Öka dina chanser för att få ett nytt jobb med ett hjälpare-CV

Hjälpare är ingen vedertagen term för ett yrke på den svenska arbetsmarknaden, men en stor mängd människor arbetar trots allt med allt som yrket innefattar. Det kan förslagsvis handla om en ungdom som under sommaren rastar hundar eller klipper gräs i grannskapet, om en vårdassistent som gör de mer fysiskt krävande uppgifterna, eller om en fabriksarbetare som har en allt-i-allo-tjänst.

Genomsnittligt betyg för den här mallen

5.0
Rated 5 out of 5
Från 1 Recensioner

För att få sådana typer av jobb krävs det att du har en prestigelös och ödmjuk inställning, kompetenser inom ditt område och inte minst rätt personliga egenskaper. Därtill måste du skriva ett hjälpare-CV som lyfter fram alla dina fördelar så att rekryteraren eller din potentiella arbets- eller uppdragsgivare får rätt bild av dig som kandidat. Det gör du bäst genom att följa guiden vi erbjuder i den här artikeln, då vi kommer att bidra med följande:

  • Ett tydligt exempel på CV för en hjälpare.
  • Några länkar till ytterligare exempel och andra värdefulla texter om att skriva CV och söka jobb.
  • En kort genomgång i hur du, med CV:ts utsida, ger ett gott första intryck till läsaren.
  • Guider i hur varje sektion ska skrivas och formas med tillhörande exempel, tips och varningar.
  • Svar på vanliga frågor om att söka jobbet som hjälpare.

Table of Contents

CV-exempel för en hjälpare

Elias Johansen
2003-06-09
070-4266441
elias.johansen@gmail.com
Enstigen 11
67141, Arvika

Introduktion
Arbetsvillig och positiv hjälpare med erfarenhet främst inom sjukvård, men också lokalvård och trädgårdsmästeri. Min drivkraft hänger samman med mina största styrkor som består av en stark vilja att hjälpa andra, en god arbetsmoral, ett ordentligt engagemang för en fördelaktig samhällsutveckling och inte minst en stor samarbetsvilja. Jag är dessutom en fena på språk, att arbeta effektivt och har en stark fysik. I framtiden ser jag mig själv arbeta med människor och deras välmående, vare sig det är inom vården eller något helt annat.

Arbetslivserfarenhet
Assisterande ambulanssjukvårdare
Räddningstjänsten Arvika Eda
2022-pågående

  • Jobbade extra under tiden jag utbildade mig på räddningstjänsten och ambulansen, i ett team på tiotals otroliga ambulanssjukvårdare och sjuksköterskor.
  • Fick främst assistera mina kollegor med enklare vårduppdrag och på de sätt som var nödvändiga för de specifika fallen.
  • Fick höja mitt arbetstempo och lärde mig en hel del om att effektivisera och optimera mitt arbete. Utvecklade även min kunskap inom akutvård och sjukvård i övrigt.

Praktiserande undersköterska
Sjukhuset Arvika
2021-2022

  • I flera veckors tid arbetade jag på sjukhuset tillsammans med många duktiga sjuksköterskor och undersköterskor, på samtliga avdelningar.
  • Arbetade främst med patienternas hygien och enklare vård, men fick även trösta, underhålla, peppa och lugna dem vid behov.
  • Upplevelsen var spännande och givande på flera sätt inom kommunikation, samarbete, patientbemötande och inte minst att ge vård.

Lokalvårdare
Arvika städservice
2021

  • En sommar spenderade jag med två andra ungdomar och en handledare runt om i Arvika då vi städade och tog hand om alla möjliga lokaler – från privata hem till skolor, sjukhus och dylikt.
  • Tog emot goda omdömen av och skapade bestående relation med alla mina kollegor, då vi tillsammans arbetade ihärdigt och med största effektivitet.
  • Stärkte min fysik och min prestigelösa inställning till jobb överlag, och fick insikten om att jag alltid kommer att vilja arbeta med att assistera och hjälpa till.

Utbildning
Ambulanssjukvårdare
Yrkeshögskolan halvdistans Luleå
2022-pågående

Vård- och omsorgprogrammet
Taserudsgymnasiet Arvika
2019-2022

Kompetens

  • Mycket goda kommunikations- och samarbetsförmågor.
  • Goda kunskaper inom akut- och sjukvård.
  • Grundläggande kunskaper inom lokalvård och hygien.
  • God kroppslig fysik.
  • Svenska som modersmål.
  • Norska som modersmål.
  • Flytande i engelska.
  • B-körkort.
Hjälpare CV

Ta del av fler CV-exempel och dylikt hos oss

Exemplet ovan kanske inte var helt passande för dig och din situation, och då förstår vi om du vill få läsa ytterligare sådana. Som tur är finns det oändligt på vår hemsida där du kan välja de som du tror är mest relevanta för dig. Kanske vill du läsa våra CV-exempel för kundtjänst, sekreterare, personlig assistent, medicinsk assistent, forskningsassistent eller bokföringsassistent. Eller också söker du inspiration från vårt CV-exempel för volontärarbetare.

På hemsidan erbjuder vi därtill andra lärorika texter, såsom blogginlägg, guider och artiklar. Dessa djupdyker i aspekterna kring att söka jobb och att skapa en komplett jobbansökan, och kan säkerligen bidra med insikter och lärdomar.

Ge ett gott första intryck med CV:ts utsida

När du känner dig redo för att arbeta med ditt egna CV bör du börja med att fundera på utsidan. Det är nämligen ett logiskt första steg i processen, då utsidan är det som formar läsarens initiala intryck av dig och då den kan komma att påverka innehållet av CV:t på flera sätt.

Utsidan, eller layouten som den snarare kallas, innefattar nämligen allt ifrån den estetiska designen med färger och stilistiska detaljer till läsbarheten med rubriker, typsnitt och struktur. Om du söker arbete där du får hjälpa till och assistera så rekommenderar vi att du lägger extra krut på just läsbarheten, då du ju vill ge intrycket av att vara lätt att ha att göra med. Så försök gärna att sticka ut med en liten designdetalj, men lägg fokuset på ett lättläst typsnitt, markerade rubriker, stora marginaler och tydliga punktlistor och sliders.

⚠️ Varning: Det är aldrig lämpligt med ett enkelt Word-dokument eller liknande, då det får dig att framstå som oengagerad, intetsägande och slarvig. Ett sådant CV hamnar ofta oläst i papperskorgen och gör dig därför inga tjänster.

Ladda ner färdiga och gratis CV-mallar

Om du verkligen vill lyckas med layouten och därmed ge läsaren ett riktigt gott första intryck bör du ladda ner en färdig CV-mall. På vår hemsida erbjuder vi exempelvis en mängd sådana som alla är professionellt skapta och som därför passar utmärkt i de flesta rekryteringssammanhang. Dessa går även att specialanpassa i färg, struktur, typsnitt och så vidare, så att du får utrymme att justera dem enligt dina egna preferenser.

Våra mallar är dessutom helt gratis och superenkla att använda, så du behöver inte oroa dig för att behöva lägga alltför mycket tid eller pengar på dem. De går därtill att ladda ner i såväl Word- som PDF-format i sina färdiga tillstånd, beroende på vad som efterfrågas i din specifika rekrytering.

📌 Tips: Kom ihåg att du bör använda layouten till att väcka läsarens intresse och att sticka ut gentemot de övriga sökande, så ägna gärna lite tid åt att göra din layout speciell. Akta dig bara för att spöka ut den för mycket då det kan ses som oseriöst eller löjligt!

Anpassa ditt språkbruk

Nu återstår det bara en sak innan du påbörjar skrivarbetet, och det är att fundera på det språkbruk du vill använda i CV:t. Som hjälpsam medarbetare behöver du nämligen visa genom hela CV:t att du är lättsam, tilltalande och samarbetsvillig, samt att du kan anpassa din framtoning efter vad situationen kräver. Det lyckas du med via språket.

Försök att verka så trevlig och sympatisk som möjligt i första hand, genom att uttrycka dig positivt och ödmjukt. Du bör därtill framföra dina meriter och fördelar med en objektiv ton för att undvika att framstå som skrytig eller liknande. Här kan det också vara bra att hålla språket kort och enkelt för att understryka din ödmjukhet och inte ta upp för mycket av läsarens tid eller uppmärksamhet.

I andra hand kan det vara en god idé att försöka framstå som en god arbetare i form av att vara professionell och relativt formell. Så undvik att avvika från ett korrekt skrivspråk samt ett professionellt fokus som inte går in på alltför privata aspekter. Du kan även använda ord och begrepp som du tror kan ge läsaren en bra bild av dig och få hen att associera dig med en professionalism och kompetens. Vilka ord det handlar om skiljer sig åt mellan olika yrken och områden, men oftast är följande relevanta:

  • Hjälpa.
  • Assistera.
  • Utveckling.
  • Effektivitet.
  • Samarbete.
  • Kommunikation.
  • Styrka.
  • Drivkraft.
  • Engagemang.
  • Intresse.
📌 Tips: Visa gärna lite av din personlighet i språket också, då det kan få läsaren att känna sig närmare dig som person. Det kan också vara avgörande i om du ger ett starkt intryck samt om du blir ihågkommen i den fortsatta rekryteringsprocessen.

Hjälpare CV

Skriv ditt CV från början till slut

Om du ägnat aspekterna ovan en tanke eller två och har ett färdigt CV-skal som ska fyllas med innehåll så är det dags att påbörja själva skrivprocessen. Här är det klokt att arbeta i en kronologisk ordning, från början till slut, för att få en känsla av hur läsaren kommer att ta del av CV:t samt för att undvika upprepningar och avvikningar från en röd tråd och ett logiskt flöde.

Början är i detta fall ditt namn, likt andra första möten, och det ska därför stå angivet högst upp i dokumentet. Du kan välja mellan att skriva det i en rubrik, ett sidhuvud eller som den första punkten i den inledande sektionen – headern.

Den så kallade headern är en lista över dina viktigaste kontakt- och personuppgifter som läsaren kan behöva påminna sig om eller till och med använda under rekryteringsprocessen. Den ska alltid placeras högst upp, troligen till vänster, i CV:t för att förbli lättillgänglig och för att den presenterar dig och din initiala information. Den efterfrågade informationen kan skilja sig åt, men för det mesta är följande punkter lämpliga:

  • Namn.
  • Födelsedatum.
  • Eventuell yrkesroll eller titel.
  • Telefonnummer.
  • E-postadress.
  • Hemadress.
  • Eventuell länk till profil på LinkedIn eller liknande hemsida.
📌 Tips: Många rekryterare och arbetsgivare vill även att du inkluderar ett fotografi av dig själv i headern för att de ska få en extra referens till vem du är och därmed komma ihåg dig lättare. Så gör gärna det!
⚠️ Varning: Håll dig till de efterfrågade punkterna och informationen och undvik sådant som är alltför privat, oseriöst, inaktuellt eller irrelevant. Akta dig också för att uppge information som kopplar dig till före-detta arbetsplatser eller företag.

Ett exempel på en header som bryter mot råden ovan och som inte skulle ses som lämplig i ett rekryteringssammanhang kan likna detta:

FELAKTIG
Data- och IT-analytiker
Pappa
Christoffer “Stoffe” Blom
facebook.com/stoffe.blom
twitter.com/stoffe.bloms
stoffe@ericsson.se
071-9907899

Väck intresse med en introduktion

Sektionen som bör följa headern fortsätter presentera dig på ett överskådligt sätt men i form av löpande text, och den kallas i moderna sammanhang för introduktion. Förr var det vanligare med en professionell sammanfattning, men eftersom att rekryterare och arbetsgivare vill få mer information än så i dagens rekryteringssammanhang så kan du med fördel inkludera följande:

  • Tidigare erfarenheter från arbetslivet eller utbildningar.
  • Prestationer.
  • Kompetenser.
  • Lärdomar.
  • Drivkrafter.
  • Styrkor.
  • Mål.
  • Framtidsförhoppningar.
⚠️ Varning: Det är bra att lyfta fram så mycket information som möjligt för att göra läsaren intresserad av dig som kandidat, men se upp för att göra sektionen för utdragen. Tre eller fyra meningar är en bra måttstock för att inte riskera att förlora läsarens uppmärksamhet.
📌 Tips: Nämn gärna information som efterfrågas i jobbannonsen eller för yrket i övrigt redan i introduktionen, så att du visar läsaren att du har koll på tjänsten i fråga och på så vis ger en professionell bild.

En bra introduktion som går rakt på sak och får med flera värdefulla punkter från listan ovan, men som fortfarande är koncist och kortfattad, kan se ut som detta exempel:

KORREKT
Sedan tre år tillbaka har jag arbetat som assistent för ett forskningsteam i biologi, men då projektet börjar lida mot sitt slut önskar jag få söka ett nytt, liknande arbete. Min lyhördhet, noggrannhet och ständiga fingertoppskänsla är mina främsta sidor, men jag är även duktig på det praktiska arbetet i att samla data och information, att utföra administrativa uppgifter samt att fysiskt assistera forskaren. Mitt mål är att själv slippa bedriva forskningen men att ändå få vara i mitten av de spännande upptäckterna och resultaten.

Ange dina arbetslivserfarenheter

Många anser att nästa sektion är den viktigaste då den behandlar dina arbetslivserfarenheter, och därför kan den få lite extra utrymme gentemot de övriga sektionerna i CV:t. Ange därmed uppåt fem eller sex erfarenheter som du tror är relevanta för det jobb du söker och som varit givande i din karriär. Varje erfarenhet behöver dessutom vara aktuell och under tio år, och presenteras med dessa uppgifter:

  • Arbetsroll, titel eller huvudsakliga arbetsuppgift.
  • Arbetsgivare, företag eller arbetsplats och läge.
  • Tidsperiod i år eller månad och år.
  • Korta kommentarer om ansvarsområden, arbetsuppgifter, prestationer, lärdomar och liknande.
📌 Tips: Om du inte har så många erfarenheter räcker det med ett par eller tre stycken, och de behöver inte nödvändigtvis vara långa anställningar. Faktum är att det kan vara lika meriterande med erfarenheter såsom uppdrag från skolan, frilansjobb, praktikplatser, sommar- eller extrajobb, korttidsuppdrag, volontärjobb och dylikt.

Ett misslyckat exempel på en arbetslivserfarenhet som inte följer råden ovan kan likna detta:

FELAKTIG
Karlskrona Lampfabrik
2009-2010

  • Fick bland annat arbeta med lamptillverkare i fabriken, där jag bidrog med fysiskt stöd och gjorde enklare småjobb. Ibland ställde jag också upp i butiken där jag sålde lampor till kunder.
  • Det var häftigt att se hantverket och att vara delaktig i processen, men jag var inte så intresserad av att hantera kunder och att arbeta i butik, så till slut sade jag upp mig.

Hjälpare CV

Fortsätt med dina utbildningar

Nästa sektion liknar den ovan då den behandlar utbildningar, vilka ju också är viktiga erfarenheter som läsaren kommer att vilja läsa om. Här räcker det med mellan ett par och fyra alternativ, och de behöver alla vara relevanta, aktuella och givande för din karriärmässiga utveckling. Alla utbildningar ska därtill presenteras med uppgifterna nedan:

  • Program, utbildning, examen eller kurs.
  • Lärosäte, skola eller utbildare och läge.
  • Tidsperiod i år eller månad och år.
  • Eventuell enstaka kommentar om betyg, specialarbete, profil, inriktning och så vidare.
⚠️ Varning: Glöm inte att ange utbildningar som ännu inte är slutförda. Sådana kan vara rejäla meriter som läsaren säkerligen vill veta om!

Ett jättebra utbildningsexempel kan lika följande:

KORREKT
Komvuxutbildning till ekonomiassistent
Vuxenutbildning Stockholm
2017

Runda av genom att lista dina kompetenser

Den sista sektionen som ditt CV kommer att behöva är en tydlig lista på dina hårda kompetenser, vilket innefattar kompetenser som är lätta att bevisa, konkreta och som härstammar från erfarenheter snarare än egenskaper. Sektionen rundar nämligen av CV:t på ett fint sätt och förtydligar för läsaren att du är rätt person för jobbet du söker.

Inled gärna med de mest yrkesspecifika kompetenserna som säkert också efterfrågas i jobbannonsen eller på företagets hemsida. Det kan exempelvis handla om:

  • Metoder som används i ditt arbete.
  • Kunskap i nödvändiga områden.
  • Tekniska kompetenser i relevanta program eller system.
  • Kommunikationsförmågor av olika slag.

Komplettera därefter med övriga kompetenser som kanske inte har med yrket du söker att göra men som trots det är meriterande. Här kan följande ingå:

  • Språkkunskaper.
  • Fysiska förmågor.
  • Körkortsinnehav.
⚠️ Varning: Ange inte mjuka kompetenser i sektionen utan spara dem hellre till introduktionen eller ditt personliga brev, eller övriga delar som presenteras i löpande text.
📌 Tips: Om du listar fler än åtta punkter i sektionen kan du dela upp dem i underrubriker eller separata sektioner. Det underlättar överskådligheten och läsbarheten i CV:t.

Hjälpare CV

Sammanfattning: Öka dina chanser för att få ett nytt jobb med ett hjälpare-CV

Det sista vi vill råda dig om innan du skickar in ditt CV är att checka av att du övervägt alla tipsen och varningarna vi lyft fram i artikeln. Det underlättar för dig att komma ihåg de främsta fördelarna och undvika de vanligaste misstagen.

📌 Tips:

  • Försök att sticka ut så att du blir ihågkommen i den fortsatta rekryteringsprocessen.
  • Ge läsaren ett gott intryck genom att använda en gratis mall med en utmärkt layout.
  • Anpassa språket och innehållet i CV:t så att du framstår som särskilt kompetent och tilltalande.
  • Implementera relevanta och efterfrågade aspekter som har med ditt yrkesval eller din arbetsgivare att göra.

⚠️ Varningar:

  • Akta dig för att ange information är oseriös, falsk, irrelevant, inaktuell, uppenbar eller olämplig och därmed ointressant för läsaren.
  • Håll dig alltid kort och koncist då du annars tar upp för mycket utrymme eller spenderar för mycket av läsarens tid.
  • Se upp för att fastna innanför boxen och ange istället sådant som i första hand kan ses som ointressant. En mindre erfarenhet, en pågående utbildning eller en unik kompetens är mycket värdefulla meriter.

Få ytterligare vägledning på vår hemsida

Det är inte lätt att få till ett utmärkt CV, vare sig du är erfaren jobbsökare eller inte, och därför förstår vi om du vill få mer hjälp och stöd i processen. Kolla i så fall in vår hemsida där vi erbjuder en mängd användbara resurser. Du kan hitta sådant vi redan hänvisat till, såsom exempel, texter och mallar, men också en superenkel CV-byggare som assisterar dig hela vägen.

Undersök och ta till dig hjälpen som erbjuds och optimera på så vis ditt CV, så får du se hur jobberbjudandena börjar rulla in. Lycka till!

Hjälpare CV

Vanliga frågor och svar om att söka jobb som hjälpare

Fråga: Är hjälpare en yrkestitel som imponerar på CV:t i framtida rekryteringsprocesser?

Svar: Nej, just “hjälpare” är inget som kommer att imponera på framtida rekryterare. Dock kan du vara mer specifik i vilket arbete du utförde, för att ha arbetat som hjälpare i någon form är ofta en toppenmerit.

Fråga: Vilka mjuka kompetenser, eller egenskaper, är bra att ange i ett CV för hjälpare?

Svar: Det som många efterfrågar hos anställda som ska hjälpa till på en arbetsplats eller liknande är framför allt en generositet, prestigelöshet, god arbetsmoral, lyhördhet, effektivitet, positivitet, empati och inte minst en iver att bidra med en hjälpande hand.

Liknande artiklar