Exempel på hur du skriver ett bra CV som flygvärdinna

Flygvärdinnor eller flygvärdar är yrken som många söker sig till då de erbjuder så pass attraktiva fördelar. Lönen på ungefär 32 000 kronor är en av dem, men du får dessutom betalt för att resa till härliga resmål samtidigt som du får njuta av andra glada resenärer.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

För att njuta av fördelarna som en flygvärdinna eller flygvärd får måste du dock skriva ett flygvärdinna CV som hjälper dig framstå som bli den bästa kandidaten bland alla sökande. Det är en biljett in i arbetslivet och värdefulla kontakter du kommer att möta där, och det är avgörande för att du ska få leva ut dina yrkesdrömmar.

Om du är osäker på hur du skriver ett CV, och då specifikt ett CV för flygvärdinnor eller flygvärdar, bör du läsa vidare i denna artikel. Vi kommer nämligen att presentera allt ifrån ett konkret CV-exempel till en fullständig guide i hur du skriver ditt egna CV. Tillhörande tips och varningar, samt hur du fulländar din ansökan, kommer också att vara tydligt utmarkerade. Allt för att du ska bli så bra som möjligt på att skriva ditt CV, så att du kan få lediga jobb som flygvärdinna eller flygvärd.

Table of Contents

CV-exempel för en flygvärdinna/flygvärd

Kim Persson
19970316-XXXX
073-3344331
kim_persson@gmail.com
Granvägen 101B
78168, Borlänge
kimperssonsresor.com

Introduktion

Jag har rest mycket sedan jag var liten, och jag har ägnat den större delen av mitt vuxna liv utomlands. Det har givit mig en förståelse för andra kulturer, människor och även kunskap inom många språk. Mina främsta styrkor ligger därför i min resvana och min lyhördhet för andra människor. Dock är jag en matematiker i hjärtat som älskar att planera, strukturera och att se logiska mönster.

Arbetslivserfarenhet

Reseledare
Scandorama, olika platser men främst Andalusien
2018-2020

 • I ungefär ett och ett halvt års tid fick jag arbeta som reseledare med uppdrag att följa med på bussresor och ge information. Det utvecklade mina serviceförmågor och gav mig dessutom ett värdefullt självförtroende.
 • Vid flera tillfällen fick jag lära upp nya arbetare och ha ansvaret under bussresorna.

Bagagehanterare
Dalaflyget Borlänge flygplats
Periodvis 2014-2015

 • Under dessa perioder fick jag för första gången se hur maskineriet bakom flygresor går till. Jag fick en otrolig mersmak och fick lära mig mycket om att vara snabb, tidseffektiv och strukturerad.

Receptionist
Center hotell, Lissabon
2021

 • I flera månader arbetade jag som receptionist och hjälppersonal med ansvar över att planera bokningar och möta besökare. Det gav mig en bättre bild av hur människor vill ha det runt omkring sig i form av bekvämlighet, mat, underhållning, service och liknande.

Utbildningar

Utbildning som reseledare
Maxli Travel Group, Andalusien
2018

 • Den korta utbildningen lärde mig mycket om att lyssna till kundens önskemål och behov, samt att alltid finnas tillgänglig för hjälp.

Hotell- och turismprogrammet
Kristinegymnasiet Falun
2013-2016

Färdigheter och kunskaper

Språk:

 • Flytande svenska.
 • Flytande engelska.
 • Goda kunskaper inom spanska.
 • Goda kunskaper inom portugisiska.
 • Kan göra mig förstådd på franska.
 • Kan göra mig förstådd på italienska.

Fysiska färdigheter:

 • HLR.
 • Vattenlivräddning.
 • Yoga (Avancerade lektioner och pass 2015-2022).
 • Dans (Avancerade lektioner 2010-2018).

Körkort:

 • B-körkort.
 • Truckkörkort.

flygvärdinna cv

Liknande CV-exempel och hjälpmedel

Om exemplet ovan inte tilltalar dig eller om du anser dig behöva kika på fler CV-exempel kan du klicka dig vidare på vår hemsida. Där erbjuder vi många olika CV-exempel inom flera yrkeskategorier, CV-mallar, artiklar, guider och liknande. Om du vill kan du även ta dig en titt på våra engelska videor som kan vara särskilt hjälpsamma.

Men om du vill få veta mer om hur ett CV för flygvärdinnor eller flygvärdar ska skrivas, bör du läsa vidare i denna artikel. Här fokuserar vi nämligen specifikt på flygvärdinneyrket och allt som medför.

Inled arbetet med ditt CV med utsidan

För att ditt CV ska väcka intresse och ge rätt intryck måste du välja en lämplig layout. Det är hur ditt CV ser ut, i form av färgskala, formgivning, typsnitt, hur sektionerna med information är uppdelade, och liknande. Vi rekommenderar alltså inte ett kalt word-dokument eller ett annat alternativ som inte tar hänsyn till layouten.

Om du vill hitta en bra layout för ditt CV bör du söka bland alternativen vi erbjuder, och sedan ladda ner den du anser bäst. För flygvärdinnor kan du välja färger som är pigga, tilltalande och som utstrålar glädje, såsom gul, orange, grön eller blå. Dock bör du välja en mall i vilken sektionerna är regelbundna och ungefär lika stora, för att ge ett organiserat och logiskt uttryck. Det gäller att hitta balansen mellan det lekfulla och det strukturerade, precis som i yrket.

⚠️ Varning: Akta dig för att själv skapa eller välja en layout som inte är professionell. För det otränade ögat kan den se okej ut, men för en van rekryterare kan det verka oseriöst och plottrigt.

En annan del av layouten är hur du strukturerar innehållet. För det första måste sektionerna vara ordnade enligt följande struktur:

 • Header.
 • Introduktion.
 • Arbetslivserfarenheter.
 • Utbildningar.
 • Färdigheter och kunskaper.
 • Eventuell ytterligare sektion.

För det andra måste informationen i varje sektion struktureras på ett logiskt sätt. Det kan till exempel vara kronologiskt enligt tidsperiod eller relevans enligt vilken erfarenhet eller kunskap som lämpar sig bäst för det sökta jobbet. I vårt CV-exempel ovan strukturerade kandidaten informationen enligt relevans, och det anser vi mest lämpligt i ett CV för flygvärdinnor eller flygvärdar överlag. Det ger nämligen rekryteraren bilden av att du är ännu mer kvalificerad för jobbet, och det är viktigt i en bransch där du måste bevisa dina förmågor på ett praktiskt plan.

Språkbruk

Innan vi går in på de olika sektionerna och deras innehåll önskar vi först behandla vikten av språkbruket i ditt CV. Det är otroligt viktigt för en flygvärdinna eller flygvärd att vara förtroendeingivande och klok, vilket ett formellt och korrekt språkbruk signalerar, samtidigt som hen är lätt att förstå och pedagogisk, vilket ett enklare och kortfattat språkbruk signalerar. Det är alltså än en gång viktigt att du hittar ett mellanting.

📌 Tips: Håll språkbruket så positivt som möjligt, både i ordval och ton. Det är trots allt viktigt att rekryteraren associerar dig med positivitet och med aspekter som är önskvärda i en flygvärdinna eller flygvärd. Ord du bör överväga att ha med kan alltså vara:
 • Strukturerad.
 • Förstående.
 • Hjälpsam.
 • Lyhörd.
 • Tidseffektiv.
 • Resvana.
 • Ansvar.
 • Service.
 • Självförtroende.
⚠️ Varning: Använd aldrig negativt klingande ord vare sig det handlar om krav, hot eller ultimatum, eller osäkerhet, påklistrad ödmjukhet eller opålitlighet. Fraser som “Jag kan inte” och “jag vill inte” hör inte hemma i ett CV, och speciellt inte ett flygvärdinne-CV.

flygvärdinna cv

Header och introduktion

Den första delen att ditt CV, när du väl påbörjar innehållet, ska alltid vara en header. Det är en sektion i vilken dina kontaktuppgifter finns uppradade, med ditt namn allra först. Sedan följer ditt personnummer, eventuell yrkesroll eller titel, telefonnummer, e-post, adress och eventuell länk till en professionell hemsida. I vårt CV-exempel ovan har kandidaten en reseblogg, vilket är relevant i sammanhanget, men det kan också vara din linkedin-sida eller liknande. I headern kan du också inkludera ett lämpligt fotografi på dig själv, men bara om inte arbetsplatsen undanber det.

⚠️ Varning: Presentera aldrig information som är irrelevant eller alltför personlig. Du bör till exempel inte nämna din vikt, längd, civilstånd eller liknande. Och länka inte dina sociala medier om de inte är meriterande för flygvärdinneyrket.

Ett dåligt exempel på en header stuntar i varningen ovan, rör till ordningen på informationen och utelämnar nödvändig information, såsom följande:

FELAKTIG
070-0109901
Olle Jern
Pilgatan 43
78168, Borlänge
1,89 meter lång
Ensamstående tvåbarnspappa
facebook.com/olle.jern/

Efter din header kan du inkludera sektionen “introduktion” som många svenskar hoppar över, men som faktiskt kan vara avgörande i vad du ger rekryteraren för intryck. I den kan du nämligen presentera dig själv ur ett professionellt sammanhang och framföra dina erfarenheter, styrkor och drivkrafter. Du kan även välja att använda sektionen som en slags sammanfattning av innehållet i CV:t.

📌 Tips: Din introduktion ska vara lika formell och strukturerad som det resterande CV:t, och därför inte innehålla en hälsningsfras eller andra aspekter som snarare hör hemma i ett personligt brev. Du kan dock passa på att nämna färdigheter, kunskaper och lärdomar som inte får utrymme senare i CV:t, och som du sedan kan utveckla i ditt personliga brev.
⚠️ Varning: Undvik att vara alltför specifik eller långdragen då introduktionen inte ska vara längre än några få rader. Skriv inte mer än omkring fyra-fem rader.

Arbetslivserfarenheter

Nästa sektion i CV:t är den om arbetslivserfarenheter. För att ge bästa möjliga intryck och verka så kvalificerad som möjligt bör denna sektion endast innehålla tre-sex erfarenheter som är uppenbart relevanta och aktuella för flygvärdinneyrket. Välj alltså helst bort arbetslivserfarenheter som är inom områden utanför turism eller service, samt sådana som är över tio år gamla.

För varje erfarenhet bör du även inkludera följande information:

 • Yrkesroll eller huvudsakliga arbetsuppgift.
 • Företag, arbetsplats eller arbetsgivare samt eventuellt staden den ligger i.
 • Generell tidsperiod.
 • Eventuella kommentarer. Dessa kan exempelvis behandla dina arbetsuppgifter, ansvarsområden, lärdomar, insikter eller specifika prestationer.
⚠️ Varning: Rör inte till ordningen på informationen, och var dessutom noga med att allt nödvändigt finns med. Dessutom måste du alltid komma ihåg språkbruket, både i ordval och ton.

Ett dåligt exempel på en arbetslivserfarenhet, som trots allt är relevant för flygvärdinnor eller flygvärdar, kan vara:

FELAKTIG
10/3 2012-29/7 2019
Arlanda flygplats

 • Mina göromål på flygplatsen omfattade diverse åligganden primärt bestående av säkerhetskontrolleringar samt väktarobligationer. Det var en monumental lidelse för mig som föredrar finkänsligare förrättningar. I senare skeden fick jag emellertid möjlighet att assistera flygvärdinnorna att välkomna passagerare genom de initiala etapperna av boarding-processen.

Om du inte har tidigare arbetslivserfarenheter inom yrket

Om du inte tror dig ha så många arbetslivserfarenheter kan du fundera på om det är någon du glömt. En arbetslivserfarenhet behöver nämligen inte bara vara långtida anställningar eller liknande, utan det kan även vara:

 • Praktikplatser eller APL.
 • Lärlingstjänster.
 • Sommar-, helg- eller extrajobb.
 • Volontärarbeten.
 • Enstaka uppdrag från skolan, en fritidsaktivitet eller vardagen.

Kan du ändå inte komma på särskilt många erfarenheter kan du gott och väl nöja dig med ett par stycken. Om de inte vid första anblick är relevanta för flygvärdinneyrket kan du även använda kommentar-delen till att argumentera för den. Du behöver inte heller vara specifik angående tidsperiod eller liknande. Ett sådant exempel kan se ut som följande:

KORREKT
Kallskänka
Coop Borlänge
2017

 • Detta var ett sommarjobb som lärde mig mycket om hygien, mathygien, matlagning samt kundbemötande. Jag fick även öva på min stresstålighet och min tidseffektivitet.
Eller också kan ett bra alternativ vara:
KORREKT
Hundrastare
Runt om i Borlänge
2016-2017

 • Som extrajobb rastade jag hundar för flera familjer i min hemstad, och det gjorde mig ansvarstagande, flexibel, lösningsorienterad och inte minst lyhörd för min omgivning och liven jag ansvarade för. Det är säkerligen viktiga egenskaper ha besitta också som flygvärdinna.

flygvärdinna cv

Utbildningar

Sektionen om utbildningar står näst på tur och den liknar arbetslivserfarenheterna på flera sätt. För det första bör du vara sparsam med utbildningarna du presenterar, då det räcker med två eller tre stycken och då de gärna får vara så relevanta och aktuella som möjligt. Ta inte med någon som är över tio år gammal, om den inte är meriterande.

För det andra ska samma typ av information vara presenterad till varje utbildning:

 • Utbildning, kurs, examen eller program.
 • Skola, lärosäte eller utbildare.
 • Generell tidsperiod eller examensår.
 • Eventuell kommentar om inriktning, specialitet, arbeten eller lärdomar.
📌 Tips: En måttstock brukar vara att din grundskoleutbildning inte ska vara inkluderad, så länge du har någon som helst högre utbildning än gymnasiet. Det kan till exempel vara en universitetskurs eller en yrkesutbildning.
⚠️ Varning: Precis som i sektionen om arbetslivserfarenheter bör du vara noggrann så att du inte råkar exkludera viktig information eller rör till ordningen på den. Det ska trots allt vara enkelt för rekryteraren att läsa och ta in innehållet du presenterar.

Färdigheter och kunskaper för en flygvärdinna eller flygvärd

För de flesta flygvärdinnor eller flygvärdar är denna sektionen den sista i CV:t, och den bör du ta väl vara på. Den låter dig nämligen presentera alla dina meriterande färdigheter och kunskaper som inte fått utrymme tidigare i CV:t, men som ändå är värda att nämna. De kan du till exempel ha lärt dig i vardagen, via fritidsaktiviteter eller via erfarenheter eller utbildningar som du inte anser relevanta nog att inkludera.

Några exempel på färdigheter och kunskaper som är meriterande inom flygvärdinneyrket är följande:

 • Språkkunnighet. Ju fler och ju mer avancerade, desto bättre.
 • Vårdande eller livräddande fysiska förmågor såsom HLR, heimlich manöver, vattenlivräddning, första hjälpen, med mera.
 • Generella fysiska förmågor som kan vara bra att ha inom turism- och servicebranschen. Det är exempelvis simning, löpning, träning såsom dans, yoga, vattengympa och gymnastik, med mera.
 • Kunskaper inom särskilda program eller system som används inom flyg- eller turismbranschen.
 • Körkort. Många arbetsgivare efterfrågar åtminstone B-körkort.
⚠️ Varning: Andra färdigheter eller kunskaper som är svårare att bevisa och som snarare har med personliga egenskaper att göra hör inte hemma i denna sektion. Det kan exempelvis vara uppmärksam, lagspelare, problemlösare, kommunikativ, pedagogisk, och så vidare.
📌 Tips: Se till att vara ärlig i denna sektion, och låt den hellre vara kortfattad än fylld med onödig eller irrelevant information. Den är ett komplement, men den är inte rekryterarens huvudsakliga fokus.

Ytterligare sektioner i ett flygvärdinne-CV

Det finns vissa som vill addera ännu en sektion i sitt CV, som de ofta benämner som “övrigt”. Den kan innehålla allt ifrån vunna priser, utmärkelser eller särskilda publikationer till en sammanfattning av innehållet i CV:t. Vi rekommenderar dock inte att inkludera en sådan sektion i ett flygvärdinne-CV då det snarare vinner på att vara kort och koncist.

📌 Tips: Om du trots allt har vunnit priser eller publicerat något meriterande, bör du förstås ta vara på den här sektionen då den kan få dig att sticka ut och verka ännu mer kvalificerad. Se bara till att det är relevant information och att det faktiskt har med flygvärdinneyrket att göra.

flygvärdinna cv

Färdigställ din ansökan med personligt brev och referenser

Nu bör ditt CV vara färdigt, och då är det dags att skriva de övriga delarna i din ansökan. För det första måste du ha ett personligt brev som ska komplettera CV:t med sin mer lediga form. För det andra måste du förbereda en referenslista som du vanligtvis behöver ha tillgänglig när du ska på den första arbetsintervjun.

Personligt brev

I ett personligt brev kan du uttrycka dig mer personligt och inkludera information som inte fått utrymme i CV:t. Det kan till exempel vara kunskaper och färdigheter som du exkluderade från CV:t men som trots allt är värdefulla för rekryteraren att känna till. Det kan också vara längre utläggningar eller mer målande beskrivningar av de erfarenheter som du i korthet nämnde i ditt CV.

Förutom det kan du också adressera rekryteraren mer direkt både med en hälsningsfras, en avslutande hejdå-fras samt med förhoppningar inför den kommande arbetsplatsen eller rollen som flygvärdinna eller flygvärd. Du kan därtill förklara varför du är en bra kandidat till jobbet samt vad du kan bidra med.

📌 Tips: Ditt personliga brev är ett perfekt tillfälle för dig att visa vem du är och att verka unik. Det kan vara avgörande i om du får det lediga jobbet du söker eller inte.
⚠️ Varning: Akta dig för att bli alltför personlig och ledig i språkbruket. Ditt personliga brev är fortfarande ett formellt dokument i vilket du ska framstå som kunnig, kvalificerad och professionell.

Referenslista

Alla rekryterare efterfrågar inte en lista på referenser, men det är så pass vanligt förekommande att du trots allt bör vara redo och ha en till hands. Faktum är att många rekryterare värderar referenser högre än andra delar i din ansökan, då det visar vem du är i ett professionellt sammanhang utifrån andras uppfattningar.

En referenslista bör nämligen innehålla två eller tre kontakter som rekryteraren kan höra av sig till för att ställa frågor om ditt professionella jag. Därför måste de vara personer som känner dig, som har jobbat med dig och som vill se dig lyckas. Det kan till exempel vara:

 • Kollegor.
 • Klasskamrater.
 • Lärare.
 • Chefer.
 • Mentorer.
 • Tränare eller andra ledare för fritidsaktiviteter.
📌 Tips: Om du har möjlighet bör du välja kontakter som har stort inflytande eller som är betydande inom yrkesområdet. Det kan till exempel vara en högt uppsatt chef på en flygplats eller en VD för ett välkänt flygföretag.

Sammanfattning

Nu vill vi, för enkelhetens och tydlighetens skull, upprepa de viktigaste punkterna du bör ha i åtanke när du skriver ditt flygvärdinne-CV. Så om du vill påminna dig om innehållet i artikeln, läs då dessa tips och varningar.

📌 Tips:

 • Hitta en balans mellan lekfull- och ledighet och struktur och professionalitet, både gällande layoutens design och språkbruket.
 • Var sparsam gällande innehållet i samtliga sektioner i CV:t då det helst ska vara kortfattat och lättläst.
 • Anpassa både språkbruk och innehåll efter flygvärdinneyrket, så att rekryteraren associerar dig med det redan innan du fått det.
 • Försök verka minnesvärd och unik genom att använda sektionerna i vilka det är lämpligt att uttrycka saker som kan få dig att sticka ut ur mängden. Det är trots allt avgörande att rekryteraren kommer ihåg och överväger dig även när hen läst tio andra CV:n.

⚠️ Varningar:

 • Presentera endast information som är relevant och meriterande för jobbet du söker. Undvik att fylla CV:t bara för fyllnadens skull.
 • Se upp för att använda ett språk som är negativt eller som inte verkar anpassat efter situationen. Det kan rekryteraren tolka som en svaghet som du inte bör ha i jobbet som flygvärdinna eller flygvärd.
 • Håll kvar i de strukturer och ordningar du valt, samt vilken information du inkluderar. Om du presenterar tidsperiod i dina arbetslivserfarenheter får du inte glömma den i dina utbildningar, exempelvis.

Är du fortfarande osäker på hur du skriver ett CV för flygvärdinnor eller flygvärdar på bästa sätt, sök dig då vidare på vår hemsida och gör mer research. Läs våra CV-exempel, guider, artiklar och blogginlägg, bläddra bland och ladda ner våra CV-mallar och kika på videorna. Ta vara på alla resurser som finns tillgängliga tills dess att du känner dig redo för att prova på CV-skrivandet själv, och därmed skapa det bästa CV:t för dig. Lycka till!

flygvärdinna cv

Vanliga frågor och svar om att bli flygvärdinna

Fråga: Måste jag utbilda mig till flygvärdinna?

Svar: Nej, det är få arbetsplatser som kräver utbildning. Dock kan det vara meriterande om du har någon utbildning inom yrkesområdet, vare sig det är en kort högskoleutbildning eller en lämplig gymnasieutbildning. De flesta arbetsplatser erbjuder dessutom korta utbildningar för nyanställda.

Fråga: Måste jag tänka på något annat om jag vill få flygvärdinna behörighet?

Svar: Det finns företag och arbetsgivare som önskar att alla flygvärdinnor eller flygvärdar är mellan 21 och 37 år gamla. De vill även ofta att du är simkunnig och att du har en god psykisk och fysisk hälsa. Sådana detaljer behöver du inte nödvändigtvis specificera i ditt CV, men du kan behöva vara beredd på att besvara frågor om det under rekryteringsprocessen.

Bygg ditt CV med våra bästa mallar

flygvärdinnans CV hur man gör CV för flygvärdinna
flygvärdinnans CV exempel på flygvärdinnan

Skappa mift CV

Liknande artiklar