Hur du anger dina priser och utmärkelser i ditt CV

Det finns många rubriker och sektioner i ett CV som är självklara för de flesta, och som alltid förväntas av en rekryterare. Ingen av dem inkluderar dock utmärkelser, och det är främst för att alla jobbsökare inte har några utmärkelser eller för att de kan uppfattas som skrytiga. Därför kan det vara svårt att avgöra var i CV:t dina utmärkelser ska finnas angivna. På grund av dess ovanlighet kan det därtill vara svårt att veta hur du ska formulera dina utmärkelser CV.
utmärkelser på cv

Skapa ditt CV på några minuter

Kort sagt finns det många där ute som har frågor angående att ange utmärkelser i sina CV:n. I den här artikeln önskar vi därmed ge dig som läser lite hjälp på traven genom att svara på sådana frågor. Så om du undrar varför, hur och var du ska ange dina utmärkelser i ditt CV på bästa sätt, läs vidare här.

utmärkelser på cv

Table of Contents

Varför det är viktigt att nämna priser och utmärkelser

Det finns mycket som talar för att unika och prestigefulla aspekter i ett CV kan spela stor roll i om du får jobbet du söker eller inte. Det ökar chanserna att rekryteraren minns dig och att ditt namn dyker upp senare under rekryteringsprocessen. Priser och utmärkelser utgör utmärkta exempel på sådana aspekter, och det är därmed viktigt att de inkluderas. I följande avsnitt önskar vi få svara på den frågan, och mer specifika frågor under samma ämne, mer ingående.

Vad är utmärkelser i ett CV?

Det finns flera typer av utmärkelser och priser som kan vara nämnvärda i ett CV. Det kan handla om allt ifrån “månadens säljare” på ett telecomföretag till prestigefulla medaljer från försvarsmakten. Det kan också handla om ett större pris inom en bransch, när du utfört ett särskilt uppmärksammat och lyckat arbete, inom en stad eller kommun, om du bidragit med något som gynnar kulturen eller välfärden eller liknande, eller inom en fritidsaktivitet såsom sport, musik och så vidare.

Utmärkelser kan vara fysiska priser, diplom, medaljer eller liknande, men de kan också vara i form av ord. Så även om du inte har fysiska pris att visa upp så kan du ändå inkludera utmärkelser om du på något annat vis kan bevisa dem. Ditt namn kanske står angivet i en lista, någonstans, exempelvis. Eller också kanske du har en referens som kan bekräfta din vinst.

📌 Tips: Kom ihåg att utmärkelser inte behöver vara något storslaget likt ett Nobelpris eller ett OS-guld, utan att det lika gärna kan handla om du röstats fram till din kommuns bästa grundskollärare.

Hur får man sitt CV att sticka ut?

Ett perfekt sätt att få sitt CV att sticka ut är just att inkludera utmärkelser. Om du vunnit något som har med din bransch eller jobbet du söker att göra så kan det imponera på rekryteraren eller din potentiella arbetsgivare en hel del. Det kan få dig att verka extra minnesvärd och intressant, och tippa över vågskålen till din sida om det står mellan dig och en annan kandidat.

Alla som skriver ett CV lyfter fram de bästa sidorna hos sig själva, och berättar i så stor skala som möjligt om allt de lyckats med och presterat. Här fokuserar de flesta på arbetslivserfarenheter, utbildningar och kompetenser, men det är minst lika givande att lägga lite fokus på utmärkelser, om du har några. Få sökande kandidater har nämligen utmärkelser att visa upp, men om du är en av dem som har det så kommer det säkerligen att gynna dig.

⚠️ Varning: Ange endast utmärkelser som är meriterande för det jobb du söker, då det annars blir onödig utfyllnad som borde undvikas. Om du söker jobb som brandman är det exempelvis inte intressant att påpeka att du vunnit pris för årets säljare.

Varför vill rekryteraren att jag anger mina utmärkelser i mitt CV?

Utmärkelser och priser får dig inte bara att verka extra minnesvärd utan de visar också vad du kan och vad du klarat av, och därför vill rekryterare gärna att du inkluderar dem i ditt CV. De representerar en extra nivå av prestationer som värderas högt av en rekryterare som önskar hitta en kompetent och kvalificerad kandidat för jobbet.

Utmärkelser kan fungera som ett kvitto på att du är duktig på ditt jobb eller något som är bra att kunna i ditt jobb. Om du önskar bli modedesigner är det exempelvis perfekt om du vunnit en utmärkelse inom textilarbete eller teckning, då det visar rekryteraren att du har särskilt framstående förmågor.

Huvudanledningen till att du bör ange dina utmärkelser i ditt CV är för att imponera på rekryteraren, och det gör du genom att lyfta fram alla dina främsta prestationer och fördelar. Utmärkelser är perfekta exempel på sådana, så de förtjänar absolut en del i ditt CV.

📌 Tips: Om du vill vara säker på att rekryteraren kommer att uppskatta att läsa om de utmärkelser du fått – läs då igenom jobbannonsen ordentligt och se efter om det dina utmärkelser representerar efterfrågas. Annars kan du rådfråga CV-experterna på vår hemsida, som alltid står till tjänst när du än behöver det.

utmärkelser på cv

Formulera dina priser och utmärkelser rätt i ditt CV

Nästa ämne vi önskar behandla och svara på frågor om är hur dina utmärkelser bör skrivas i ditt CV. Vi kommer att berätta om var de har sin plats, hur de bör formuleras, samt exempel på hur sådana formuleringar kan se ut. Vi kommer dessutom att ge exempel på hur de inte ska formuleras och vad du bör se upp för när du själv ska skriva om dem.

Dessa steg är otroligt viktiga för hur du och dina utmärkelser uppfattas, så ta dig tiden och läs igenom dem noga. Om du fortfarande tvivlar efter du har läst våra svar – kolla då in våra CV-exempel som erbjuder ännu fler förslag på hur ditt CV kan se ut inom olika branscher och yrkesbanor.

Var ska jag skriva mina utmärkelser i CV:t?

Det finns som sagt flera traditionella rubriker och sektioner i ett CV, som de flesta rekryterare förväntar sig och föredrar, och dessa består av:

 • Header eller kontaktuppgifter.
 • Introduktion eller professionell sammanfattning.
 • Arbetslivserfarenhet.
 • Utbildning.
 • Kvalifikationer och kompetens eller färdigheter och kunskaper.
 • Övrigt.

Som du kanske redan anat så har utmärkelser ingen självklar plats i någon av sektionerna. Utmärkelser kan absolut ha med både utbildningar och arbetslivserfarenheter att göra, eller kompetenser för den delen, men de är ändå inte en lämplig punkt att addera bland de övriga punkterna inom sektionerna.

Den enda sektionen som faktiskt bjuder in till möjligheter för utmärkelser är “övrigt”. I den övriga sektionen kan du nämligen lägga till alla möjliga meriterande saker som inte får utrymme tidigare i CV:t, och det kan handla om exempelvis publikationer, medverkanden i olika mediala sammanhang, samarbeten med framstående profiler eller liknande. Men det kan också handla om just priser och utmärkelser. Om sektionen endast innehåller en av ovanstående kategorier så kan du även döpa den till det den innehåller. Alltså “Publikationer”, om den endast har publikationer i sig, eller “Utmärkelser” om den snarare innehåller sådana.

⚠️ Varning: Om du väljer att ange dina utmärkelser i en egen sektion, se då till att du inte har en sektion som kallas “övrigt” innan. Slå i så fall hellre ihop utmärkelserna med den sektionen.

Vissa väljer dessutom att nämna sina utmärkelser i introduktionen, eller den professionella sammanfattningen som den också kan kallas, men det avråder vi dig ifrån. Den sektionen får nämligen endast vara några få rader lång, så det är bättre att du ger plats åt annat och sparar utmärkelserna till en senare sektion.

Hur ska jag skriva mina utmärkelser i CV:t?

Det finns flera sätt att presentera utmärkelserna i ditt CV, och det har mycket med det övriga CV:t att göra. Ett CV bör vara enhetligt och ha en klar röd tråd, så om du presenterar innehållet i de andra sektionerna i en punktlista ska också utmärkelserna presenteras så. Om du istället presenterat innehållet i prydliga block med löpande text ska utmärkelserna spegla det.

Det är därtill viktigt att varje utmärkelse innehåller samma information som de övriga punkterna i ditt CV och i samma ordning. Du har kanske exempelvis angivit dina arbetslivserfarenheter med följande punkter:

 • Tidsperiod i helår.
 • Yrkesroll eller huvudsakliga arbetsuppgift.
 • Arbetsplats, företag eller arbetsgivare.
 • Korta kommentarer med mer information.

Då måste din utmärkelse innehålla följande punkter:

 • Året du vann.
 • Namn på utmärkelse.
 • Företag, tävling, kommun eller liknande som gav dig utmärkelsen.
 • Eventuell kommentar om motivering, vad du tävlade med eller dylikt.
📌 Tips: Skriv utmärkelserna såsom du anser lämpligt, och använd endast råden ovan som en riktlinje. Så länge all nödvändig information är med så har du gjort rätt nog.

Finns det exempel på hur utmärkelserna ska anges?

Nedan presenterar vi exempel på hur flera olika utmärkelser ska ta form inom inom olika yrkesbanor och branscher. De kan du kika på om du letar efter konkret inspiration till när du själv ska skriva ditt CV och ange utmärkelserna.

En veterinär som vunnit “Årets veterinär” kan exempelvis presentera sin utmärkelse som följande, där motiveringen får en tydlig del i en kommentar:

KORREKT
Årets veterinär 2015
Veterinärmagazinet

 • “En duktig veterinär med många specialkunskaper inom exotiska djur, och som aldrig tackar nej till en utmaning. Omtyckt av kollegor och djurägare, och får alltid en god relation till djuren.”
Om en säljare däremot deltagit i att vinna “Månadens butik” tillsammans med sina kollegor måste hen specificera det. Det kan se ut som följande exempel som presenteras i löpande text:

KORREKT
Vann “Månadens butik” tillsammans med tre kollegor på Myrorna Järntorget år 2018.

Om du ska söka jobb som dansinstruktör är det ytterst lämpligt att inkludera om du vunnit en danstävling eller annan typ av tävling med en viss dansgenre. En sådan utmärkelse kan du lyfta fram på följande vis, som är i punktform:

KORREKT
6:e plats
Talang Sverige
2013

 • Dansade hip hop och old school med moderna influenser.
 • Gjorde fem olika framträdanden och fick toppbetyg varje gång.
📌 Tips: Om du vunnit flera än en utmärkelse bör varje skrivas på samma sätt efter den första, likt en lista.

Finns det något jag ska undvika när jag skriver ett CV med utmärkelser?

När du skriver utmärkelserna behöver du aldrig vara övertydlig med datum, utan helår eller månad och år räcker gott och väl. Det är bra att vara kort och koncist och ingen arbetsgivare eller rekryterare bryr sig om småsaker såsom exakta datum eller liknande. Lägg istället fokus på relevant information såsom vad priset innebar, vem som delade ut det, vad som fick dig att vinna, med mera.

⚠️ Varning: Inkludera helst inte en utmärkelse som är över tio år gammal, då den kan komma att anses inaktuell. Det är särskilt viktigt om utmärkelsen inte är hundra procent relevant.

En annan sak du bör undvika när du anger utmärkelserna är att nämna privata känslor, vilka du vann mot, eller liknande punkter som inte är relevanta i sammanhanget. Tänk på att framstå som så professionell och objektiv som möjligt, och att därmed inte lägga något värde i omkringliggande faktorer.

Något som därtill är bra att ha i åtanke är vilken ton och vilket språkbruk du använder när du anger dina utmärkelser. Oavsett vad du söker för tjänst så premierar arbetsgivaren eller rekryteraren alltid positivitet, ödmjukhet och vänlighet. Lyft därmed utmärkelserna på ett vis som får dig att verka tilltalande, och som visar dina främsta personliga sidor som många människor vill ha omkring sig i såväl arbete som vardag.

Ett exempel på en utmärkelse som är imponerande men som lägger fokus på fel saker och som gör att kandidaten framstår som negativ och självgod, kan vara:

FELAKTIG
Utmärkelse för tapperhet
Försvarsmakten Sverige
2017

 • Var den enda ur min trupp som fick en medalj, eftersom att jag hade gjort mest farliga chansningar och varit modigast.
Detsamma gäller om du vunnit en utmärkelse tillsammans med ytterligare inblandade personer. Lyft fram att du bidrog till vinsten, men överdriv inte din roll i det hela. Det kan resultera i något som liknar följande:
FELAKTIG
2021
Årets e-handlare
PriceRunner

 • När jag arbetade på Apotea såg jag till att vi vann utmärkelsen “Årets e-handlare 2020”, då jag var lade flest timmar av alla i kundtjänsten och dessutom hjälpte till på lagret så ofta jag kunde. Ledningen och min arbetsgivare tackade alla arbetare men jag förstod att de ansåg mina prestationer extra viktiga.
⚠️ Varning: Akta dig för att gå för långt åt andra hållet och istället verka falskt blygsam eller osäker. Det bästa är alltid att vara objektiv och saklig, och det lyckas du bäst med genom att låtsas att en främling berättar om utmärkelserna.

Måste jag specificera varje utmärkelse med utdelare och tidsperiod?

Ditt CV ska lyfta så många värdefulla och relevanta detaljer som möjligt, och det gäller utmärkelserna också. Som vi visade i exemplen i avsnitten ovan så är det bra om du åtminstone berättar om året du vann, vad du vann, vilka som gav dig utmärkelsen, samt eventuellt en kommentar om vilka du vann med, varför du vann, eller vad som fick dig att vinna.

Om du vill hålla sektionen där utmärkelserna ingår så kort som möjligt kan du välja att endast lyfta aspekterna ovan och exkludera kommentaren. Det kan dock väcka frågor hos arbetsgivaren eller rekryteraren som du kan komma att behöva besvara i en intervju senare i rekryteringsprocessen, så det kan vara bra att du förbereder dig inför det. Du borde därtill förbereda dig på att arbetsgivaren kan anse att en sådan hemlighetsfull framställning är avvisande och visar på negativa personliga egenskaper.

📌 Tips: För att vara på den säkra sidan bör du lämna så mycket relevant information som möjligt till varje utmärkelse. Dock måste du inte gå till överdrift och lyfta sådant som arbetsgivaren eller rekryteraren snarare tenderar att hoppa över eller anse störande. Tänk på att hitta ett lagom mellanting, och använd gärna råden ovan som riktlinjer.

utmärkelser på cv

Övriga frågor om utmärkelser på CV

Det finns säkert hundratals ytterligare frågor om att presentera utmärkelser, och i följande avsnitt ämnar vi besvara ett par av dem. Om du efter du läst dem däremot fortfarande söker svar på dina frågor – klicka dig då vidare på vår hemsida så ska du se att allt klaras upp.

Om jag skrivit om utmärkelser i mitt CV, ska jag ange dem igen då i ett personligt brev?

Du kan absolut berätta om dina utmärkelser i ditt personliga brev såväl som i ditt CV, men akta dig för att upprepa dig alltför mycket. CV:t ska ta upp relevanta faktan om och punkter i ditt professionella liv, inklusive prestationer, tidigare erfarenheter, kompetenser och så vidare. Sedan kan du komplettera det relativt formella och raka dokumentet med ett personligt brev, i vilket du kan utveckla och berätta om sådant du gjort och fått på ett mer målande vis. Men det är inte meningen att du ska presentera samma saker som du redan lyft om och om igen.

⚠️ Varning: Vissa erfarenheter, såsom att ta emot en utmärkelse, kan verka värt att behandla flera gånger om och speciellt om det är relevant och meriterande för jobbet du söker. Var dock varsam med att lyfta det för ofta, då repetitioner kan få dig att framstå som tjatig eller skrytig. Lyft fram sådant som inte fått tillräckligt med utrymme tidigare, istället, som exempelvis dina personliga styrkor och drivkrafter.

Hur gör jag om jag inte har några utmärkelser?

Du måste inte skriva om just priser eller utmärkelser i din övriga sektion, om du inte har några att skriva om. Faktum är att du inte behöver addera en övrig sektion över huvud taget. Det är bara en extra bonus som kan vara meriterande när du söker jobb, men som absolut inte är ett krav eller ens en förväntan. Det flesta arbetsplatser, roller och företag anser det gott och väl med andra typer av meriter såsom erfarenheter, prestationer, utbildningar och kompetenser.

📌 Tips: Om du inte adderar en övrig sektion med utmärkelser så sparar du plats som du kan använda till andra fördelaktiga meriter. Så oroa dig inte, utan njut av det extra utrymmet.

Sammanfattning: Hur du anger dina priser och utmärkelser i ditt CV

Som avslutning önskar vi nu få återupprepa våra viktigaste poänger och råd som vi bidragit med under artikelns gång. På så vis kan du enkelt friska upp minnet om det behövs, utan att tvingas läsa igenom hela artikeln igen.

📌 Tips:

 • Se till att du tar med alla utmärkelser som kan vara relevanta för yrket du söker. Även de mindre prestigefyllda utmärkelserna kan göra stor skillnad.
 • Ange utmärkelserna på rätt plats, så att rekryteraren inte blir förvirrad under läsningen. Ditt CV ska vara så strukturerat och tydligt som möjligt och var sak har sin plats.
 • Presentera all nödvändig info till varje utmärkelse, och hitta en lagom balans mellan att vara tydlig och informativ och att fylla sektionen med onödig utfyllnad som därtill kan uppfattas som negativ.
 • Var noggrann med att formulera alla utmärkelser likadant, och att de matchar de övriga punkterna i ditt CV. Det är viktigt att du ger intrycket av att vara ordningsam och pålitlig.

⚠️ Varningar:

 • Ange bara en utmärkelse om den är aktuell och meriterande för jobbet du söker, då den annars lätt kan uppfattas som störande skryt.
 • Akta dig för att ge ett dåligt intryck på grund av din ton eller ditt språkbruk, och försök istället framstå som positiv, ödmjuk och objektiv.
 • Kom ihåg att råden vi angivit under artikelns gång är just råd och inte regler. Så om du känner att du vill ta annorlunda beslut än de som står här, gör då det. Se bara till att du inte avviker alltför mycket och gör misstag.

Få ytterligare hjälp av oss

Trots alla tips, råd och exempel i denna artikel kan du behöva ytterligare hjälp och stöd i hur du anger dina utmärkelser i ditt CV, och i ditt CV-skrivande överlag. Om så är fallet rekommenderar vi dig att klicka dig vidare till vår hemsida där vi erbjuder allt du kan behöva för att bli en riktigt duktig CV-skribent och få komma på intervju hos arbetsgivaren. Textredigerare, CV-kontroll, personligt brev-byggare och hjälpsamma CV-experter är bara några exempel. För att inte tala om våra CV-exempel, guider, artiklar och blogginlägg.

Glöm heller inte att du kan bläddra bland och ladda ner våra CV-mallar helt gratis, med all rights reserved. Med dem kommer CV-skrivandet att bli många gånger enklare, snabbare och roligare. Lycka till!

 

Liknande artiklar