Läs vidare i vår guide för att få tips, trix och exempel på hur du skriver ett riktigt bra redaktörs CV.
Table of Contents
Vad är en redaktör och vad jobbar en sådan med?
En redaktör är någon som redigerar och bestämmer innehållet i t.ex. en tidning eller en bok. Tidigare användes ordet för att benämna journalister generellt sätt, men nu används det enbart för de som redigerar/bestämmer innehållet. Det finns olika typer av redaktörer på olika positioner och den som har den högst positionen är oftast chefredaktören och det är den som det sista ordet när det kommer till vad som inkluderas i tidningen eller boken.
Det finns också speciella förlagsredaktörer som jobbar på förlag och ansvarar för att böcker kommer ut på marknaden. De ansvarar för hela processen och jobbar nära med författaren för att producera och redigera manusidé, text osv. Förlagsredaktören kan även hålla kontakten med t.ex. omslagsproducenter eller tecknare. De har helt enkelt kontakt med alla igenom hela processen för att göra boken.
Hur blir man en redaktör och vad man bland annat kan utbilda sig inom för att senare kunna jobba som en redaktör
Det finns ingen speciell utbildning för att bli en redaktör men det finns några relevanta utbildningar som du kan gå beroende på vilken yrkesbana som du väljer. Om du blir en redaktör på en stor tidning kan det vara en god idé att ha läst en journalistutbildning eller en utbildning inom svenska. Ämnen inom litteraturvetenskap är även en bra idé. Vissa universitet har även program inom t.ex. redaktionell praktik vilket kan vara en god idé att läsa om du vill bli redaktör.
Om du istället vill jobba som förlagsredaktör är fortfarande en utbildning inom litteraturvetenskap eller svenska en bra idé. Förutom det kan du dessutom bygga på din utbildning med kurser inom förlagskunskap för att få lite mer kunskap inom just förlag. Det finns alltså ganska många vägar att gå för att bli redaktör och du kan välja olika utbildningar och längd eller helt enkelt välja att bygga din egen examen.
Det viktigaste är att du kan visa att du har kunskapen och kompetensen som krävs för att lyckas i ditt jobb som redaktör och att det är ett jobb som du kan bedriva på ett lyckat sätt. Det viktigaste är alltså inte vilken utbildning du har utan vilken kompetens som du har.
Exempel på hur ett CV för en redaktör kan se ut
Redaktör
19891115
072-5282794
josefin.ekström@exempel.com
Sillvägen 14B
67824, Stockholm, Sverige
Introduktion
Jag är en erfaren redaktör med kandidatexamen inom litteraturvetenskap och masterexamen i svenska. Jag har dessutom jobbat som redaktör på flera framstående tidningar här i Sverige. Det är en lång och bred erfarenhet men jag vill nu leta mig vidare mot en position inom chefsyrket. Jag brinner för textvård och redaktion rent generellt, men jag vill också utveckla min kunskap inom ledarskap och att leda ett mindre team. Mina styrkor ligger i mina goda kunskaper inom det svenska språket och textvård specifikt som jag har skrivit min master inom. Dessutom är jag en teamplayer och en person som alltid är omtyckt på arbetsplatsen. Mina kollegor har ofta beskrivit mig som spindeln i nätet då jag är länken mellan flera sektioner på arbetsplatsen.
Arbetslivserfarenheter
2020-pågående
Redaktör
Aftonbladet, Stockholm
- Läser igenom artiklarna som publiceras och ser till så att allting är korrekt och att inga stavfel slinker igenom.
- Har även koll på flera olika avdelningar är leder samverkansarbetet.
- Lär mig hela tiden om de nyaste programen inom branschen och utvecklar mina digitala kunskaper.
2016-2020
Biträdande redaktör
Stockholmsposten, Stockholm
- Det var mitt första jobb som redaktör och jag arbetade tillsammans med en annan mer erfaren redaktör under de första månaderna innan jag slutligen fick mer ansvar och kunde fatta egna beslut.
- Hade senare koll på en sektion med utrikesnyheter och där jag tillsammans med två andra redaktörer hade koll på artiklarna inom den sektionen.
- Lärde mig mycket om vikten av att kunna samarbeta med andra och att kunna fungera bra i ett team.
Utbildningarna
2012-2015
Masterprogram med inriktning Svenska
Stockholms Universitet
- Specialisering mot textvård.
2009-2012
Kandidatexamen inom litteraturvetenskap
Uppsala Universitet
2007-2008
Kurs inom nordiska språk
Lunds Universitet
- Inriktning mot äldre svenska.
Kompetenser
Yrkeskompetenser:
- Mycket goda förmågor i olika datorprogram som Word, Outlook, Excel etc.
- Mycket god behärskning av det svenska språket och examen inom relaterade områden.
- Särskilt intresse för språkvård och använder det tänket i mitt arbete.
- Duktig på effektivt samarbete och att arbeta i team.
- En god kommunikatör och en duktig och kompetent ledare.
- Erfarenhet inom journalistyrket.
Övriga typer av kompetenser:
- Talar svenska som modersmål.
- Talar engelska flytande.
- Innehar B-körkort.
Fler tips och mallar som du kan kolla på här
Om du kanske vill se fler exempel eller undrar vilka mallar som vi har så får du gärna kika runt lite på vår hemsida. Vi har t.ex. exempel på CV för allting från journalister, sekreterare, ingenjörer, till flygvärdinnor och kemister.
Du kan dessutom få ytterligare tips i vår karriärblogg. Tänk på att använda de tips som vi ger. Det gör det lättare att skriva ett bra CV och då ökar chanserna att du skriver ett CV som vinner jobb. Följ därför gärna våra resurser!
Hur ditt CV bör se ut och vara strukturerat
Innan du sätter igång och skriver ditt CV är det viktigt att du funderar över hur du ska se ut och vara strukturerat. Det är viktigt att du delar in CV:t i sektioner så att det blir så lättläst som möjligt. Du vill ha ett CV som det är lätt för arbetsgivaren eller rekryteraren att läsa, då ökar chansen att den kommer ihåg dig. Glöm inte heller att dela in dina sektioner i tydliga rubriker. Nedan kommer ett förslag på hur du bör strukturera upp ditt CV:
Header
Här ska du helt enkelt bara ta med dina personliga uppgifter. Namn, mejladress, telefonnummer, födelsedatum, adress, eventuell yrkestitel och länk till ett konto på ett professionell hemsida som LinkedIn är en bra utgångspunkt. Tänk på att inte ha med för privat information som länk till instagramkonto eller liknande.
Det här är ett bra exempel på hur en header kan se ut:
Redaktör
19891115
072-5282794
josefin.ekström@exempel.com
Sillvägen 14B
67824, Stockholm, Sverige
Introduktion
Under introduktionen ska du skriva en kort sammanfattning om dig. Runt 4 till 6 meningar är en bra utgångspunkt, men alla ska “stärka” tesen att du är den person som arbetsgivaren bör rekrytera. Ta med tidigare erfarenheter, kompetenser, mål, drömmar, ambitioner etc. Saker som bevisar att du är den person som de bör anställa.
Arbetslivserfarenhet
Under arbetslivserfarenhet tar du med i punktform vilka tidigare jobb som du har haft och vad du har gjort på dem. Glöm inte heller bort start och slutdatum. Du kan ordna jobben hur du vill men det jobb som är mest relevant eller meriterande bör hamna högst upp. Då visar du direkt att du är kompetent och att du har erfarenhet som matchar det jobb som du söker.
Här kommer ett exempel på hur du bör lägga upp din arbetslivserfarenhet:
Redaktör
Aftonbladet, Stockholm
- Läser igenom artiklarna som publiceras och ser till så att allting är korrekt och att inga stavfel slinker igenom.
- Har även koll på flera olika avdelningar är leder samverkansarbetet.
- Lär mig hela tiden om de nyaste programen inom branschen och utvecklar mina digitala kunskaper.
Utbildning
Under utbildningssektionen lägger du upp dina utbildningar på samma sätt som du gjorde med dina arbetslivserfarenheter. Här kan det dock vara bättre att använda en kronologisk ordning för att det inte ska bli för rörigt. Den senaste utbildningen listas först och sedan kommer resten i en fallande ordning. Här är det viktigt att sålla och bara ta med det viktigaste. Din examen från grundskolan är inte så relevant att ta med här.
Här kommer ett exempel på hur du kan lägga upp dina utbildningar:
Masterprogram med inriktning Svenska
Stockholms Universitet
- Specialisering mot textvård.
2009-2012
Kandidatexamen inom litteraturvetenskap
Uppsala Universitet
Kompetenser
Sist men inte minst listar du dina kompetenser. Om du har många kompetenser bör du dela upp dem under olika underrubriker som yrkeskompetenser, övriga kompetenser etc. Ta med relevanta kompetenser som är kopplade till det yrke som du söker. Det bör vara kompetenser som är tydliga och påvisbara. Bland de övriga kompetenserna kan du ta med eventuella språkkompetenser eller om du innehar B-körkort.
Vad för typ av språk du bör använda för att skriva ett så proffsigt men lättläst CV som möjligt
Nästa steg är att fundera på vilket typ av språkbruk som du vill ha i ditt CV. Det är viktigt att låta proffsig men samtidigt inte alltför formell och saklig. CV:t måste ändå vara lättläst. Samtidigt är det viktigt att hålla en positiv och ödmjuk ton för att rekryteraren ska få ett positivt intryck av dig. Det är viktigt att rekryteraren känner att du är en person som denne vill ha i sitt team.
Håll även meningarna korta och lättlästa. Du vill inte bli för långrandig eller komplicerad då det blir jobbigare att läsa en sådan text och risken för att rekryteraren tappar intresset ökar.
Glöm inte bort det personliga brevet
Glöm inte heller bort det personliga brevet! Det är ett misstag som är lätt hänt, men det kan kosta dig mycket då många arbetsgivare tycker att det är viktigt att arbetssökaren bifogar ett personligt brev så att man får en bild av personen som söker jobbet.
Det är viktigt att du visar en enhetlig bild av dig själv i både CV:t och det personliga brevet. Tänk dock på att inte upprepa dig eller lägga till onödig information. Om du lägger till information i det personliga brevet som du redan nämnt i CV:t är det viktigt att informationen har någon tvist eller något extra som gör att det skiljer sig lite från det du skrev i CV:t.
Tänk också på att välja en layout för det personliga brevet som liknar eller är exakt likadan som layouten för CV:t. Det gör att båda dokumenten upplevs som mer enhetliga och du upplevs dessutom som mer proffsig i samma veva.
Avslutning: Lättaste sättet att gå tillväga för att skriva ett riktigt bra CV på svenska som redaktör och få jobb
Förhoppningsvis så har vår guide och våra tips hjälpt dig på vägen för att skriva ett riktigt bra CV, samt lite tips för hur du ska kunna komma igång och skriva ditt CV. Oftast är det alltid svårast att komma igång och börja. Nedan kommer en liten sammanställning på tips och varningar som kan vara bra att ha med sig:
📌 Tips:
- Kika gärna runt på vår hemsida och använd våra snygga och proffsiga mallar. Det kommer ge dig ett professionellt intryck och rekryteraren kommer att få en bättre bild av dig.
- Tänk också på att du inte behöver skriva CV:t helt själv. Använd våra resurser och tips som blogg-artiklar och CV-exempel som guide när du ska skriva ditt CV.
- Använd ett språk som är professionellt, men ändå ledigt och “avslappnat”. Du vill ge ifrån dig ett proffsigt men inte ett rigitt intryck.
- Tänk också på att CV:t och det personliga brevet bör båda ha en layout som är likadana eller åtminstone liknar varandra. Det gör att du framstår som mer enhetlig.
⚠️ Varningar:
- Undvik att vara för privat och ta med länkar till dina privata konton på sociala medier. De enda kontona till sociala medier som du kan länka är medier som är för jobbsökande eller liknande, som LinkedIn.
- Undvik också att ta med onödig eller irrelevant information och se till att hålla informationen kort och aktuell. T.ex. räcker några få meningar på introduktionen.
- Glöm inte heller bort att sålla bland informationen även bland dina utbildningar och erfarenheter. Det är t.ex. inte relevant att ta med din examen från grundskolan.
Fler resurser från oss som du kan använda
Du kanske inte hittade helt rätt här? Om du letar efter ett annat CV-exempel enligt bransch eller om du helt enkelt bara vill kolla på våra snygga mallar så kan du göra det här och här. Du får också jättegärna kika runt lite på vår hemsida för att se om det är något som du är intresserad av. Vi har dessutom blogg-artiklar med ännu mer bra tips och råd. Spana gärna in dem!
Vanliga frågor och svar!
Fråga: Hur länge behöver man studera för att bli redaktör?
Svar: Den frågan är lite svår att svara på eftersom att det inte finns en speciell utbildning för redaktörer. Det beror helt enkelt på vilken utbildning du väljer och hur länge du vill studera. De flesta tar dock en kandidatexamen inom svenska eller litteraturvetenskap och en sådan ligger på tre år.
Du kan också välja att läsa vidare på påbyggnadskurser och skaffa ytterligare en examen inom en master eller magister.
Fråga: Hur mycket tjänar en redaktör?
Svar: Det kan vara lite olika beroende på om du jobbar på ett statligt eller privat företag och vilka arbetsuppgifter som du har. Men för de flesta ligger lönen mellan 33 000 kr – 40 000 kr per månad.