En guide i hur du skapar ett personligt brev för marknadsföring

Idag önskar många få jobba inom marknadsföring som marknadsförare, marknadsföringsansvarig eller liknande. Det är en kreativ och utvecklande bransch som har ett sådant stort inflytande på samhället att det kan förändra hela världen.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Den imponerande snittlönen på 43 400 kronor är inte heller fy skam.

För att få ett sådant jobb krävs det dock att du har de kunskaper och kompetenser som efterfrågas, att du hittar annonser eller erbjudanden för lediga jobb, och inte minst att du skapar en utmärkt jobbansökan. En sådan ska innehålla ett CV och ett personligt brev för marknadsföring som båda lyfter fram dina främsta meriter och fördelar. Du skriver ett sådant personligt brev på bästa sätt genom att följa vår skrivguide nedan.

Vi kommer bland annat att gå igenom följande punkter:

 • Ett exempel som visar ett personligt brev för en marknadsförare.
 • Hänvisningar till ytterligare exempel och andra användbara texter.
 • Genomgångar i hur du själv skapar varje del av ditt personliga brev med tillhörande exempel, tips och varningar.
 • Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev som marknadsförare.

Table of Contents

Exempel på personligt brev för en marknadsförare

Nina Hellström
Marknadsförare

Hej Indra Mannerheim!

Jag söker tjänsten som marknadsförare för Region Gotland då jag såg er annons på Platsbanken och precis flyttat till Gotland. Rollen passar mig utmärkt då jag arbetat som marknadsförare för offentlig sektor sedan fyra år tillbaka i Gävle kommun och då jag har inriktat mig på operativ marknadsföring i framför allt sociala medier. Jag har dessutom en kandidatexamen inom kommunikation och är en riktig människokännare.

Mina främsta styrkor skulle jag säga är min ledarskaps- och samarbetsförmåga, min analytiska och strukturella kompetens samt min kreativitet. Jag är därtill en fena på problemlösning och att hitta enkla svar på svåra frågor. Det, tillsammans med min förståelse för kraften i sociala medier, har medfört en rad prestationer och lyckade resultat som ni kan läsa mer om i mitt CV.

Jag har tidigare erfarenhet inom såväl sjukvård som äldrevård och har därför en stor förståelse för vikten av att det finns tillräckligt med engagerad arbetskraft i den offentliga sektorn. Det drar mig till er arbetsplats extra mycket då jag tror att det ligger stora möjligheter i att använda digital marknadsföring för att nå ut till och inspirera flera potentiella nya anställda. Det är en bra målbild om någon!

Tack för att ni tagit er tiden att läsa min ansökan och jag hoppas att ni fått en positiv bild av mig. Jag väntar med iver på att få höra från er inom kort.

Allt gott!
Nina Hellström

personligt brev för marknadsföring

Kolla in fler exempel här

Exemplet ovan kanske inte passade dig, eller också vill du få läsa fler exempel av andra anledningar, och då kan du klicka dig vidare till vår hemsida. Där erbjuder vi personligt brev- och CV-exempel inom en mängd olika områden och nivåer. Du kan exempelvis läsa vårt CV-exempel för nyexaminerade, för marknadschefer och för marknadsförare.

Efter att du läst några exempel som visar upp viktiga dokument i en ansökan så kan du därtill läsa våra blogginlägg, artiklar och guider. De djupdyker in i särskilda saker eller delar av såväl CV:n som personliga brev.

Skapa en intresseväckande utsida

När du är redo att skapa ditt egna personliga brev rekommenderar vi dig att börja med utsidan först. Utsidan, som också kallas layouten, är nämligen det första rekryteraren eller arbetsgivaren ser och avgör därmed det första intrycket. Det är en otroligt viktig del som dessutom påverkar innehållet av brevet i form av struktur, längd och form.

För en marknadsförare ska det personliga brevet visa på en kreativitet och idérikedom, och samtidigt väcka intresse, och det gör du bäst genom att inkludera spännande designdetaljer, färgklickar och liknande. Dock måste layouten samtidigt rikta fokuset till innehållet av brevet samt vara lättläst, och det är dessutom viktigt att du visar att du kan vara strukturerad och anpassa dig efter vad situationen kräver. Välj därför dova och enstaka färger, lättlästa typsnitt och en tydlig uppdelning mellan de olika sektionerna.

📌 Tips: Det är inte helt lätt att göra en egen layout, och därför bör du istället välja bland våra färdiga mallar. Våra mallar är helt gratis, professionellt framställda och möjliga att anpassa efter smak och behov. Så det finns bara fördelar att välja en sådan mall snarare än att försöka göra en egen layout.

Format och struktur

Ett personligt brev ska alltid gå snabbt och enkelt att läsa igenom, men samtidigt bidra med så mycket information som möjligt. Därför brukar vi rekommendera att du håller brevet mellan en halv och en hel A4-sida, totalt. Använd även ett tydligt typsnitt med lagom marginaler och mellanrum, i storlek 12.

Strukturen av ditt personliga brev är också av stor vikt. Många väljer att följa strukturen som är vanligast och därmed förväntad av de flesta arbetsgivare och rekryterare. Den ser ut som följande:

 • Rubrik.
 • Hälsningsfras.
 • Inledning.
 • Några få ytterligare sektioner.
 • Avslutning.
 • Avskedsfras och underskrift.
⚠️ Varning: Strukturen ovan är mycket logisk och överskådlig och premieras därför oftast i så pass formella sammanhang som en rekrytering är, så avvik inte från den i onödan.

Språkbruk

Det sista du bör fundera på innan du skriver ditt personliga brev har med både innehållet och layouten att göra, och det är språkbruket. Det är nämligen viktigt att du bestämmer dig för hur du vill framstå och vilken bild du vill ge läsaren av ditt brev, och största delen av den bilden skapas från språket.

De flesta företag vill bara anställa människor som är tilltalande och lätta att ha att göra med, och speciellt om du kommer att jobba ihop med kollegor eller kunder. Som marknadsförare måste du därför vara extra noga med att uttrycka dig trevligt, ödmjukt och objektivt, och samtidigt visa på din unika personlighet. Det gör att du framstår som mer intressant.

Ditt språkbruk bör som marknadsförare därtill vara säljande, kreativt och reflektera en god kommunikativ kompetens. Det, tillsammans med ett korrekt och professionellt språk, visar på att du är kapabel att utföra dina arbetsuppgifter med bravur. Du kan också öka chansen att framstå som kvalificerad och meriterad om du använder ord som är branschenliga och som associeras med jobbet du söker. Några sådana kan exempelvis vara:

 • Idé.
 • Kreativitet.
 • Kampanj.
 • Samarbete.
 • Struktur.
 • Digital.
 • Initiativ.
 • Kommunikation.
📌 Tips: Ett korrekt språk innebär inte att det måste vara avancerat, utan snarare tvärtom, så kom ihåg att hålla ditt brev kortfattat och lättläst.

personligt brev för marknadsföring

Börja ditt personliga brev rätt

Om du gett ovanstående aspekter tillräckligt med omtanke och energi är det dags att sätta igång med själva innehållet av brevet, som ju är texten. Det rekommenderar vi att du skriver i en kronologisk ordning, från början till slutet, för att undvika upprepningar eller en förvirrande struktur.

Ett personligt brev ska alltid inledas med ditt namn och din yrkesroll, precis som i andra första möten, och det skriver du bäst i form av en rubrik över brevet. På så vis underlättar du även för läsaren om hen behöver friska upp minnet om vem du är, under tiden hen läser.

Efter rubriken är det sedan viktigt att hälsa på läsaren för att inleda själva brevet och för skapa en gemenskap mellan er. Hälsningsfrasen behöver vara formell och professionell men samtidigt inte löjeväckande eller oseriös, så ett enkelt “hej” brukar vara bäst. Några andra alternativ som många väljer, men som inte alls är lämpliga, kan vara:

 • Kära (namn),
 • Bästa (namn),
 • Var hälsad (namn),
 • God dag!
 • Hallå där!
 • Tja!
📌 Tips: Nämn gärna läsarens namn i hälsningsfrasen för att visa att du är påläst om det lediga jobbet och att du anpassat ditt brev efter den specifika situationen.

Inledning

Efter hälsningsfrasen ska du sätta igång med själva brödtexten av brevet, och det kan du göra i form av en inledning. Inledningen ska nämligen väcka läsarens intresse, i korthet berätta om vad som komma skall i brevet, samt besvara läsarens initiala frågor. Dessa kan exempelvis bestå av:

 • Vem är du i din yrkesroll?
 • Vad kan du bidra med på en ny arbetsplats?
 • Varför söker du jobbet?
 • Vad drar dig till det specifika företaget?
 • Hur fick du nys om jobberbjudandet eller annonsen?
⚠️ Varning: Håll dig kort och gå inte in på detaljer, då inledningen inte får bli längre än tre eller fyra meningar. Den ska trots allt fånga läsarens uppmärksamhet.
📌 Tips: Försök att anpassa svaren på frågorna så att de passar arbetsgivaren och rollen i fråga, men nämn samtidigt dina egna personliga fördelar. Det kan få dig att sticka ut och verka minnesvärd, och det är en stor fördel i en rekryteringsprocess!

Ett bra exempel på en inledning för en marknadsförare kan se ut som följande:

KORREKT
Efter två år som marknadsföringsansvarig för ett läkemedelsföretag är jag nu redo för nya utmaningar i en lite annorlunda bransch, och därför vill jag söka tjänsten hos just er på Talent & Partner. Jag har dokumenterat framstående kunskap i de flesta sociala medier, och då framför allt Instagram och TikTok, och jag har arbetat både på egen hand och i grupp i tidigare kampanjer. Jag har dessutom ett brett intresse för såväl sport som hälsa, vilket syns i både mina tidigare arbetslivserfarenheter, mina vidareutbildningar och mina fritidsintressen.

Fyll brevet med ytterligare information

Inledningen är bara språngbrädan in på ditt resterande personliga brev, vilket bör innehålla ungefär tre till fem ytterligare sektioner med liknande längd som inledningen. I dessa får du fortsätta berätta om dina främsta erfarenheter, prestationer, styrkor, drivkrafter, tankar och värderingar, egenskaper och kompetenser.

Du kan exempelvis behandla arbetslivserfarenheter och utbildningar samt vad de givit dig, kompetenser och färdigheter samt hur du fått dem, personliga fördelar samt hur de är givande för din yrkesroll, och så vidare. Du kan också inkludera fritidsaktiviteter, familjesituationer eller andra erfarenheter som är personliga men som går att koppla till och som är meriterande för yrket.

⚠️ Varning: Var försiktig med att ange privat information, då det kan rikta fokuset från ditt professionella jag. Men var heller inte rädd för att ange sådant som får dig att verka unik.
📌 Tips: Om du är osäker på vad du ska skriva om i sektionerna kan du fundera på vad du tror att det företag eller den roll du söker dig till kräver. Du kan också kolla in jobbannonsen och se vad som efterfrågas där.

En bristande sektion för en marknadsförare kan se ut som följande, då den varken använder ett lämpligt språkbruk, hållet fokuset professionellt och positivt, eller anger intressant information:

FELAKTIG
De jobb jag haft förut har alltid handlat om att skapa innehåll åt tveksamma företag och produkter, och det vill jag aldrig behöva göra igen. Jag har en alldeles för god moral kompass för det, och därför vägrar jag acceptera jobberbjudanden från sådana arbetsgivare. Det är inte värt att jobba med sådant som manipulerar konsumenten och som bidrar till en sämre värld.

personligt brev för marknadsföring

Avsluta ditt brev på ett bra sätt

När du anser att brevets olika sektioner är fulländade och du berättat om alla dina meriter och fördelar är det viktigt att runda av brevet med en avslutning. Den bör tacka läsaren, visa på ett engagemang att få den sökta yrkesrollen och inte minst mana läsaren att ta kontakt.

⚠️ Varning: Anta inte att du får det jobb du sökt redan innan du skickat in din ansökan, utan förbli ödmjuk och förstående.

Ett bra exempel på en avslutning för en tjänst inom marknadsföring kan se ut som följande:

KORREKT
Jag vill tacka för att ni läst min jobbansökan och för att ni överväger mig som kandidat. Återkom gärna inom kort, då jag väntar med iver på ett positivt svar.

Avskedsfras

Nu återstår bara den absolut sista delen av ditt personliga brev, vilket är avskedsfrasen och din underskrift. Den bör vara lika enkel, förväntad och lämplig som hälsningsfrasen, och kan därför se ut som något av nedanstående alternativ:

 • Vänliga hälsningar,
 • Hälsning,
 • Allt gott!
 • Tack!

Undvik andra alternativ som är för abrupta, arroganta, löjeväckande, oseriösa eller intima, såsom dessa:

 • Hejdå!
 • Vi ses snart!
 • Tjena mors!
 • Varma hälsningar,
 • Från,
 • Kram,
⚠️ Varning: Nämn inte läsarens namn igen i avskedsfrasen, utan håll fokuset på ditt egna namn som ju följer strax efter avskedet.

personligt brev för marknadsföring

Sammanfattning: En guide i hur du skapar ett personligt brev

Som avslutning vill vi nu sammanfatta de viktigaste tipsen och varningarna vi lyft fram i artikeln. På så vis blir det tydligt vad du bör ha i åtanke när du själv ska skapa ett personligt brev för att undvika att snubbla på mållinjen.

📌 Tips:

 • Sök efter och ladda ner en färdig mall för att optimera det första intrycket och förenkla läsningen.
 • Se till att anpassa språkbruket så att du ger en genomgående bild av att vara tilltalande, intressant och kompetent.
 • Använd varje sektion och del av ditt personliga brev för att kunna inkludera samtliga av dina meriter och fördelar.
 • Ta del av alla hjälpmedel och exempel som visar hur du kan göra ditt brev ännu bättre.

⚠️ Varningar:

 • Anpassa gärna innehållet i ditt personliga brev så att det matchar jobbannonsen och din potentiella arbetsgivare eller företag, men glöm inte att även inkludera sådant som gör dig unik och minnesvärd.
 • Ödsla aldrig utrymme på information som är irrelevant, inaktuell, falsk, onödig, alltför privat, oseriös eller olämplig på andra sätt.
 • Gör inte ditt personliga brev för långt eller kort, utan håll det på ungefär en halv till en hel A4-sida.

Få mer hjälp i arbetet

Om du behöver ytterligare hjälp i hur du fulländar din jobbansökan, sök dig då vidare på vår hemsida. Vi erbjuder allt du behöver för att lyckas med såväl CV som personligt brev – från inspirerande texter och exempel som visar vad du behöver tänka på till färdiga mallar och personligt brev- och CV-byggare.

Ta vara på möjligheterna som hjälpmedlena öppnar och få nästa lediga jobb redan idag. Lycka till!

personligt brev för marknadsföring

Vanliga frågor och svar om att skriva ett personligt brev som marknadsförare

Fråga: Vad krävs för att bli marknadsförare?

Svar: Det kan vara bra att gå en utbildning inom marknadsföring och ha lite tidigare arbetslivserfarenhet i området. Det viktigaste är dock att du har de egenskaper som arbetsgivaren efterfrågar, och dessa går utmärkt att ange i ditt personliga brev. Några exempel kan vara öppen, nyfiken, lyhörd, driven, ansvarig, kreativ, idérik och analytisk.

Fråga: Är det svårt att få jobb som marknadsförare?

Svar: Nej, just nu är det lätt att få jobb som marknadsförare. Dock ökar du dina chanser att få de bästa lediga jobben om du optimerar din ansökan med ett riktigt bra personligt brev.

CV-prover för marknadsföringsansvarig

skriva cv för marknadsdirektör mall för cv för erfaren marknadsdirektör
ingen erfarenhet cv för marknadsdirektör Mall för cv för marknadsföringsdirektör för marknadsföringsdirektör