Hur skriver man ett mail när man söker jobb år 2022?

Det finns flera fördelar med att skicka in en spontanansökan via mail på dagens arbetsmarknad, då det visar på ett engagemang, en ambition och en stark vilja att jobba på det specifika företaget eller arbetsplatsen.
hur skriver man ett mail när man söker jobb

Skapa ditt CV på några minuter

Det ger dig dessutom möjligheten att sticka ut eller bli särskilt utvald när ett jobb faktiskt dyker upp, eller om jobbet redan finns men ännu inte blivit utannonserat.

Många anser det svårt att formulera ett sådant mail och ställer sig frågan “Hur skriver man ett mail när man söker jobb?” då det saknar den vägledning som ofta förekommer i andra ansökningsprocesser. Därför önskar vi i den här artikeln få guida dig genom hela processen så att du lyckas extra bra. Vi kommer bland annat att behandla följande delar:

 • Genomgångar i hur du formulerar mailet med presentation, brödtext och avslutning, med tillhörande exempel, tips och varningar.
 • Några ord om vad mailet behöver innehålla i form av bifogade filer och liknande.
 • Hänvisningar till ytterligare hjälpmedel och resurser.
 • Svar på vanliga frågor om att skicka in en ansökan via mail.

hur skriver man ett mail när man söker jobb

Table of Contents

Vad skriver man i ett mail när man söker ett jobb och vill framstå som rätt person?

Det första du behöver fundera på när du ska skriva ett mail till ett företag, arbetsgivare eller rekryterare är vad ämnesraden innehåller, då det är det första läsaren kommer att se. Ämnesraden kan vara avgörande i om ditt mail överhuvudtaget blir läst då en intresseväckande och intressant sådan ökar chansen att ditt mail sticker ut bland de många andra i läsarens inkorg.

En välarbetad ämnesrad innehåller svar på frågan vem du är i din arbetsroll samt vad du har för särskilda kompetenser. Det är nämligen viktigt att du säljer in dig och hintar om vad din jobbansökan innehåller redan från början, och speciellt i en spontanansökan.

📌 Tips: Tänk på att din ämnesrad ska fungera likt en nyhetsrubrik, så att läsaren knappt kan motstå att klicka på den. Men förbli bara sanningsenlig!

Några exempel på utmärkta ämnesrader kan vara:

KORREKT
 • Sekreterare med juridisk bakgrund söker praktikplats.
 • Säljare som talar tre språk flytande söker tjänst på ert spännande företag.
 • Erfaren barnskötare söker arbete som legitimerad förskollärare.

Hur presenterar man sig i mailet?

När du väl ska skriva mailets innehåll bör du börja från början, vilket i detta fall är med hälsningsfrasen och en presentation av dig själv. Använd gärna ett enkelt “hej” följt av läsarens namn för att skapa en tydlig gemenskap mellan er och för att verkligen bjuda in läsaren.

Därefter är det dags att presentera dig, och det gör du bäst genom att kort och gott berätta om vem du är och varför du vill söka jobbet. Du kan även berätta om varför företaget eller arbetsplatsen intresserar dig och varför du är värd att anställa trots att de för närvarande kanske inte ens anställer nya kandidater.

En bristande presentation är för kort, för ointressant och använder ett olämpligt och arrogant språkbruk. En sådan kan exempelvis se ut som följande:

FELAKTIG
Jag är personen ni letat efter eftersom att jag passar perfekt på ert företag och kan multiplicera er omsättning många gånger om. Så anställ mig bara!

Ett bättre exempel kan istället likna detta:

KORREKT
Jag är en nyutexaminerad tandläkare med specialisering inom pedodonti som är nyinflyttad i Uppsala och som därför letar med ljus och lykta efter en ny arbetsplats. På Aqua Dental skulle jag säkerligen kunna utvecklas som bäst då jag hört en hel del om era inspirerande anställda och er generösa inställning till klienter och vårdalternativ.
⚠️ Varning: Akta dig för att verka krävande eller arrogant i din presentation, då arbetsgivaren eller rekryteraren ju inte bett om din jobbansökan eller visat något som helst intresse för dig tidigare. Förbli istället ödmjuk till det du faktiskt gör – vilket är att exponera dig på arbetsmarknaden i hopp om att få ett jobberbjudande.

hur skriver man ett mail när man söker jobb

Vad ska man skriva i en spontanansökan?

Utöver din hälsning och din presentation behöver du förklara att du vill söka tjänsten spontant och att du hoppas att du blir kandidaten de funderar på när tjänsten väl blir tillgänglig, samt att du bifogar ett CV och ett personligt brev. Det behöver inte vara något speciellt, utan att addera ytterligare text är snarare ett sätt att runda av mailet och att poängtera att läsaren även gärna får ta en titt på din faktiska jobbansökan.

📌 Tips: Håll dig kort och koncist, och försök att visa dig så trevlig och tilltalande som möjligt i texten. På så vis ökar du chanserna att läsaren vill fortsätta läsa om dig och att du blir ihågkommen när rekryteringen blir aktuell.

Ett bra exempel på en sådan text, som alltså följer presentationen, kan se ut som detta:

KORREKT
Om ett jobb blir tillgängligt hoppas jag att ni tänker på min spontana ansökan och överväger mig som kandidat. Jag bifogar mitt CV och mitt personliga brev, samt några referenser, om ni vill veta mer. Tveka heller inte att höra av er direkt till mig om ni har några frågor!

Avsluta mailet rätt

Det sista mailet behöver är en bra avslutning, och en sådan tar ofta formen av en avskedsfras. Du kan välja på mer eller mindre lämpliga avskedsfraser i sammanhanget, och de vi rekommenderar är traditionella, professionella och förväntade:

 • Med vänliga hälsningar,
 • Vänlig hälsning,
 • Tack!
 • Allt gott!

Mindre lämpliga alternativ är för intima, abrupta, arroganta eller oseriösa:

 • Kramar,
 • Med kärlek,
 • Hejdå!
 • Vi hörs!
 • Ses snart!
 • Tjenixen!
📌 Tips: Om du vill försöka passa in på företaget eller arbetsplatsen ännu bättre kan du söka på företagets hemsida eller sociala medier och se efter om de använder en viss avskedsfras där. I så fall kan du med fördel använda den i ditt mail!
⚠️ Varning: Glöm heller inte att underteckna mailet med ditt namn innan du ska skicka iväg det, oavsett om det står tydligt angivet i din mailadress eller inte. Det är viktigt att läsaren kopplar din jobbansökan till ditt namn, trots allt!

hur skriver man ett mail när man söker jobb

Hur skriver man en fritt formulerad arbetsansökan?

Som vi visade ovan så förekommer det vissa riktlinjer i hur du bäst formulerar mailet som tillhör din jobbansökan, men du behöver därtill följa riktlinjerna i vad ansökningen i sig bör innehålla. Det är nämligen inte alltid helt enkelt att skapa en jobbansökan utan att följa eller ta inspiration från en specifik jobbannons, men det behöver inte heller vara alltför svårt.

CV:t och det personliga brevet bör alltid utgå från dig och dina erfarenheter samt jobbet du vill söka i första hand. Så skriv ner allt sådant som får dig att sticka ut, som får dig att verka extra kvalificerad och kompetent och som är relevant för jobbet i fråga. Tänk på vad rekryteraren skulle vilja läsa om i en spontanansökan och hitta hos en potentiell kandidat och oroa dig inte för mycket för att din jobbansökan är spontan och oväntad.

📌 Tips: Ta gärna hjälp och inspiration från våra guider och exempel, samt från företagets hemsida eller sociala medier. Du kommer säkerligen att kunna skapa en utmärkt jobbansökan med eller utan vägledning från en jobbannons.

Skriv ditt CV och personliga brev på ett korrekt sätt

Det går inte att svara på exakt vad CV:t eller det personliga brevet ska innehålla då det ser olika ut för olika branscher, områden och yrken. Dock kan vi lyfta fram några saker som är extra viktiga att tänka på när du skickar in en spontanansökan via e-post.

För det första är det viktigt att din jobbansökan ser bra ut med lämpliga layouts och intresseväckande utsidor. Ett mail kan lätt uppfattas som inofficiellt och vardagligt, så väl utformade CV:n och brev kan göra underverk.

För det andra är det viktigt att språket är noga övervägt och så fördelaktigt som möjligt i såväl mailet som dina ansökningsdokument då du konstant måste hålla läsarens uppmärksamhet och positiva uppfattning om dig. Uttryck dig positivt, ödmjukt och objektivt för att framstå som tilltalande och kompetent ur ett socialt perspektiv. Det är också en god idé att hålla texten lättläst och kort då du inte bör ta upp för mycket av läsarens tid eller energi när hen inte ens bett om det. Din spontanansökan bör vara trevlig att läsa igenom, trots allt! Du kan dessutom lägga lite krut på att hålla språket korrekt, professionellt och branschenligt med noga utvalda ord och begrepp som speglar din expertis och erfarenhet.

⚠️ Varning: En spontanansökan skiljer sig inte särskilt mycket från en efterfrågad jobbansökan, men det är viktigt att komma ihåg att läsaren, som ju är arbetsgivaren eller rekryteraren, inte förväntat sig ditt förslag. Så var därför noga med att visa hen hänsyn, ödmjukhet och tacksamhet.

hur skriver man ett mail när man söker jobb

Sammanfattning: Hur skriver man ett mail?

Det sista vi önskar ange i den här artikeln är en upprepning av de viktigaste tipsen och varningarna. Då kan du få en tydlig överblick över vad du behöver ha i åtanke när du ska skriva ditt egna mail.

📌 Tips:

 • Formulera en ämnesrad som är informativ och intresseväckande, och samtidigt sanningsenlig.
 • Var noga med språket i såväl ditt mail som i ansökningsdokumenten då det är extra viktigt att du framstår som en tilltalande kandidat när du skickar in en spontanansökan.
 • Försök att få inspiration från företaget eller arbetsplatsen till din text så att du verkar passa in extra väl.
 • Skriv ingenting på måfå utan acceptera den hjälp som erbjuds och som kan utöka dina chanser att nå goda resultat med din spontanansökan.

⚠️ Varningar:

 • Få med så mycket spännande information du kan i din e-post och ansökningsdokumenten, men håll dig samtidigt kort. Den person som läser din jobbansökan borde slippa förlora alltför mycket tid och energi.
 • Börja gärna din e-post med ett hej och läsarens namn, men glöm inte att sedan rikta fokuset till dig själv. Syftet är trots allt att sälja in dig.
 • Akta dig för att uttrycka dig på ett krävande eller arrogant sätt då tonen i texten är avgörande i om den person som tagit emot din e-post läser din jobbansökan eller inte.

Få mer hjälp hos oss

Om du önskar få mer hjälp i processen att söka jobb, vare sig det handlar om att skriva ett lämpligt CV eller att ge ett professionellt intryck på en arbetsintervju, så finns det på vår hemsida. Sök fram våra lärorika och inspirerande guider, artiklar, blogginlägg och exempel på både CV:n och personliga brev. Du kan dessutom ladda ner våra gratis mallar med all rights reserved och använda vår personligt brev- eller CV-byggare som underlättar arbetet oerhört.

Ta vara på den hjälp som erbjuds och optimera dina chanser att få nästa sökta jobb redan idag. Lycka till!

hur skriver man ett mail när man söker jobb

Vanliga frågor och svar om att skicka in en ansökan via mail

Fråga: Vad ska man säga när man ska söka jobb via mail?

Svar: Du behöver inte säga något särskilt utan det räcker att du presenterar dig själv och bifogar ditt CV och personliga brev. Du behöver inte nödvändigtvis oroa dig över att säga rätt saker, men försök att uttrycka dig på ett professionellt sätt med korrekt språkbruk.

Fråga: Hur skriver man en bra ansökningstext i mailet?

Svar: Så länge du infogar ditt väl utformade CV och personliga brev så har du lyckats med den så kallade ansökningstexten, och det kan du få vägledning i via vår hemsida. I övrigt räcker det att du följer råden vi gav i artikeln ovan, så ska du se att ditt mail blir alldeles utmärkt.

Liknande artiklar