Du är troligtvis inte heller så van vid att skriva texter av olika slag. Den här guiden är därför skapad för att hjälpa dig som livräddare att verkligen lyckas med ditt CV och få ett riktigt bra jobb. Läs vidare för att ta del av alla typer av tips som du kan tänkas behöva.
Table of Contents
Det här innebär ett jobb som livräddare
Ett jobb som livräddare handlar helt enkelt om att du vaktar vid och i närheten av vatten för att se till så att ingen skadar sig eller råkar ut för en olycka. Arbetet kan se väldigt varierande ut och arbetsuppgifterna kan se något olika ut beroende på om du jobbar som livräddare vid en pool eller vid ett öppet hav. Vid en pool är det mycket lättare att hålla koll på människorna, medan vid havet är det en mycket större yta att hålla koll på.
Det är viktigt att du är en person som är uppmärksam och lyhörd och som har en snabb reaktionsförmåga där du kan dra upp folk ur vattnet eller genomföra olika räddningsinsatser. Som livräddare är det därför väldigt viktigt att du har en god fysik och kan genomföra alla de stundtals tunga uppgifter som du genomför som livräddare. Det är därför viktigt att du är vid god kondition och är stark.
Dessa kunskaper och kompetenser bör du fokusera på i ditt CV som livräddare
När du skriver ditt CV så finns det några delar som du bör fokusera på mer för att verkligen skriva ett CV som uppfattas som lyckat. Du bör tänka på den tidigare erfarenhet du har och sedan nämna några rader om den. Kanske har du jobbat som livräddare tidigare? Då är det väldigt relevant att nämna. Om du inte jobbat som livräddare alls gör det ingenting, men det är viktigt att du har andra erfarenheter som du kan visa istället.
Det bör helst vara erfarenheter som liknar de uppgifter som du kommer att genomföra som livräddare sedan. Kanske har du jobbat inom ett väldigt fysiskt jobb innan eller så är du vann vid att vara social i ditt yrke och hantera många olika människor varje dag. Allt sådant som liknar det som du sedan kommer att jobba med inom livräddaryrket är viktigt att ta med. Fundera på den praktiska erfarenhet som du har och försök att koppla den till ditt nya yrke.
Så här kan ett exempel på ett CV för en livräddare se ut
1994-06-30
071-605825
patrik.johansson@exempel.com
Mårtesvägen 65
37327, Uppsala
linkedin.com/patrik.johansson
Introduktion
Jag är en erfaren och duktig livräddare som både har erfarenhet av att jobba på poolområden och vid havet. Jag har god fysik och kan genomföra livräddning, HLR och första hjälpen utan problem. Det är även kunskaper som jag har haft stora nytta av inom mitt arbet då jag flera guider har behövt använda dessa kunskaper på personer som hamnat under utan och blivit medvetslösa. I framtiden vill jag verkligen fortsätta att utvecklas inom mitt yrke och bli ännu duktigare och bättre på det jag gör. Jag vill arbeta hos en arbetsgivare som värnar om ens anställdas hälsa och ser till så att de får verktygen att genomföra deras arbete på bästa sätt.
Arbetslivserfarenhet
Livräddare
Uppsala Bad, Uppsala
2019-nuvarande
- Jag jobbade vid en strandremsa där jag tillsammans med tre kollegor hade uppsikt över de som badade. Om vi såg något som såg fel eller allvarligt ut så assisterade vi det som behövdes. I vissa fall tillkallade vi även sjukvårdspersonal.
- Jag hjälpte de personer som hade skadat sig eller behövde hjälp. Jag kan sköta de flesta olyckor och incidenter som kan inträffa, allt från skrubbsår till någon som hamnat under vattnet och blivit medvetslös.
- Jag utvecklade mig väldigt mycket inom livräddning när jag jobbade på det här jobbet och jag blev även duktigare på att övervaka en strand fylld med människor och snabbare se om det var någon som behövde hjälp.
Utbildningar
Snabbkurs livräddare
Livräddarnas AB
2016
Samhällsprogrammet
Uppsala gymnasium
2011-2014
Kompetenser och färdigheter
- Genomgått kurs inom livräddare och har lång erfarenhet inom yrket.
- Väldigt duktig på att ge enklare vård och hantera olika situationer och incidenter som uppstår.
- Mycket stresstålig och vann vid att arbeta under press.
- Duktig på att hålla lugnet och assiterade den skadade på bästa sätt, samtidigt som jag lugnar de anhöriga.
- Goda sociala förmågor och kommunicerar väl med både kollegor och badgäster.
- Kan genomföra livräddning, HLR och första hjälpen.
- Talar tyska, spanska, svenska och engelska.
Så här många års erfarenhet är lämpligt att ha för att få jobb som livräddare
Många arbetsgivare letar ofta efter någon som har ett visst antal års erfarenhet. Ofta är det runt 2 till 3 år. Det är för att de inte vill behöva lägga tid på att lära upp en nybörjare. Det är dock viktigt att du faktiskt söker ändå, oavsett om du har relevant arbetslivserfarenhet eller inte. Många arbetsgivare inser att de kommer att behöva anställa en nybörjare någon gång för att lära upp denne, annars kommer det inte finnas några livräddare kvar alls när de mer erfarna slutar jobbar.
Se därför till att verkligen söka de jobb som finns inom yrket. Då är chansen i alla fall betydligt mycket högre att du får jobbet, än om du inte sökte. Det är också viktigt att du tar med exempel på dina kompetenser och de saker som gör att du kan utföra ditt yrke som livräddare på bästa sätt. T.ex. bör du ta upp några punkter om din fysik och fysiska förmåga, men även om du kan genomföra HLR och liknande. Det är viktigt att du försöker att ge en så tydlig bild av dina förmågor som möjligt.
Avslutning: Så här går du tillväga för att verkligen lyckas med ditt CV
Här nedanför kommer några fler tips och varningar som du bör tänka på för att verkligen lyckas med ditt CV som livräddare. Dessutom är det viktigt att du verkligen tar till vara på tipsen för att säkerställa att du lyckas med ditt CV. Vi hoppas att tipsen gynnar dig och att du kommer att kunna skriva ett riktigt bra CV med hjälp av dessa.
📌 Tips:
- Se till att du fokuserar på alla de relevanta erfarenheter och färdigheter som du har. Du bör verkligen visa i CV:t att du har exakt det som arbetsgivaren behöver.
- Ta med om du har någon eventuell utbildning, men tänk på att det inte bör vara det främst fokuset i ditt CV. Istället bör du fokusera på din erfarenhet och de kompetenser och fysiska färdigheter som du har.
- Försök att skriva ett CV som uppfattas som så relevant som möjligt. Det innebär att du bör skriva ett CV som verkligen tar upp de punkter som nämns i jobbannonsen och försöker att koppla ihop dig med dessa.
⚠️ Varningar:
- Undvik att ta med information som inte handlar om ditt yrke eller din karriär. Det är egentligen bara det som arbetsgivaren är intresserad av så därför bör du verkligen se till att fokusera på den information om din karriär som finns.
- Skriv också ett personligt brev och skicka med i ansökan. Det är ett sätt att ytterligare visa att du verkligen har det som krävs för tjänsten, så glöm verkligen inte bort att det personliga brevet är väldigt viktigt att ta med.
- Missa inte heller att ta med om du har haft något visst ansvarsområde tidigare eftersom det hjälper arbetsgivaren att förstå vilken kompetens som du har.
Använd också ytterligare resurser för att utveckla dina färdigheter inom CV-skrivande
Om du behöver är det också en god idé att läsa fler guider om CV:n. Det gör att du får mer information om hur ett välskrivet CV kan se ut, samtidigt som du får tips du bör tänka på och exempel på hur andra CV:n kan se ut. Några sådana guider som vi rekommenderar att du läser är följande. Guide om: forskare, barnskötare och kurir. Läs dessa för att verkligen få tips om hur du ska lyckas med ditt CV.