Ladda upp CV på LinkedIn | Allt du behöver veta

Linkedin.com är en webbadress som har som funktion att visa upp, koppla samman och uppdatera människor världen över i ett professionellt sammanhang. Det är en rekryterings- och networking-plattform som riktar sig till arbetsmarknaden inom alla branscher, och därför är det bra att känna till. Faktum är att det finns ungefär 2,7 miljoner användare bara i Sverige.

Skapa ditt CV på några minuter

Det kan verka onödigt att gå med i och använda ännu en plattform i dagens webbfixerade samhälle, men i själva verket är LinkedIn en av de främsta plattformarna du kan ansluta dig till. Väljer du att ladda upp CV på LinkedIn och att använda det aktivt så kommer du att märka tydliga skillnader i hur många jobb du upptäcker och blir rekryterad till. Det öppnar många dörrar för dig som jobbsökare.

För att veta hur du ska ladda upp ditt CV och lyckas med din LinkedIn-profil på bästa sätt måste du dock känna till vilka alternativ som finns. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur du använder din LinkedIn-sida i samband med ditt CV genom att behandla följande punkter:

 • Tre olika genomgångar i hur du kan ladda upp ditt CV på LinkedIn, med tillhörande tips och varningar.
 • Några ord om hur du optimerar din LinkedIn-sida med de olika funktionerna som finns.
 • En kort guide i hur du anger en länk till din LinkedIn-sida i ditt CV.
 • Hänvisningar till ytterligare hjälpmedel gällande att skriva CV.
 • Svar på vanliga frågor om att ladda upp ett CV på LinkedIn.

Table of Contents

Olika sätt att ladda upp ditt CV på LinkedIn

Något av det viktigaste och mest fördelaktiga du kan göra med din LinkedIn-profil är att ladda upp ditt CV. Det visar potentiella arbetsgivare, rekryterare eller kollegor vad du har för meriter och vad du önskar få göra i framtiden. Dock finns det flera olika sätt att göra det på, och samtliga har både för- och nackdelar som är bra att ha i åtanke.

Ladda upp ditt CV i ett “utvalt”-inlägg

Det första och i mångas ögon enklaste sättet att ladda upp ditt CV på din LinkedIn-profil är att lägga upp det i ett så kallad “featured”- eller “utvalt”-inlägg. Det är ett inlägg på din sida som hamnar högst upp och därför drar till sig mycket uppmärksamhet av besökare.

Processen är enkel och går till som följande:

 1. Gå till din profilsida.
 2. Under ditt namn och din titel till vänster på sidan finns knappen “Lägg till profilavsnitt” – klicka på den.
 3. I menyn som dyker upp klickar du därefter på “Rekommenderade” och “Lägg till utvalt objekt”.
 4. På sidan som dyker upp klickar du på + och väljer “Lägg till Media”.
 5. Välj ditt nedsparade CV och tryck på enter för att öppna.
 6. Skriv en tillhörande text om du så önskar och klicka sedan på “Spara”.

📌 Tips: Välj ett PDF-dokument för att säkerställa att ditt CV får rätt utseende oavsett vem som öppnar det. Det är ofta uppskattat av rekryterare som vill kunna ta del av ditt CV i sin helhet, såsom det skulle sett ut om du skickade in det i en vanlig jobbansökan.

⚠️ Varning: Det finns rekryterare och vana LinkedIn-användare som har negativa konnotationer till metoden ovan, då det kan tolkas som att du inte kan hantera eller använda de funktioner som finns tillgängliga på hemsidan. Så se till att du använder den i samband med nedanstående alternativ!

Ladda upp CV i din LinkedIn-profil

Ett annat bra sätt att visa upp ditt CV på LinkedIn är genom att använda de funktioner som LinkedIn själva erbjuder. På din sida kan du nämligen inkludera uppgifter i olika sektioner, vilka tillsammans anger samma fulländade information som ditt vanliga CV. Dessa utgör en tydlig del av din sida och finns tillgängliga för alla som besöker den.

Du fyller sektionerna genom att följa dessa enkla steg:

 1. Gå till din profilsida.
 2. Klicka på “Lägg till profilavsnitt” under ditt namn och din titel till vänster på sidan.
 3. Välj “Grunderna” och klicka på avsnitten “Lägg till om”, “Lägg till utbildning”, “Lägg till tjänst”, “Lägg till kompetenser”, och så vidare.
 4. Ange den efterfrågade informationen till varje avsnitt och klicka på “Spara”.
 5. Fortsätt med proceduren tills dess att alla dina erfarenheter och meriter är inkluderade.
 6. Komplettera den grundläggande informationen med information till övriga avsnitt som finns under “Lägg till profilavsnitt”, såsom “Lägg till publikationer”, “Lägg till licens eller certifikat”, “Lägg till utmärkelser och priser”, och liknande.

⚠️ Varning: Akta dig för att avvika från ett kortfattad och koncist språk när du anger informationen, så att den inte blir jobbig eller svår att ta del av.

📌 Tips: Välj gärna etablerade företag, arbetsplatser och lärosäten när du anger dina erfarenheter, så att intresserade arbetsgivare eller rekryterare kan kolla in dem utan problem. Det blir även en slags försäkran om att du faktiskt jobbat, studerat eller tjänstgjort där.

Bifoga ditt CV när du ansöker till ett jobb via LinkedIn

Det sista svaret på hur du kan ladda upp ditt CV via LinkedIn är genom att ansöka till jobbannonser med “Easy Apply”-funktionen. På sådana annonser kan du söka jobbet direkt via LinkedIns webbplats och på så vis bifoga ditt CV direkt till arbetsgivaren eller rekryteraren. Det är precis som vanliga jobbannonser som du kan stöta på via andra jobbsöknings-hemsidor.

Du använder funktionen i fråga genom att följa följande steg:

 1. Titta på LinkedIns huvudmeny och tryck på “Jobb”. Där kan du söka på jobb i din bransch, i ditt närområde, som matchar dina kompetenser eller som kommer upp när du anger ett särskilt sökord.
 2. Om annonsen har funktionen “Easy Apply” – tryck då på knappen som finns under den huvudsakliga informationen i annonsen.
 3. Ange informationen i obligatoriskt fält och välj “Nästa”.
 4. Välj “Ladda upp CV” och bifoga ditt sparade CV.
 5. Välj “Granska”, se till att allt ser rätt ut och skicka in din ansökan.

⚠️ Varning: Se till att CV:t du bifogar matchar det du laddat upp på din LinkedIn-profil. Annars kan rekryteraren eller arbetsgivaren tvivla på din uppriktighet och anse dig vara olämplig för anställning.

Optimera din profil på LinkedIn

Det finns fler fördelar med att vara medlem på LinkedIn än att få visa upp ditt CV online, och några av dem är följande:

 • Hitta, skapa och upprätthålla kontakter med personer och företag i din bransch.
 • Uppdatera eller uppdateras av nyheter som har med ditt yrke att göra.
 • Visa världen att du aktivt söker jobb för att öka dina chanser att bli rekryterad.
 • Uppdatera och ändra dina val när som helst på ett enkelt sätt när du får nya erfarenheter, kompetenser och liknande.

📌 Tips: En av de främsta fördelarna med LinkedIn är funktionen som finns för andra att få “rekommendera” dig och dina tjänster. Den berättar vi mer om i avsnittet nedan.

Referenser

En fulländad och väluppdaterad LinkedIn-profil har ofta många “kontakter”, vilket är personer som du arbetat med, känner, mött, eller som du önskar få arbeta med, känna eller möta i framtiden. Det kan också vara personer som du ser upp till, som du vet är viktiga i din bransch eller liknande.

Samtliga av dina “kontakter” kan lämna referenser, eller “rekommendationer”, på din profil. Det är ofta kortfattade omdömen av dig som arbetare, kollega eller anställd, och i de får “kontakterna” även ange när, var och hur ni arbetade tillsammans.

Många arbetsgivare och rekryterare lägger stor vikt vid referenser i en rekryteringsprocess, och om du har en LinkedIn-profil full med positiva ord ökar du därför dina chanser att skapa ett gott intryck. Det blir en värdefull komplettering till de få referenser du anger i din jobbansökan utanför LinkedIn, vilket kan vara avgörande i om du får jobbet du söker eller inte.

📌 Tips: För att få dina “kontakter” att lämna “rekommendationer” på din Linkedin-sida kan du skicka meddelanden till dem där du efterfrågar det på ett vänligt och professionellt sätt. Du kan även vara aktiv med att lämna “rekommendationer” själv, så ska du se att de gärna återgäldar tjänsten.

Länka till din LinkedIn-sida i ditt CV

Det sista du behöver fundera på för att förbättra och optimera sambandet mellan ditt CV och din fördelaktiga LinkedIn-sida är att länka till den i ditt CV. Det gör du enklast genom att kopiera den webbadress som hör till din sida och klistra in den i headern i ditt CV. Det blir en extra kontaktuppgift som kan vara till stor hjälp eftersom att den samtidigt bidrar med andra fördelaktiga funktioner, såsom de vi nämnde ovan.

⚠️ Varning: Akta dig för att råka skriva din webbadress fel, då det ogiltigförklarar länken och gör den oduglig. Se dessutom till att den är en fungerande länk snarare än en text som rekryteraren eller arbetsgivaren måste kopiera själv.

Sammanfattning: Hur du använder LinkedIn i samband med ditt CV

Nu känner du till de viktigaste och mest användbara sätten du kan använda LinkedIns funktioner i samband med ditt CV, men innan vi avslutar artikeln önskar vi få upprepa de tips som vi anser värda att komma ihåg extra väl. På så vis blir det tydligare vad du bör ha i åtanke när du skapar ditt CV och kopplar det till din LinkedIn-sida, och enklare att återkomma till om du behöver påminna dig själv i framtiden.

 • Ladda upp ditt CV både som “utvalt”-inlägg och i LinkedIns egna funktioner för att tilltala alla slags rekryterare och arbetsgivare.
 • Bifoga ditt CV i “Easy Apply”-funktionen för att underlätta jobbsökningsprocessen.
 • Använd din profil till sin fullaste kapacitet för att öka dina chanser att sticka ut och för att verka extra meriterad och tilltalande.
 • Länka till din profil i ditt CV för att fullända kopplingen och för att visa rekryteraren eller arbetsgivaren hur fördelaktig du är på flera olika plan.
 • Nyttja den hjälp och de verktyg som finns för att säkerställa att du får nästa jobb du söker.

Få mer hjälp och stöd hos oss

Det finns fler aspekter som är viktiga att känna till när du ska skapa ett CV och söka jobb, och därför förstår vi om du behöver mer hjälp än artikeln ovan. Om så är fallet – läs mer på vår hemsida och ta del av ytterligare hjälpsamma resurser. Vi erbjuder bland annat lärorika blogginlägg, artiklar och guider samt inspirerande CV-exempel och personligt brev-exempel. Du kan också nyttja våra gratis CV-mallar, CV-byggare och personligt brev-byggare för att göra skrivprocessen enklare, snabbare och roligare.

Ta hjälp av de resurser du behöver och se till att du optimerar ditt jobbsökande redan idag, så ska du se att dina chanser till nästa jobb multipliceras. Lycka till!

Vanliga frågor och svar om att ladda upp CV på LinkedIn

Fråga: Hur gör man ett CV på LinkedIn?

Svar: Det är inte meningen att du ska skapa ditt CV via LinkedIn, utan snarare att du laddar upp det där. Skapa ditt CV med hjälp av resurserna på vår hemsida och se därefter till att det finns tillgängligt på LinkedIn, för bästa möjliga spridning.

Fråga: Vilket format är bäst att använda när jag laddar upp mitt CV på LinkedIn?

Svar: Om du ska skapa ett inlägg i vilket ditt CV är bifogat rekommenderar vi att du använder PDF-format. Det låter ditt CV se likadant ut oavsett om det öppnas i mobilappen eller på olika datorer, till skillnad från exempelvis Word-dokument eller andra text-dokument.

Liknande artiklar