Hur skapar man det bästa CV:t för en kassör? Kolla in alla våra tips och få exempel på CV!

Om du kanske är student eller vill byta jobb som kassör behöver du ett välskrivet och bra CV som vinner jobb. I den här artikeln kommer du att få exempel på hur ett CV bör se ut, hur du sammanfattar har tar upp dina färdigheter på bästa sätt och hur du skriver ett CV som gör att du lättare för anställning som kassör.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

Läs vidare för att ta del av alla smarta tips och trix, och landa drömjobbet!

Table of Contents

Vad är en kassör och vad har den för arbetsuppgifter?

En kassör är kort sagt någon som jobbar i kassan. Det kan vara i en butik, i detaljhandeln, i en mataffär eller för vilken arbetsgivare som helst. Många företag har dessutom en sektion med kassa även om de kanske inte säljer något i en butik. Som maskinuthyrare som hyr ut maskiner till privatpersoner och företag.

Om du jobbar som kassör så är det du som har ansvaret för kassan. Du ser till att kunderna betalar och tar emot kontanter. Du behöver oftast vara någorlunda bra på huvudräkning ifall det blev pengar över att växla tillbaka. Du bör också ha koll på hur maskinerna runt kassan fungerar, som terminal, kassasystemet och skanner. Du sköter helt enkelt allting kring betalningen i butiken.

Du kan också räkna pengarna i kassan och framställa transaktionsrapporter. Det är också viktigt att du håller kassaområdet rent och snyggt, samt att du alltid bemöter kunderna med ett glatt leende och en härlig attityd. Att arbeta som kassör är lika mycket ett socialt yrke, som det är ett tekniskt yrke, så det är viktigt att du också har en social personlighet om du vill jobba som kassör.

Kassör CV

Vilka kvalifikationer eller färdigheter behöver en kassör ha?

För att jobba som kassör är det först och främst viktigt att vara social och att ha ett gott kundbemötande. Du är den yttersta länken till kunderna och därför är det viktigt att du ger ifrån dig ett gott intryck eftersom att du represtenterar det företag som du jobbar på. Sådana sociala färdigheter är oftast inte någonting som man går en utbildning för utan sådant är saker som man lär sig av erfarenhet.

Om du dock känner att du behöver bli bättre på det sociala bitarna så finns det några olika snabbkurser på nätet som kan hjälpa dig. De har olika titlar men du kan söka runt lite på nätet och se om du hittar någon du gillar. Du kanske kan testa: “hur du blir bättre på att kommunicera med andra” eller “de viktigaste metoderna för att ge en bra service” etc. Även om det kanske inte finns universitetsutbildningar inom ämnet så finns det nog många privatpersoner som har gjort guider inom det.

Det är också viktigt att du har lite kassavana för att jobba som kassör då det stundtals kan vara ett tekniskt yrke. Det gäller att veta vad man ska göra när kassan strular är när du slagit in fel produkt i sytemet. Alla jobb kräver dock inte det och vissa arbetsgivare är okej med att du är en nybörjare som håller på att lära dig hur systemet fungerar. Då är det istället viktigt att vara snabblärd och klipsk så att det går snabbt att lära sig kassan. Det kan också vara bra att kunna huvudräkning och att räkna ut mattetal snabbt, då du behöver lämna växel till kunder ibland.

Kassör CV

CV exempel för en kassör

Sofia Lindström
20061021-XXXX
070-613443
sofialindström@exempel.com
Karstorpsvägen 13B
12345, Gamleby

Introduktion
Jag studerar första året på Gamlebys Naturbruksgymnasium och letar extraarbete som kassör. För närvarande jobbar jag inom en livsmedelsbutik så jag har god koll på livsmedelshantering och delikatesser. Jag har även kassavana och kan arbeta i de flesta kassasystem. Jag kan även sköta budgeten och ekonomin då jag fick ett sådant ansvar på mitt nuvarande jobb. Jag brinner för att möta kunder och ge den bästa möjliga servicen.

Arbetslivserfarenhet
Kassör
Gamleby Livs
2022-Pågående

 • Stod i kassan och tog emot kunder.
 • Tog betalt, packade ner och packade upp varor, fyllde hyllorna i butiken.
 • Hade nära kundkontakt och bemötte dem när de kom in i butiken.
 • Den erfarenheten förbättrade min service och gjorde mig även kassavan inom flera olika kassasystem.

Utbildning
Naturbruksgymnasium Djurvårdsprogrammet
Gamleby Naturbruksgymnasium
2022-pågående

Färdigheter och kunskaper

Yrkeskunskaper:

 • Har mycket bra kunskaper inom matte och huvudräkning.
 • Kassavana i flera olika system och program.
 • Jobbat inom både bageri och livsmedelsbutik – har erfarenhet inom livsmedelshantering.

Kunskaper inom språk:

 • Talar svenska flytande.
 • Talar engelska flytande.
 • Kan kommunicera på tyska.

Hur skriver man en introduktion som kassör som säljer?

Det nästan viktigaste som du skriver i CV kommer i början, nämligen introduktionen. Det är introduktionen som är bland det första som arbetsgivaren läser i ditt CV och det är också den som beslutar om arbetsgivaren tycker att det är värt att läsa vidare CV:t eller inte. Därför är det otroligt viktigt att introduktionen är kort, men engagerande för att väcka arbetsgivarens intresse.

Ett exempel på hur en bra introduktion för en kassör kan se ut är:

KORREKT
En erfaren och effektiv kassör söker arbete som kassamedarbetare. Jag har jobbat som kassör under de senaste tre åren och den erfarenheten har lärt mig att jobba bra under press och att se till att kunderna alltid bemöts med fantastisk service. jag brinner för den sociala biten av mitt arbete och ser alltid till så att arbetsplatsen blir en bra plats att vara på.
💡Notera!: Det här är ett exempel på hur en bra introduktion ser ut. Personen har konkret tagit med tidigare arbetsuppgifter och dennes styrkor. Personen har också nämnt hur arbetsplatsen kommer förändras av att den blir anställd (alltså listar en fördel för arbetsgivaren).
📌Tips: I introduktionen bör du bara ha med saker som visar dig i ett bra ljus. Kanske är det dina färdigheter, din erfarenhet, hur du ska hjälpa din nya arbetsplats att nå nya höjder eller vilka framtida mål du har. Allt som är gynnar din yrkesperson är bra att lista. Tänk dock på att inte ta med för mycket! Introduktionen ska hållas kort för att rekryteraren inte ska tappa intresset.

Exempel på hur en jobbannons för en kassör kan se ut

Det viktigaste tipset för hur du skriver en bra introduktion, eller ett helt CV också för den delen, är att kolla på jobbannonser inom det yrket som du vill söka. I annonserna står det oftast exakt vad rekryteraren söker efter och då blir det lättare för dig att anpassa CV:t utefter det.

Exempelvis kanske företaget behöver någon som har erfarenhet inom ett visst kassasystem. Att du arbetat i det kassasystemet är kanske inte någonting du nämner i vanliga fall, men eftersom att rekryteraren letar efter någon med erfarenhet inom det så bör du lägga extra vikt på att du har erfarenhet inom det.

Dete är alltså ett bra tips att läsa igenom jobbannonser noga och sedan försöka anpassa sitt CV utefter det. Ett exempel på hur en jobbannons för en kassör kan se ut är följande:

Vi letar efter en erfaren kassör som kan jobba heltid i vår butik, fem dagar i veckan. Det är meriterande om du har jobbat i ett bageri tidigare, men det är inget krav. Vi ser dock helst att du har kassavana sedan tidigare. Det är viktigt för oss att vi klickar personlighetsmässigt då vi är ett litet team som jobbar i butiken. Det är viktigt att du är ansvarstagande och social, samt get bra service till våra kunder.
📌Tips: Här letar företaget efter någon som är social och kassavan, och gärna någon som jobbat i bageri tidigare. För att ha en större chans än de andra kandidaterna bör du här (om du jobbat i bageri tidigare) att lyfta fram den erfarenheten. Du behöver inte ha stått i kassan i ett bageri, utan lyft fram erfarenheten oavsett vilken position du hade. Det är meriterande för arbetsgivaren att du har vana av bageri så tryck lite extra på den erfarenheten.

Vad som bör inkluderas i ett kassör CV

Vad som bör inkluderas i ditt CV är olika beroende på vilken position som du söker. Det är viktigt att CV:t är skräddarsytt mot det jobb som du söker och då faller det sig naturligt att kassör inom bageri och kassör inom en bilmekaniker-firma inte har likadana CV:n. Det viktigaste är naturligtvis att skräddarsy ditt CV mot positionen som du söker.

Men det finns vissa saker som kan vara bra att ha med, oavsett vilket jobb som du söker. Relevant arbetslivserfarenhet eller utbildning är två sådana saker. Det är också viktigt att ta med om du är en social person och bra på kundbemötande, det är viktigt oavsett jobb. Eventuella färdigheter eller kompetenser som är specifika för kassör är också viktigt, som att du har kassavana inom ett specifikt system eller liknanade.

Eftersom att det är din bransch som du söker jobb inom så vet du troligtvis själv vad de viktgaste punkterna att ha med är, men förhoppningsvis är det här en bra början för dig att spinna vidare på.

Tips för att sticka ut bland alla andra kandidater

Det kan vara svårt att sticka ut bland alla kandidater som rekryteraren får in. Eftersom att kassör är ett jobb som inte kräver utbildning brukar sådana tjänster oftast få väldigt många ansökningar. Men hur ska du egentligen gå tillväga för att sticka ut bland alla andra som också söker samma jobb som du?

Du behöver skriva ett CV som är iögonfallande och som får rekryteraren att komma ihåg dig. Men hur skriver man egentligen ett sådant? Vad är iögonfallande? Ett exempel kan vara att du har med något som rekryteraren letar efter men som de flesta kassörer inte har, som att du har erfarenhet av att jobba på ett bageri. Redan där sticker du ut lite mer än de flesta andra.

Ha också med en bild på dig själv på CV:t så att rekryteraren får en bild på dig och gör dig lättare att bli ihågkommen. I och för sig kanske många har en bild på sig själv i CV:t och du lär inte vara den enda som har det, men det är bättre att vara en del av gruppen som har en bild, än i gruppen som inte har en bild.

Ett annat tips är att använda en snygg layout som får dig att framstå som välstrukturerad och noggrann. Och vem gillar inte att kolla på en snygg layout? Jag kan garantera dig att rekryteraren kommer att välja att titta lite extra på ett CV med en snygg layout, framför ett CV som ser stökigt eller oprofessionellt ut. Se så till att jobba lite extra med layouten. Kika runt lite på vår sida Skriva CV för att hitta en snygg mall som passar dig och imponera på rekryteraren!

Vad du kan göra om du inte har tidigare arbetslivserfarenheter

Många studenter väljer att börja sin karriär som kassör då det inte kräver någon utbildning. Så frukta inte om du inte har någon tidigare erfarenhet inom kassöryrket. De flesta som jobbar som kassörer hade inte heller det när de började.

Här är det viktigt att hitta ett företag som inte bryr sig om att du inte jobbat som kassör tidigare och sedan jobba vidare från det. Du kommer att få arbetslivserfarenhet på det stället och när du senare vill byta jobb kommer du ha ännu enklare att skaffa ett nytt jobb som kassör.

Om du inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet alls kanske du kan lista prao-platser eller praktik som du har gjort. Det är bättre att lista lite än inget alls. Om du inte har något sådant alls är det istället bättre att lägga all din krut på dina färdigheter. Du kanske inte har arbetslivserfarenhet som krävs men vilka färdigheter och kunskaper har du som gör att du passar perfekt i rollen som kassör. Sälj in dig själv här och visa för rekryteraren varför de ska anställa just dig.

De färdigheter och kunskaper som är bra att ha som kassör

Som nämnt ovan är det viktigt att du är social och kassavan för att jobba som kassör. Men det är också viktigt att vara påhittig, klyftig och snabbtänkt då det är ett stressigt yrke och mycket som kan gå fel. Det är också bra om du är en teamspelare och någon som jobbar bra i grupp. En kassör jobbar oftast tillsammans med andra kassörer eller andra teammedlemmar och därför är det viktigt att du kan samarbeta med alla.

Har du datorvana är det även bra att nämna det. Vissa kassörer får ett extra ansvar och får i uppdrag att sammanställa all försäljning efter dagens slut. Då är det viktigt att du vet hur en dator fungerar och kan lösa det arbetsuppgifterna på bästa sätt.

Sammanfattning och avslutning: Hur du skriver ett CV som kassör

Avslutningsvis hoppas vi att du har fått lite smarta tips på hur du ska skriva ett CV som kassör! Du får jättegärna cirkulera tillbaka till den här guiden när du själv ska skriva ditt CV senare för att få lite tips på vägen hur du ska gå tillväga. Här nedan kommer en liten sammanfattning på bra tips och varningar som du kan ha med dig när du skriver ditt CV:

📌 Tips:

 • Använd ett klart och tydligt språk. Du kommer att se oproffsig ut om språket du använder är slarvigt eller innehåller stavfel.
 • Ha med något i CV som får dig att sticka ut eller vara minnesvärd. Det kan vara en bild på dig, en snygg layout eller någon information om dig som gör dig mer attraktiv i rekryterarens ögon.
 • Tänk på att hålla introduktionen kort men informationsrik. Det är där som arbetsgivaren för den första glimpsen av dig och det är viktigt att du ger ifrån dig ett bra intryck.
 • Det är också viktigt att ta med något på alla sektioner i CV:t. Även om du kanske inte har arbetslivserfarenhet så kanske du har någon praktik som du kan skriva om? Det är bättre att ta med lite än ingeting alls. Om det är helt tomt i CV:t kanske rekryteraren inte kallar dig till intervju alls.
 • Fokusera mycket på dina färdigheter, egenskaper och kunskaper om du inte har någon erfarenhet. Visa varför du passar perfekt i rollen som kassör.

⚠️ Varningar:

 • Om du inte har en kreativ ådra bör du undvika att designa CV:t själv, annars finns risken för att den uppfattas som rörig eller ostrukturerad. Välj istället någon av våra fina mallar för att få en proffsig och snygg layout.
 • Ta bara med information som är relevant och professionell. Du ska visa din bild som yrkesperson här, så ta inte med alltför privat information. Ta också bara med information som är tydligt kopplade till ditt yrke som kassör eller som kan gynna dig i ditt yrke.
 • Se till att hålla CV:t kort. Korta meningar och att skippa de onödiga formuleringarna är viktigt för att hålla arbetsgivaren på tråden igenom hela CV:t. Sålla bland ditt innehåll och ta bort allting som inte är relevant.

Glöm inte att lägga till ett personligt brev!

Något som många tyvärr glömmer är att lägga till ett personligt brev. Det kan vara fatalt när det kommer till jobbansökan eftersom att de flesta rekryterare vill ha ett personligt brev från kandidaterna också så att de får en bild av dig som person också.

📌Tips: Använd mallen som du väljer till både CV:t och det personliga brevet. Det gör att dina dokument får en enhetlig känsla och du upplevs som proffsigare och mer strukturerad.

Vanliga frågor och svar!

Finns det någon utbildning för kassörer som jag kan gå för att få jobb som kassabiträde på t.ex. ICA?

Nej, det finns ingen specifik “kassörutbildning” alls och det är därför som det är så många studenter som jobbar som kassörer. Det krävs ingen arbetslivserfarenhet för det. Du kommer dock att vara meriterad om du har jobbat som kassör tidigare.

Kan man karriärklättra lätt om man jobbar som kassör?

Det beror på hur man ser det. Just inom kassör finns det inte riktigt några karriärsteg, utan du jobbar bara som kassör, oavsett hur länge som du jobbat. Om du har arbetslivserfarenheten från att ha jobbat som kassör så kan du dock utvecklats mot andra och större positioner. Som t.ex. biträdande butikschef och butikschef. Om du fortsätter som kassör har du alltså goda möjligheter att få ett ännu mer välbetalat jobb senare.

Vad är lönen för en kassör?

Medellönen för en kassör ligger på 23 700 kr per månad, den är något högre för män och lägre för kvinnor. Bäst tjänar anställda inom statlig sektor som tjänar runt 29 100 kr.

Jag hittade inte riktigt vad jag sökte efter. Jag är en student och behöver hjälp med mitt CV, vad kan jag göra?

Oroa dig inte! Vi har mallar här på vår hemsida som passar alla behov. Du kan spana in våra CV-exempel för ungdomar eller våra CV-exempel för studenter. Du kan också leta dig vidare bland våra hundratals andra CV-exempel för att hitta något som passar dig!

Liknande artiklar