Du som är kemitekniker bidrar alltså till samhället på ett väldigt konkret sätt, och du får därtill många möjligheter till utveckling och att hitta egna vägar. Men innan du får njuta av de fördelarna så måste du utbilda dig, få erfarenhet, och inte minst framställa ett välskrivet CV kemitekniker.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom följande punkter, så att du får allt du behöver för att kunna skriva ett eget CV utan problem:
- Ett exempel på CV för kemitekniker.
- Några hänvisningar till var du hittar ytterligare exempel och hjälpmedel.
- Guider i hur du skapar varje del av ditt kemitekniker-CV med tillhörande exempel, tips och varningar.
- Korta kommentarer om hur du kompletterar ditt CV med ett personligt brev.
- Svar på vanliga frågor om att söka jobb som kemitekniker eller civilingenjör kemiteknik.
Table of Contents
CV-exempel för kemitekniker
19950814
Civilingenjör i kemiteknik
072-5422522
adaibrahim@gmail.com
Vaktbergsvägen 33
14935, Nynäshamn
linkedin.com/ada.ibrahim
Introduktion
Efter över fem år som verksam civilingenjör kemiteknik på olika nivåer och i olika sammanhang så har jag fått insikten om att mina främsta styrkor är mitt analytiska och ständigt noggranna arbetssätt, min samarbetsförmåga och viljan att inspirera och inspireras av kollegor, och min förmåga att alltid se lösningar och kompromisser. Jag har i mina tidigare arbeten nått goda resultat och jag det är något jag verkligen drivs av – att få bidra till läkemedelsindustrin på ett så positivt och givande sätt som möjligt. Det önskar jag även fortsätta med i framtiden, om än i nya format.
Arbetslivserfarenhet
2022-pågående
Civilingenjör kemiteknik
Medeca Pharma Uppsala
- Arbetar i laboratorium med framställning och utveckling av främst allergimedicin och preparat mot eksem och klåda.
- Deltar i ett team på fyra personer där jag har ansvaret över att utveckla produkten DermaSilk och preparat med liknande resultat.
- Har fått flera lärdomar angående att ansvara över ett område på egen hand och driva min egen forskning framåt.
2020-2022
Civilingenjör kemiteknik
Läkemedelsverket Uppsala
- Forskade om biverkningar av orala preventivmedel, med fokus på hudåkommor.
- Bidrog till framställningen av en ny ingrediens i orala preventivmedel som minskar risken för biverkningar på huden med 15%.
- Fick värdefulla insikter i korrelationen mellan preparat och kroppen, och förstod att just dermatologi var något jag ville fortsätta arbeta med.
2019
Forskningsarbete inom biologiska läkemedel
Läkemedelsverket Uppsala
- Forskade om anafylaxi och lämpliga alternativ på läkemedel tillsammans med en ansvarig kemiingenjör.
- Skrev en uppsats om metoden och resultatet, och tog emot högsta betyg och goda lovord efteråt.
- Lärde mig mycket om hur Läkemedelsverket arbetar och hur de bedriver forskning, vilket gav mig mersmak och en hel del inspiration.
Periodvis 2017-2019
Assisterande kemitekniker
Läkemedelsverket Uppsala
- På somrarna arbetade jag som assistent på Läkemedelsverket och fick därmed hjälpa och observera verksamma kemitekniker och kemiingenjörer.
- Jag fick arbeta med kosmetika och hudvård i en rad olika konstellationer, och lärde mig därför mycket om dermatologi och vanliga hudåkommor.
Utbildning
2015-2020
Civilingenjörsprogrammet i kemiteknik
Uppsala Universitet
- Inriktning läkemedel.
- Profil biologiska läkemedel.
2011-2014
Teknikprogrammet
Nynäshamn Gymnasium
- Inriktning teknikvetenskap.
Kvalifikationer och kompetenser
Kvalifikationer:
- Masterexamen som civilingenjör i kemiteknik.
- Över fem års erfarenhet inom läkemedelsbranschen.
- Medlem i Svenska Kemisamfundet.
Yrkeskompetens:
- Avancerade kunskaper i analytisk kemi inom läkemedelsutveckling- och framställning.
- Avancerade kunskaper i farmakokinetik och organisk syntes.
- Mycket goda kunskaper i biologiska läkemedel, och framför allt inom dermatologi.
- Goda kunskaper i allmän farmakologi och toxikologi.
- Erfarenhet inom utveckling och framställning av kosmetika, orala preventivmedel och eksemproblematik.
Övrig kompetens:
- Svenska som modersmål.
- Talar och skriver flytande engelska.
- Talar flytande arabiska.
- Kunnig i HLR, första hjälpen och vattenlivräddning.
- B-körkort.
Läs fler CV-exempel och ta del av ytterligare hjälpmedel
Om exemplet ovan inte föll dig i smaken eller om du vill kolla in ytterligare CV-exempel av andra anledningar så kan du klicka dig vidare på vår hemsida. Vi erbjuder nämligen en stor mängd CV-exempel som kan vara till hjälp, och vi rekommenderar dig framför allt att läsa vårt CV-exempel för ingenjörer, kemister och, om du är nyexaminerad, studenter.
Utöver CV-exemplena erbjuder vi därtill intressanta och lärorika artiklar, guider och blogginlägg. Du kan dessutom ta en titt på våra engelska videor om du föredrar det formatet framför text.
Börja arbetet med layouten
Innan du sätter igång med att skriva ditt egna CV så rekommenderar vi att du ägnar lite omtanke på det första intrycket du önskar ge. Om du vill verka lättsam, logisk, kvalificerad och minnesvärd redan vid första anblick så behöver du välja ett lämpligt utseende, eller layout, till ditt CV. Layouten är nämligen det första rekryteraren ser, och den är därtill avgörande i hur rekryteraren läser CV:t. Ett lättläst typsnitt och en strukturerad design, eller färger som drar tankarna till innovation och logik, är några exempel på hur layouten påverkar läsningen.
För en civilingenjör i kemiteknik är det extra viktigt att visa att du kan vara ingående i hela processen av att skriva ett CV, och en välfungerande layout spelar en stor del i den typen av intryck. Så se till att anpassa layouten så att den är lättläst och riktar tankarna till yrket du ska söka, så att rekryteraren associerar dig med rollen redan innan du fått den.
Format och struktur
En annan del av layouten och ditt CVs utseende är dess format och struktur. Vi rekommenderar ett kronologiskt format för en sådan logiskt lagd arbetsroll som civilingenjör kemiteknik, vilket innebär att ett stort fokus hamnar på ditt professionella jag och din karriärmässiga utveckling snarare än din personliga utveckling. Det formatet innebär även att du strukturerar sektionerna efter den traditionella och logiska ordningen, vilken är:
- Header eller kontaktuppgifter.
- Introduktion.
- Arbetslivserfarenheter.
- Utbildningar.
- Kvalifikationer och kompetenser.
- Eventuell övrig sektion.
När det gäller innehållet i varje sektion bör du använda en kronologisk struktur, vilket formatets namn indikerar, vilket innebär att du anger den senaste erfarenheten först och den äldsta sist. Det ger rekryteraren intrycket av att du är ordningsam, logisk, lätt att ha att göra med och inte minst kvalificerad för jobbet du söker.
Språkbruk
Du måste dessutom, innan du påbörjar skrivandet av ditt CV, lägga en tanke eller två på det språkbruk du ämnar använda. Språket påverkar också rekryterarens intryck, nämligen, så det är viktigt att du visar vem du är och vad som gör dig unik samtidigt som du håller dig professionell, formell och objektiv i tonen.
Om du vill framstå som trevlig och som en tilltalande kollega så bör du dessutom använda ett positivt, ödmjukt, lättläst och koncist språkbruk. Ditt CV ska trots allt spegla dig som arbetare, och ge en kortfattad introduktion av vem du är i ett professionellt sammanhang, så det är viktigt att språket får dig att verka så fördelaktig som möjligt. Överdrivet avancerade eller utdragna formuleringar är sällan en bra idé.
För att framstå som extra kompetent och kvalificerad för jobbet så kan du därtill använda ord som är branschenliga och har en positiv klang. För en civilingenjör kemiteknik kan det till exempel handla om:
- Analytisk.
- Utveckling.
- Framställning.
- Problemlösning.
- Samarbete.
- Resultat.
- Laboratorium.
- Forskning.
Inled CV:t med dig själv
När du väl ska skriva ditt CV så bör du inleda det precis som du inleder alla första möten – nämligen med ditt namn. Du kan skriva det som en rubrik över CV:t, om din layout tillåter, eller också som en första punkt i den så kallade headern.
Headern innehåller dina kontakt- och personuppgifter som är relevanta för rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare, och den ska alltid inleda ditt CV. Sådana uppgifter bjuder nämligen in rekryteraren och skapar en gemenskap mellan er samtidigt som det ger en bra referenspunkt som rekryteraren kan återkomma till under tiden hen läser det resterande CV:t.
I din header ska följande information finnas med, i följande ordning:
- För- och efternamn.
- Personnummer eller födelsedatum.
- Eventuell yrkesroll eller titel.
- Telefonnummer.
- E-post.
- Postadress.
- Eventuell länk till professionell hemsida, såsom en portfolio eller LinkedIn.
Ett exempel på en header som inte följer råden ovan, och som därför är bristfällig, kan vara:
19760130-7823
Johan “Stenen” Stenström
Gift
Fyra barn
stenen_johan@hotmail.com
073-7837868
twitter.com/stenenjohan
Introduktion
Den andra sektionen som presenterar dig och som har samma fördelar som headern, men i bredare skala, är introduktionen. I den får du nämligen möjlighet att berätta om din karriär, dina erfarenheter och prestationer, dina kompetenser, styrkor och drivkrafter, och dina mål och förhoppningar inför framtiden.
Introduktionen bör få med så mycket information som möjligt, så att rekryteraren får en bra bild av dig och dina främsta fördelar samt blir intresserad av att läsa mer, men samtidigt inte vara för lång. Uttryck dig därför så koncist du kan och håll sektionen tre eller fyra meningar lång.
Ett utmärkt exempel på en lyckad introduktion för en civilingenjör i kemiteknik kan likna följande:
Arbetslivserfarenheter
Sektionen som följer din presentation och som ofta anses viktigast i CV:t är även sektionen som tar upp mest plats – nämligen den om arbetslivserfarenheter. I den kan du ange uppåt fem eller sex erfarenheter, så länge de är relevanta och meriterande för jobbet du ska söka. Det kan handla om vilken typ av arbetslivserfarenhet som helst, såsom:
- Heltidsanställningar.
- Extra-, helg- eller sommarjobb.
- Volontärarbeten.
- Praktikplatser eller APL.
- Enstaka uppdrag från skolan, en fritidsaktivitet eller vardagen.
- Övriga typer av arbeten.
Ju fler arbetslivserfarenheter du väljer att inkludera, desto mindre utrymme får du till att berätta om dem. Försök därför att hitta en lagom balans. Du måste nämligen ange följande information till varje erfarenhet:
- Tidsperiod i helår eller månad och år.
- Arbetsroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
- Arbetsplats, företag eller arbetsgivare samt läge eller stad.
- Kortfattade kommentarer om prestationer, arbetsuppgifter, ansvarsområden, lärdomar och insikter.
Ett dåligt exempel på en arbetslivserfarenhet kan likna följande, då den är felstrukturerad, missar nödvändig information och är alltför specifik i vissa delar men samtidigt alldeles för ospecifik i andra:
26 april 2010-27 april 2013
Stockholm
Utbildningar
Nästa sektion i CV:t är den om utbildningar, och den liknar sektionen om arbetslivserfarenheter på flera sätt. För det första måste utbildningarna vara under tio år gamla och ha en tydlig koppling till jobbet du söker, och för det andra bör du ange liknande information. Den du måste ange är närmare bestämt:
- Tidsperiod i år eller examensår.
- Utbildning, examen, program eller kurs.
- Skola, lärosäte eller utbildare.
- Eventuell kommentar om inriktning, profil eller fördjupning.
Till skillnad från sektionen om arbetslivserfarenheter så räcker det med ett par eller tre erfarenheter i den här sektionen, då den ska vara kort och gå snabbt att läsa igenom. Fler än så bör endast inkluderas om alla är tydligt meriterande.
Ett bra exempel på utbildningar för en civilingenjör i kemiteknik kan vara:
Civilingenjörsexamen i kemiteknik
Lunds Universitet
- Inriktning processdesign.
Kvalifikationer och kompetenser
Sektionen som avslutar de flesta CV:n är den om kvalifikationer och kompetenser. Den kan du använda för att ange alla meriterande fördelar du har som du inte redan nämnt i CV:t eller som du vill poängtera. De behöver inte nödvändigtvis komma från utbildningar eller arbetslivserfarenheter heller, utan de kan lika gärna komma från ett intresse eller vardagen.
Inled gärna sektionen med dina kvalifikationer, om du har några specifika sådana. Det kan till exempel vara din utbildningsnivå, hur många års erfarenhet du har inom arbetslivet, om du är medlem i någon viss förening eller samfund, eller om du har en licens, specialisering, eller liknande.
Efter dina kvalifikationer bör du ange de mest relevanta kompetenserna som har specifika kopplingar till den sökta tjänsten. Det kan exempelvis vara kunskaper inom specifika ämnen eller metoder, erfarenhet inom en särskild teknik och så vidare. Därefter är det dags att ange de resterande kompetenserna som också är relevanta men som inte har en direkt koppling till tjänsten. Det kan till exempel vara datorkunskaper, språkkunskaper, fysiska förmågor eller innehav av körkort.
Några exempel på “mjuka” kompetenser som är meriterande för en civilingenjör kemiteknik men som bör undvikas i den här sektionen kan vara:
- Noggrann.
- Nyfiken.
- Analytisk.
- Samarbetsvillig.
- Lösningsorienterad.
- Teknisk.
Fullända din ansökan med ett personligt brev
När ditt CV är fulländat och du korrekturläst det så måste du komplettera det med ett personligt brev. Det har bland annat som funktion att berätta mer om dig och din person, men därtill att visa på dina fördelaktiga sidor som inte fått utrymme i CV:t. Det är särskilt viktigt för dig som använt ett kronologiskt format i ditt CV, där lite fokus hamnar på dina personliga styrkor och fördelar.
Vi rekommenderar att du anger följande delar i ditt personliga brev, så att du använder alla dess möjligheter och uppnår bästa möjliga resultat:
- En noga utvald hälsningsfras som nämner arbetsgivaren eller rekryteraren.
- En inledning som väcker intresse och visar på dina främsta fördelar.
- Ytterligare sektioner som behandlar dina tidigare erfarenheter och prestationer, dina styrkor, drivkrafter, kompetenser, tankar, värderingar, mål och framtida förhoppningar.
- Svar på varför du sökt jobbet, varför du vill få jobb hos den specifika arbetsgivaren eller företaget, hur du passar in i arbetslaget eller på arbetsplatsen samt varför du är en bra kandidat för tjänsten.
- En avslutning som uttrycker tacksamhet för visat intresse och ditt engagemang, och som uppmanar rekryteraren eller arbetsgivaren att ta kontakt.
Sammanfattning: Få ett drömjobb genom ditt nya CV kemitekniker
Innan du sätter igång med att skapa ett eget CV så rekommenderar vi dig att kolla igenom listorna nedan. De illustrerar de viktigaste punkterna vi lyft fram under artikelns gång, och vad du bör ha i åtanke när du själv skriver.
📌 Tips:
- Ladda ner en mall för att skapa en lämplig och fördelaktig layout som ger ett gott första intryck.
- Forma och strukturera ditt CV så att det blir logiskt, lättläst och så att det blir behagligt att ta del av.
- Anpassa ditt språkbruk för att få dig att verka tilltalande, kvalificerad och professionell på samma gång, så att du framstår som en god kandidat.
- Använd de olika sektionerna och informationstillfällena rätt och till sina fullaste potentialer så att du får ange alla dina främsta sidor och fördelar, och på så sätt verka extra kompetent och lämplig för tjänsten.
⚠️ Varningar:
- Rikta inte fokuset till ditt privata jag då ditt CV trots allt är ett professionellt dokument, men bli inte heller en intetsägande arbetare i mängden.
- Inkludera aldrig information som är irrelevant, inaktuell, falsk, uppenbar, upprepande, alltför privat eller oseriös. Det är bättre att hålla CV:t kort än att ange onödig utfyllnad.
- Glöm inte att alla råd är just råd och inte regler, och att din magkänsla ofta vet bäst. Så använd ditt sunda förnuft i första hand.
Få mer hjälp och stöd
Om artikeln ovan var hjälpsam, men du fortfarande anser dig behöva en hjälpande hand gällande att skapa din ansökan, så kan du söka dig vidare på vår hemsida. Där erbjuder vi en mängd resurser som kan göra ditt CV- och personligt brev-skrivande snabbare, enklare och roligare. Du kan till exempel använda vår CV-byggare och personligt brev-byggare eller ladda ner mallar helt gratis. Eller också kan du få inspiration och kunskap från våra informativa texter.
Ta chansen och skapa den bästa möjliga ansökan redan idag, så att du försäkrar dig om att nästa jobb du söker blir ditt. Lycka till!
Vanliga frågor och svar om att söka jobb som kemitekniker
Fråga: Hur mycket tjänar en civilingenjör inom kemiteknik?
Svar: Snittlönen för en civilingenjör inom kemiteknik är i Sverige 46 800 kronor. Det är en hög lön i sig, men eftersom att yrket finns inom flertalet branscher så finns det även möjlighet att få långt mycket högre lön än så.
Fråga: Måste man gå en utbildning för att bli kemitekniker eller civilingenjör inom kemiteknik?
Svar: Ja, någon form av utbildning behövs för att få ett jobb som kemitekniker. Förr räckte det ofta med tre års studier på högskolenivå, och för vissa juniora roller endast en gymnasieutbildning, men på senaste tiden har det blivit allt högre krav. För nya jobb idag behöver du i de flesta fall en femårig högskoleutbildning.