:t med några punkter i en punktlista där du tar med de relevanta kompetenserna som du har. Det ska gärna vara kompetenser som är kopplat till ditt yrke och som är lätta att bevisa att du har.

Avslutningsvis: Så här lyckas du med ditt CV som arbetsterapeut

Nu när guiden är slut önskar vi verkligen att du har fått många bra tips som kommer att göra det lättare för dig att skriva ditt CV. Tveka inte att läsa om guiden flera gånger för att få se tips som du kanske missat och välj ut de bästa delarna att ta med i ditt CV.

Arbetsterapeut CV

📌 Tips:

  • Koppla dina erfarenheter och kompetenser till tydliga exempel och försök att vara konkret när du förklarar vad du kan.
  • Använd alla olika sektioner i CV:t och se till att verkligen använda utrymmet. Du kan låta delarna få olika långa sektioner, men ta i alla fall med alla.
  • Gör en bra intryck på arbetsgivaren direkt och försök att verka så lämplig för tjänsten som möjligt.

⚠️ Varningar:

  • Ta inte med privat information, utan sikta på att enbart ta med information om ditt yrke och som är relevant för det nya jobbet.
  • Skriv inte ett för långt CV då arbetsgivaren lätt tappar intresset, runt 1 till 2 sidor fungerar perfekt.
  • Undvik att snabbskriva CV:t eller slarva. CV:t är trots allt väldigt viktigt och då gäller det att du lägger ned den tid som krävs för att faktiskt skriva ett riktigt bra och intressant CV:t som ökar chanserna att få jobb.

Utvecklas vidare genom att ta del av flera av de resurser som erbjuds

Om det är så att du vill ha ännu flera tips och CV-exempel så får du gärna kolla på de andra guiderna som vi har skrivit. De handlar om andra yrken, men förhoppningsvis kan det ändå vara lärorik och intressant information. T.ex. har vi guider om laboratorietekniker, veterinärer och tandläkare. Om det finns något annat yrke som du är intresserad av så kan du även spana in de andra guiderna som finns på vår hemsida.

Liknande artiklar