Börja jobba i Norge | De bäst betalda jobben i Norge 2022

Många svenskar flyttar eller pendlar för att jobba i Norge och tjäna stora pengar. I regel tjänar nämligen norskar tusentals mer kronor i månaden än svenskar, och i flera branscher erbjuder dessutom Norge bättre förhållanden än i Sverige.
de bäst betalda jobben i norge

Skapa ditt CV på några minuter

Inom vården får arbetarna exempelvis ägna sig mer åt sjukvård än administration, och tiderna är bekvämare.

Innan du flyttar till och söker jobb i Norge bör du dock bestämma dig för vad du vill arbeta med. I det beslutet bör du förstås prioritera dina egna intressen, men många söker även efter en hög medellön. Därför kommer vi i följande artikel att lista de bäst betalda jobben i Norge år 2022, så att du kan välja ett jobb som troligen betalar tillräckligt bra för att göra mödan värd. Vi kommer dessutom ange hur lönen kan bli ännu högre i Norge, samt presentera ytterligare en kort lista på flera högt betalande jobb i Norge som du som svensk kan intressera dig för.

de bäst betalda jobben i norge

Table of Contents

1. Handels- och skeppsmäklare

Jobbet som toppar listan på de högst betalda jobben, enligt TV2 Norge, är handels- och skeppsmäklare. Det betalar i snitt 115 060 norska kronor i månaden, vilket motsvarar ca 123 000 svenska kronor, vilket är unikt då det inte kräver en formell utbildning.

Det finns några aspekter som kan öka lönen ytterligare och först och främst är det att ha någon form av utbildning eller imponerande erfarenhet. Du kan därtill försöka söka jobb under en period där det råder brist på arbetare, få en tjänst som är högt uppsatt och inte minst arbeta i ett rikt område. Oslo eller andra stora städer tenderar att betala ut mer i snittlön än andra områden, till exempel.

📌 Tips: Det här yrket finns bara med på den norska listan, till skillnad från till exempel Sverige eller Danmark, så om det intresserar dig är Norge absolut rätt land att söka dig till.

2. Chefer för olje- och gasutveckling

Jobbet som tar andraplatsen på vår lista är chef för olje- och gasutveckling, vilket också är unikt för den norska listan. Du som jobbar med yrket tjänar i snitt en månadslön på 110 850 norska kronor, vilket blir ungefär 118 500 svenska kronor.

För att tjäna extra mycket i detta yrke gäller det framför allt att arbeta för privatägda företag som går i stor vinst, då de ofta betalar ut mer än andra. Även här gäller det att arbeta i de rikare regionerna och att få jobbet när det råder störst efterfrågan. Goda kontakter och referenser kan också vara till stor hjälp.

⚠️ Varning: Du som vill jobba som chef för olje- och gasutveckling måste vara redo för att ta väldigt mycket ansvar, då du kommer att hantera såväl underarbetare som värdefulla resurser.

3. Finansmäklare

Både den svenska och danska topplistan har jobbet som finansmäklare högt upp, och det gäller även den norska topplistan. I Norge får finansmäklare nämligen i snitt 104 520 norska kronor, vilket gör att de hamnar på tredje platsen i listan. Det motsvarar ungefär 111 800 svenska kronor.

Som finansmäklare är det extra viktigt att söka jobb inom den privata sektorn där det finns höga vinster och där de ger extra höga löner. Där finns det även större chans att du får påverka din lön själv genom att ta dig an större eller mindre uppdrag och affärer. Arbetsgivare i rikare regioner tenderar dessutom att betala mer, då deras olika kunder ofta har mer pengar och vill göra större investeringar.

⚠️ Varning: Om de affärer du tar dig an påverkar din lön måste du komma ihåg att det även gäller om saker och ting går snett. Så glöm inte bort att det finns stora risker!

4. Chefer för försäkrings- och finansverksamhet

Chefer inom försäkring, bank och finans hamnar på plats fyra i listan, vilket är unikt för Norge då jobbet toppar både den svenska och danska motsvarigheten. I Norge ligger snittlönen per månad på 103 280 norska kronor, och det är ca 110 500 svenska kronor.

För att hitta de företag och arbetsgivare som betalar mest för sådana här yrken får du följa våra tidigare nämnda råd – att arbeta i de rikare regionerna och för de privatägda och vinstdrivande företagen. Oftast handlar det om populära och stora företag såsom DNB, Sparebanken Vest, Nordea, Gjensidige, och så vidare.

📌 Tips: Om du redan jobbar inom bank, försäkring eller finans så har du större chanser att få jobbet, då det inte går att söka utan vidare utan snarare kräver en lång erfarenhet och mycket engagemang.

de bäst betalda jobben i norge

5. Högsta chefer inom offentlig förvaltning

Nästa arbete på listan är högsta chefer inom offentlig förvaltning, vilket innefattar en mängd olika yrken. Det kan exempelvis handla om militären, skolan, kommunerna eller liknande. De högsta cheferna får en snittlön på 103 180 norska kronor i månaden, vilket blir nästan hela 110 400 svenska kronor.

Det går inte att arbeta i en viss region eller för ett privatägt företag i yrket i fråga, utan du får snarare vända dig till utbildning, erfarenhet och engagemang för att nå de högsta lönerna. Vissa myndigheter och områden betalar dessutom mer till de anställda, så det kan absolut vara värt att kika på.

📌 Tips: Dessa jobb innebär stora ansvar, men också en hel del möjligheter till att få bidra till Norges utveckling. Du kommer minst sagt att vara betydande.

6. Flygledare

Jobbet som flygledare snor åt sig sjätte platsen i vår lista då de kan få en snittlön på 99 050 norska kronor. Det motsvarar ungefär 106 000 svenska kronor och är därmed högre än till och med den danska snittlönen, som bara når upp till 105 400 svenska kronor.

Flygledare får mest pengar om de jobbar på flygplatser och dylikt som går i stor vinst och som prioriterar lönerna. De kan dessutom få särskilda stöd från staten, och då brukar lönerna bli ännu större. Lång erfarenhet, stort engagemang och särskilda utbildningar kan också vara avgörande i att få en extra hög lön.

📌 Tips: Jobbet som flygledare kräver en utbildning, men den är dock kort, två och år sex månader, och ger tillfälle till många praktiska element.

7. Finans- och ekonomichefer

Näst på tur hamnar finans- och ekonomichefer, vilka även syns på såväl den svenska som den danska topplistan. De kan tjäna stora pengar, och snittet ligger på 97 690 norska kronor i månaden. Det blir nästan hela 104 500 svenska kronor.

Som finans- och ekonomichef kan du arbeta på alla möjliga företag och organisationer på arbetsmarknaden, och därför har du stora möjligheter att påverka din lön. Hitta jobb i rika regioner, som bland annat Oslo, och välj ett företag som går i stor vinst. Privata och populära sådana brukar vara de bästa alternativen.

📌 Tips: Vissa vill undvika att arbeta inom bank eller försäkring, men ändå ha med ekonomi att göra, och då kan bland annat detta yrke vara perfekt.

8. Piloter

Piloter tar nästa plats i listan, då de får en otroligt bra snittlön på 94 240 norska kronor, vilket motsvarar nära 100 800 svenska kronor. Även detta yrke är unikt för den norska listan, då de övriga nordiska länderna inte alls betalar lika mycket till piloter.

För att få en ännu bättre lön som pilot behöver du i första hand ha lång och imponerande erfarenhet, och dessutom söka jobb under en period när piloter är extra eftertraktade. Du kan också arbeta för företag som driver stora vinster och som prioriterar lönerna till sina arbetare.

⚠️ Varning: Det kan vara svårt att få ett högt betalande jobb som pilot idag då många företag genomgick kriser under pandemin. Men om några år bör det ha vänt, så håll ut!

9. Specialistläkare

Jobbet som hamnar näst sist i listan, men som fortfarande har en imponerande snittlön, är specialistläkare. De ska få ut en genomsnittlig lön på 91 860 norska kronor i Norge, och det blir ungefär 98 300 svenska kronor.

Specialistläkare kan öka sina löner en hel del om de väljer att specialisera sig inom områden som har större efterfrågan och som betalar mest, såsom patologi eller neurologi. Det råder även en otrolig skillnad på lönerna mellan glesbygden och storstäder, så Oslo är även här ett utmärkt alternativ.

⚠️ Varning: Det tar många, om inte tiotals, år att utbilda sig till specialistläkare, så det är knappast ett yrke att bara “prova på”. Dock är du nästan garanterad ett jobb när utbildningen är klar, vilket många värderar högt.

de bäst betalda jobben i norge

10. Verkställande direktörer

Sista jobbet vi vill berätta om i vår lista på högt betalande jobb i Norge är verkställande direktörer, eller VD:s. De kan tjäna en snittlön på 90 460 norska kronor, vilket blir 96 800 svenska kronor.

Det finns inget tak på hur mycket en VD kan tjäna, utan det beror helt på bransch, vinster, framgångar och liknande. Banker, försäkringsbolag och liknande branscher brukar vara goda alternativ om du vill tjäna stora pengar. Dock brukar de flesta privatägda företag som arbetar i rika regioner och som gör stora vinster betala bra.

📌 Tips: Som VD behöver du inte nödvändigtvis någon specifik utbildning, utan det går ofta lika bra att arbeta sig upp genom erfarenhet, framgång och kontakter.

Övriga högt betalande jobb i Norge

Listan på högt betalande jobb i Norge fortsätter med en mängd andra alternativ, och de betalar allihop en otroligt hög månadsinkomst i snitt. Så du behöver inte oroa dig om inget av jobben ovan intresserar dig, utan det finns flera jobb att vända dig till på den norska arbetsmarknaden som inte är inom fiskeindustrin eller någon liknande klichéartad bransch:

 • Forsknings- och utvecklingschefer, 89 570 NOK.
 • Geologer och geofysiker, 89 400 NOK.
 • Personalchefer, 86 580 NOK.
 • Domare, 86 040 NOK.
 • Chefer för IKT-enheter, 86 040 NOK.
 • Civilingenjörer (geologi, petroleumteknik, metallurgi), 85 280 NOK.
 • Försäljnings- och marknadschefer, 82 800 NOK.
 • Chefer för industriproduktion, 77 260 NOK.
 • Fastighetsmäklare och förvaltare, 76 420 NOK.
 • Chefer för produktion och tjänsteförsörjning, 75 850 NOK.

de bäst betalda jobben i norge

Sammanfattning: Börja jobba i Norge

Innan vi avsutar artikeln om högt betalande jobb i Norge önskar vi nu få återupprepa de viktigaste tipsen och varningarna vi angett, så att du kan göra ett välgrundat beslut gällande att hitta jobb eller jobba i Norge som svensk. Det kan också vara avgörande i om du ska få mer eller mindre i lön när du väl börjar.

 • Norge betalar ut väldigt mycket högre löner än i Sverige, men de har därtill dyra utgifter och en hög skatt.
 • De flesta jobb på vår lista kräver väldigt mycket tur, engagemang, erfarenheter och i vissa fall även utbildningar för att nå, så det är knappast bara att söka dem.
 • Det är sällan en bra idé att satsa på första bästa jobb som betalar bra, utan det går oftare bättre att jobba med något som du faktiskt tycker väldigt mycket om och vill engagera dig inom.
 • Det finns inga rätt och fel gällande att hitta jobb, utan det viktigaste är att du ska trivas och ha det bra när du arbetar. Så kika gärna på olika jobb utanför vår lista.
 • Många svenskar flyttar till och arbetar i Norge istället för Sverige tack vare övriga förmåner än lönen, så ha också sådant i åtanke när du ska göra ditt beslut.

Få mer hjälp hos oss

Listan ovan är till för att inspirera dig och hjälpa dig om du intresserar dig för att flytta till och jobba i Norge, men arbetet tar inte slut när du tagit ditt beslut. Då är det nämligen dags att skapa en ansökan, och det gör du bäst genom att kolla in vår hemsida. Där finns bland annat lärorika texter och inspirerande CV-exempel, samt gratis mallar och en superenkel CV-byggare.

Påbörja din resa som boende och arbetande i Norge redan idag, och få ditt högt betalande drömjobb. Lycka till!

de bäst betalda jobben i norge

Vanliga frågor och svar om att få en norsk lön

Fråga: Varför tjänar man mer i Norge än i Sverige?

Svar: Den största anledningen till att Norge har högre medellöner än Sverige är att de har dyrare utgifter. Mat, hyra, räkningar och liknande kostar mer i Norge, och därför behöver lönerna öka så att befolkningen går runt. Den höga inkomstskatten på 36% är också en bidragande faktor.

Fråga: Vad är medellönen i Norge?

Svar: Medellönen per år i Norge ligger den senaste tiden på 868 846 norska kronor, och i Oslo är den ännu högre på 887 853 norska kronor. I Sverige ligger den på 416 306 norska kronor, vilket motsvarar 445 200 svenska kronor.

Liknande artiklar