Skapa ett personligt brev som revisor för att fullända din ansökan

Många drömmer om att få arbeta som revisor, då det är en mångsidig, givande, flexibel och i många fall utvecklande roll som finns på de flesta företag och bolag.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Den höga snittlönen på 42 600 kronor är inte heller så illa, med tanke på att du troligen kommer att kunna påverka den till stor del själv.

Innan du kan få en revisortjänst måste du dock skriva en fullständig jobbansökan med såväl ett CV som ett personligt brev revisor. Det efterfrågas i de allra flesta fallen och kan vara nyckeln till ditt drömjobb. En sådan jobbansökan visar nämligen vem du är som arbetare, vilka dina unika fördelar är, vad du kan bidra med samt vad du önskar uppnå i rollen. Allt som rekryteraren eller arbetsgivaren vill känna till, kort sagt.

I den här artikeln önskar vi få guida dig genom hela processen att skapa ett framgångsrikt och fördelaktigt personligt brev för revisorer. Vi kommer bland annat att behandla följande punkter:

 • Ett tydligt exempel på ett medellångt personligt brev för revisor.
 • Hänvisningar till ytterligare exempel och liknande lärorika texter.
 • Genomgångar i hur du bör tänka när du själv skapar de olika delarna av ditt personliga brev med tillhörande exempel, tips och varningar.
 • Svar på vanliga frågor om att söka jobb som revisor.

Table of Contents

Exempel på personligt brev revisor

Jakob Ulvsson
Revisor

Hej Iris Sjöberg!

Jag har just fått min auktorisation från Revisorsinspektionen och är därmed redo att ge mig ut i arbetslivet – på riktigt. Mina tidigare erfarenheter som revisorsassistent och ekonom med inriktning revision har varit givande och roliga, men nu, i min nya roll, vill jag snarare bli anställd på ett stort och pålitligt företag som PwC och ta mig an verkliga ansvarsområden. Det skulle passa min initiativtagande, problemlösande, petiga och genomlogiska personlighet utmärkt.

Sedan ung ålder har jag sökt mig till roller i vilka jag kan ha koll, ta kommando och få en övergripande bild över en situation. Det kan bero på att jag är storebror, att jag alltid haft ett visst kontrollbehov eller helt enkelt att jag är en revisor utan och innan. Dock har det bara uppskattats av tidigare arbetsgivare och kollegor, och jag är övertygad om att det kan komma att passa bra även på er arbetsplats.

Jag lever för nummer, statistik och professionella framgångar, men jag är dessutom en fena på att samarbeta med andra, att hitta kreativa lösningar på problem samt att vara öppen för spontana avvikelser. Enligt min erfarenhet kräver revisorsyrket alla de sidorna, men jag är därtill säker på att nya erfarenheter kan komma att testa mig rejält. Det är en utmaning jag känner mig mer än redo för och som jag sett fram emot under både min utbildning och mina tidigare erfarenheter.

Tack snälla för att ni läser och överväger min ansökan. Jag hoppas att vi hörs inom en snar framtid.

Med vänlig hälsning,
Jakob Ulvsson

personligt brev revisor

Läs fler exempel och liknande hos oss

Exemplet ovan var för en färdigutbildad och relativt erfaren revisor, och om det inte stämmer in på dig eller om du önskar få läsa ytterligare exempel av andra anledningar så kan du klicka dig vidare till vår hemsida. Där erbjuder vi exempel för personliga brev och för CV:n, och några som kan intressera dig kan vara för revisorer, ekonomiassistenter och nyutexaminerade studenter.

Du kan dessutom läsa våra inspirerande och kunskapsfrämjande blogginlägg, guider och artiklar. De dyker ner i de olika delarna av hur en jobbansökan bör formuleras och se ut, och kan därför vara till stor hjälp.

Hitta en lämplig utsida till ditt personliga brev

När du är redo att påbörja ett eget personligt brev rekommenderar vi att du börjar med utsidan först. Utsidan, eller layouten som den oftare kallas, är nämligen avgörande i vilket första intryck du ger läsaren och kan påverka innehållet av brevet på flera sätt, så det är en bra startpunkt.

Som revisor är det viktigt att skapa ett strukturerat, tillgängligt och inspirerande intryck, och därför bör du vända dig till raka linjer, luftiga utrymmen, tydliga typsnitt, enstaka och neutrala färger samt minimala designdetaljer. Hitta en lagom balans mellan att verka minnesvärd och väcka intresse, och att inte låta layouten bli för utsmyckad och därför dra fokuset från innehållet.

📌 Tips: Gör inte din egna layout, utan överlåt det till proffsen. Ladda ner våra mallar från vår hemsida som är helt gratis med all rights reserved. De är professionellt utformade för att ge ett lämpligt intryck, men går därtill att specialanpassa så att de passar just dig och din situation.

Formalia och struktur

En annan aspekt som är viktig att fundera på innan du startar själva skrivprocessen är brevets formalia och struktur. När det gäller formalia brukar en halv till en hel A4-sida vara lagom, och då med ett klassiskt och lättläst typsnitt i storlek 12. Behåll dessutom de förinställda och breda marginalerna.

Strukturen har också en relativt sträng riktlinje du bör följa, då den är mest logisk och förväntad av såväl rekryterare som arbetsgivare. Den ser ut som följande:

 • Rubrik med namn och yrkesroll.
 • Hälsningsfras.
 • Inledande sektion.
 • Mellan en och tre övriga sektioner.
 • Avslutande sektion.
 • Avskedsfras och underskrift.
⚠️ Varning: Välj gärna en lämplig struktur på de “övriga” sektionerna så att ditt brev blir överskådligt och har en tydlig röd tråd, men undvik att röra till de övriga delarna. Annars riskerar du att framstå som svår att ha att göra med eller överdrivet excentrisk.

Språkbruk

Det sista du måste ägna både tanke och energi innan du skriver ditt brev är vilket språkbruk du önskar använda. I revisorsyrket är det nämligen viktigt att kunna uttrycka sig på ett lämpligt sätt, och det borde synas redan i din jobbansökan.

Försök framför allt att verka tilltalande och trevlig att ha att göra med. Ansträng dig för att framstå som ödmjuk, positiv och objektiv, och håll dig alltid kort och koncist. Att ha ett lättläst brev kan synnerligen få dig att verka pedagogisk och samarbetsvillig.

Det är dessutom viktigt att framstå som professionell och att undvika ett privat fokus, även fast det heter “personligt brev”. Det ska handla om din person på jobbet, trots allt, och inte din privata person. Försök därför att skriva korrekt, utan slarvfel eller liknande, och med branschenliga och fördelaktiga ord som exempelvis dessa:

 • Ekonomi.
 • Auktorisation.
 • Ansvar.
 • Initiativ.
 • Framgång.
 • Utveckling.
 • Samarbete.
 • Problemlösning.
⚠️ Varning: Undvik att rikta fokuset till din privatperson, men glöm inte att uttrycka din personlighet i ditt språk. Annars riskerar du att bli ihågkommen som en tråkig arbetare i mängden, och det kan innebära att du till slut blir bortglömd eller bortvald.

personligt brev revisor

Inled brevet på rätt sätt

Härnäst följer skrivprocessen, och den bör du inleda genom att skriva brevet från början till slut för att undvika upprepningar eller att tappa den röda tråden. Du måste inte nödvändigtvis skriva in alla dina kontakt- och personuppgifter som du gjorde i CV:t, då de ju redan finns angivna där, men däremot måste du ange ditt namn och din yrkesroll eller titel högst upp i dokumentet. Det vanligaste är i form av en rubrik, men du kan även ange det högst upp, likt en sidfot.

Efter du presenterat dig själv bör du hälsa på läsaren. Ett vanligt “hej” passar oftast bäst då andra alternativ kan bli för intima, löjeväckande, oseriösa eller olämpliga. Undvik exempelvis följande varianter:

 • Bästa (namn),
 • Kära (namn),
 • Var hälsad,
 • Halloj!
 • Tjena!
 • Tja!
📌 Tips: Försök att hitta den rekryteringsansvariges eller arbetsgivarens namn och inkludera det i hälsningsfrasen. På så vis bjuder du in hen på ett trevligt sätt, skapar en gemenskap mellan er och visar att du är påläst om tjänsten du söker.
⚠️ Varning: Ödsla inte tid på att verka spännande eller unik redan i hälsningsfrasen, utan spara det till senare tillfällen. Sådana försök landar nämligen sällan rätt, utan blir snarare sedda som oprofessionella.

Inledning

När du skrivit ner hälsningsfrasen måste du påbörja själva brödtexten i brevet, och det gör du bäst i form av en inledning. Den behöver inte presentera dig med namn, ålder eller liknande, utan du kan gå rakt in på att besvara läsarens initiala frågor och på så vis väcka hens intresse. Sådana frågor brukar bestå av följande:

 • Vem är du som arbetare?
 • Vad gör dig till rätt person för rollen?
 • Varför söker du jobbet?
 • Vad gör att du söker tjänsten och arbetsplatsen i fråga?
 • Hur hörde du talas om jobbmöjligheten?
⚠️ Varning: Svara på så många frågor du kan, men undvik att göra sektionen för långdragen då det kan innebära att du tappar läsarens uppmärksamhet. Tre eller fyra meningar brukar vara lagom, och de behöver inte gå in på detaljer.
📌 Tips: Få gärna in företagets eller arbetsplatsens namn redan i inledningen då det visar att du anpassat ditt brev och är angelägen om att få just den tjänsten.

En bristande inledning kan se ut som följande:

FELAKTIG
Jag heter Tanya och är 24 år gammal, och jag har ganska liten erfarenhet i revisorsyrket. Dock har jag varit ekonom i snart två år och jag älskar att jobba med människor och kollegor för att förbättra ett företag. Jag brinner för utveckling och siffror, och hoppas på att alltid få jobba med det livet ut.

personligt brev revisor

Fyll ditt brev med meriterande information

Efter du slutfört din inledande sektion kan du inkludera ytterligare sektioner på tre till fyra meningar vardera. De bör behandla ett tema eller område var, och ha som huvudmål att visa varför du är en bra kandidat för jobbet. Du kan exempelvis inkludera följande:

 • Tidigare erfarenheter och utbildningar samt hur de var givande.
 • Kompetenser och var eller hur du fått dem.
 • Personliga styrkor, egenskaper och drivkrafter samt hur de passar in i tjänsten.
 • Tankar, värderingar eller åsikter samt hur de samspelar med företaget, arbetsgivaren eller yrket.
 • Personliga erfarenheter som varit givande för din karriär.
📌 Tips: Om du har svårt att komma på vad du ska berätta om i brevet kan du kolla in företagets eller arbetsgivarens hemsida, eller läsa jobbannonsen lite noggrannare. Där står det säkerligen vad som efterfrågas och vad de önskar få läsa om, vilket kan vara en stor inspiration.
⚠️ Varning: Vissa påstår att privata erfarenheter och liknande inte hör hemma i ett sådant professionellt dokument, och speciellt inte gällande revisorsyrket, men faktum är att det kan vara ett utmärkt komplement till det stelare CV:t. Så länge erfarenheten går att koppla till yrket så bevaras det professionella fokuset, och det är det viktigaste.

Ett bra exempel på en sektion som behandlar privata angelägenheter men med ett professionellt fokus kan se ut som detta:

KORREKT
Jag har rest en hel del under mitt liv, och bott och arbetat i länder såsom Estland, Spanien och Portugal. Det har givit mig en bred förståelse för olika kulturer och gjort mig mer öppen för olika typer av människor och idéer. Sådana erfarenheter har varit viktiga för min karriärmässiga utveckling då det gjort mig lyhörd, nytänkande och orädd för utmaningar.

Skriv en stark avslutning

När du fyllt ditt brev och känner att det visar läsaren varför du förtjänar att få den lediga tjänsten återstår det att runda av det hela med en avslutande sektion. Avslutningen behöver bara vara ett par korta meningar och i den kan du exempelvis tacka läsaren för visad uppmärksamhet och för att hen överväger dig för tjänsten. Du kan därtill visa en iver för att möjligtvis få tjänsten och uppmana hen att ta kontakt med dig när hen har ett svar att ge.

⚠️ Varning: Förbli ödmjuk och objektiv i hur du uttrycker dig, och ta inte ut några vinster i förskott. Du kan absolut visa en iver, men kom ihåg att inte verka arrogant eller krävande.

Uppmaningen till kontakt är den viktigaste delen av avslutningen, och den bör därför sätta tonen för avslutningen. Det kan se ut som följande:

KORREKT
Jag vill tacka för att ni läst min ansökan och för att ni överväger mig till rollen. Jag väntar ivrigt på ert samtal och håller tummarna för ett positivt svar.

Avskedsfras och underskrift

Det sista ett personligt brev måste ha är en avskedsfras följt av en underskrift från dig. Avskedsfrasen bör likna hälsningsfrasen på så vis att den inte bör vara för intim, oseriös, löjeväckande eller arrogant. “Vi ses på intervjun!” eller “Kram!” är exempelvis inte kloka alternativ, utan välj istället något av följande som alla är professionella och lämpliga:

 • Med vänliga hälsningar,
 • Vänlig hälsning,
 • Hälsningar,
 • Många hälsningar,
 • Allt gott!
 • Tack igen!
📌 Tips: Prioritera hellre att avskedsfrasen är lämplig och sätter punkt för brevet än att du ger ett starkt sista intryck i form av en unik fras. Det viktigaste är att du lämnar läsaren med en god ton!
⚠️ Varning: Ange inte läsarens namn i avskedsfrasen, då det redan står i hälsningsfrasen och då fokus i detta fall bör ligga på ditt namn i underskriften.

personligt brev revisor

Sammanfattning: Skapa ett personligt brev som revisor

Innan du sätter igång med ditt egna personliga brev bör du dubbelkolla de viktigaste tipsen och varningarna vi lyft fram i artikeln. På så vis kan du försäkra dig om att du får med allt och inte glömmer någon betydande detalj innan du ska skicka in brevet.

📌 Tips:

 • Använd en mall för att försäkra dig om att ditt brev ger ett gott första intryck.
 • Anpassa ditt språkbruk för att framstå som så tilltalande men samtidigt kompetent som möjligt.
 • Försök att hålla dig till formalian och strukturen vi föreslår, då den är mest logisk och förväntad.
 • Nämn arbetsgivaren eller företaget i ditt brev, då det skapar en gemenskap mellan dig och läsaren och samtidigt visar att du är påläst om rollen.

⚠️ Varningar:

 • Du kan absolut anpassa innehållet i brevet till vad arbetsgivaren efterfrågar, men glöm inte att därtill ange sådant som du finner intressant och som kan få dig att sticka ut.
 • Håll dig kort och koncist, då ditt brev bör förbli lättläst och under en A4-sida.
 • Ödsla inte utrymme på information som är alltför privat, irrelevant, inaktuell, upprepande, falsk eller olämplig av liknande anledningar. Det stör bara läsningen.

Ta mer hjälp av våra resurser

Du behöver inte kasta dig in i skrivandet redan nu, om du inte känner dig redo, utan du kan få en hel del ytterligare hjälp. På vår hemsida finns det exempelvis lärorika och inspirerande texter och exempel, men även mallar, personligt brev-byggare och CV-byggare som alla kan underlätta arbetet.

Stressa dig inte igenom arbetet, utan ta din tid och finslipa din jobbansökan tills du är helt nöjd. Då ska du se att jobbet blir ditt. Lycka till!

personligt brev revisor

Vanliga frågor och svar om att söka jobb som revisor

Fråga: Hur blir man revisor?

Svar: För att bli auktoriserad revisor måste du genomgå en sex år lång utbildning, tre år av teori och tre år av praktik, samt få godkänt på Revisorinspektionens prov. Men du kan arbeta som revisorsassistent eller med revisor-liknande uppgifter även innan dess.

Fråga: Vilka egenskaper är bra att ange i ett personligt brev för revisorer?

Svar: Revisorer måste vara duktiga på ekonomi och företagande, och därför är det bra om du som vill bli revisor är noggrann, logisk, strukturerad och teknisk, men också kreativ, initiativtagande och nytänkande. Allt det kan du med fördel ange i ditt personliga brev!