Hur listar du frilansarbete på ditt CV?

Det blir allt vanligare att frilansa i dagens arbetssamhälle, då många söker sig till IT-baserade eller kreatör-baserade jobb. Det är också vanligt att frilansa inom ekonomi och kreativa branscher.
Hur listar du frilansarbete på ditt CV

Skapa ditt CV på några minuter

Trots ökningen anser dock fortfarande många arbetare att det är svårt att visa upp framgångarna som frilansare i sina CV:n. Om du är en av dem frågar du dig säkert hur du listar frilansarbete på ditt CV.

CV:t har som funktion att visa vad du gjort, lyckats med och klarat av i framför allt arbetssammanhang. Men få CV-guider behandlar hur ett sådant ska fyllas ut med frilansarbete. Därför vill vi fylla det tomrum som råder i den här artikeln, och besvara frågan om hur din sektion om arbetslivserfarenheter kan se ut som frilansare. Vi kommer bland annat att behandla följande punkter:

  • Ett konkret exempel på en sektion med arbetslivserfarenhet för en frilansare.
  • Några ord om vilka erfarenheter som bör anges.
  • Genomgångar i hur du bäst anger erfarenheterna med tillhörande exempel, tips och varningar.
  • Länkar och hänvisningar till var du kan få ytterligare hjälp i ditt CV-skrivande.
  • Svar på vanliga frågor om att ange frilansarbete i CV:t.

Table of Contents

CV-exempel med frilansarbete

Arbetslivserfarenhet

Filmklippare
Frilans via kontakter på Instagram
2021-2022

  • Tog kontakt med och startade samarbeten med fyra olika Youtubers och med företagen Ekströms och Ehrmann.
  • Redigerade och klippte vloggar, reklamvideor och andra typer av videoklipp. Skapade roligt, inspirerande och intresseväckande material.
  • Mottog endast goda omdömen.
  • Fick flera erfarenheter inom att arbeta med rörliga bilder och videomaterial snarare än stillbilder.

Grafisk designer
Frilans via Upwork
2019-2022

  • Jag tog mig an fem olika långtida arbeten under perioden och arbetade för företag som exempelvis Bonnier, Arla och Oatly.
  • Arbetade med att framställa reklambilder till online-material samt informationsblad till tidningar.
  • Fick 5-stjärniga omdömen av alla kunder.
  • Utvecklade flera nya förmågor som gäller såväl kundkontakt och kompromiss som estetisk design och att fånga ett företags värderingar på bild.

Illustratör
Frilans för Aller Media
2018

  • Skapade och skickade in mina illustrationer till företaget Aller Media.
  • Mina illustrationer publicerades i 13 nummer av olika tidskrifter, och då framför allt i samband med noveller och läsarberättelser.
  • Skapade nära kontakt med företaget och blev förfrågad att producera material vid flera tillfällen.
  • Samlade på mig ovärderliga nya erfarenheter inom illustration och bildkonst, samt inom kundkontakt och att börja marknadsföra mina tjänster.

Hur listar du frilansarbete på ditt CV?

Kom ihåg att ange varje relevant arbetslivserfarenhet

Som vi visar i exemplet ovan gäller det att ange precis alla relevanta erfarenheter för jobbet du söker. Inkludera enskilda, sporadiska uppdrag till skilda företag, långtida samarbeten med enstaka företag och allt däremellan. Du måste inte ha skrivit kontakt med ett prestigefullt företag och arbetat med dem i åratal för att få erfarenhet, utan andra mindre uppdrag kan vara minst lika givande.

Om du söker jobb som webbutvecklare är det exempelvis värt att nämna att du tidigare skapat en bra hemsida till din farbrors företag. Ett sådant jobb kan resultera i en god referens och en konkret prestation både i form av hemsidan och i resultaten som hemsidan gav. Så länge du anger erfarenheten på ett professionellt och korrekt sätt så ska du se att den passar utmärkt att inkludera. Det är precis som vilken annan vanlig anställning som helst.

⚠️ Varning: De enda erfarenheterna som inte borde inkluderas är sådana som du behövde avbryta, som inte resulterade i något du blev stolt över, eller som slutade i konflikt. Vissa menar även att gratisjobb inte hör hemma i CV:t, men det avgör du själv.

Berätta om dina jobb på rätt sätt

För att få dina erfarenheter att verka så professionella och givande som möjligt gäller det att ange dem på rätt sätt. Vi rekommenderar att du väljer att lista följande typ av information till varje erfarenhet:

  • Yrkesroll, område eller arbete.
  • Arbetsgivare, företag eller använd plattform.
  • Tidsperiod i helår eller månad och år.
  • Korta kommentarer om dina arbetsuppgifter, uppdrag, ansvarsområden, prestationer, uppdragsgivare, lärdomar och så vidare.
📌 Tips: Se till att vara noga i hur du uttrycker dig. Var mer diffus gällande tidsperioden om den var kort, och var noga med att endast ange företaget om du arbetade för en närstående. Var därtill noga med hur du anger din yrkesroll, så att du framstår som extra meriterad. En enkel, hemmagjord affisch är exempelvis en grafisk designers arbete!
⚠️ Varning: Om du vill ange fler än fyra eller fem arbetslivserfarenheter totalt råder vi dig att vara sparsam i informationen, då sektionen annars kan bli för lång. Den ska trots allt gå snabbt och enkelt att läsa igenom.

Ett utmärkt exempel på ett arbete för en frilansande designer som skapat och sålt t-shirtar till vänner och familj kan vara:

KORREKT
Modedesigner
Frilans
2020-2021

  • Designade, framställde och sålde t-shirtar med tryck, broderier och unika mönster.
  • Mottog lovord och goda omdömen från kunder och skapade en trogen kundkrets.
  • Utvecklade värdefulla kunskaper inom design, produktion och försäljning, och fick mersmak för modebranschen.
Ett mindre fördelaktigt exempel för samma typ av erfarenhet kan istället se ut som:

FELAKTIG
T-shirtskapare
Till vänner och familj
Sporadiskt under vintern 2020-2021

  • Gjorde t-shirtar som jag sålde till vänner och familj.

Olika sätt att strukturera informationen

När det handlar om att strukturera informationen till varje erfarenhet kan du antingen välja att ange tidsperioden först eller yrkesrollen först, beroende på om du använder en omvänt kronologisk eller relevant struktur. De beskrivande kommentarerna bör dock alltid hamna sist.

📌 Tips: För att veta vilken struktur som passar dig bäst och som du bör använda kan du läsa våra guider. Men en tumregel är: en omvänt kronologisk struktur för en rak och konsekvent karriär, och en relevant struktur för en mångsidig och spretig karriär.

När du valt hur informationen i dina erfarenheter ska anges behöver du fundera på vad som ska ingå i varje erfarenhet. Om du utfört ett antal mindre uppdrag för ett enstaka företag rekommenderar vi att samla ihop dem till en erfarenhet, men om du utfört längre och mer omfattande uppdrag kan de få egna erfarenheter. Det beror på hur givande erfarenheten var för din karriär, hur meriterande den är för jobbet du söker, och vilket antal erfarenheter du har totalt. Om du har ett väldigt högt antal kan det vara fördelaktigt att slå ihop dem.

Därefter måste du fundera på hur du ska strukturera själva sektionen. Om du har mer än fem eller sex erfarenheter rekommenderar vi dig att dela upp den antingen i mindre underrubriker eller i separata sektioner. De kan sorteras efter bransch, yrkestitel, arbetsgivare eller typ av erfarenhet.

⚠️ Varning: Var så konsekvent och tydlig du kan i strukturen, då du annars kan upplevas som rörig och svår att ha att göra med.

Framstå som extra framgångsrik

Det finns flera sätt att få dina erfarenheter och jobb att framstå som extra meriterande och dig själv som extra framgångsrik. Du kan exempelvis nämna imponerande arbetsgivare eller prestationer, eller också kan du inkludera många erfarenheter. Du kan därtill ange en fördelaktig utbildning, relevanta kunder, särskilda färdigheter och andra typer av information. Men du kan också komplettera dina jobb med nedanstående saker.

Förstärk ditt första intryck med en väl utvald titel

Redan i rubriken över CV:t, eller i din header som ska lista dina personliga uppgifter och kontaktuppgifter, kan du nämna din yrkesroll eller titel. Det är bland det första rekryteraren eller arbetsgivaren läser, och det kan vara en avgörande del som fångar hens uppmärksamhet. Så använd rätt titel.

📌 Tips: Kolla upp vad relevanta jobbannonser efterfrågar för titlar och anpassa din egen efter dem. Så länge du har den erfarenhet, kompetens och de färdigheter som krävs så kan du kalla dig vad som helst.

Välj ut bra referenser

En annan metod du kan använda för att verka extra kvalificerad är att inkludera ett ytterligare dokument i din jobbansökan – din referenslista. Som frilansare är referenser extra viktiga då de kan ge raka svar på vad du gjort, hur väl du gjorde det, hur du var att arbeta med, och så vidare.

Frilansare har ofta mer arbetslivserfarenhet än de som varit anställda, och därtill fler kontakter att vända sig till. Använd det till din fördel och välj referenserna som du vet var särskilt nöjda med ditt arbete och som skulle säga bra saker om dig. Var även noga med att lista referenserna som är framstående eller välkända, och som därför kanske kommer att imponera på rekryteraren eller arbetsgivaren. En sådan fördelaktig kontakt gör all skillnad då det visar att du är framgångsrik och lyckats inom ditt område.

⚠️ Varning: Inkludera helst inte referenserna redan i CV:t, då det tar plats som få rekryterare uppskattar, utan skapa hellre en separat lista till dem.

Presentera dina prestationer i en portfolio

Ett sista tips på hur du kan framställa dig själv som extra framgångsrik är genom att addera ännu ett dokument i din jobbansökan – en portfolio. De flesta frilansare gör personliga portfolios med arbetsprover av olika slag, och de ger rekryteraren eller arbetsgivaren en direkt inblick i vad du gjort och kan göra. En sådan portfolio gör att du får visa på ett bra och tydligt sätt vilka andra jobb du haft och vad det innebär för din karriär och dina färdigheter.

📌 Tips: En portfolio innebär inte bara en samling av konstnärliga projekt eller bilder, utan det kan också vara länkar till hemsidor, texter, videor, musikstycken och liknande. Den kan även lyfta fram helt andra typer av jobb som går att visa upp.
⚠️ Varning: Lägg bara till arbetsprover i din portfolio som du är särskilt stolt över och som är relevanta för ditt nästa jobb.

Hur listar du frilansarbete på ditt CV?

Sammanfattning: Hur listar du frilansarbete på ditt CV?

Innan vi avslutar artikeln önskar vi få ägna lite tid och utrymme åt att lista de viktigaste tipsen och varningarna vi lyft fram i artikeln. Det poängterar vad du borde ha i åtanke när du skriver dina egna erfarenheter som frilansare och underlättar för dig om du vill friska upp minnet senare.

  • Ange helst alla dina relevanta erfarenheter och all tillhörande information.
  • Tänk på att du behöver sålla bland och strukturera din arbetslivserfarenhet på ett bra sätt.
  • Lägg tid och energi på precis alla informationstillfällen i CV:t och de övriga dokumenten för att lyfta dina erfarenheter ytterligare.
  • Gör inte allt på egen hand, utan låt utomstående faktorer hjälpa dig.
  • Sortera bort sådant som inte kommer att gynna dig och som inte är viktigt, och låt istället fokuset riktas mot saker som bara får dig att verka extra kvalificerad.

Låt oss hjälpa dig ytterligare

Det är inte lätt att skriva ett CV oavsett om du arbetar som frilansare eller inte, så vi förstår om du behöver mer hjälp i processen. Om så är fallet, klicka dig då vidare till vår hemsida där vi erbjuder en mängd hjälpmedel. Det finns exempelvis blogginlägg, artiklar, guider och CV-exempel som kanske ger dig inspiration och lärdomar. Men det finns därtill användbara CV-mallar, CV-byggare och personligt brev-byggare som går att göra personliga och som är helt gratis.

Så innan du skriver ditt CV och ska skapa din fullständiga jobbansökan, tänk på att använda de resurser som finns. På så vis behöver du inte oroa dig för att andra kanske får det nya jobbet framför dig nästa gång. Lycka till!

Hur listar du frilansarbete på ditt CV?

Vanliga frågor och svar om att ange frilansarbete i ett CV

Fråga: Vilken arbetslivserfarenhet bör vara den första?

Svar: Börja gärna sektionen med din arbetslivserfarenhet med antingen den senaste erfarenheten eller den som är mest relevant för jobbet du söker. Det beror på vilken struktur du väljer.

Fråga: Vilket antal frilansjobb kan jag lista i CV:t?

Svar: Lista gärna all relevant arbetslivserfarenhet du har, men samla ihop dem så att du slutar med maximalt fem eller sex stycken. Om du har flera bör du dela upp erfarenheterna i separata underrubriker eller sektioner, men det är viktigt att du förblir sparsam så att CV:t förblir kort.

Liknande artiklar