Hur du skriver ett bra CV för ingenjörer | En guide med exempel och tips

Ingenjörer är otroligt viktiga för att samhället ska fungera och fortsätta framåt. De kan till exempel ha roller som projektledare, forskare eller utvecklare, och det kan vara i alla möjliga olika områden.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 2 Recensioner

Uppsala universitet erbjuder ingenjörsutbildningar inom exempelvis elektroteknik, maskinteknik, energisystem, informationsteknologi, kemiteknik, bioteknik, fysik och industriell ekonomi.

Om du redan fulländat en utbildning, och kanske även fått en del arbetslivserfarenhet, har du nog redan koll på vilka fördelar som lockar ingenjörer. Innan du får njuta av dem måste du dock få ett jobb. Det får du när du skrivit ett riktigt bra CV ingenjör.

I den här artikeln behandlar vi allt du behöver tänka på när du ska skapa ett sådant lyckat CV. Vi kommer ge ett tydligt CV-exempel för ingenjörer, rekommendera var du kan hitta ytterligare hjälp, samt ge en omfattande guide i hur du bör skapa och formulera de olika delarna av ett ingenjör-CV för bästa resultat. Vi tipsar dessutom om hur du skapar ett bra personligt brev.

Table of Contents

Exempel på CV ingenjör

Ulrika Rosenström
19820219-XXXX
Energiingenjör
073-9345663
ulrika.rosenstrom@gmail.com
Islandgatan 9
90133, Umeå
linkedin.com/ulrikarosenstrom/

Introduktion
Över 15 års erfarenhet som ingenjör, och då främst inom hållbar energiteknik. Med mina starka organisatoriska färdigheter, mitt personliga hållbarhetsintresse, min idérikedom och min problemlösningsförmåga utgör jag en god ledare med dokumenterade framgångar. I framtida arbeten vill jag arbeta i gruppsammanhang där det finns utrymme för kreativitet och innovation.

Arbetslivserfarenheter

Energiingenjör
Aktea, Umeå
2016-2022

 • Jag arbetade främst med energisamordning och övergick sedan till projekt inom smart solel.
 • Min främsta prestation var när jag på ett år lyckades minska två stora livsmedelskedjors elkonsumtion med 39%.

Junior miljö- och hållbarhetsspecialist
Vattenfall, Stockholm
2007-2015

 • I många år utvecklade jag mina kunskaper inom miljö och vindkraft, samtidigt som jag fick erfarenheter i att arbeta i grupp.
 • De tre sista åren hade jag ansvar över ett litet team på fyra personer. Vi designade och implementerade ett kostnadseffektivt system som underlättade uppbyggnaden av vindkraftanläggningar.

Utbildningar

Fortbildning Solceller – projektering och besiktning
STF, Stockholm
2019

Energikartläggare – utbildning inför certifiering
SIFU, Göteborg
2013

Civilingenjörsprogrammet
Umeå universitet
2001-2006

 • Inriktning energiteknik.

Kvalifikationer, färdigheter och kunskaper

Certifiering:

 • Energiexpert.

Kvalifikationer:

 • 15 års erfarenhet inom energiteknik.
 • Femårig universitetsutbildning och flera fortbildningar.
 • Erfarenheter inom solel, vindkraft och energisamordning.

Tekniska kunskaper:

 • Behärskar de flesta vanliga digitala program och system, såsom Joomla, Drupal, WordPress, Visual Studio och MS Office.
 • Goda kunskaper inom klimat och miljöpåverkan.

Språkkunskaper:

 • Flytande svenska.
 • Flytande engelska.
 • Goda kunskaper i italienska.

Körkort:

 • B-körkort.
 • Truckkörkort.

cv ingenjör

Ytterligare CV-exempel och hjälpmedel

Exemplet ovan är bara ett av våra många CV-exempel inom olika yrkesområden. Om du vill ta del av flera kan du klicka dig vidare på vår hemsida. Där kan du även hitta andra hjälpsamma resurser såsom CV-mallar, artiklar, guider, blogginlägg samt engelska videor. Allt du behöver för att bli en fena på att skapa CV:n – kort sagt.

Men innan du kollar in de alternativen, läs klart den här artikeln. Vi kommer nämligen i följande avsnitt djupdyka i samtliga delar av ett CV, var du som vill skapa ett ingenjör-CV bör tänka på, samt tillhörande tips och varningar.

Ett bra utseende på ett ingenjör-CV

Rekryterarens första intryck av dig kommer direkt när hen ser ditt CV. Därför är det viktigt att du ägnar eftertanke och energi på valet av layout. Det bör spegla jobbet du söker i färgval, typsnitt, form och inte minst struktur. Om du, likt kandidaten i vårt CV:exempel, arbetar med miljöfrågor är hoppfulla och naturnära färger såsom grönt och gult lämpligt. Om du istället arbetar med praktisk teknik inom exempelvis byggbranschen så är grått, blått och beiget bättre. Du kan också överväga rött, men det bör du vara försiktig med då det lätt kan ge ett oseriöst eller plottrigt intryck. Kalla färger tenderar att verka mer professionella.

När det gäller typsnitt och format så bör samtliga ingenjör-CV:n vara så prydliga, tydliga och enkla som möjligt. Sektionerna får gärna vara jämnstora och innehållet får gärna presenteras i punktform.

📌 Tips: Använd layouten för att verka unik och för att visa vem du är. Var bara varsam så att du inte väljer en alltför unik layout som stör läsningen. Innehållet bör få fokus över utseendet, trots allt.

Ladda ner en CV-mall för ingenjörer

För att vara säker på att du får en enkel men snygg layout som lämpar sig för de flesta professionella sammanhang, sök då bland våra befintliga CV-mallar. De är alla gratis och går att ladda ner i Word- eller PDF-format.

⚠️ Varning: Strunta inte i layouten genom att nöja dig med ett kalt Word-dokument eller liknande. Skapa inte heller en egen design om du inte har de färdigheter som krävs eller en grupp medarbetare som kan ge dig feedback. Utan gör det istället enkelt för dig själv och ladda ner CV-mallar som erbjuds.

Struktur

När du ska fylla din utvalda CV-mall med innehåll bör du först fundera på vilken struktur du vill använda. För det första måste du välja i vilken ordning sektionerna ska komma i, och då rekommenderar vi dig ordningen som kandidaten i vårt CV-exempel använde. Det är den traditionella ordningen som de flesta rekryterare och potentiella arbetsgivare förväntar sig.

För det andra måste du strukturera innehållet i varje sektion. Här kan du välja att strukturera kronologiskt med den nyaste erfarenheten först och den äldsta sist, eller enligt relevans med den mest relevanta erfarenheten först och den minst relevanta sist. Det finns även flera strukturer, men vi rekommenderar någon av dessa två då de ger flest fördelar i sammanhanget. En kronologisk struktur ger ett ordnat och logiskt intryck som är lätt att följa, medan en relevant struktur får dig att verka mer kvalificerad.

📌 Tips: Om du har haft en jämn utvecklingsbana kan dessa två strukturer sammanfalla, och det ger det mest givande resultatet med samtliga fördelar. Men vid ett sådant tillfälle måste du ändå bestämma struktur för sektionerna om utbildningar och kvalifikationer, färdigheter och kunskaper.
⚠️ Varning: Var noga så att du inte råkar byta struktur. Det är viktigt att ditt CV är sammanhängande och prydligt, och en genomgående struktur är grundläggande för att lyckas med det.

Språkbruk

Innan du börjar formulera innehållet i ditt CV vill vi också påminna dig om vikten av ett fungerande språkbruk. Det kan vara avgörande i hur rekryteraren eller den potentiella arbetsgivaren uppfattar dig och din lämplighet för arbetsrollen. Det handlar inte bara om att du måste använda ett korrekt och rättstavat skrivspråk, utan också att din ton är positiv, ödmjuk och självsäker.

Ett sätt att ge intrycket av att du är kvalificerad för yrket du söker är också genom att använda ord som samspelar med ingenjörsyrket. Några exempel kan vara:

 • Teknisk.
 • Organisatorisk.
 • Idérik.
 • Design.
 • Intresse.
 • Problemlösning.
 • Ledarskap.
 • Framgång.
 • Prestation.
 • Kreativitet.
 • Innovation.
 • Specialist.
 • Erfarenhet.
 • Kunskap.
📌 Tips: En ingenjör är högt utbildad och arbetar även i avancerade sammanhang, så det är extra viktigt att du använder ett professionellt och formellt språkbruk. Men akta dig för att använda alltför avancerat språk. Ett CV ska trots allt vara lättläst och koncist, och det får gärna visa dina personliga egenskaper.

Introducera dig själv i CV:t

Du inleder ditt CV på samma sätt som du inleder alla typer av möten: med en presentation av dig själv. Det bör du göra i en så kallad header, där följande information ska finnas med i följande ordning:

 • Namn.
 • Personnummer.
 • Titel eller yrkesroll.
 • Telefonnummer.
 • E-post.
 • Postadress.
 • Eventuell professionell hemsida.
 • Fotografi i porträtt framifrån, utan störande filter, accessoarer eller rekvisita.
⚠️ Varning: Vissa arbetsgivare undanber fotografier, och i så fall bör du förstås exkludera det. Du bör dock vara noga med att inkludera de övriga punkterna samtidigt som du bör undvika att addera ytterligare personliga eller irrelevanta punkter. Det är till exempel inte intressant om du är gift, var du är uppväxt, vilket stjärntecken du är, eller hur lång du är.

Ett dåligt exempel på en header kan vara:

FELAKTIG
Civilingenjör
Joakim Bonde
j_bonde@gmail.com
Från Arvika
Malmövägen 51B
90131, Umeå
twitter.com/jockebonde/

Introduktion

Nästa del av din presentation är i din introduktion. Här kan du följa normen och endast skriva en professionell sammanfattning, men vi rekommenderar dig att dessutom inkludera flera meriterande aspekter. Det kan vara allt ifrån dina personliga styrkor, drivkrafter och förhoppningar till särskilda prestationer, lärdomar eller erfarenheter du vill belysa. Det brukar gå fint att väva in tillsammans med din professionella historia, då denna sektion tillåter dig att använda ett aningen friare språkbruk än i ditt resterande CV.

📌 Tips: Förbli professionell i tonen och kortfattad i formuleringarna. Sektionen bör nämligen helst vara under tre eller fyra meningar.
⚠️ Varning: Undvik att inkludera hälsningsfraser eller liknande, som snarare hör hemma i ett personligt brev. Det bör vara en generell beskrivning av ditt professionella jag, inte en möjlighet att charma rekryteraren.

En lyckad introduktion kan likna följande exempel:

KORREKT
Under 10 års tid har jag samlat erfarenheter, intryck och lärdomar från 4 olika arbetsplatser med helt olika fokus. Det har givit mig insikten om att jag är mångsidig, stresstålig, innovativ och att jag har en hög anpassningsförmåga. Jag är dessutom snabblärd och kan komma med framgångsrika idéer både på grundlig och avancerad nivå.

Arbetslivserfarenheter

Sektionen om arbetslivserfarenheter är viktig i ett ingenjör-CV, inte bara för att det visar rekryteraren vilka tidigare jobb du haft utan även vilka framgångar, prestationer och lärdomar de resulterat i. Sådan information kan du presentera i form av kortfattade och objektiva kommentarer efter varje arbetslivserfarenhet. Men först bör följande punkter finnas listade:

 • Yrkesroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
 • Arbetsplats, arbetsgivare eller företag.
 • Ungefärlig tidsperiod.
📌 Tips: Sektionen om arbetslivserfarenheter kan vara längre än de övriga sektionerna, men försök ändå begränsa den. Det räcker ofta gott och väl med tre till fem utvalda erfarenheter. Varje måste även vara relevant och aktuell, så sannolikheten att du har fler än så är liten.
⚠️ Varning: Inkludera inte arbetslivserfarenheter som är över tio år gamla, om de inte är särskilt meriterande. Om du har två eller flera större arbetslivserfarenheter, såsom en långtida tjänst eller anställning, bör du inte heller inkludera korta arbetslivserfarenheter, såsom praktikplatser, sommarjobb, enstaka arbetsuppdrag, projekt eller liknande. Sålla bort det som verkar onödigt, och lyft fram det som kommer att imponera på rekryteraren eller arbetsgivaren.

Utbildningar

Nästa sektion, som du kan placera innan sektionen om arbetslivserfarenheter om du endast har ett fåtal eller relativt småskaliga sådana, är den om utbildningar. Som ingenjör bör du åtminstone ha en treårig utbildning på högskolan samt en relevant gymnasieutbildning, och det räcker. Skriv endast två eller tre utbildningar, de som är mest aktuella och relevanta, oavsett hur högt utbildad du är.

Du kan lyfta fram dem genom att presentera följande punkter:

 • Utbildning, examen, kurs eller program.
 • Skola, lärosäte eller utbildare.
 • Ungefärlig tidsperiod eller examensår.
 • Eventuella och kortfattade kommentarer om inriktningar, prestationer, arbeten eller lärdomar.
⚠️ Varning: Håll sektionen kort hellre än att fylla den med utbildningar som inte är relevanta. Om du söker ett jobb som ingenjör behöver du inte nämna din grundskoleutbildning eller en kort kurs i sångskrivande.

Kvalifikationer, färdigheter och kunskaper för en ingenjör

Sektionen som avslutar ett bra CV är den om kvalifikationer, färdigheter och kunskaper. I denna passar det att framföra meriterande aspekter som inte fått utrymme i ditt tidigare CV, eller som du vill poängtera ytterligare. Det kan till exempel vara certifieringar, sammanfattningar av dina arbetslivserfarenheter och utbildningar, tekniska färdigheter, kunskaper inom särskilda program eller system, språkkunskaper och/eller vilka körkort du har. Presentera allt och lite till som kan väcka rekryterarens intressen och som hjälper dig att sticka ut.

⚠️ Varning: Skriv endast färdigheter och kunskaper som är “hårda”, vilket innebär att de är konkreta och enkelt går att bevisa. “Mjuka” färdigheter och kunskaper är fortfarande relevanta, men de passar bättre i introduktionen eller i ditt personliga brev.

“Mjuka” färdigheter och kunskaper kan exempelvis likna följande, som är svåra att mäta och som gränsar till att vara egenskaper:

 • Nyfiken.
 • Fantasifull.
 • Samarbetsvillig.
 • Kritiskt tänkande.
 • Kreativ.
 • Teknisk.
 • Strukturerad.

Övriga sektioner i ett ingenjör-CV

Om du har möjligheten och vill skapa ett extra bra CV kan du också inkludera en sista sektion. Vissa använder denna för att summera eller sammanfatta allt i CV:t, men det avråder vi ifrån. Ditt CV bör vara kortfattat och lättöverskådligt nog att inte behöva en sådan sektion, och få företag eller arbetsgivare rekommenderar det.

Vissa väljer dock att använda en ytterligare sektion för att presentera särskilda meriter som inte inkluderats i de övriga sektionerna. Det kan till exempel vara priser eller utmärkelser som de vunnit, eller särskilda publikationer som visar deras framgångar eller prestationer.

📌 Tips: Om du har något att fylla en ytterligare sektion med så gör du helt rätt i att lägga till en. Det kan göra dig en tjänst på så sätt att det visar att du är extra kvalificerad och samtidigt göra dig mer minnesvärd.

cv ingenjör

Optimera din ingenjörs-ansökan när du söker jobb med ett personligt brev

När du skrivit klart och läst igenom ditt CV både på egen hand och med någon annans hjälp, så behöver du även påbörja ännu ett dokument, nämligen ditt personliga brev. Ditt personliga brev fungerar som ett komplement till ditt ingenjör-CV då det ger dig möjligheten att få uttrycka dig lite friare. Du kan använda en mer personlig och avslappnad ton vilket är uppskattat hos de flesta företag och rekryterare. Det är därför att det visar på ett tydligare sätt hur du är i ett professionellt sammanhang, samt vem de har att göra med.

I ditt personliga brev kan du till exempel uttrycka följande:

 • En enkel hälsningsfras.
 • En presentation av dig själv ur en professionell synvinkel. Du kan till exempel nämna din bakgrund, dina intressen och dina fördelaktiga personlighetsdrag.
 • Dina främsta styrkor, förmågor, drivkrafter och fördelar i ett professionellt sammanhang. Här kan du även argumentera för vad du skulle bidra med på en arbetsplats eller i ett arbetslag.
 • Vad du förväntar dig och önskar dig av ett framtida jobb eller yrkesroll, samt vad du ser fram emot.
 • En avskedsfras som uppmuntrar till handling eller kontakt.

Avskedsfrasen i ditt personliga brev kan se ut som något av följande alternativ:

KORREKT
Jag hoppas att vi får träffas snart.

Jag ser fram emot att få höra från er.

Jag väntar ivrigt på ert samtal.

⚠️ Varning: När du skapar ditt personliga brev och uttrycker dina förhoppningar och liknande, bör du vara noggrann med att inte ställa krav eller ultimatum. Det är viktigt att du alltid håller en god ton. Du bör dessutom vara försiktig med att verka skrytig eller självgod.
📌 Tips: Använd ett personligt brev på rätt sätt genom att visa vem du är på ett privatare plan. Presentera om du har vuxit upp med tekniska intressen, om du skapat möjligheter och framgångar i områden utanför dina jobb, eller om du har personliga egenskaper som passar bra för ett jobb som ingenjör. Om du inte visar minnesvärda eller unika aspekter i ditt CV kan du enkelt göra det i ditt personliga brev.

Sammanfattning: Att tänka på när du ska skriva CV som ingenjör

I vårt avslutande avsnitt önskar vi få upprepa de tips och varningar som vi anser är viktigast för dig att komma ihåg när du skriver ett ingenjör-CV och ett personligt brev.

📌 Tips:

 • Använd ett professionellt och akademiskt språk som lämpar sig för ingenjörsyrket, men som inte stör läsningen.
 • Sök på och ladda ner all hjälp du kan få, vare sig det handlar om mallar eller guider. Det är inte meningen att du måste vara ett proffs på en gång.
 • Välj en struktur och ordval som får dig att verka så kvalificerad som möjligt.
 • Ta vara på samtliga sektioner och se till att du fyller dem med så mycket relevant information som möjligt. Det ger dig större chans att ge ett positivt intryck samt att verka mer meriterad för jobbet.

⚠️ Varningar:

 • Akta dig för att uttrycka dig negativt, vare sig det medför att du verkar osäker och opålitlig eller om det medför att du verkar arrogant och självgod. Tänk på att du ska sälja in dig själv.
 • Se upp för att välja en layout som stjälper dig snarare än hjälper dig. Den formar rekryterarens läsning och första intryck av dig, så den är ytterst viktig.
 • Presentera endast information som är sanningsenlig, relevant och aktuell. Det är alltid bättre att vara kortfattad och koncist än att fylla sektionerna med sådant som inte är intressant för rekryteraren.

Få mer hjälp

Vi hoppas att artikeln varit till hjälp för dig som ska skapa ett ingenjör-CV och ett personligt brev, men vi förstår om du behöver mer hjälp ändå. Det är inte lätt att skapa en ansökan från början, och för att lyckas så bra som möjligt bör du kolla in vår hemsida. Vi erbjuder resurser som du kan läsa, ladda ner och använda utan extra kostnad. Så sök på en CV-mall, ett CV-exempel och alla andra tillgängliga användbara hjälpmedel redan idag, och skapa en ansökan som säkerligen kommer att resultera i ditt drömjobb. Lycka till!

Liknande artiklar