Hur avslutar man ett personligt brev på bästa sätt?

Det råder en konsensus bland sökande kandidater på dagens arbetsmarknad i Sverige, och det är att varken CV:t eller det personliga brevet är en enkel uppgift att ta sig an. Det finns en mängd guider och tips som kan hjälpa för framför allt CV-skrivande i såväl böcker som online, vilka är perfekta att använda, men när det gäller det personliga brevet kan det verka svårare.

Skapa ditt CV på några minuter

Att specifikt avsluta ett personligt brev är ännu klurigare, och därför är frågan “Hur avslutar man ett personligt brev?” inte alls ovanlig. Just därför önskar vi i den här artikeln ge en omfattande guide i hur ett personligt brev ska avslutas på bästa sätt. Vi kommer att behandla följande punkter:

 • Genomgångar i hur varje del av avslutningen bör se ut med tillhörande exempel, tips och varningar.
 • Några ord om hur du sätter punkt för brevet med en avskedsfras och en underskrift.
 • En kort redogörelse för vanliga misstag och hur du gör för att undvika dem.
 • Hänvisningar till ytterligare hjälp och stöd i att skapa en intresseväckande jobbansökan.
 • Svar på vanliga frågor om att avsluta ett personligt brev.

Table of Contents

Skriv en lämplig avslutning till ett bra personligt brev

När du skrivit majoriteten av ett personligt brev med hälsningsfras, inledning och åtminstone ett par eller tre ytterligare sektioner är det dags att knyta ihop säcken med en avslutning. Den kan se olika ut beroende på vem du är, tjänsten du söker, företaget eller arbetsgivaren du söker jobb hos och liknande. Men för det mesta bör du åtminstone inkludera följande delar i avslutningen:

 • Ett tack till läsaren.
 • Din iver för jobbet.
 • En uppmaning till läsaren att ta kontakt.

I nedanstående avsnitt kommer vi att berätta mer om de olika delarna så att det ska bli tydligt för dig varför de är relevanta samt hur de kan ta form. Så om du är nyfiken – se till att läsa igenom dem noga.

📌 Tips: Avslutningen ska alltid vara koncis, på ungefär två korta meningar, så oroa dig inte för att sektionen kommer att vara överväldigande eller krånglig att ta sig an.

Tacka läsaren

Många inleder sina avslutningar i sina personliga brev med ett tack till läsaren, vilket ju i detta fall är den ansvariga rekryteraren eller arbetsgivaren, och det brukar nästan alltid vara uppskattat. Ett tack är nämligen viktigt om du vill visa att du inte tar möjligheten för given och att du är ödmjuk till att läsaren måste ägna mycket tid och energi på alla nya kandidaters ansökningar. Det visar även på att du är en bra medmänniska, vilket ofta ses som viktigt på företag, och speciellt på företag som har nära kontakt med kunder eller klienter av olika slag.

Det finns både bra och mindre bra sätt att tänka när det gäller att utforma ett tack i avslutningen. Några bra saker är att förbli ödmjuk och positiv i ditt tack, samt att inte lägga för mycket vikt i det du skriver. Krävande, bedjande eller falskt blygsamma tack blir sällan uppskattade, såsom dessa exempel:

 • Tack för att ni läste mitt personliga brev och för att ni ser att jag är rätt person för jobbet.
 • Nu vill jag tacka för att ni tog er tiden att läsa min jobbansökan, och för att ni (snälla!) överväger mig som kandidat för tjänsten. Det är allt jag vill!
 • Massor av tack för att ni ägnat just min ansökan uppmärksamhet trots att jag inte har exakt allt som krävs för tjänsten, och att ni tror att jag passar in ändå.

Några mer lagom och professionella exempel på tack kan istället vara:

 • Många tack för att ni läst och intresserat er för mitt personliga brev, och för att ni möjligtvis överväger mig som rätt person för jobbet.
 • Tack snälla för att ni valt att läsa igenom min ansökan!

⚠️ Varning: Som du kanske förstår är sällan ett rakt “tack” heller lämpligt, utan skriv hellre ut vad det är just du tackar för. Det handlar oftast om att läsaren tagit sig tiden att läsa brevet, att hen visat din ansökan uppmärksamhet eller att hen överväger dig som kandidat för tjänsten du söker.

imagen 2

Visa en iver och en entusiasm

Nästa steg i avslutningen, som också är viktigt, är att visa en iver eller entusiasm inför företaget eller tjänsten i fråga. Du måste inte nödvändigtvis skriva ner en lång mening om att du ser fram emot att få börja det nya jobbet eller visa exakt vad som väcker din entusiasm, men däremot kan det vara bra att ha i åtanke när du skriver de andra delarna av avslutningen.

Några exempel på hur du kan använda din iver eller entusiasm i avslutningen är genom att inkludera orden i ditt tack eller i nästa del av avslutningen, vilket är uppmaningen till att höra av sig. Det kan se ut som följande:

 • Jag vill tacka för att ni valt att läsa min ansökan och jag hoppas att jag väckt ert intresse och att jag får komma på intervju och berätta mer.
 • Jag väntar ivrigt på ert svar.
 • Med iver och entusiasm hoppas jag på att få höra från er inom kort.

📌 Tips: Denna del av avslutningen visar arbetsgivaren eller rekryteraren att du har ett stort intresse för tjänsten och att du inte bara sökt den utan vidare. Det är en detalj som ofta resulterar i fördelar och en bra bild av dig som kandidat.

⚠️ Varning: Gå inte över styr i att uttrycka en iver eller entusiasm, utan kom ihåg att förbli relativt objektiv i din framtoning. Lägg inte alltför stor vikt i det du skriver, då det kan få dig att verka för känslostyrd eller svår att ha att göra med, och därmed inte tillräckligt professionell.

Uppmana läsaren att ta kontakt

Det sista du bör få med i avslutningen, och som ofta anses vara den viktigaste delen, är en uppmaning till läsaren att höra av sig till dig. Vissa menar att en sådan uppmaning är onödig då det kan verka krävande eller bedjande, eller som att du inte är självsäker nog för att anta att du går vidare i rekryteringsprocessen, men vi vill påstå att det alltid är en bra idé så länge du uttrycker dig på ett lämpligt vis. Det är viktigt att påminna läsaren om att du är angelägen om att få svar på din ansökan och att samtidigt visa att du vill vänta på hen snarare än att själv höra av dig med störiga frågor om hur processen fortgår. Det skapar en tydlighet samtidigt som du får möjlighet att visa ditt engagemang för tjänsten eller företaget.

Några bra exempel på hur du kan formulera en sådan uppmaning har vi angett ovan, men vi inkluderar gärna fler exempel för att göra det tydligare:

 • Hoppas vi hörs inom en snar framtid!
 • Jag väntar med hopp på ert samtal.
 • Slå gärna en signal när ni har ett svar.
 • Jag ser fram emot att få höra från er inom kort.

Mindre bra exempel hamnar i de fallgropar som motståndarna mot uppmaningen räds för, och de kan se ut som följande:

 • Vi hörs igen snart när ni kallar mig till intervju!
 • Jag hoppas att ni ringer mig med positiva svar, så att jag slipper bli besviken.
 • Jag antar att ni hör av er till mig med svar när ni har dem.

⚠️ Varning: Än en gång är det viktigt att förbli objektiv i din text så att du undviker att ge en bild av att vara för känslostyrd eller personlig. Och om du vill visa din ärliga inställning i avslutningen, se då till att den är positiv och inte riktar för stort fokus till dina privata känslor.

imagen 3

Sätt punkt med en avskedsfras och din underskrift

Det räcker inte bara med att skriva en hälsning, inledning, ytterligare sektioner och avslutning i ditt personliga brev, utan du måste även sätta punkt för ditt personliga brev med en avskedsfras följt av din underskrift. Avskedsfrasen är inte jätteavancerad egentligen, utan det räcker med att du använder en av de klassiska, professionella alternativen som till exempel dessa:

 • Med vänliga hälsningar,
 • Vänliga hälsningar,
 • Hälsning,
 • Många hälsningar,
 • Tack!
 • Allt gott!

Andra alternativ kan verka aningen abrupta, såsom ett “hejdå!”. De kan också ge en arrogant eller antagande bild, såsom ett “vi ses!”. Använd inte heller löjeväckande fraser såsom “tjenixen!” eller “hej svejs!”. Något som många tror är lämpligt tack vare engelska influenser är även alltför intima hälsningar som är direkt översatta från exempelvis “love,” eller “my best,” och liknande. Kom ihåg att så pass intima uttryck inte lämpar sig i svenska sammanhang, och speciellt inte när det gäller ett så professionellt första möte som ett personligt brev ju faktiskt innefattar.

📌 Tips: Rekryteraren eller arbetsgivaren uppskattar säkerligen en enkel och förväntad avskedshälsning, så använd helst en sådan. Om du lyckas hitta en avskedshälsning på jobbannonsen eller företagets hemsida kan du även ta inspiration från den, då det visar att du är påläst och att du passar bra in på företaget.

Vanliga misstag i att avsluta personliga brev

Det finns en rad vanliga misstag gällande att skriva ett personligt brev som kan vara bra att tänka på, och då framför allt i avslutningen. Dessa beror på flera orsaker, såsom traditionella men ålderdomliga tillvägagångssätt, alldagligare brevskrivanden eller textmeddelanden, samt missförstånd som uppstått från andra opålitliga källor.

Det första misstaget har vi redan pekat på, och det är att ta ut vinsten i förskott och att verka arrogant i din text. Det är nästan aldrig lämpligt att påstå att du är kandidaten de söker efter eller att du har allt de efterfrågar. Det är inte heller lämpligt att skriva att du ser fram emot att få komma på intervju, att du snart ska bli del av företagets team eller liknande. Du må känna att du är perfekt för jobbet och att ditt personliga brev blev lyckat, men du bör aldrig anta saker som faktiskt inte är säkra.

Här kan misstagen se ut som följande exempel:

 • Kort sagt kan ni sluta leta, för nu har ni hittat er ultimata anställda.
 • Som ni förstår har jag en hel del att erbjuda, så tveka inte att ta vara på möjligheten i att anställa mig.
 • Vi ses på intervjun, om en sådan ens behövs!

Ett annat vanligt misstag är att vara för alldaglig och intim i såväl avslutningen som avskedsfrasen, eller att tvärtom vara för formell. Förr var det vanligt att behöva hålla en så formell och steril ton som möjligt i både CV:t och det personliga brevet, och att inte ens tillåta pronomen. Idag har vårt textuella samhälle inneburit en utveckling som tillåter en mer personlig och varm ton, men det innebär inte att du kan behandla brevet som en personlig chatt eller ett vänskapligt mejl. Du ska trots allt skriva personligt brev, vilket är ett ytterst professionellt dokument.

Sådana misstag kan ta form på följande sätt:

 • Tackar vänligast för att denna ansökan hamnat under övervägande.
 • Ha en superbra dag och hälsa kollegorna!

Det sista misstaget vi vill varna om gällande att avsluta ett personligt brev är att inkludera sådant som inte alls hör hemma där. Det är exempelvis inte helt ovanligt att skriva ner referenser, att länka till en portfolio eller att behandla liknande aspekter som snarare borde anges under en lämplig rubrik i CV:t eller i ett separat dokument.

📌 Tips: Om du vill inkludera något eller uttrycka dig på ett sätt i ett personligt brev som inte rekommenderas i den här artikeln kan du rådfråga någon du litar på eller också fråga rekryteraren direkt. Men känn efter själv i första hand, och fundera på om det är relevant eller lämpligt när du ska skriva personligt brev.

imagen 4

Sammanfattning: Hur avslutar man ett personligt brev på bästa sätt?

Nu önskar vi få lämna dig med en lista på de viktigaste tipsen och varningarna vi lyft i artikeln, så att du enkelt kan se till att du fått med allt i din avslutning till ditt personliga brev. Det underlättar även om du ska skriva fler personliga brev i framtiden.

📌 Tips:

 • Använd gärna eller ta inspiration från de exempel vi valde att inkludera.
 • Kom ihåg att tänka på ditt språkbruk och att anpassa din text för att verka objektiv och positiv, och inte minst intresseväckande, utan alltför mycket känslor eller förväntningar.
 • Se till att använda företaget som inspiration i det du skriver i avslutningen, både gällande avskedsfrasen och de övriga delarna. Det kan säkerligen få dig at verka extra kompetent och som en person som passar för tjänsten och det företag du söker dig till.
 • Läs igenom det du skrivit noggrant, och ha kritiska glasögon så att du bara får berätta om saker av intresse.

⚠️ Varningar:

 • Kom ihåg att ett bra personligt brev håller avslutningen kort, på ett par meningar, så att du inte förlorar läsarens intresse eller liknande.
 • Var inte för känslostyrd i hur du väljer att skriva, men glöm inte heller bort att det kan vara en fördel att visa iver och entusiasm för det jobb du söker. Det är viktigt att du visar att du är engagerad, trots allt!
 • Ta inte ut några vinster i förskott utan förbli ödmjuk för att det jobb du söker inte automatiskt kommer att bli ditt, hur rätt du än är för det.

.

Få mer hjälp hos oss

Vi hoppas att du känner dig lite varmare i skorna gällande att avsluta ett bra personligt brev efter att ha läst artikeln ovan, men vi förstår om du trots det behöver ytterligare hjälp och stöd i arbetet att skapa en fullständig jobbansökan. Om så är fallet kan du kolla in vår hemsida där vi erbjuder allt ifrån blogginlägg och artiklar till personligt brev- och CV-exempel. Du kan dessutom ladda ner färdiga mallar till ditt personliga brev och ditt CV, och använda våra supersmidiga personligt brev- och CV-byggare.

Acceptera all hjälp du behöver så att just ditt nya personliga brev blir så fördelaktigt och rätt som möjligt. Lycka till!

Vanliga frågor och svar om att avsluta ett personligt brev

Fråga: Måste jag skriva en handskriven underskrift i mitt personliga brev?

Svar: Nej, utan använd istället ett vanligt textredigeringsprogram för att skriva ditt namn som underskrift i ett personligt brev. Faktum är att många rekryterare och arbetsgivare föredrar det då det gör texten tydlig och lättläst. För att inte tala om den tid du sparar!

Fråga: Skriver man ett personligt tack till läsaren i slutet av ett bra personligt brev?

Svar: Du behöver inte anpassa ditt tack till företaget eller läsaren i fråga i ett personligt brev, utan det räcker att ditt tack är generellt eller riktat till dina egna uppfattningar. Du tackar för att du är ödmjuk inför att inte alla personliga brev blir lästa och för att de förhoppningsvis överväger dig som rätt person för jobbet eller företaget, inte för läsarens specifika tjänster eller liknande.

Fråga: Ska jag ange läsarens namn i avskedsfrasen om jag redan gjort det i hälsningsfrasen?

Svar: Nej, du ska inte ange läsarens namn i avskedsfrasen oavsett om du gjorde det i hälsningsfrasen eller inte. Eftersom att avskedsfrasen leder läsaren till din underskrift, och därmed ditt namn, så blir det bara rörigt om du därtill lägger till hens namn.

Liknande artiklar